Slovenija

Odprli varovani oddelek za otroško psihiatrijo, a pedopsihiatrov primanjkuje

Ljubljana, 19. 02. 2019 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
39

Po več letih prerekanja in odlašanja, so vendarle odprli dolgo pričakovano enoto za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana. Na varovanem oddelku, ki sprejme 10 bolnikov, bodo zdravili mladostnike s psihotičnimi reakcijami. Glavni razlog, da enota doslej ni delovala, je pomanjkanje pedopsihiatrov, ki ga bodo reševali z dežuranjem specializantov.

Zgodba o pedopsihiatriji se vleče že vrsto let, vzpostavljanje varovanega psihiatričnega oddelka za otroke in mladostnike sega namreč že v leto 2009. Na neprimerno hospitalizacijo otrok, ki imajo težave v duševnem zdravju in so bili nameščeni v bolnišnicah skupaj z odraslimi, je leta opozarjala tudi varuhinja človekovih pravic.

Že lani so bili prostori oddelka za pedopsihiatrijo UKC Ljubljana popolnoma opremljeni in pripravljeni na sprejem bolnikov. Toda, načrt je padel v vodo. Nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je "po zavrnitvi odprtja oddelka na lokaciji pedopsihiatrije v okviru UKC Ljubljana prosila vodstvo UPK Ljubljana, da se oddelek ustanovi v okviru UPK Ljubljana," so pojasnili na Univerzitetni psihiatrični kliniki (UPK) Ljubljana.  

V zadnjih letih so se z vzpostavljanjem te enote ukvarjali ministrstvo za zdravje, zdravstveni svet, Pediatrična klinika UKC Ljubljana in Psihiatrična klinika Ljubljana.

Univerzitetna psihiatrična klinika je tako že pred dobrim letom in pol z lastnim denarjem – približno 840.000 evrov – prenovila in opremila prostore, ZZZS pa je že v 2018 zagotovil sredstva za izvajanje programa. Danes so tako končno uradno odprli enoto za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo. Odprtja se je udeležila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je, kot rečeno, pogosto opozarjala na nujnost vzpostavitve ločenega oddelka za mlade. Ob odprtju je dejala, da se je to zgodilo tik pred dvanajsto, torej tik pred njenim odhodom z mesta varuhinje.

Komu je namenjena enota?

Na Psihiatrični kliniki Ljubljana so nam pojasnili, da bodo v tej enoti zdravili akutne psihoze in tiste mladoletne paciente, ki življenjsko ogrožajo sebe ali druge. Oddelek je namenjen otrokom in mladim, najpogosteje pa se psihotične reakcije pojavljajo pri srednješolcih. Ti mladostniki so bili doslej obravnavani na odraslem oddelku, vendar ločeno od odraslih, so pojasnili. 

V novi enoti bodo lahko hkrati namestili 10 bolnikov, prve pa bodo sprejeli že marca. Intenzivna enota bo delovala v okviru Centra za mentalno zdravje UPK Ljubljana, kjer že obstaja enota za adolescentno psihiatrijo. "Enoti pa bosta ločeni, saj je nujno, ker je ena enota intenzivnega tipa, s posebnim nadzorom in trajnim varovanjem, druga enota pa je odprtega tipa, kar pomeni, da pacienti občasno lahko tudi zapustijo oddelek," so poudarili na Psihiatrični kliniki.

Na leto bodo v varovani enoti sprejeli okoli 120 bolnikov, med 200 in 300 pa jih bodo po besedah generalnega direktorja ljubljanske psihiatrične klinike Bojana Zalarja zavrnili. "Duševna motnja mora imeti trajanje, mora iti za metabolične procese, ne samo za trenutno stanje jeze," je ob tem opozoril na pogosto napačno dojemanje duševnih motenj.

Večna težava: zagotoviti dovolj specialistov

Enoto bo vodila specialistka otroške in mladostniške psihiatrije Maja Drobnič Radobuljac, ki že sedaj vodi adolescentni oddelek. Zaposlili so pet zdravstvenih tehnikov in tri višje medicinske sestre. Zaplete pa se pri pedopsihiatrih.

Na UPK Ljubljana imajo zaposlenih pet pedopsihiatrov, od tega je ena trenutno na porodniškem dopustu. "Trije pedopsihiatri so zaposleni na Enoti za adolescentno psihiatrijo, dva na Enoti za intenzivno otroško in mladostniško psihiatrijo (v nadaljevanju EIOAP).  Za opravljanje dežurne službe bi morali imeti na razpolago vsaj 15 pedopsihiatrov," so nam pojasnili. Samo teh razpoložljivih pet pa ne more opravljati dežurne službe, saj bi to pomenilo, da bi bili dežurni po osem dni na mesec. "V primeru izpadov, kot sta bolniški in porodniški dopust, pa bi hitro prišlo do tega, da bi dežurali po več kot 10 ali 15 dni," je pojasnil Zalar. 

Potrebe po psihiatrih so se v zadnjih letih podvojile, še bolj pa naraščajo potrebe po psedopsihiatrih, pravijo na UPK Ljubljana. V državi naj bi bilo sicer trenutno le 30 pedopsihiatrov. 

Nove zdravnike specialiste otroške in mladostniške psihiatrije so neuspešno iskali tudi s tremi javnimi razpisi. Na razpise se namreč ni javil nihče. Kljub temu pa novih ne bodo zaposlovali. "Nekoliko očitkov je že sedaj, imamo več kadra kot bolnikov," je povedal in dodal, da bodo nove pedopsihiatre zaposlovali le, če bodo vpeljali še dodatne programe iz pedopsihiatrije.

Kadrovsko pomanjkanje bodo tako reševali predvsem s specializanti, teh je trenutno 19, osem jih kroži v Ljubljani. "Specializanti bodo dežurni, pedopsihiatri pa bodo v pripravljenosti. V nekaterih primerih, ko pedopsihiatri ne bodo mogli, bodo na drugi enoti dežurni psihiatri, ki bodo lahko svetovali," je načrt dela opisal Zalar. Druga možnost, ki jo je izpostavil, pa je legalizacija dežuranja drugih pedopsihiatrov iz Slovenije.

Odprtja enote sta se udeležila tudi predsednik DZ Dejan Židan in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.
Odprtja enote sta se udeležila tudi predsednik DZ Dejan Židan in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. FOTO: Damjan Žibert

Čeprav je Zalar v nagovoru ob odprtju enote opozoril tudi na možnost zaprtja, pa je varuhinja poudarila, da se to ne bi smelo zgoditi. "Sedaj, ko je odprt, se ne sme nikoli več zgoditi, da bi se zaprl. To je odgovornost vlade, ministrstva za zdravje, vseh, ki bodo morali poskrbeti za denar in kadre," je dejala Nussdorferjeva. Nedopustno se ji zdi, da bi morali mladi iti iz urejenega oddelka.

Ob tem so na Psihiatrični kliniki izpostavili, da bi Slovenija potrebovala novo zakonodajo, ki bi jo pripravili najbolj usposobljeni kadri s tega področja. "Do sedaj prirejena zakonodaja je stroškovno izjemno draga," so opozorili. 

Polovica duševnih motenj se razvije do 14. leta

Trenutno na prvi ali kontrolni pregled pri pedopsihiatru čaka skupaj okoli 325 otrok in mladostnikov. Čakalna doba na prvi pregled z napotnico z oznako "redno" pa je več kot 100 dni oziroma dobre tri mesece, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Duševno zdravje v otroštvu in mladostništvu je pomemben napovednik duševnega zdravja odraslih, opozarjajo na NIJZ. Kar polovica vseh duševnih motenj se namreč začne do 14. leta starosti, tri četrtine pa do 24. leta. V zadnjih letih pa duševne motnje naraščajo tako v Sloveniji kot po svetu. Poraba zdravil za zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj je med mlajšimi od 20 let v obdobju od 2008 do 2015 narasla za 73 odstotkov, predvsem zaradi porasta porabe antidepresivov in psihostimulansov.

Na UPK Ljubljana sicer pravijo, da je stanje na področju duševnega zdravja približno konstantno. "Se pa v zadnjem času odkriva več osebnostnih motenj, kar povečuje število oseb, ki potrebujejo obravnavo zoper duševne motnje. Narašča tudi število akutnih psihotičnih motenj pri mladostnikih," so pojasnili. 

Ker starši lahko bistveno pripomorejo k preprečevanju in obvladovanju duševnih motenj mladih, so na NIJZ pripravili tudi dve spletni publikaciji s splošnim naborom priporočil staršem za zmanjšanje tveganja otroka (6–11 let) oz. mladostnika (od 12. leta) za razvoj depresije in anksioznih motenj. Ta priporočila so pomembna tudi za starše otrok oziroma mladostnikov z že prisotnimi nekaterimi simptomi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kuku456
19. 02. 2019 22.36
+18
Posljite jih raje v eno koco v gozd ali na planino med ovce krave..bojo takoj zdravi in srecni..ne pod neonko pa filat s tableti in jim mozgane prat
sredin?ar
19. 02. 2019 21.44
+3
Zivimo v svetu, kjer je igranje videoiger netoletirano in videno kot motnja, operacija genitalij in pretvarjanje da si drugega spola pa je nekaj normalnega kar morajo vsi tolerirat. Kako nebi rabli otorške psihijatrije?
Belibog
19. 02. 2019 21.09
+9
Je Židan kar not ostal.
Uporabnik271119
19. 02. 2019 20.22
+5
Človek popravi besedilo ga ponovno prilepi, na lep način odgovori provokatorjem pa vendar se vse kar je logičnega in pozitivnega zbriše, da bi se za določenega komentatorja ustvarila napačna slika. ne hvala 24 urejevalniki. Točno to delate mediji ljudem in njihovim oz našim dušam. Sram vas bilo!
korintos23
19. 02. 2019 19.06
-2
Čista Nora 24 je gor! hahahaha
Uporabnik271119
19. 02. 2019 19.21
+3
Glede na današnjo luno morda ne bi smel biti preveč presenečen.
sodelujem
19. 02. 2019 18.49
+4
Teli bi lahko kar tam ostali..
korintos23
19. 02. 2019 19.05
-8
kure bedne
19. 02. 2019 18.44
+11
Tukaj pa nobeden ne bi imel nič proti, če bi židan preskočil vrstni red in bil prvi na sprejemu buaaahaha.
ROMELS
19. 02. 2019 18.25
+14
A so ta židanega sprejeli tja?
Viejo cabron
19. 02. 2019 18.05
+16
Sem mislil, da Židan samo klavnice odpira??
ROMELS
19. 02. 2019 18.26
+6
lahunin
19. 02. 2019 18.04
+11
od kje ZIDANU ta cast v cem si jo je pridobil
Uporabnik271119
19. 02. 2019 18.01
-7
Sem morda opazil diamante na prstih pa sem si dejal, da je morda vredno komentirati. "pedo---piratov" sem razumel, da primanjkuje ter, da bodo obstoječi dokler jih ne bo "dovolj" dežurali in se bo to zakonodajno uredilo, da bodo smeli to početi vsi "pedo" iz Slovenije. Zmotilo me je nekaj drugače bi bil "tiho". Ta "zdravila" oziroma njihova poraba, ki je tako v porasti. A si ljudje in njihovi otroci sami sprva odločijo in hodijo iskati ta zdravila v neko skladišče in jih tako vedno več občutno konzumirajo in to po lastnem razumevanju ali jim razumevanje, da to dejansko potrebujejo nekdo vtisne v njihove misli oz razum in spomin?! Zakaj se psiha in težave s psiho ne zdravijo bolj v naravi kot pa v sobah, ki delujejo na zaporne celice, zakaj se psiha ne zdravi z naravnimi pogovori in naravnimi substancami, kot pa z v laboratorijih kemično ustvarjenimi substancami, ki večkrat po osebnih videnjih v življenju marsikomu nikoli ne pomagajo v ničemer ampak ga na nek način lahko celo napravijo resnično bolanega človeka, ki se dejansko nikoli več ne ozdravi ?! Zakaj se za vsak element obnašanja za vsak element človeškega razmišljanja, ki ni v sorazmerju z normativi, ki si jih nekateri domišljajo ali jih postavljajo "izumi" nova beseda ali na novo poimenuje in sklene, da gre za bolezen, če pa je v končni fazi skupek vseh teh težav lahko enoten in sicer ta, da večina ljudi ne živi več naravnega življenja, kot jim ga je začrtalo stvarstvo ali stvarnik ampak človek sam, ki pa po večini niti zase ne zna pravilno živeti in odrejati kaj je zanj dobro in po kakšnih normativih naj bi živel, kaj šele da to odreja drugim. Smatram, da kot ima vesolje nešteto zvezd, kot to kaže in človeški možgani nepreštetih možganskih sinaps in delujočih celic ter povezav, tako je mogoče nemogoče našteti niti enega samega pravega "zdravnika" ali "znanstvenika", da bo ustvaril takšno zdravilo, da bodo vse te celice človeških možganov začele delovati v zanj in za "stroko" pravilnem redu, da bodo lahko dejali, da je nekdo skozi njih ozdravljen ali pa sploh bil zdravljen. Vsa ta "zdravila" , ki se ljudem dajejo kot bonboni pa čeprav je že za same bonbone znano da so škodljivi za človeško telo še toliko bolj škodljiva in če se ne najde druge poti za pomagati ljudem potem se naj morda rajši ne pomaga, ker žal večkrat verjetno bolj škodijo kot pa pomagajo komurkoli razen morda farmacevtskemu stroju za katerim pa so spet ljudje in se iz njegovega "obratovanja" samo okoriščajo in doprinesejo ali pa sploh ne bore malo svetu česarkoli pozitivnega. Včasih je veljal pregovor za vsako bolezen rožica raste. Ponavadi je bilo iz pregovora razvidno, da te rožice rastejo v naravi in ne laboratorijih ter je sama narava lahko v velikih primerih sama po sebi zdravilo in pa iskreni naravni ljudje in ne "normativni" delavci katerekoli stroke, ki morda to ni in je samooklicana, da počne kar počne za lastno dobro oz kot bi po domače povedali za lastno rit in nobeno drugo.
Viejo cabron
19. 02. 2019 18.09
+0
Razumem kaj hočeš povedati, samo naivno je da bi zdravniki pod roko s farmacevti to razumeli!?? Gre za denar in ne za človeške duše. Dovolj je, da te zaprejo in začnejo fulat z antidepresivi.
Uporabnik271119
19. 02. 2019 18.48
-4
srecnii
19. 02. 2019 17.57
+4
kar tam bi ostal kamor sodjo
piu
19. 02. 2019 17.42
+12
a Židan kar tam ostal?
srecnii
19. 02. 2019 17.24
+15
a to bodo iz parlamenta notri
proofreader
19. 02. 2019 18.13
-1
Mauzahecmauzares
19. 02. 2019 17.15
-2
Vodeb non stop jokca, da ga vsi sabotirajo.
proofreader
19. 02. 2019 17.06
+8
Tu bi morali bolj starše obravnavati kot otroke.
puspan
19. 02. 2019 16.43
+18
Zadnji čas, da so ga pripeljali sem.
Casey Ry
19. 02. 2019 16.22
+10
Kar not ostante!
dule100
19. 02. 2019 16.16
+19
A je tale prišel na zdravljenje?
wolfterier
19. 02. 2019 16.16
+35
Imamo psihiatrijo,pa ni psihiatrov.Imamo polno ekonomistov,pa nimamo ekonomije. Ja,res smo nesrečen narod !