Slovenija

Penologa o odpustih iz zapora: Osebje bo imelo manj dela, obsojenci pa več svobode

Ljubljana, 29. 03. 2020 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
88

Enomesečna prekinitev prestajanja zaporne kazni je smiselna le, če se bo epidemija v tem času ustavila, opozarja penolog Petrovec, ki verjame, da bodo predčasni odpusti obsojencev in prekinitve kazni prinesli pozitivne učinke, zato bi bilo to vredno razmisleka tudi v razmerah, ko ne grozi epidemija. Optimalno število zaprtih oseb v Sloveniji bi bilo med 800 in 900, pa pravi penolog Čander in opominja: v preteklosti so že bili primeri, ko smo zapore "izpraznili".

V slovenskih zavodih za prestajanje kazni je bilo 23. marca 1318 oseb, tako zapornikov kot pripornikov. Koliko bi jih po novem interventnem zakonu lahko izpustili na prostost – začasno ali predčasno – pristojni še preučujejo. O sprejetih ukrepih za omejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom v zaporih in možnih rešitvah za zmanjšanje težav s prezasedenostjo smo se pogovarjali s penologoma Marjanom Čandrom in Draganom Petrovcem.

Čander, ki je bil leta 2008 tudi podpredsednik komisije za pogojne odpuste, je vladi predlagal, naj težave s koronavirusom rešuje tako, da zmanjša število ljudi v zaporih. "V slovenskih zaporih imamo več kot 300 sob za le eno zaprto osebo (Dob preko 200, Koper 72 itd.), težava je torej le skupno veliko število zaprtih oseb, kar pa lahko z 'mehkimi' ukrepi takoj zmanjšamo," je pojasnil.

Spomnil je, da so v preteklosti že bile podobne situacije. "V začetku 60 let, na primer, je zaradi ilegalnega prehoda meje kar 600 obsojencev v enem dnevu odšlo iz KPD Maribor, enako smo 1990 'izpraznili' zapore zaradi pričakovane situacije in nato sprostitve prostora za zajete/prebegle vojake JLA, tako srbske kot albanske narodnosti po različnih zaporih. Večkrat so bile izvedene amnestije in je bilo določeno, kdo in koliko jih lahko odide – največkrat so bili iz tega izvzeti storilci spolnih kaznivih dejanj."

Optimalno število zaprtih oseb v Sloveniji bi bilo po mnenju Čandra med 800 in 900. Zdaj se številka giblje med 1300 in 1400.
Optimalno število zaprtih oseb v Sloveniji bi bilo po mnenju Čandra med 800 in 900. Zdaj se številka giblje med 1300 in 1400. FOTO: Miro Majcen

Po novem bo imelo osebje manj dela, obsojenci pa več svobode

Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja novega koronavirusa, ki so ga poslanci potrdili brez glasu proti, med drugim prinaša enomesečne prekinitve prestajanja zaporne kazni, predčasni odpust, začasne spremembe glede pozivanja obsojencev na prestajanje kazni in njihove premestitve.

10. člen (poziv obsojenca) določa, da se postopki v zvezi s pozivom obsojenca na prestajanje kazni zapora prekinejo. 11. člen (premestitev obsojenca) daje direktorju zavoda za prestajanje kazni zapora pravico, da lahko po uradni dolžnosti, če je to potrebno zaradi preprečitve širjenja epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2, premesti obsojenca iz enega v drug zavod ali v oddelek drugega zavoda. 12. člen (prekinitev prestajanja kazni zapora) direktorju dovoljuje, da za čas enega meseca prekine prestajanje kazni zapora obsojencu, kadar ne obstajajo varnostni zadržki. Zoper odločbo direktorja je dovoljena pritožba, ki ne zadrži njene izvršitve. Trajanje prekinitve kazni zapora se lahko zaporniku podaljšuje dokler obstaja razlog za prekinitev. Tudi zoper to odločbo direktorja je dovoljena pritožba, ki pa ne zadrži njene izvršitve. 13. člen (predčasni odpust) pa direktorju zavoda za prestajanje kazni zapora daje pooblastilo, da lahko ob upoštevanju pogojev iz 108. člena Zakona o izvrševanju kazni zapora predčasno odpusti obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni.

Kriminološki učinek novih določb je po mnenju Petrovca pozitiven, saj pravosodje razbremenjuje na različne načine.
Kriminološki učinek novih določb je po mnenju Petrovca pozitiven, saj pravosodje razbremenjuje na različne načine. FOTO: osebni arhiv

"Določbe imajo medicinsko podlago, za katero verjamem, da je premišljena in ni razloga, da bi ugovarjali," ocenjuje Petrovec, ki tudi sicer zagovarja liberalnejši zaporniški sistem in meni, da mora biti vloga zapora v prvi vrsti rehabilitacijska, ne pa kaznovalna.

Kriminološki učinek omenjenih določb je po njegovem mnenju pozitiven, saj pravosodje razbremenjuje na različne načine. "Osebje ima manj dela, obsojeni pa več svobode v sicer z epidemijo omejenih razmerah. Če se bo pokazalo, v kar verjamem, da zaradi teh ukrepov in odpuščenih obsojencev ni zlorab ali več kriminalitete, je to dobra izkušnja za premislek o podobnih ukrepih tudi takrat, ko ne grozi epidemija," je ocenil.

'Prekinitev kazni bi morala veljati za čas, dokler se epidemija ne ustavi'

Kot smo že poročali, se zaradi nevarnosti okužbe že marca s prostih izhodov za rešetke ni vrnilo 130 obsojencev, za katere je bilo po besedah Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij ocenjeno, da za prekinitev izvrševanja kazni zapora ne obstajajo varnostni zadržki. "Ob tem bi izpostavili, da se obsojencem, ki jim je bilo izvrševanje kazni prekinjeno, čas do izteka kazni podaljša za čas, ko se nahajajo na prekinitvi. Čas trajanja prekinitve se namreč ne šteje v čas prestajanja kazni," so zapisali.

Med tistimi, ki so jim za en mesec prekinili prestajanje kazni, sta tudi Igor Bavčar in Boško Šrot. "Iz tega je razvidno, da so med odpuščenimi obsojenci, ki bi po zakonu že morali biti na pogojnih odpustih, zaposleni zunaj zaporov, z rednimi izhodi, s prestane več kot polovico kazni itd, in ne tisti, ki so v kategoriji ogrožujočih obsojencev (spolni, morilci, psihiatrični ipd.)," pravi Čander, ki se mu zdi število 130 "občutno prenizko".

Petrovec pa opozarja, da je prekinitev prestajanja kazni za en mesec smiselna samo v primeru, če se bo epidemija v tem času ustavila. "Verjetnost okužbe je zunaj videti večja kot v zaporu – ob domnevi, da osebje ni okuženo. Sicer smo v podobnem položaju kot pacienti, ki jih okužijo zdravniki. Prekinitev bi morala veljati za čas, dokler se epidemija ne ustavi," je prepričan.

Manj kriminalitete, enako število zaprtih

Slovenija je zadnje desetletje vse bolj varna država, o tem pričajo podatki policije, tožilstva in sodišč o trajnem upadanju števila kaznivih dejanj, še pravi Čander. "Po pojavu virusa je zaznati še dodaten upad za več kot 50 odstotkov, tako v prometu kot pri klasičnih kaznivih dejanjih. Kljub vsemu temu je število zaprtih oseb bolj ali manj konstantno, kar pravosodna oblast dosega z omejevanjem pogojnih odpustov, neizvajanjem alternativnih možnosti prestajanja kazni zapora v obliki 'vikend zapora', določitvijo družbeno koristnega dela ipd," pojasnjuje.

140 milijonov za "nova luksuzna zapora v Dobrunjah za moške in širitev ženskega Iga (sedanji je zaseden le 50-odstotno) je po Čandrovem mnenju nepotrebna investicija iz proračuna 2020/21 v teh težkih časih, saj po zdravstveni krizi prihajata še socialna in proizvodna/ finančna kriza".
140 milijonov za "nova luksuzna zapora v Dobrunjah za moške in širitev ženskega Iga (sedanji je zaseden le 50-odstotno) je po Čandrovem mnenju nepotrebna investicija iz proračuna 2020/21 v teh težkih časih, saj po zdravstveni krizi prihajata še socialna in proizvodna/ finančna kriza". FOTO: osebni arhiv

Sam se zavzema za to, da bi vse obsojene na kazen do dveh let napotili na izvršitev kazni z opravo družbeno koristnega dela. Obsojenci, kot so Šrot, Bavčar, Tovšakova ali Črnkovič bi po njegovem mnenju lahko na prostosti opravljali razna dela v domovih za starejše. Tisti, ki so obsojeni na kazen do osem let zapora, bi po polovici prestane kazni lahko dobili pogojni odpust, tisti, obsojeni na več, pa po dveh tretjinah prestane kazni. Nadzor nad vsemi bi moral zagotoviti Urad za probacijo (UPRO) s 56 zaposlenimi strokovnimi delavci, "ki ga je pravosodno ministrstvo ustanovilo prav za ta namen".

Optimalno število zaprtih oseb v Sloveniji bi bilo po njegovem mnenju med 800 in 900. "V odprtem zaporu na Rogozi, kjer sem delal večji del svoje 40-letne kariere, smo imeli od 140 dnevno zaprtih v 70 letih do 12 leta 1991 in pozneje, pa smo bili vedno 'ravno prav' zasedeni in obremenjeni z delom. Zapor na Rogozi (podobno kot Puščava, Slovenska vas, moški Ig) je v starih stavbah Scherbaumove pristave, pa vendar smo z aktivnim pristopom ustvarili dobro vzdušje in postali 'pojem' za zapornike. Pa niso bili samo prometniki in lažji, bil sem vzgojitelj tudi petkratnemu morilcu, pa atentatorju na Ivana Krambergerja itd. V starih stavbah smo lepo skrbeli za red in čistočo (upravnik mi je rekel: ali bodo čistili ali pa ne bo izhodov, za katere sem se zavzemal). Imeli smo apnenico in vedno se je nekaj vzdrževalo, tako da ne razumem tega, da je danes pa vse težko. Zaprte osebe smo vključevali v redno delo in delo na kmetiji, to pa je bil pomemben faktor za pogojne odpuste po načelu: če redno dela v zaporu, bo tudi zunaj," pojasnjuje.

In prav Rogoza je eden od krajev, ki jih Čander vladi predlaga kot potencialne prostore za samoizolacijo oz. odrejeno karanteno. "Prostori v odprtih oddelkih zaporov na Rogozi (50 oseb), na moškem Igu (30 oseb) in OO Puščava so opremljeni, naselitev je možna takoj. Gre za objekte z določenim zavarovanjem, prostori za rekreacijo, kuhinjami ipd., okolica pa je tudi navajena na posebnosti. Možna je tudi karantena za tujce, v kolikor je to potrebno." 

Strah pred širjenjem okužbe prisoten tako med obsojenci kot med zaposlenimi

Okužbo s koronavirusom so sicer do zdaj potrdili samo v zaporu na Dobu – najprej pri zunanjem sodelavcu, včeraj pa še pri enem od obsojencev. V izolaciji je 20 oseb, ki so bile v stiku z njim. Strah, da bi se okužba razpasla znotraj zapora, je prisoten tako pri obsojencih, kot pravosodnih policistih in drugih zaposlenih. Spomnimo, da so se nam oglasili zaskrbljeni priporniki s Povšetove, češ da so bivalne razmere zaradi prenatrpanosti katastrofalne, ter zaposleni, ki morajo varčevati z zaščitnimi sredstvi, ki jih dobijo. "Samo vprašanje časa, kdaj bo nekdo od zaposlenih virus prinesel v zavod," opozarjajo.

Na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so pojasnili, da pri odločanju o prekinitvi prestajanja kazni zdravstveno stanje obsojenca ni poglavitnega pomena, lahko pa vpliva na presojo obstoja varnostnega zadržka. Pri presojanju le-teh se upoštevajo okoliščine, ki bi lahko vplivale na zlorabo prekinitve prestajanja kazni zapora. To so denimo osebnost obsojenca, njegova varnostna ocena, nevarnost izmikanju nadaljnjemu prestajanju kazni, delež prestane kazni, vrsta in način storitve kaznivega dejanja, način nastopa kazni, morebitni odprti kazenski postopki ter druge okoliščine, ki kažejo na možnost zlorabe prekinitve prestajanja kazni. Upošteva se tudi odziv okolja, kjer je bilo kaznivo dejanje storjeno, zlasti oškodovancev.

Ob naraščanju nevarnosti okužbe in sprejetih ukrepih za omejevanje širjenja okužbe, kot sta prepoved obiskov in ukinitev zunajzavodskih ugodnosti, med zaporniki narašča nezadovoljstvo. "Dan znotraj zapora je izredno dolg in naporen, kar pušča posledice," je povedal generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen, ko je potrdil, da med zaporniki že vlada slaba volja, napetost pa se stopnjuje in se bo še naprej.

Pa se pri nas lahko zgodijo izgredi in prizori, kakršnim smo bili priče v italijanskih zaporih? Medtem ko Petrovec meni, da je verjetnost za to majhna, če bodo ukrepi v zaporih, vključno z odpuščanjem nekaterih, ustrezno pojasnjeni, pa Čander odgovarja: "Upor v zaporu je lepo opisal pisatelj Drago Jančar v romanu Zvenenje v glavi, saj je bil v neposrednem stiku (zaprt) skupaj z glavnimi akterji upora. Pozneje so bili posamezni primeri upornega ravnanja, ne pa pravega upora. Situacija zdaj po zaporih je neprimerljiva in toliko bolj eksplozivna."

Nevarnost širjenja okužbe z novim koronavirusom pa ni edini problem v pravosodnem sistemu. Že dlje časa je velika težava huda kadrovska podhranjenost na področju pravosodnih policistov, ki se po besedah pravosodnega ministrstva pozna pri vsakodnevnem delu v zavodu, in sicer je oteženo izvajanje dnevnih aktivnosti in tudi spremstev zaprtih oseb zunaj zavoda, pozna se tudi preobremenjenost in izčrpanost pravosodnih policistov, na delovne pogoje zaposlenih in na zaprte ter priprte pa vplivajo tudi slabi prostorski pogoji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
30. 03. 2020 09.03
+3
ko oblast začne praznit zapore in psihijatrije,potem se v državi nekaj hudega dogaja. pa me čudi, da na predstavitvah za ministre nobeden kandidat ni takrat omenil, da je to prioriteta nove vlade.pa še marsikaj drugega so nam zamolčali
Dejan Jovik
29. 03. 2020 21.29
-8
V iranu so jih spustili 85.000 ljudi iz zaporov tko da ne jookat jokice.
Dejan Jovik
29. 03. 2020 21.27
+0
Kok ste vsi pametni , veliko ljudi na kupu večja možnost je da se tudi vi hitreje okužite. Ne vem kaj je z vami pametni ljudje.
123soba
30. 03. 2020 09.40
+0
DirtySanchez
29. 03. 2020 21.05
+12
Ojoj ta Petrovc pa ima neumne izjave,,, te kriminalce naj si kar domov pelje..... Naj raje za zaposlene tam poskrbijo.
Antena
29. 03. 2020 20.58
+14
Obsojenci imajonže tako preveč svobode. Bavčar pa lepo v vikendu namesto, da bi pomagal prat perilo v bolnicah
Lisec7
29. 03. 2020 20.33
-3
EMŠO-zamenjajo zadnjih šest števk prednjih sedem pa nočejo-je to demokracija??
flojdi
29. 03. 2020 20.06
+5
čUDOVITO. / ampak ne razumem , kako bodo kaznjenci imeli več svobode , če moramo bit vsi doma . / pa ne morem mimo vica , ki mi je prišel na misel : en pobegne iz zapora. objavijo tiralico. tip pride čez en dan domov . ženička ga pred vrati nadere : kje si pa toliko časa hodil ? in se je vrnil v zapor . / mal mem mrbit , ampak meni smeh precej pomaga
Lisec7
29. 03. 2020 20.03
+1
.sem pa vojni veteran, samo ne iz leta 1945-če se še kdo spomni leta 1990??
kaktusar1
29. 03. 2020 20.06
+4
kaktusar1
29. 03. 2020 20.06
+0
Lisec7
29. 03. 2020 20.34
-1
EMŠO-zamenjajo zadnjih šest števk prednjih sedem pa nočejo-je to demokracija??
wolfterier
30. 03. 2020 09.40
+1
Priprave so se začele l.90 ! In levičarji so nagajali tako kot zdaj !!!
123soba
30. 03. 2020 09.42
Vas je veliko ja po zaslugi JJ, borilo se jih je bore malo...
za bojši jutri
29. 03. 2020 19.55
+9
Spet bodo kurji tatovi kolovratili okoli in širilo Kovit 19. Pa ta vlada res ni normalna!
wolfterier
30. 03. 2020 09.42
+1
Šrot ni kurji tat,on je nacionalni interes !!! Bavčar ni kurji tat,je bil Drnovškov podpredsednik LDS,ki ga je Rop poslal ropat gospodarstvo !!!
2fast4m3
29. 03. 2020 19.07
+2
Ne vse, samo une k imajo niso groznja drustvu med prekinitvijo. Cudil bi se ampak to je verjetno krepka polovica zapornikov, eni so zaprti zaradi zivljenske situacije ter slabih odlocitev ki so jo sprejeli ob sotritvi kaznivega dejanja, drugi niso storili nic kar ze ni storilo na nekateri tocki v zivljenju 80% prebivalstva slovenije. Spolne prestopnike (pedofilija itd. ) tezka kazniva dejanja kot so krvni delikti (pa se te morajo biti posamezno prouceni razlogi za storitev krvnega delikta - spet v nekaterih situacijah bi skoraj vsi odreagirali enako in koncali v zaporu verjemite mi pa bi primerno potem lahko zascitili v zaporu. S tem se bi drzava izognila potencijalnim tozbam ker zapornikom ne morejo zagotoviti adekvatne varnosti pred virusom, se vec izpostavlja jih v veliki meri.
?ebula
29. 03. 2020 18.59
+11
Sem star toliko, da me prijatelji dražijo, da sem počasi že na vrsti. Ampak se borim. Rad bi dočakal še, da se enkrat za vselej rešimo populista Jajota, ki kar naprej izkorišča šibkost drugih, da zadovolji pohlep po moči in vsakogar kdor se z njim ne strinja označi kot sovražnika naroda. Na primitiven način, zmerja drugače misleče državljane, novinarje itd. Mislim, da si moji vnuki zaslužijo živeti v državi, ki je ne bodo upravljali Tatovi, izdajalci, restanti....
lakala28
29. 03. 2020 19.58
+7
Podpišem. Dodal bi le še modele ala Žan.
Mister iks
29. 03. 2020 20.13
+0
wolfterier
30. 03. 2020 09.44
+1
Tvojim vnukom želim,da jim zavladajo Kordiš,Mesec,Tomić in Sukić !!! Čebula !
?ebula
29. 03. 2020 18.51
+5
Pri nas dobijo vsi tako male kazni, da se potem ne splača da so v zaporih. Ven z njimi!
janezpodre
29. 03. 2020 18.43
-4
Naslovno sliko pa skrbno spravite - mogoče vam bo prišla kmalu prav, ko bo pravični janez uvedel karanteno za tardeče.
Jana Novak
29. 03. 2020 18.24
+2
Sortegilio
29. 03. 2020 18.21
+24
Super vse izpustite. Ko bo vec kriminala zunaj, ni panike. Vazno da morano ljudje biti notri zaprti.
flojdi
29. 03. 2020 21.53
+1
.se spominjam neke prebrane knjge. takrat mi še ni uspelo zapisovat naslova in avtorja. če se prav spominjam je bil pisatelj nek nemški psiholog.. je pa rekel , da je Zunaj več norcev kot V umobolnicah . sklepam , da je tudi lop ovov več zunaj , kot zaprtih . /... ampak zdaj se je pa treba samozapret ..vsem
elam
29. 03. 2020 18.21
+28
Zaporniki bi lahko šivali maske
Anis007
29. 03. 2020 18.52
-15
Neka ti ih mama sije, pljujete jih vsak dan zdej bi pa da ti sijejo maske aj mrs
elam
29. 03. 2020 19.34
+9
Vse imajo zastonj, naj doprinesejo kaj družbi
dr.Fen0men
29. 03. 2020 18.17
+10
Dans je pa vecino obsojenih zgoraj navedenega porekla. Izpustitev in izgon v drzave izvora bo bolje.
Anis007
29. 03. 2020 18.53
-2
A res?? Kaj bodo pa z slovencki , ki ubijajo svoje zene in starse kam boste te izgnali
Stauffenberg
29. 03. 2020 18.10
+28
In jaz naj bom ponosen na to državo, kjer žrtve ne dobijo potrebnega zadoščanja s tem, ko jih naše pravosodje kaznuje z minimalno kaznijo. In ko mi tu kvazi sociologi, penologi in psihologi razlagajo, kako bi bilo potrebno z njimi humano ravnati. Domov naj si jih pripeljejo, z njimi naj živijo. Kako mi dvignejo pritisk. Adijo pamet.
pacijent
29. 03. 2020 18.42
+4
Tisti, ki so obsojeni kraje oz. ropa in tatvine se bodo zihr moral vrnt nazaj..ostali itak niso pomembni al neki..
grozjak
29. 03. 2020 18.08
+24
In kaj je potem smisel zaporov??? Saj nič ne rečem, a poštenjakom se vsa ta skrb za počutje kriminalcev zdi kar malo neumna....
grozjak
29. 03. 2020 18.10
+20
Baje imajo tudi ambulante v zaporih in za večino virus ne bo predstavljal nič hujšega kot prehlad...izolira se jih pa z lahkoto, lažje kot prestolnico, katere brezdelno prebivalstvo opleta po vsej državi...
Uporabnik1110355
29. 03. 2020 18.06
+4
Da ne veš ali jih bodo spustili za to da bodo imeli manj dela ali kaj...