Slovenija

Perič: Opozicija maje ustavni red. Vatovec: Ta vlada je škodljiva za državljane

Ljubljana, 27. 10. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
348

Za zaskrbljujoče stanje v državi je kriva sedanja vlada, ki mora odstopiti, rešitve pa so predčasne volitve, je sporočilo poslancev koalicije KUL na izredni seji parlamenta o razmerah v državi, ki so jo sklicali na zahtevo Levice, podprle pa so jo še preostale stranke KUL. Poslanci, ki podpirajo vlado, so sklicateljem seje očitali, da so prav oni tisti, ki se vseskozi trudijo rušiti ravnovesje v državi in umetno ustvarjajo izredne razmere. Opozicija pa naj bi delovala po načelu: kolikor slabše za vlado, toliko boljše za nas.

Kje smo torej, kaj nas čaka na političnem parketu, kdo je odgovoren za napeto stanje v državi, ki ga zrcalijo sredini protesti in tudi zadnje grožnje predsedniku vlade Janši ter nekaterim ministrom? O tem sta v oddaji spregovorila predlagatelj sklica izredne seje, vodja poslanske skupine Tadej Vatovec in vodja poslanske skupine vladnega SMC-ja Gregor Perič

"Mislim, da slabše kot gre trenutni vladi in slabše, kot je stanje v državi, ne more biti. In v opoziciji se s tem enostavno ne moremo strinjati, ravno obratno. To je naša kritika vladi. Oni so že od začetka zavozili upravljanje z epidemijo, zato imamo ene najslabših statistik. In če bi neka druga vlada na nek drugačen način komunicirala z ljudmi in sprejemala drugačne odločitve, bi bilo seveda to stanje boljše. V resnici pa se ta vlada ukvarja z drugačnimi zadevami, z rušenjem državnih institucij, z rušenjem STA-ja," je dejal Vatovec. 

Na drugi strani je Perič na to odgovoril, da "če sodelujemo, zmagujemo, če se spotikamo, potem je normalno, da nismo uspešni". Dejal je, da sta obe strani v prvem valu epidemije sodelovali, zato "smo bili zmagovalci". 

Poslanske skupine z različnimi pogledi na razmere v državi
Poslanske skupine z različnimi pogledi na razmere v državi FOTO: 24UR ZVEČER

"Zdaj pa pač vidimo, da se spotikamo in da je opozicija destruktivna, da politizira čisto vsako stvar. Tudi na redni seji, pred to izredno sejo, smo videli nekaj, za kar mislim, da parlament še ni videl v tridesetletni zgodovini, ko si je opozicija najprej zabila tri avtogole, potem je zapustila prizorišče in potem je s tribun kričala na sodnika, da je 'majmun'," je bil kritičen Perič. 

Dodal je, da je opozicija zrušila dva svoja zakona, ki sta po njegovem mnenju zelo pomembna. "Torej stanovanja in zakon o rudarstvu. Na drugi strani pa je ta obstrukcija, spet ta destrukcija."  V koaliciji menijo, da opozicija samo ruši in pritiska, skuša na grob način poseči v parlamentarne razprave in maje ustavni red, je še dodal Perič. 

"No, tudi to, kar gledamo že leto in pol v tej državi, od vlade nismo videli že verjetno zadnjih trideset let," mu je odvrnil Vatovec. "Mi smo z obstrukcijo želeli pokazati na dejstvo, da je ta koalicija manjšinska in da se vzdržuje z nekaterimi glasovi. Vlada, namesto da bi se ukvarjala s prioritetnimi temami, skrbi po eni strani za izvajanje načrta SDS. To je rušenje države in vseh neodvisnih institucij, vi pa jim pri tem pomagate, čeprav se imate za branike demokracije." 

Perič mu je odvrnil, da opozicija nima idej, kako bi se čim prej dokopala do oblasti. Vatovcu je še očital, da so spodbujali proteste. Ta ga je nato spomnil, da protestniki zahtevajo odstop vlade in predčasne volitve in dodal: "To je tudi edina rešitev za to državo v tem trenutku."

"Da gremo na volitve, da dobimo legitimno na novo izvoljene poslance in poslanke in se postavi nova vlada. Ta vlada nima več legitimnosti in je škodljiva za državljane in državljanke," je dodal Vatovec. 

Toda to, kar gledamo že leto in pol, je nedopustno in ti protesti so se začeli, še preden je bila vlada sploh oblikovana, je odvrnil Perič. "Če želimo še naprej kuriti to situacijo, se bomo znašli v razmerah, ko je nihče več ne bo mogel obvladati. Ne razumem, zakaj je to vse potrebno oziroma lahko razumem, ker so določene spremembe, določena razmerja se spreminjajo, gredo v korist morda nekoga drugega in prej tega nekateri niso bili vajeni in se na vse kriplje temu upirajo. Toda volitve bodo, bodo redne in bodo po vsej verjetnosti 24. aprila."

Vatovec je odvrnil, da vlada načrtno hira javno zdravstvo in tlakuje pot njegovi privatizaciji. "Sprejeli ste zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo ravno tako odprl vrata privatizaciji."

Perič je želel strasti nekoliko umiriti, saj je dejal, da lahko do volitev umirijo vso to situacijo, "ker se da normalno zadeve peljati naprej"

Na vprašanje, kako bodo glede volitev ravnali v KUL, je Vatovec odgovoril, da bodo šli na redne volitve in "naredili bomo vse, kar se bo dalo za volilni rezultat". "Mislim pa, da je popolnoma nekorektno do državljanov in državljank, da se na tak način naslavljate na njih. Ni to samo neka kaprica opozicije, da nasprotuje takšnim predlogom, ampak je to neko splošno stanje v družbi. In ta vlada je pripeljala do takšnega stanja."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Hari
29. 10. 2021 09.37
-1
Ljudje božji ne verjamite tem lažnivcem.Vlada je dobra in učinkovita.Z lahkoto sprejemajo vse zakone.Tem KUL- ovcem ne verjamite.Manipulirajo z množico.Ta vlada bo razbremenila davčno politiko.Davki do nizji plače pa do posledično višje.Sindikati so proti nizjim davkom.Odprite glavo.Sindikati delajo proti delavcem.Prosim odprite oči. Ne nasedajte levicarom.Tem se gre samo za stole inda njihovi lepo živijo na državnem sesku. Ta vlada je najboljsa verjemite.Sama lenoba se ob petkih in ob sredah ob 13 uri naprej potika ob Presernovem trgu in po Trgu republike. Vsi ostali delajo.Nimajo časa. Ta vlada mora ostati in dokončno levico dat na smetišče.
marker1
28. 10. 2021 14.09
-2
Vse stranke KUL-a so škodljive za državo in državljane, ker ovirajo zdravstvo v boju proti okužbam.
zlati70
27. 10. 2021 17.02
-1
S kom je včeraj skrivnostno sestankovala Janja Sluga? Prva os treh odpadnikov SMC-ja Janja Sluga že lobira? Sluga še ne ve kaj bo delala po volitvah, oziroma kateri stranki se bo priključila, zato baje zelo rada sestankuje. Le s kom skrivnostno sestankuje Janja Sluga. Lobiranje je edina pot, da se Janja Sluga obdrži na politični sceni, oziroma, da morebiti obdrži službo v državnem zboru, kajti čas manekenstva je že zdavnaj minil. Kam torej iti iz SMC? Janje baje na marajo v stranki SD, K Šarcu verjetno nebi šla, saj se revež – Šarec boji za obstanek stranke v parlamentu, podobno je z stranko SaB, Levica pa za Janjo baje niti najmanj ni zanimiva. Kam torej? Janja Sluga, se je na skrivnem sestanku torej dobila, kot poroča Požareport, s predsednikom Računskega sodišča Tomažom Veselom, v ljubljanski restavraciji diVino, sinoči, okoli pol desetih zvečer (ona v krajšem krilu, on pa v puloverju in modnih supergah). Na veliko se govori, da prav Vesel ustanavlja svojo stranko in zagotovo potrebuje nekaj zanimivih imen. No morebiti pa je pogovor tekel v drugi smeri, saj naj bi se Tomaž Vesel in žena Gordana ločevala. Kdo ve.
MladInPerspektiven
27. 10. 2021 21.20
+3
hahahaha zopet propaganda noreTV na teh straneh ....zlati pojd nazaj na svojo stran ja vi pa ste res
havli1234
28. 10. 2021 11.11
+1
Madona. Pa ta koprivica Zlati, je verjetno zaposlen pri Požarju. Toliko ve. Kot Požar, ki je najbogatejši novinar. Zato si lahko privošči, da se njegov stol na sodišču nikoli ne ohladi. Seveda vedno izgubi. Od kod mu premoženje bo tudi zanimivo videti. Janja je izstopila iz stranke smc. To stranko je volilo ljudstvo, ki je sedaj na ulicah. Niso je volili ljudje, ki podpirajo sds in nsi. Nikakor. Izpolnila je voljo svojih volivcev. In če se poveže z Veselom, kar je seveda bluze je, tudi nič narobe. Njeni volivci nimajo nič proti. Imate pa pristaši sds. Saj veste katero ideologijo in kateremu sloju dajete prednost. Kako se je oblekla? Kar dobra zgleda. Sds poslanci, vsaj veliko njih, bi moralo pa imeti maske, ki bi zakriva le posledice popitega alkohola. Poslanci smc, ki podpirajo sds, pa so preteklost. Perič še samo diha na škrge s pomočjo sds. Njegov pogled je pogled otroka, ki živi v oblakih. Povezujejo se s propadlimi politiki sds in ljudske stranke. Zlati, ti pa le nabija.
puspan
27. 10. 2021 16.44
-2
Leve sanksce javno sprašujem, kaj se bo zgodilo, če koalicija na naslednjih volitvah zmaga. Čakam na odgovor.
puspan
27. 10. 2021 16.44
-2
kure bedne
27. 10. 2021 16.10
-3
Vsi so isti lopovi. Vse je treba sterat. Vsi so vam potunkali v kov1d plandemijo.
pravičnež
27. 10. 2021 15.42
+0
KUL! KUP UMAZANIH LOPOVOV!
marmilan
27. 10. 2021 15.48
+1
Jajo lopovski s svojimi podrepniki je točno to, kot si napisal, kletar.
No pasaran
27. 10. 2021 15.38
+0
Perić pa ne upa ven brez spremstva! Revaaa!
Ost1234
27. 10. 2021 14.43
+0
Se ima Perić za Teslo? Jaz pravim da je za Teslo
morituri
27. 10. 2021 15.38
+1
Samo res veliki tepci kot so Šarec, Bratuškova, Mesečnik in Fajonka, mislijo, da bodo volitve kaj spremenile. Bi če bi spremenili volilni sistem ja, ampak tega opozicija noče, ker bi potegnili kratko. Opozicija ne more zmagati, ker dela in govori same kozlarije in narod to vidi. Poglejte oddajo kdo vam laže pa bo vse jasno!!!!!!!!!!!!!!!!
puspan
27. 10. 2021 16.42
+0
Opozicija ne bo nikdar zmagala, ker so jih ljudje počasi, a vendarle pogruntal.
silva-d
27. 10. 2021 13.31
+0
ta vlada je super,opozicija pa samo nagaja
simple_mind
27. 10. 2021 13.19
+8
Ma res ste nam dobro uničili dve leti živlenja, opravičilo ne bo dovolj !
nikhrast
27. 10. 2021 15.30
+1
Levica uničuje življenje folku že več kot dva leta.
No pasaran
27. 10. 2021 15.34
+2
Si bukev in ne hrast, ker ne poznaš dvojine in še marsikaj.
corona2morrow
27. 10. 2021 13.12
+4
JJ st mislim, da komunisti še vedno obstajajo, sam poglej SDS. Kva mislite, kdo je rinil med komuniste. Sami taki, ki so mislili profitirati z rušenjem multinacionalne države.
corona2morrow
27. 10. 2021 13.13
+1
Napaka jugoslave je bila samo ta, da je niso oni ustanovili.
corona2morrow
27. 10. 2021 13.13
+1
darkokontrabas
27. 10. 2021 15.36
+1
Kakšen revež, nabijate o Janši in komunistih, sam pa pojma nimaš, a je manjši komunist tisti, ki ja zamrznil partijsko knjižico in se sedaj proglaša za demokrata?
Žnabl
27. 10. 2021 12.46
+1
Kaj a kordiš si ne upa več pred kamero????? Se boji da je konec z njim
prinašalec2
27. 10. 2021 12.35
-6
"ta vlada je škodljiva za državljane"?Ha, ha...ker dela za drzavljane, za tiste, ki jim levičarji vedno takoj po volitvah, obrnejo hrbet in poskrbijo za svoje stalne privilegance.
Pa kaj
27. 10. 2021 12.48
+8
in kaj je ta vlada naredila dobrega? kaj imaš ti, od te vlade? jaz nič..razen draginje..aja, pa neke neizkoriščene bone, za katere bom itak plačal...
corona2morrow
27. 10. 2021 13.11
+4
corona2morrow
27. 10. 2021 13.14
+1
bronco60
27. 10. 2021 13.15
-4
ssale, ja, imam tudi jst nekaj od te vlade, od levičarjev pridobijo samo lenobe, socijalci in nevladniki,pika.
darkokontrabas
27. 10. 2021 15.38
+5
Kaj si imel od prejšnjih, lahko pomisliš, če imaš s čim?
brezvode
27. 10. 2021 12.21
+9
Pri nas ne vlada vlada ampak JJ, ,ki se ga vsi bojijo, se vprašam zakaj, kaj ta jajček ve toliko o drugih da jih drži v krempljih to je vprašanje. Je navaden psihopat in največji klečeplazec socialističnega sistema, kristjani so romarji po svetih krajih on je romal v Bihač Jajce in Drvar
Dark Knight
27. 10. 2021 12.10
+0
Škodljivo to, škodljivo ono. To levaki stalno nabijajo o tej vladi. Noben pa teh trditev ne zna argumentirati. Lol.eki levičarski.
patogen
27. 10. 2021 12.07
+0
Zanimivo razmišljanje Vatovca. Vsaka vlada ki ni levičarska je škodljiva. Kljub 75 letnim drugačnim izkušnjam.
Žnabl
27. 10. 2021 12.35
-1
Urbekistan
27. 10. 2021 12.01
+2
Vsi ki trdite da smo v fašizmu raje primite kakšno knjigo v roke da se podučite kaj to sploh je. Me bolj skrbi Kordeš k se mu neki po komunizmu kolca.
patogen
27. 10. 2021 12.09
-1
Nakladajo nekaj na pamet. Svoboda govora ni bila še nikoli v Sloveniji višja zadnjih 75 let, kot je danes. Ravno levičarske socialistične vlade, od boljševikov, preko narodnih nemških delavskih socialistov, socialističnih fašistov in komunističnih vladavin, so najprej prepovedale svobodo govora.
DR. RNR
27. 10. 2021 11.38
+12
Nobeden si ne zasluzi glasa volivcev serifi,niti centa davkoplacevalskega gnara. Volivni glas lahko damo,potem pa naj se j....
Defragment
27. 10. 2021 11.38
-13
Ti Vatovec! Katera vlada je bila pa za nas tako koristna? Ajd ne ga sekat. Populist!
zajebant2
27. 10. 2021 11.36
-10
Levi fašisti so uničili Slovenijo v 25 letne vladavine, upokojencem pokradli pokojnine, malim delničarjem delnice zdravstvo uničili, sodstvo privatizirali, medije podjarmili ob 30 letnici zadnjega vojaka, ki je zapustil Slovenijo pa so lepo iz arhiva pokazali posnetke, kdo je bil sa osamosvojitev gdo ne murgelska klet je bila za jugoslavijo, sram vas naj bo, zato smrt levizmu fašističnega lopovskega kartela, poglejte si film moj ata socijalistični kulak tam je samo 5% kaj ste delali
zajebant2
27. 10. 2021 11.38
-12
ppppppp
27. 10. 2021 11.40
+3
Ti si poglej svojega Janšo, kako roma v Jajce… Rabimo slovenskega Navalnega, da te stare komunjzarjeSDS, ki so že 30 let zraven upokoji…