Slovenija

Pergam se pridružuje pripravam na splošno stavko

Ljubljana, 09. 12. 2020 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.V.
Komentarji
4

Zahtevam, da sedmi protikoronski zakon ne sme vsebovati določbe o zamrznitvi minimalne plače, se je danes pridružila tudi Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam. Za dosego tega cilja se je sklenila pridružiti pripravam za splošno stavko in druge sindikalne aktivnosti.

Ker se ob pripravi sedmega protikoronskega zakona omenja možnost zamrznitve minimalne plače, pri tem pa ne omogoča sodelovanja sindikatov, je priprave na splošno stavko minuli petek začelo predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije. V ponedeljek sta se pobudi pridružila tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Stanje socialnega dialoga v državi je danes obravnavalo tudi predsedstvo Pergama. Poudarilo je, da izključevanja sindikatov iz postopkov oblikovanja in sprejemanja ukrepov in zakonodajnih rešitev ne bodo več dopuščali. Predlog o zamrznitvi minimalne plače je bil ob vseh kršitvah pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) s strani vlade še zadnja kaplja čez rob, so sporočili po seji.

V Pergamu zahtevajo, naj se predlog zamrznitve višine minimalne plače iz osnutkov interventnih zakonov umakne. Sklene naj se tudi dogovor o politiki plač v javnem in zasebnem sektorju oz. splošna kolektivna pogodba za gospodarstvo, odločitve in predlogi zakonov s področja delovanja ESS pa naj se dosledno oblikujejo v socialnem dialogu in nikakor ne brez sodelovanja sindikatov. Prav tako zahtevajo umik predloga zakona o nacionalnem demografskem skladu iz zakonodajnega postopka.

Predlog o zamrznitvi minimalne plače je bil ob vseh kršitvah pravil o delovanju ESS s strani vlade še zadnja kaplja čez rob.
Predlog o zamrznitvi minimalne plače je bil ob vseh kršitvah pravil o delovanju ESS s strani vlade še zadnja kaplja čez rob. FOTO: Dreamstime

O datumu in načinu izvedbe stavke se bodo usklajevali z ostalimi sindikalisti

Ob tem se je konfederacija Pergam odločila pridružiti pripravam za splošno stavko in druge sindikalne aktivnosti za dosego navedenih zahtev. O datumu stavke, načinu njene izvedbe in drugih sindikalnih aktivnostih se bo usklajevala z ostalimi sindikalnimi centralami. Glede na to, da imajo zaposleni v posameznih dejavnostih tudi specifične težave, niso izključene tudi morebitne dodatne zahteve, ki iz teh okoliščin izvirajo, so še dodali v Pergamu.

O problematiki določbe zakona o minimalni plači, po kateri se bo 1. januarja 2021 uveljavila nova formula za njen izračun, bo sicer ESS razpravljal v petek. Delodajalci opozarjajo, da bi spoštovanje te določbe močno obremenilo stroške dela že tako prizadetih podjetij zaradi epidemije covida-19, zato naj bi sedmi protikoronski zakon predvidel začasno zamrznitev višine minimalne plače.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
09. 12. 2020 20.16
delavce v javnem sektorju
srna11
09. 12. 2020 18.44
+1
Javni sektor bo štrajko, zakaj pa a. ker kravi mleka zmankuje izprijeno do konca .
Skdesni
09. 12. 2020 17.48
+0
Sindikalisti razen tega da stavkajo in kradejo ne znajo popolnoma nič drugega.
aloalo
09. 12. 2020 16.41
+3
Pravilno, če je za maske in vojsko mora bit tudi za delavce.