Slovenija

Pergam: Demonstracije niso dovolj, odločali bomo o stavki

Ljubljana, 15. 11. 2012 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V sindikalni centrali Pergam so ponovili, da sobotne proteste v luči mnenja, da politika varčevanja ne more prinesti zagona gospodarstva, podpirajo, a se jim zdijo zaradi odsotnosti konkretnih zahtev nezadostni. Sami se bodo zato odločali o stavki.

V sindikalni centrali Pergam so danes ponovili, da sobotne proteste v luči mnenja, da politika varčevanja ne more prinesti zagona gospodarstva, podpirajo, a se jim zdijo zaradi odsotnosti konkretnih zahtev nezadostni. Na predlagana proračuna bi se bilo treba po njihovem mnenju odzvati ostreje. Sami se bodo zato naslednji teden odločali o stavki.

Predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani zavrnil očitke o neenotnosti sindikatov, "o kateri se špekulira na podlagi naše odločitve o tem, da pri organizaciji protestov aktivno ne sodelujemo".

V Pergamu menijo, da so demonstracije zaradi odsotnosti konkretnih zahtev nezadostne.
V Pergamu menijo, da so demonstracije zaradi odsotnosti konkretnih zahtev nezadostne. FOTO: Damjan Žibert

"Demonstracije niso dovolj"

Kot je opozoril, so v Pergamu že večkrat izrazili prepričanje, da politika varčevanja in odsotnost usmerjene gospodarske strategije in politike ne more prinesti zagona gospodarstva, njegovega prestrukturiranja in s tem izhoda iz krize.

V tej luči v Pergamu po njegovih besedah delijo mnenje organizatorjev protestov, da trenutni ukrepi niso pot k razvoju Slovenije. V tem delu tudi podpirajo napovedane sobotne proteste kot legitimno obliko izražanja nezadovoljstva s sprejetimi in predlaganimi ukrepi.

A ob tem menijo, da so demonstracije zaradi odsotnosti konkretnih zahtev nezadostne. "Predlagani proračun s sprejetim načrtom za obsežna odpuščanja bo pomenil bistveno krčenje javnih storitev, katerih uživalci smo vsi državljani, kar bo posledično vodilo v pritiske za privatizacijo teh storitev, hkrati pa se bo zmanjševal aparat, od katerega se pričakuje, da bo v večji meri kot doslej predstavljal trdnejšo oporo in servis gospodarstvu, od česar je odvisno tudi poslovno okolje v Sloveniji," je izpostavil prvi mož sindikalne centrale.

Janez Posedi
Janez Posedi FOTO: POP TV

"Potrebno se je odzvati ostreje"

Skladno s tem so v Pergamu prepričani, da bi se bilo na ukrepe v predlaganih proračunih ob upoštevanju dejstva, da o njem ni bil voden nikakršen socialni dialog, treba odzvati ostreje. V naslednjem tednu se bodo tako v njihovih sindikatih odločali o možnosti za stavko, "katere cilj bo vzpostavitev socialnega dialoga o tistih postavkah proračuna za leti 2013 in 2014, ki pomenijo neposredno grožnjo pravicam in položaju javnih uslužbencev", je napovedal Posedi.

"S tem postaja sindikalni boj realna možnost za ohranitev delovnih mest in javnih storitev v primeru, da se vlada ne bo odzvala na zahtevo sindikatov javnega sektorja po pogajanjih o proračunskih postavkah, ki zmanjšujejo maso za plače v prihodnjih dveh letih," je dodal.

Da je zahteve mogoče primarno doseči s klasičnimi oblikami sindikalnega boja, sicer po njegovih zatrdilih ne velja le za predlog proračuna, o katerem ni bilo socialnega dialoga, temveč tudi za pokojninsko reformo in reformo trga dela, če bosta sprejeti brez soglasja.

Visokošolski sindikat Slovenije je svoje člane pozval, naj se udeležijo protestov in k temu povabijo tudi študente.
Visokošolski sindikat Slovenije je svoje člane pozval, naj se udeležijo protestov in k temu povabijo tudi študente. FOTO: Thinkstock

Visokošolski sindikat pozval člane k udeležbi na protestih

S sporočilom za javnost se je oglasil tudi Visokošolski sindikat Slovenije, ki deluje v okviru Pergama. Njegovi predstavniki so izpostavili, da podpirajo sobotne proteste in svoje člane pozvali, naj se jih udeležijo in k temu povabijo tudi študente.

Hkrati so opozorili, da se sočasno s pripravami na demonstracije pripravljajo načrti reorganizacij v javnem sektorju, katerih namen so množična odpuščanja brez transparentnih kriterijev.

"Zato podpiramo konkretna prizadevanja Pergama za reaktivacijo pogajalske skupine za javni sektor. Finančni pritiski so že sprožili stihijsko razpadanje sistema javnih uslužbencev, ministrstvo za javno upravo pa je napovedalo novo zakonodajo, ki bo skušala ta razpad uzakoniti," so poudarili.

"Menimo, da se je treba načrtnemu uničevanju in sočasni privatizaciji javnih storitev zoperstaviti z jasno artikuliranimi zahtevami. Uveljavitve teh zahtev se je treba lotiti na organiziran način in po potrebi s klasičnimi oblikami sindikalnega boja," so dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prpa24
16. 11. 2012 10.50
+3
Mirni protest, manifestacijo za demonstracijo idej o novih načinih vodenja države, spremembi predlaganih ukrepov,.  lahko smatramo kot diplomatsko inovacijo Slovenskih sindikatov, ki je več vredna kot nagrada za inovacije v diplomaciji, ki jo je prejel predsednik najslabše Slovenske vlade v Bostonu. Za zaostrovanje, upor,.. je še vedno čas. Sindikati demokratično proti konservativni avtokratski oblasti. BRAVO. Podpiram!
stric iz ozadja
16. 11. 2012 10.35
-1
O ti ubogi Štrukljek mora toko varčevati,da nemore obiskati frizerja,Semolček pa je po treh letih ;NE ; ugotovil da je ;NE ; 61.OOO delavceh ostalo na cesti ;NE : Pa ni nič naredu.zdaj pa sami odločajte komu verjeti.;NE ;
Roman Hren
15. 11. 2012 21.44
+0
Na teh demonstracijah bi morali vztrajati toliko časa, da spokajo vsi, ki so zadnjih dvajset let uničevali državo in se redili na njen račun. DOL Z JAHORIZMOM, dol z neodgovornimi politikanti!
Raubšic
15. 11. 2012 21.13
-4
Samo firbec. Kaj boste po demonstracijah? Šli nažgani domov lačne otroke spat dat ?
sprint
16. 11. 2012 04.47
-1
Hehehe. Verjetno. Malo bomo žvižgali na piščalke, ropotali z ropotoljucami, peli marseljezo in internacionalo, poslušali kakšen hujskajoč govor (Iampak samo to), nato pa se porazgubili po okoliških Ljubljanskih lokalih, nazaj grede pa se še na Trojanah ustavili na krofih ter vampih. In to bo to. Vsaj Ljubljanski gostinci bodo imeli korist od tega.
Mitja Osojnik
15. 11. 2012 19.43
+4
admin daj ne bodi hlapc in ne briši tistega kar JANEZ ne želi slišati....
tejcnejc
15. 11. 2012 17.50
+8
Žal je preveč takihle Robertov pri nas. Svoj žolč zliva po javnem sektorju, ki da je kriv propada države. Ja, verjetno smo res mi (učitelji, medicinske sestre, policaji, dohtarji.....) uničili to državo, ker da jo preveč stanemo. Me prav zanima kateri policaj je zafural SCT, kateri učitelj je poslal na cesto ljudi iz Mure ....... lahko bi še nadaljeval, saj veš Robert kaj mislim. Vse firme, ki so delale pošteno je zafurala politika, ki je stegovala lovke po njihovih dohodkih, pa ni važno katera opcija je to bila, pomagali pa so ji brezvestni direktorji, pa upravitelji stečajev, mastno plačani po individualnih pogodbah, pa tajkuni, ki jih nebi našteval, saj jih vsi dobro poznamo. Hribar - Milič pa po televiziji razlaga, kako moramo dokapitalizirati gospodarstvo.... seveda, verjetno bo treba spet kaj pretočiti na politične račune. Tile, prej našteti, so zafurali našo deželo, ki smo jo res žal večinsko podprli ob vstopu v unijo. (prav smilijo se mi Hrvati, ker sploh ne vejo kaj jih čaka!!!) Verjetno smo res vsi naivno pričakovali, da se bosta cedila med in mleko.... Potem pa se je začelo z raznimi aferami, od prodaje orožja našim ex bratom, do oriona, pa patrije pa še in še več jih je bilo. Kdo je imel prste vmes? Tisti, ki se sedaj borijo za oblast (ne vsi, večina pa), ker za tak boj je pač treba biti denarno podprt ....... zakaj pa bi bilo pri nas drugače, kot je v Ameriki. Kar se tiče pa 1500E in kofetkanja. Zato, da spijem dve kavi v službi, sem hodil dodatnih 8 let v šolo. 8 let so me še živeli starši in mi doplačevali, kar nisem zmogel sam, 8 let kasneje sem šel v službo in večina mojih vrstnikov, ki je šla delat v rudnik, je danes v penziji, jaz pa sploh ne vem, če jo bom dočakal .... toliko o javnem sektorju. Kje je bil Štrukelj, ko so propadala podjetja .... verjetno je grel stol v kakšni pisarni, ko so tajkuni in politiki kradli naše premoženje. Kje so bili pa sindikalisti iz gospodarstva, ki bi to morali opaziti, pa tudi meni ni jasno. Tunek, prišpari mi malo muškata .....
iGURT
15. 11. 2012 17.19
+8
Demonstracije niso dovolj, odločali bomo o stavki - generalna stavka -
AntonLulek
15. 11. 2012 17.08
+3
POZIV ZA SOBOTNE DEMONSTRACIJE V LUBLANI: Demonstracije ne smejo biti nasilne zato naj policija ostane doma. Fsi udeleženci demonstracij pa lahko zraven prinesete kameje, balone z vodo, molotovke, jajce, plakate Ivana Groznega, Gorenaka, Žiga Turka, (lahko tudi Kanglerja), bencin, ferecajge...nekaj kock je pred parlamentom. Parlament se lahko razbije, plakati zažgejo, kaki politik lahko dobi jajce ali balon z vodo v glavo...in to je to. Če se policija ne bo vmešala bo fse izgledalo dokaj mirno. PS-haložani bomo prinesli šmarnico (to bomo mi pili), pa še rizling, traminec, rumeni muškat...za ostale udeležence. Ka pa meso stunke, bo kdo to jo? Bomo prinesli. Tunek iz haloz!!! - press
Batman1974
15. 11. 2012 15.50
-17
PA KAKŠEN ŠTRAJK. POŠTENI LJUDJE IZ GOSPODARSTVA KI ŠE IMAJO DELO SPLOH NE RAZMIŠLAJO DA BI HODILI V LJUBLJANO SAJ NITI NE VEDO ČE ŠE BODO JUTRI SPLOH IMELI SLUŽBO.ENI PAČ OČITNO ŽIVIJO NA LUNI IN SI KAJ TAKEGA LAHKO PRIVOŠČIJO.JAVNEMU SEKTORJU BI ŠE MORALI TE PLAČE KI JIH IMAJO ZNIŽATI NAJMAJN ZA 30% POTEM BI PA SE LAHKO OGLAŠALI NE PA DA MORAMO MI DELATI ZA 650 € NA TRI IZMENE ONI PA IMAJO NA ENO IZMENO ZA GOLO SEDENJE IN KAFETKANJE OKROG 1500€.KJE SO PA BILI SINDIKATI IN TA ŠTRUKELJ KO SO SEDAJ TRI LETA ZAPORED PROPADALE FIRME ENA ZA DRUGO .NIKJER .KER SE GA TO NE TIČE BO NAJBRŽ ODGOVOR..REFORME SO PA NUJNO POTREBNE ČE BOMO HOTELI PREŽIVET.
Hammurabi
15. 11. 2012 16.03
+2
abkracer
15. 11. 2012 16.18
+4
abkracer
15. 11. 2012 16.20
iGURT
15. 11. 2012 17.23
+4
Mitja Osojnik
15. 11. 2012 19.42
+8
robert če zasluži čistilka v bolnici 1500 evrov pa še za kafetke ma čas ....ma grem tajo metlo gont v javni sektor.... sam Robert ne bodi tako naiven kot večina ovčk ki jih Janša al pa Jankovič ovijata okoli prsta ... stavkati bi morali vsi gospodarstvo in javna uprava ter s skupnimi močmi mafijo iz politike z njihovimi tajkuni spraviti v arest
dejzi123
15. 11. 2012 20.14
+2
MITJA od kje imaš podatek snažilka-1500eur.ti po pravici povem,,da moja hčerka dela v kl,centru ljublj.-MEDICINSKA SESTRA V INTENZ,NEGA-šok sobi po domače,,,svetke in petke ..noćne in dop. in pop.--890 eur,,,
Ost1234
15. 11. 2012 20.16
+2
Roberta sploh ne berem .... Pri tolkih minusih kaj pametnega že ni napisal ...Avtomatsko še en velik - !!
quickone
15. 11. 2012 15.24
+13
vsi na ulice!! admin ne briši ker se gre tudi za tvoje pravice
Boris Cavazza
15. 11. 2012 15.14
+10
KAKO STE LAHKO LJUDJE TAKO NAIVNI IN PREPLAŠENI.NAIVNI ZARADI TEGA KER PRVI REFERENDUM ZA VSTOP V EVROPSKO UNIJO STE BLI VEČINOMA ZA,IN ČE ŽELIMO SPREJETI VALUTO EVRO STE SPET NASEDLI IN KJE SMO ZDAJ NA DNU PROPADA PA ŠE STE NAIVNI IN VERJAMETE V BOLJŠE PA KAJ JE Z VAMI LJUDJE KONČNO ENKRAT STOPIMO SKUPAJ IN BODIMO PROTI IN SESUJMO TO POKVARJENO POLITIKO K SAMO NAM REVEŽEM BI JEMALI KJE STE ŠE VIDELI SLOVENSKEGA POLITIKA V ZAPORU-NIKOLI IN NIKOLI GA NE BOSTE,KER VSE SE DOGAJA POD MIZO.KAKOR JE TISTI REK KDOR IMA JE CELEGA SVETA VLADAR-NIČ JIM NE MOREJO KER JE VSE POVEZANO ZAKAJ BI ONI SE MED SABO ČE LAHKO ENEGA REVEŽA.TO NAM JE EDINA MOŽNOST ZA SPREMEMBO ZATO VAS LEPO PROSIM POJDITE NA CESTE IN NE BODITE TIČKE IN DOMA VSE PRESTRAŠENI KAJ BO IN KAJ NE BO TO VLADO TREBA DO ENEGA POMETAT DOL
Hammurabi
15. 11. 2012 16.11
-2
usi-glih
15. 11. 2012 14.37
+9
splošna stavka za odstranitev tura na riti demokracije - te totalitarne hunte
robek35
15. 11. 2012 14.37
+19
Potrebno je protestirat in stavkat in to med delovnikom kot to dela EU. Ne pa v soboto
redfox
15. 11. 2012 14.48
+5
T_one
15. 11. 2012 14.11
+10
Ma keri je to ritoliznež, ki nenehno briše komentarje poštenih Slovencev za 3 jevre na huro... a se lahko predstaviš, da ti bomo lahko pozneje postavili spomenik veleizdajalca slovenskega naroda?!?
T_one
15. 11. 2012 14.15
+5
admin, res si bogi... preseli se raje na Kitajsko... pa še za tam si prehud za cenzuro interneta....
tacamaca
15. 11. 2012 14.01
+10
Štrajk se zgodi spontano in od ljudstva. Ne pa na pobudo sindikatov,medtem ,ko še po možnosti minister naših policajev določi dan,ko se ta lahko zgodi.
lnterReflections
15. 11. 2012 13.57
-3
Da vas ni sram! Kako si upate protestirati proti komunistom Pahorju, Gorenaku in Majerju!? Proti 3 ljudem, ki so še včeraj vpili:"Živela partija in TITO!" Oni so potomci partije in TITA in delajo za navadnega človeka. Ne pa Kučanovi liberalci (LDS = Zares = LDS), ki delajo za svoj žep. Brez njih bi komunizem že zdavnaj umrl. Treba je podpirati te 3 ljudi, ki imajo še vedno nekaj nostalgije, TITOve totalitarnosti in skrb za navadnega človeka. Temu se pa ja ne sme protestirati. A bi radi uničili še ostanke komunizma in prepeljali v Slovenijo zahodni Amerikanizem? Istospolne poroke, privatno zdravstvo in šolstvo, pa podobne ameriške fore. To pa je ne gre fantje. Ti komunisti so tako dobrega srca, da jih je še Rode podprl. Čim to podpira RKC vam to lahko pove, da so to tisti ta dobro komunisti, ki delajo za navadnega človeka, ne pa za elito, kot Kučan. To je treba spoštovati, ne pa protestirati proti njim. Pa ta Kučan sanja o nekakšnih Združenih državah Evrope, tako kot Američani. A nismo že dovolj zla imeli z združenjem južnoslovanskih narodov in Beogradom, sedaj pa hoče še Združene države Evrope in prodati Slovenijo Bruslju. To pa ja ne gre fantje. Zato vam rečem samo: "Živel TITO in partija, Pahor, Majer in Vinko Gorenak!"
JanzeLjj
15. 11. 2012 13.51
+6
Kaj je pa s tabo admin!!!???