Slovenija

Kriminalisti opravili več hišnih preiskav

Ljubljana, 23. 04. 2008 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
60

Gradnjo Pediatrične klinike so pod drobnogled vzeli kriminalisti. Opravili so več hišnih preiskav, o ugotovitvah pa obvestili tožilstvo.

Kriminalisti so včeraj v Kliničnem centru Ljubljana opravili več hišnih preiskav zaradi razjasnitve okoliščin gradnje Pediatrične klinike, je za 24ur.com povedal predstavnik za stike z javnostjo na Policijski upravi Ljubljana Vinko Stojnšek. O ugotovitvah so obvestili ljubljansko okrožno tožilstvo. Kaj naj bi preiskovani zagrešili oziroma za kakšna kazniva dejanja naj bi šlo, Stojnšek zaenkrat ni želel izdati.

Časnik Večer je poročal, da sta ključni imeni v preiskavi vodja tehnično-vzdrževalne službe Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Janez Jerina ter nekdanji vodja pravne službe na ministrstvu za zdravje in tudi predsednik strokovne komisije, ki je za elektroinštalacijska dela izbrala konzorcij na čelu s podjetjem IMP, Jurij Klepec.

Prvi je pojasnil, da je zraven pri vseh gradnjah. Povedal je, da je včeraj imel razgovor s kriminalisti o inštalacijski opremi na Pediatrični kliniki. Zanimalo naj bi jih, zakaj so nastale določene spremembe v inštalacijah. Klepec pa je za 24ur.com povedal, da ne ve nič o hišnih preiskavah, prav tako razgovora s kriminalisti ni imel.

Ministrica Zofija Mazej Kukovič si je včeraj ogledala gradbišče pediatrije. Bila je zelo nejevoljna.
Ministrica Zofija Mazej Kukovič si je včeraj ogledala gradbišče pediatrije. Bila je zelo nejevoljna. FOTO: POP TV

Strokovna komisija, ki ji je predsedoval Klepec je julija 2006 za javno naročilo izbrala IMP, in sicer na podlagi edinega kriterija – cene. Gre za konzorcij štirih podjetij, med njimi tudi Makro 5, ki je v zvezi s poslom sklenil pogodbo s Partner Fin, ki ga je takrat vodil Domen Zavrl, tudi član SDS. Šlo je za svetovanje pri polaganju električnih kablov za pediatrijo, ki je bilo vredno kar četrt milijona evrov. Nekateri so prepričani, da je šlo pri poslu za korupcijo in klientelizem. Tudi ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je potrdila, da so v primeru Pediatrične klinike določeno dokumentacijo predali kriminalistom in Kosovi protikorupcijski komisiji.

'Stavba vsa v kablih, delavcev pa nikjer'

Včeraj je gradbišče pediatrije obiskala zdravstvena ministrica. ''Ob takem tempu dela na zgradbi nove pediatrije ne bodo končana niti v dveh letih,'' je ocenila vidno nezadovoljna Mazej Kukovičeva. Predstavnike SCT je opozorila, da bi morala biti dela v četrtem in petem nadstropju končana že pred nekaj tedni. Začudila se je tudi nad praznimi prostori, saj bi delavce v petih nadstropjih zgradbe lahko prešteli na prste. Jezna je bila tudi zato, ker na delovišču ni bilo predstavnika drugega izvajalca, IMP.

SCT zavrača očitke

To ni hec, stavba je vsa v kablih, delavcev pa nikjer. Napredek bi se moral poznati dnevno. Ministrica Mazej Kukovičeva med ogledom gradbišča Pediatrije

Zaključek gradnje nove pediatrične klinike ne zamuja zaradi nas, pa trdijo v SCT. "SCT je doslej vsa gradbena dela na novi pediatrični kliniki izvajal strokovno in dosledno v skladu s sklenjeno pogodbo in aneksi, z zahtevami investitorja ter tekočimi odredbami gradbenega nadzora, prav tako pa tudi v skladu z zahtevami stroke," trdijo. Kot so navedli, bodo v primeru, da bo s strani ministrstva za zdravje naročena oprema in podpisan aneks številka tri k obstoječi pogodbi v bližnji prihodnosti, SCT z deli lahko zaključil pozno poleti ali zgodaj jeseni. "SCT bo rok zagotovo spoštoval," so zagotovili. Aneks številka tri bo poleg rokov za izvedbo vključeval spremenjena obrtniška dela na objektu nove pediatrične klinike, ki so nastala zaradi sprememb programov in arhitekture, ki jih je zahteval naročnik. Zadnje arhitekturne projekte kot podlago za preprojektiranje instalacij je SCT namreč prejel julija 2007. "Ker gre za spremenjene projekte glede na tiste ob razpisu, je bilo treba spremembe uskladiti in jih dodatno naročiti," navajajo v SCT.

Opozarjajo še, da v prostorih, kjer še ni znana oprema, ne more in tudi ne izvajajo skoraj nobenih aktivnosti, saj je treba predhodno opredeliti vse mikrolokacije priključkov za izbrano opremo. Ko bodo izbrani dobavitelji dostavili projektno dokumentacijo, bo SCT slednjo takoj uskladil s celotnim projektom in dela izvedel skladno z zahtevami proizvajalcev tehnološke opreme. Navedeno velja tudi za četrto in peto nadstropje nove pediatrične klinike, so zapisali. "Za odsotnost delavcev IMP in Makro 5 na gradbišču pa ni v nobenem primeru kriv SCT, saj ima izvajalec elektro-strojne opreme ločeno pogodbo z investitorjem," so še navedli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civokram
24. 04. 2008 15.33
dlcontact: verjamem, da imaš dober smisel za črni humor:)
Ranunculus
24. 04. 2008 13.37
dlcontact...Mojega komentarja ne razumeš. No, nanaša se na manjinega o tem, da imajo Zaresovci pokvarjene zvonce. JJ se pa spreneveda in kako zadevo "pozabi". In potem novinarjem reče:"Nič ne vem o tem..." Slovensko bi bilo sicer "ničesar" ampak saj za kvaliteto življenja v državi ni potrebno, da perfektno obvladaš Slovenščino. Je nihče ne obvlada... Jest tud ne :)
DragicaJ
24. 04. 2008 12.18
Pravi :Ranunculus24.04.2008, 12:11Uf... bolje kot JJ, ki ga vsake toliko časa amnezija useka ______________________________________ Obi... pripišemo lastne napake drugemu, drugače tvojega komentarja ne morem razumeti.
Ranunculus
24. 04. 2008 12.11
Uf... bolje kot JJ, ki ga vsake toliko časa amnezija useka
DragicaJ
24. 04. 2008 12.11
Civokramu Glede čiste lopate, pa ne obupaj. postopek se nadaljuje, samo mediji so utihnili. Sicer pa je na vrsti samostojna tretja veja oblasti ;beri pravosodje. Zaupajmo jim.
DragicaJ
24. 04. 2008 12.09
Zakaj je vskoraj vsa dela po državnih razpisih dobil SCT? Veliki gospodi iz sct-ja se res delajo nora iz nas. Tudi jaz imam zidake, (akcija za gradnjo PK) v spomin in opomin za morebitne naslednje dobrodelne nabirke.
manjakranjc@hotmail.com
24. 04. 2008 10.04
Dan, Po zadnjih informacijah imajo Zaresovci v večini tehnične težave z zvonci, naključje!? NE NE Lp M.K
Tonček Balonček
24. 04. 2008 09.58
Naj osvežim spomin tistm, ki so bolj pozabljive sorte: Na odkupljenem zemljišču na Korytkovi (zraven MF in računovodstva UKC-ja) je bil 14. oktobra 1998 postavljen temeljni kamen za novo Pediatrično kliniko, ki sta ga položila minister za zdravstvo dr.Marjan Jereb in Marjan Podobnik. Letos bo torej minilo dvajset let od pričetka gradnje! 16. junija 1997 je bil položen temeljni kamen za izgradnjo novih prostorov Onkološkega inštituta. g. Janez Zidar, SCT, dr. Janez Drnovšek, predsednik vlade Republike Slovenije in prof. dr. David B. Vodušek, strokovni direktor SPS Nevrološka klinika pa so vzidali temeljni kamen novo Nevrološko kliniko 11. 12. 1998. Bolniki in osebje Nevrološke klinike pa bi se v prostore, vredne človeškega dostojanstva, vselili leta 200, Zidar je ob temeljnem kamnu zagotovil, da bo SCT storil vse, da ko klinika pravočasno zgrajena, vse pa je seveda odvisno od denarja... Manj kot 20 let pri nas ne traja nobena investicij v zdravstvu! So pa izjemno hitro sezidali kongresni center na Brdu, tudi adaptacija vladnih prostorov in obnove v parlamentu so potekale izjemno hitro, mobilna bolnišnica je prišla kar naenkrat ter nihče ne ve, kaj bi počel s tistimi kontejnerji, razne inkubatorje in diagnostične naprave pa še evdno kuujemo na bombastičen dobrodelniški način! Očitno je, da politiki potrebujejo tak način, namreč da pobereš pqr deset mio, potem pa daruješ kak voziček ali inkubator,saj so otroci naša največja vrednota! Mimogrede, nihče še ne ve, s čim bodo napolnili to pediatrično kliniko, saj ne bo ne kadra, opreme, še najmanj pa toliko pacientov, otrok! Gre namreč za kolos s 6 nadzemnimi 3 podzemnimi etaĹľami, bruto površina 22.000 m2... megalomanija pač, večji in dražji kot je objekt, večji so zneski za motivacije...
Tonček Balonček
24. 04. 2008 09.34
exim, "brenčeči Keber# ima zasluge za Janševo zdrave, saj je takra ugotovil, da je srčni bolnik in so ga izpustili iz zapora na Igu! Si pozabil? Samemu bogu se ima za zahvaliti, da so ga zaprli, sicer bi bil takrat izvoljen za predsednika ZSMS namesto Školjča in bi bil zapečaten komunajzar, tako se je pa spreobrnil in spoznal Resnico!
civokram
24. 04. 2008 09.22
Začetki nove pediatrične klinike segajo v moje otroštvo pa imam zdaj 30 let. Mislim, da to pove vse. Tako, da tudi v to "akcijo", ki jo je izvedla ga. ministrica ne polagam upov... Se še spomnite "razkritja" Čista lopata? Nedolgo nazaj se je o tem veliko govorilo. Povdarek je seveda na govorilo.
vetlan
24. 04. 2008 09.01
Poglejte kakšne pripombe tukaj dajejo...Naj si kupi šampon. ...Hudo. Namesto tega, da bi bili veseli, ker se je sama ministrica zavzela za stvar, stresajo neokusne primitivne "šale". Davkoplačevalcem kradejo mio, oni pa gledajo kako je oblečena in kakšno frizuro ima ministrica. Primitivizem pa tak ! Tukaj res ni prihodnosti, če se kaj ne premaknje v glavah.
killi-123@hotmail.com
24. 04. 2008 08.50
te stvari (legalne kraje) so tako zakoreninjene med vodilnimi, da je ze prešlo v navado. Katerakoli opcija naj bo-pride na oblast,bo to počela,seveda s pomočjo nas volivcev.
vetlan
24. 04. 2008 08.42
exim, medije imajo korajžo in spremljajo. Če ne bi spremljali, še tega ne bi vedeli. Ampak kaj to pomaga, če je narod munjen ?
exim@t-2.net
24. 04. 2008 08.27
-isti, in kaj vam sedaj ni všeč? Jasno, bonsai in mladiči imajo tudi tu kremplje zraven (recimo brenčeči Keber) in jim ni po godu, da se jih razdeviči. Mediji, imejte korajžo, spremljajte!
killi-123@hotmail.com
24. 04. 2008 08.10
Temu se reče , zamaži oči,da ne vidijo, koliko smo ukradli.
vetlan
24. 04. 2008 07.43
Ranunculus, imaš prav. V vsaki normalni državi z normalnim folkom bi že zadostovalo "Zavrla s kabli", da spregledajo kaj se dogaja. In nihče ni kaznovan. Morali bi vse odvzeti tako ministru kot Zavrlu, pa v zapor z njimi. Pa še marsikomu. Tako se dela povsod, samo v Sloveniji ni. Tukaj pa "nikomu ništa", razpravljajo o domobrancih, komunajzerjih ipd., nacionalistov toliko, da ti kar slabo postane, naredijo eno predstavo (gradbeniki) v stilu mafije in karavana gre naprej. Poštenemu človeku, ki dela in mi ne zadostuje, da plača položnice, naženejo iz lasznega stanovanja, lopovu Strojanovu pa šenkajo hišo in plačujejo njegove račune. Vsi so tiho, samo tukaj na forumih "odpirajo ventile". Ne vedo nič, samo spletkarijo, nihče ne obrne svojh sivih celic. Ne razumejo, da lopov je lopov, naj bo levi ali desni, cigan ali minister. Pošteno vam povem, pa tudi če boste užaljeni, ste večina munjenih, milo rečeno. Bog se usmili takemu narodu in državi, v kateri dobro živijo samo lopovi.
mac4_m
24. 04. 2008 00.48
pa smo spet pri policiji in sodstvu. Večina specializiranih kriminalistov konča kot podjetniki (!!!), sodniki pa z veseljem spustijo še tistih par, ki po kakem čudežu prispejo pred sodišče. In baje bi radi še plačilo za to.Kaj neki jim bo ta drobiž v primerjavi z .....
Vsakmu_en_metek
24. 04. 2008 00.45
Zakaj pa nikoli nihce ne odgovarja za svoja dejanja? Ali ni zanimivo, da ljudje na položajih nikoli ne pristanejo v zaporu? Npr.: korupcija, podkupovanje, .... Vse se konča pri medijih. Veliki bum, potem pa je vse pozabljeno! Zakaj pa imamo sodišča? NAJBRŠ ZA NAVADNE SMRTNIKE ! Delavec ki ima 30 let delovne dobe ni plačal položnice, (kupil kruh za svojega otroka - za kaj drugega najbrš nima denarja) ker je ni mogel zaradi plače ki znaša neto 400 evrov, dobi (npr:20 dni) zapora. En državnik ki pa zapravi miljonske vsote davko plačevalskega denarja za stvari kot npr: operaciske mize, pa po vrhu še ne uporabne. Je pa vse OK. Pac, naredu je napako. Ta denar bi lahko uporabili za specijalizacijo mnogih zdravnikov, ki bi bili usposobljeni operirati tudi na leseni deski, če bi bilo potrebno!
mac4_m
24. 04. 2008 00.32
jaz srečujem popolnoma drugačne ljudi, ki so veseli, da je politika na drugem tiru in da se človek ne razburja vsak naslednji dan ob novih še bolj banalnih novicah o novih in novih svinjarijah...
Ranunculus
24. 04. 2008 00.06
Ah, pa še to. Sedanja opozicija je res veliko kredibilnosti izgubila zaradi tega, kar so počeli v zadnjem mandatu. Ampak veliko tistih, ki so bili nekoč njihovi volilci in so jih kaznovali tako, da so volili za JJja, si je o svoji odločitvi premislilo v prvem letu vladanja JJja. Nisem spraševal zakaj, ampak očitno jim spremembe niso bile všeč in Janšo raje vidijo kot kritika vlade...