Slovenija

Po odhodu vodilnega otroškega kardiologa: 'V Ljubljani ostaja kakovostna ekipa'

Ljubljana, 08. 11. 2023 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S., D.L., N.V., Vesna Petrović
Komentarji
126

Službo za pediatrično kirurgijo na ljubljanski pediatrični kliniki zapušča otroški kardiolog Miroslav Elek, ki odhaja v Srbijo. Njegov odhod pomeni velik udarec za ljubljanski UKC, saj je Elek strokovnjak z največ izkušnjami na tem področju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vodilni otroški kardiolog odhaja
    03:32
    Iz 24UR: Vodilni otroški kardiolog odhaja
  • Iz SVETA: Odhod otorškega kardiologa
    02:42
    Iz SVETA: Odhod otorškega kardiologa

 

Kot je prvi poročal časnik Delo, je Miroslav Elek dal odpoved in odhaja v Beograd. Sam sicer za časnik odhoda ni želel komentirati, so pa razloge zanj razkrili v skupni izjavi vodstev UKC in Pediatrične klinike. "Dr. Eleku se zahvaljujemo za njegovo pripravljenost in predanost, da je prevzel delo v najtežjih trenutkih leta 2019 in pomagal premostiti čas do zaključka usposabljanja mlajših kolegov. Hkrati razumemo, da se je zaradi družinskih razlogov odločil nadaljevati kariero v matični domovini, kjer so se v vmesnem času tudi bistveno izboljšali delovni pogoji za delo zdravnikov," so zapisali. 

Eleku se je na tiskovni konferenci zahvalil tudi generalni direktor UKCL Marko Jug in dodal, da so ponosni na sodelovanje z njim ter da so mu na kliniki vedno odprta vrata.

Tudi strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn se je zahvalil dr. Eleku. "Lahko smo mu hvaležni, da je ves čas predano delal na kliniki."

"Rad bi se zahvalil vodstvu UKC na podpori in kvalitetnem sodelovanju zadnjih pet let," je poudaril Elek. Potrdil pa je, da odhaja iz družinskih razlogov, na kardiologiji v Ljubljani pa bo ostala dobra, kakovostna ekipa zdravnikov, otroci pa bodo ustrezno kontrolirani še naprej. "Hvala še enkrat," je sklenil Elek.

Elek je končal medicinsko fakulteto v Novem Sadu in specializacijo iz kardiologije v Beogradu, pred Ljubljano pa je delal v Sarajevu. V UKC Ljubljana je veljal za vodilnega otroškega kardiologa z največ izkušnjami. Vodenje službe za pediatrično kardiologijo je prevzel po tem, ko so jo zaradi nesoglasij zapustili še zadnji trije otroški kardiologi. 

Novinarska konferenca ob prihodu Janeza Vodiškarja, Miroslav Elek sedi ob Marku Pokornu (desno)
Novinarska konferenca ob prihodu Janeza Vodiškarja, Miroslav Elek sedi ob Marku Pokornu (desno) FOTO: Bobo

Starši otrok na kardiološkem oddelku: To ni le še ena odpoved

Z njegovim odhodom pa so zelo razočarani starši bolnih otrok, ki so bili njegovi pacienti. "To ni le še ena odpoved," sta dejali Maja Misić Štrubelj in Maja Pavič, iz društva S srcem za srčke, mami dveh fantkom s prirojeno srčno napako. "To je za vse starše in otroke velika izguba."

"Ne vedo kako bo naprej potekala obravnava otrok, kdo bo skrbel za otroke, ali bodo še daljše čakalne dobe. Moram reči, da nas je novica zelo šokirala," je dejala Mesić Štrubeljeva. 

"Bil je zelo izkušen kardiolog, starši so ga imeli zelo radi, bil je tudi vodja kardiološkega oddelka in zdaj bo en velik manjko," je poudarila Pavičeva. "Starši so definitivno zelo zaskrbljeni kaj bo v prihodnosti." 

Starši si namreč želijo, da bi se srčna kirurgija in otroška srčna kardiologija sestavili, da ne bi bilo več pretresov in odhodov. Želijo si predvsem stabilnosti, vse svoje skrbi bodo pa že prihodnji teden izrazili na sestanku na pediatrični kliniki, kjer bodo terjali odgovor o tem kdo bi lahko in če sploh kdo, v tem trenutku nadomestil Miroslava Eleka.

Pomembne izboljšave oskrbe bolnikom s prirojenimi srčnimi boleznimi

Vodstvi UKC in Pediatrične klinike mirita, da bo delo kljub odhodu kardiologa, vključno s pripravljenostjo 24 ur na dan sedem dni v tednu. "Na Pediatrični kliniki se je zaposlila otroška kardiologinja, ki je uspešno zaključila štirimesečno prilagoditveno obdobje in v ponedeljek prične z delom tudi v ambulanti. Istočasno se z dvomesečnega strokovnega usposabljanja v bolnišnici Karolinska v Stockholmu vrača otroški kardiolog, ki se poleg svojega rednega dela posebej posveča motnjam srčnega ritma pri otrocih," so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Časnik še poroča, da lahko v UKC Ljubljana računajo tudi na sodelovanje z Deutsches Herzzentrum München des Freistaates Bayern, Klinik an der Technischen Universität München (DHM). Kot je rekla zunanja ministrica Tanja Fajon, gre za pomemben prispevek in priznanje ekipi pediatrični ekipi. Direktor UKCL Jug je poudaril, da danes "pomembno krepimo sodelovanje in izboljšujemo oskrbo otrok s prirojenimi srčnimi napakami in tudi odraslih". Največji strokovnjaki z nemškega področja so zdaj v Ljubljani in vidijo v Sloveniji zanesljivega partnerja, je dodal.

"To sodelovanje že poteka v obliki rednih tedenskih videokonferenc, naši kardiologi imajo z nemškimi kardiologi enkrat na teden sestanek, na katerem debatirajo o primerih, in sprejemajo odločitve glede morebitne nadaljnje obravnave", je dejal Pokorn. Tako imenovane katetarizacije oziroma katetrske preiskave se bodo tudi v bodoče, kot doslej, večinoma izvajale v Sloveniji, izvajali jih bodo torej kardiologi na pediatrični kliniki. "Vedno pa bo nekdo prisoten, bodisi kardiolog s Hrvaške ali Srbije. Za posebej kompleksne primere pa imamo kot doslej dogovorjeno, da jih pridejo izvesti strokovnjaki iz Münchna," je pojasnil Pokorn. Tesno sodelovanje sicer že poteka s hrvaškimi kardiologi, ki hodijo pomagati, dogovor je pa sklenjen tudi s profesorjem dr. Milanom Đukićem iz Beograda, ki hodi na šest do osem tednov na pediatrično kliniko v Ljubljano.

"Sodelovanje bo zajemalo številna področja, od izboljšanja medicinske znanosti in stroke ter izmenjave znanja, do neprekinjenega in stalnega zdravljenja slovenskih pacientov s prirojenimi srčnimi boleznimi. Del sporazuma je tudi dogovor za izobraževanje pediatričnih kardiologov, anesteziologov in intenzivistov," so sporočili iz UKCL.

Pokorn se je še zahvalil komisiji, ki je prepoznala pomen medinstitucionalnega sodelovanja z UKC in srčnim centrom v Münchnu pri obravnavi bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. "Hvala tudi nemškemu srčnemu centru za vso podporo, ki jo nudijo do zdaj in jo bodo tudi v bodoče," je dodal.

Kardiologi sicer sodelujejo tudi v programu otroške srčne kirurgije. Po številnih pretresih in odpovedih kirurgov se je ekipi septembra pridružil priznani kirurg Janez Vodiškar. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
22. 04. 2024 11.35
To je svoboDA,lumpi sloovenski,da bi pa pravi pocrkali pa ne.Aše pride val na te voluhare.
St. Gallen
09. 11. 2023 08.48
tudi v Svici bi mu bolje slo
Rafael Kramar
09. 11. 2023 08.08
+4
Kam nas je v letu in pol pripeljalo to leglo komunistov. Vrhunski kader beži celo v Srbijo!?
Marcus Aureliuss
08. 11. 2023 21.00
+2
Ne znamo uvoziti tujca dobrega dohtorja. .. znamo pa uvazati tujca gradbinca, ki s sabo pripelhe vagon otrok, ki jih nato zivimo ...
AVTOHTONsLOVEnc
08. 11. 2023 20.54
+7
Ja kaj pa mislite da bo komentar UKCja? Da je sedaj pa to velika težava? Normalno da bodo rekli da je vse OK, drugače bi ustvarili paniko.... sigurno pa ni OK da odhajajo, ker kakor vemo nimamo zadost zdravnikov takih in drugačnih!
SlepiSlovenc
08. 11. 2023 20.07
-5
Mogoče mu je več do denarja kot do zdravljenja.
zmajskorpion
08. 11. 2023 21.22
+3
A bejš no, tebi je več do službe kot do denarja?
Semek
08. 11. 2023 20.01
+2
Kr lajkajte golobcki
JOSEPH HAYDN
08. 11. 2023 19.28
+11
Že 10 kardiologov zapusti UKC, a delo nenehno nemoteno. Ne se hecat in lagat
paru
08. 11. 2023 19.27
+11
Vi pa ste umetniki! Vedno, ko odide kak priznan , izkušen zdravnik iz UKC , je patent enak- najprej članek in slikanje šefov UKC , kao sedaj odhaja pa ta in ta strokovnjak. Ampak, nič hudega , vse poteka normalno naprej, za vaše otroke, paciente je poskrbljeno...Zakaj pa potem sploh poročate celi Sloveniji , da odhaja in je vse v redu??? Vsi skupaj nas imate za bedake...Fajonova, ki se je tudi tu vmešala, daj mi raje odgovori, kdaj boš izpolnila svojo predvolilno obljubo o 30. dneh do specialista? Pa kaj se duvaš pri zdravstvu, ko pa čakam na specialistični pregled že več kot pol leta! Draga Tanja, si ti tudi v čakalni vrsti ali prideš na vrsto v 30. dneh ali kar še isti dan? Kako vas ni sram...adijo Slovenija, čisto ste zavozili...dobro , da sem v penziji...
setisfekšn
08. 11. 2023 19.04
+1
Meh jaz verjamem v strokovnost obstojecih kirurgov če pa gre naj pač gre a ga bodo ba kolenih prosil zakaj le!vsak je nadomestljiv pa da je se tako zahteven in specifičen poklic!!
Zeka
08. 11. 2023 21.25
+2
Mi, ki imamo otroke, ki jih je zdravil ne mislimo tako. Prvo je sploh treba pripeljati zamenjavo kot drugo pa je vprašanje kakšna je zamenjava. Za dr. Eleka pa vemo kako izjemen je.
NOVAKF
08. 11. 2023 18.33
+8
Vodilni UKC morajo iti v azilne domove širom Slovenije kjer se tare otroških kirurgov in atomskih fizikov. Ti bodo popestrili naše kulturno znanstveno življenje. Veliki humanist in vizionar, urednik Mladine in Človek z Veliko začetnico Gregor Repovž je 23. oktobra 2015 v levičarskem trobilu zapisal: “Dobrodošli, novi sodržavljani! Učimo se torej o Siriji in Afganistanu, Eritreji in Iraku … Od tam prihajajo naši bodoči prijatelji, sošolci naših otrok, žene in možje, svaki in zeti, prva generacija bo še močno zaznamovana, druga pa bo predvsem skrbela, da čim manj ‘njihovega’ utone v pozabo. Prihaja raznolikost, prihaja učenje za nas in zanje, skupni prazniki, enkrat njihovi, enkrat naši. A vseeno. Prihajajo nova hrana in čudovite restavracije pa literatura, glasba in seveda kakšna navada, ki se ji bomo čudili – oni naši, mi pa njihovi. Kar predstavljajte si, kako bodo debelo pogledali, ko bodo prvič videli na primer kurente.”
Anion6anion
08. 11. 2023 18.25
+3
Spet se je izkazalo da se zdravniki ne razumejo med sabo in se bodo požrli med sabo. Gospod doktor direktor Jug pa si izbira barvo avta namesto da bi urejal situacijo.
Anion6anion
08. 11. 2023 18.09
+4
Gospod Jug kako pa kaj avto ki si ga izbral na račun davkoplačevalcev? Se dobro vozi?
Uporabnik1888402
08. 11. 2023 18.07
+6
Politika, ne glede na ves trud ne bo resila vprasanje cakalnih vrst, ker so v ozadju interesi. Zavarovalnic predvsem dokler so le te privat biznisi. Nisem niti vedel za dejstvo, da hirurg opravi doloceno stevilo posegov, intervencij, ker pac zavarovalnica za ta dan pokrije le to doloceno stevilo. In potem ta zdravnik ali pa sedi 8 ur, ali pa muti v drzavni sluzbi in gre delati privat. To je blasfemija. Zato eni cakajo leta na posege, ker se tri na dan opravijo. Glede na sistem, zivljenska doba je se predolga ...
St. Gallen
08. 11. 2023 18.00
+3
levaki ze od nekdaj ne marajo sposobnih
piu
08. 11. 2023 17.52
+10
Lewaci imajo strategijo, da bodo z manjšim številom zdravnikov skrajšali vrste......30 dni do specialista.........ajde potem naj jim bo vsaj 33 dni...
StAnalitik
08. 11. 2023 17.50
+4
To bi znal tudi Šarec ali Mesec delat.Sj so vsi za vse izšolani
Posteni
08. 11. 2023 18.26
+1
daiči
08. 11. 2023 17.36
+2
unali zgori k za tistalo taveliko mizo sedijo, so vsi, vsak od njih, imho miljonarji, plačan iz zdr prispevkov ns državlanaov, tko da prčakujemo da za ta dnar zrihtate stvari da bojo nemoteno laufale, klub temu da je en dohtar šu adijo.
HumanNOTsheep
08. 11. 2023 17.29
+5
auuuu kakšna samohvala ... a kaj je pa z zelo podaljšanimi čakalnimi dobami... imam spalno apnejo in rešitev po njihovo je operacija 23.5.2025 ... da ne govorimo o drugih kateri so nujno potrebni operacij in jim plačanje dodatnega ne prinese nič dodatno kot skrbi ... levimo se v tako "PRELEPO" ameriško "demokracij" se že veselite novih podražitev ? mogoče nam manjka kakšno streljanje po šola ?
TITO 50
08. 11. 2023 17.19
+4
Na sliki je 8 belih, ki ustvarjajo čakalne vrste, delajo malo za kliniko, več za sebe , večji problem sta srednja dva črna, ki nista naredila nič, razen 30 milijonske izgube.