Slovenija

Penasta, po kemikalijah smrdeča voda presenetila prebivalce Anhovega

Anhovo, 28. 07. 2020 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
30

Organizacija Eko Anhovo in dolina Soče je na družbenem omrežju objavila informacijo, da je pretekli petek prebivalcem Anhovega pritekla v vodovod penasta sivo-rjavo umazana voda, ki je smrdela po apnu, kemikalijah ali cementu. Občina Kanal ob Soči do včeraj prebivalcem ni pojasnila, kaj se je zgodilo, trdijo z organizacije. Z občine odgovarjajo, da so danes zjutraj na svoji spletni strani sporočili, da je izvor onesnaženja vodovodni priključek industrijske čistilne naprave Eternit Slovenija, voda v vodarni pa je bila neoporečna.

Ravno pred dobrim mesecem sta Občina Kanal ob Soči in Salonit Anhovo podpisala sporazum, ki bo 1.138 uporabnikom omogočal kakovostno pitno vodo. Nadgradila sta pogodbo iz leta 2018, s katero bo cementarna še naprej zagotavljala pitno vodo iz Vodarne Močila, so objavili novico z Občine Kanal ob Soči na svojem portalu MojaObčina.si:"Pitno vodo uporabljajo krajani v naseljih Deskle, Anhovo, Robidni breg in Močila. Ta isti vir uporabljajo tudi kmetovalci na Gorenjem polju za namakalni sistem, hkrati pa ga cementarna uporablja za potrebe Salonita."

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V petek, 24. julija 2020, pa je prebivalce Anhovega v zgodnjih jutranjih urah presenetil prizor: iz vodovoda je tekla penasta, sivo-rjavo umazana voda, ki je smrdela po apnu, kemikalijah ali cementu, so na Facebooku zapisali iz nevladne organizacije Eko Anhovo in dolina Soče.

Po njihovih besedah so zgroženi prebivalci obvestili občinsko upravo občine Kanal ob Soči in zahtevali pojasnila, kaj se dogaja. Direktor občinske uprave Nejc Kumar je nato odredil pregled stanja na terenu. 

Nevladana organizacija še trdi, da je občinski delavec, ki je v petek nadomeščal odgovornega za vodo v občini Kanal ob Soči, po pregledu stanja ugotovil, da je z vodo nekaj narobe: "Vrednosti pH, ki ga je pri domačinu v Anhovem izmerila zaposlena v Salonitu Anhovo, ki skrbi za pitno vodo prebivalcev Anhovega, je bila pH 12. Šele več ur kasneje (okoli 10.00) so dobili navodila za prepoved uporabe vode in prečiščevanje individualnega vodovodnega sistema."

 

Pojasnilo organizacije Eko Anhovo in dolina Soče: 

S pH vrednostjo vode izražamo stopnjo kislosti oz. bazičnosti vode. PH 7 pomeni, da je voda nevtralna, pod to vrednostjo je kisla, nad to vrednostjo pa bazična. V večini naravnih vod je pH povezan z ravnotežjem ogljikovega dioksida, hidrogenkarbonata in karbonata in s tem tudi s trdoto vode (mehke vode imajo nižjo pH vrednost, trde vode pa višjo). Običajni pH v podzemnih vodah je med 6 in 8,5, pH limoninega soka je 2, jabolka 3, paradižnika 4, morske vode 8, nekaterih detergentov do 10, nekaterih čistil tudi do 12. Ekstremne vrednosti v pitni vodi so lahko posledica nezgod, napak v pripravi vode ali sproščanja iz materialov v stiku z vodo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Občina danes objavila pojasnila o onesnaženju vode na svoji spletni strani

Voda v vodarni Močila je bila neoporečna, kar je pokazalo na naknadno onesnaževanje. Glede na to, da je bila napaka odkrita v podjetju Eternit Slovenija d.o.o. in ker gre za pitno vodo, občina od podjetja zahteva natančno preiskavo in razmeram primerno obveščanje javnosti! 

Predstavniki občine so potrdili, da so jih prebivalci Anhovega v petek obvestili, da je voda iz vodovoda onesnažena. "Zaposleni v občinskem Režijskem obratu so nemudoma pričeli z iskanjem vzroka onesnaženja. Že osnovni pregled voda v vodohranu v vodarni Močila je pokazal, da je tam voda neoporečna, zato je vse kazalo na naknadno onesnaženje," so zatrdili. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah občine je nadzor na omrežju pokazal, da je verjetni izvor onesnaženja vodovodni priključek industrijske čistilne naprave Eternit Slovenija. "Predstavnik Režijskega obrata je obvestil podjetje Eternit Slovenija o ugotovljenem stanju. Takoj smo tudi prekinili dobavo pitne vode za njihov industrijski objekt. Podjetje Eternit Slovenija je bilo seznanjeno, da bo prekinitev dobave pitne vode trajala do odprave napake na notranjem omrežju objekta," so razložili z občine.

S podjetja Eternit Slovenija so občini nato sporočili, da so na industrijski čistilni napravi odkrili vzrok za onesnaženje in ga odpravili. Ko so delavci Režijskega obrata prejeli obvestilo, so preverili stanje v industrijskem objektu. "Ko so se prepričali, da je napaka odpravljena, so znova vzpostavili dobavo pitne vode," so zagotovili z občine.

Predstavniki občine so izvedli tudi vse dolžne aktivnosti, ki jih nalaga pravilnik o pitni vodi: obveščanje porabnikov o omejitvi porabe, obveščanje nadzornih inštitucij, nadomestna oskrba s pitno vodo, izredno vzorčenje pitne vode. V naslednjih dneh bodo pristojne službe izvedle še vse ostale preglede, so še zagotovili z občine. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moto-gp
28. 07. 2020 19.37
+9
Bravo učiteljica Lidija Rahotina. Ko bi vas le slišala županja Tina Gerbec in se vsaj malo zamislila nad svojim delom(beri nedelovanjem in šikaniranjem občanov). Bo tudi tokrat poklicala Židana na pomoč in se z njim fotkala na Kanalskem mostu in na tak način reševala probleme?
ajnat1
28. 07. 2020 19.01
+9
Dolgo se že čudim,kako se nobenemu ne strga film in da so vsi glavni še celi in zdravi.Dolina je bila včasih polna puntarjev z vilami ,zdaj pa tu očitno živimo samo še poklekuhi...Skrajni čas je že davno mimo...
moto-gp
28. 07. 2020 19.12
+9
Imate moj +. Tolminski punt z vilami bi se moral že zdavnaj ponoviti malce nižje -med Tolminom in Novo Gorico. Verjamem, da če bi bila iniciativa na mestu (brez strahu in respecta pred mafijo), ima podporo od italijanske Gorice pa vse do Bovca in še čez....
moto-gp
28. 07. 2020 18.59
+14
In še dodatek... Covid-a se vsi tako bojijo, tako zelo zastrašujoče novice citamo dnevno. Da Salonit letno ubija nickoliko mladih življenj, da mesečno zbolevajo mladi ljudje, nikogar ne briga, nihče se zaradi tega ne izpostavlja in opozarja na distanco do doline, na distanco s Salonitom. Zanimivo, tudi zdravnikom vlada ni prisluhnila, ko so javno povedali svoje mnenje o problematiki ljudi v soški dolini. Kacin kje si, v bojnem položaju, kot pri covidu? Raje dajmo še zastrupljati s kurjenjem raznoraznih nevarnih odpadkov, da ljudje čimprej "pocrkajo".
moto-gp
28. 07. 2020 18.37
+15
Če bi se to zgodilo v Ljubljani, bi bilo tukaj par tisoč komentarjev. Ker pa se taka svinjarija dogaja v dolini, kjer je že vse zastrupljeno z azbestom in s kurjenjem, nikogar nič ne briga. Nobena vlada ni ničesar dobrega naredila za Soško dolino in prebivalce le te. Na lokalni ravni pa vemo, kako so župani in njemu predani svetniki podkupljivi, misleč, da jih bo bolezen obšla. Tako so prebivalci Soške doline, vse od Nove Gorice navzgor proti Bovcu obsojeni na bolezen in prezgodnjo smrt. Sramota v kakšni državi živimo! Naj živi prelepa, najlepša, a žal zastrupljena soška dolina!
Kolani
28. 07. 2020 17.52
+15
Ali bo NIJZ kaj ukrepal al so samo za zastraševanje?
valkirie
28. 07. 2020 17.37
+13
v celi slo ocitno zgleda ni dobrega nadzora vode. pri nas se steka posredno v potalnico gnojnica, po dezju tece rjava voda, ce jo prekuhas je vse ok ce ne boli trebuh. ampak oni seveda: vse ok
Sosed Sosedov
28. 07. 2020 17.17
+23
Jih mora en za tasladke pocukat preden sami priznajo, da je blo neki narobe? A niso mogli naslednji dan lepo pošteno obvestit ljudi? Kaj so pa mislil, da bo šlo mimo??
ODKLOP1
28. 07. 2020 17.13
+10
Not great not terrible Kot v Černobilu
Tomek0
28. 07. 2020 17.08
+6
@frufelj Si pa en redkih ki dejansko prebere cel clanek , na 24ur samo naslov pa komentar ostalo je neužitno
Tomek0
28. 07. 2020 17.06
+7
Tam pa se nagoltajo avstrjisko-italjanskega dreka.
Tomek0
28. 07. 2020 17.05
+14
Beseda "presenetiti" je kar se tice Anhovega odvec. Ne bi zivel tam da mi podarijo bajto
Aijn Prenn
28. 07. 2020 16.53
+13
odpadno vodo so pumpali v vodovodno omrežje. So jim šlosarji napačno spojili cevovode... :-))
Merlie
28. 07. 2020 16.52
-4
Komunisti imajo 200 000 besed nakladanja in to na mestu kjer je vse jasno zaradi njih pa je vse nejasno..Verjetno so stanovalci sami naredili peno iz čistila za posodo to bo..stroka stoji za tem..
frufelj
28. 07. 2020 16.47
+38
kako dolgovezen, brezvezen clanek, tipicno slovensko, 1000 besed, ker se nihce ne upa izpostaviti in v enem stavku povedati: "Podjetje Eternit onesnazilo vodovod in ogrozilo X prebvialcev. Direktor odstopil. Minister napovedal preiskavo." Mah ne bla bla bla, neki prazni stavki kdo je koga obvestil o ugotovljenem stanju, kdo je koga poslal ugotavljat stanje" kot kaksen mali sovjetski urad let 1923
valkirie
28. 07. 2020 17.38
+8
LOS - T
28. 07. 2020 16.43
+19
Problem je v tem da smo v večini navajeni brezhibne vode iz pipe. Vsaj v Ljubljani. Jaz doma nikoli nisem prej pogledal kaj sem iz pipe natočil v kozarec, ampak takoj nagnil. Takole bi mene zastrupili...
PEACE
28. 07. 2020 16.42
+22
Zastrupljajo nas z vodo. Imamo kvazi strokovne komisije kateri so podkupljeni. Nastavlja jih politika, zdravstvo itd
travc
28. 07. 2020 16.10
+39
Cela dolina je onesnazena zaradi tovarne.Salonit Anhovo je od tujcev in so dobili blagor da lahko svinjajo ne da bi glede tega kdo vprasal domacine.Za tiste ki so nekoc zboleli za posledicami azbesta so rekli da je to od kajenja.
RamzesII
28. 07. 2020 15.35
+26
"voda v vodarni pa je bila neoporečna" Valjda, pred virom onesnaževanja.
olimpija007
28. 07. 2020 15.33
+22
Not great not terrible bi rekli v cementarni
Andree
28. 07. 2020 15.21
+40
Bojana to je primer zate in tvoj Nijz