Slovenija

Odbor za kulturo DZ Peršakovo kandidaturo za ministra ocenil kot ustrezno

Ljubljana, 16. 05. 2016 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor za kulturo DZ je kandidaturo Toneta Peršaka za ministra za kulturo ocenil kot ustrezno. Na predstavitvi je med drugim odgovarjal na vprašanja o ureditvi področja kulturne dediščine, o reševanju težav, vezanih na Idrijo, in medijski zakonodaji.

Odbor za kulturo DZ je kandidaturo Toneta Peršaka za ministra za kulturo ocenil kot ustrezno. 

Tone Peršak in Julijana Bizjak Mlakar
Tone Peršak in Julijana Bizjak Mlakar FOTO: POP TV

V razpravi o njegovi kandidaturi je član odbora Primož Hainz (DeSUS) je spomnil, da je bil Peršak že kot mladenič dolgoprogaš, kar kaže "da je garač po naravi in vse, kar dela, dela na dolge proge". Dodal je, da je kulturnik v pravemu pomenu besede, hkrati pa je tudi politik in v svojem temelju demokrat.

Med pomisleki pa je bilo slišati, kaj lahko nov minister naredi v polovičnem mandatu. Peršak meni, da veliko, saj ima na voljo veliko že napisanega materiala, med drugim študije za nov nacionalni kulturni program ter študije o zaščiti kulturne dediščine. Poudaril pa je, da morajo biti strategije racionalno dolge, hkrati pa imeti racionalne cilje ter vključevati ukrepe, kako do ciljev priti. "Kulturno strategijo moramo biti sposobni narediti v pol leta," je dejal.

Kaj pa Idrija, ki je odnesla Bizjak Mlakarjevo?

Članica odbora Anja Bah Žibert (SDS) je Peršaka vprašala, zakaj se je odločil, da bo glede problematike Idrije stopil na vladno stran, kljub temu, da je nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar opozorila, da je v ozadju idrijskih poslov okoriščanje elit in v zvezi s tem naročila pravno mnenje.

Peršak je jasno povedal, da ni pripravljen ravnati nezakonito: "Če je tu nekaj, kar bi lahko delovalo kot nezakonito, je treba to urediti." O zadevi sicer razmišlja drugače kot njegova predhodnica. Sam bo spoštoval direktive vlade, ki se tičejo Idrije, po njegovih besedah pa je treba Center za upravljanje z dediščino živega Srebra Idrija organizirati tako, da bo sposoben delati vse, kar se od njega pričakuje, poleg kulturnega pa morajo k temu pristopiti tudi drugi resorji. Za začetek je treba nanj prenesti določena osnovna sredstva in zagotoviti finančni načrt.

Bah Žibertova je Peršaka vprašala tudi, zakaj ni več hotel opravljati funkcije državnega sekretarja, sedaj pa kandidira za ministra za kulturo. Peršak je odvrnil, da je razmišljal o prenehanju opravljanja dela državnega sekretarja, ker se mu je zdelo preveč operativno, je pa hkrati tedaj ministrici ponudil svojo pomoč pri strateških projektih. Poudaril je, da je delo državnega sekretarja sprejel tudi zato, ker ga "preureditev kulturnega sistema zanima in veseli".

Peršaka je za svojega kandidata za kulturnega ministra predlagala stranka DeSUS. Za potrebe kandidature se je Peršak konec aprila tudi včlanil v stranko.

Tudi o kulturni dediščini

Veliko je bilo govora o kulturni dediščini, med drugim, kako ohranjati gradove po Sloveniji. Kot pomembno Peršak prepoznava možnost dolgotrajnega najema gradov in oddaje v dolgotrajno upravljanje. Pri tem država kot lastnik obdrži pravico, da tisti, ki najema, za posege pridobi soglasje od stroke, je pojasnil.

O delu RTV Slovenija je dejal, da med gledalci uživa dobro percepcijo, poudaril pa je, da je RTV Slovenija tako informativni kot pomemben kulturni zavod. Dodal je, da se medijska strategija v pripravi ukvarja prav z ohranjanjem raznolikosti medijske krajine in zagotavljanjem kakovostnih vsebin.

Peršak je spomnil, da je Slovenija zavezana k stabilnemu delovanju manjšinskih institucij. "Manjšinska kultura v interakciji z večinsko kulturo bogati našo splošno ponudbo in mislim, da to ne bi smelo biti vprašljivo," je zagotovil vodji poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Laszlu Gönczu.

O odzivih poslancev na njegovo predstavitev je Peršak povedal, da nekateri pač morajo "po naravi stvari" biti skeptični glede vprašanja, ali je prava oseba za vodenje ministrstva in koliko od naštetega lahko uresniči. Peršak sicer meni, da je nekatere opisane naloge mogoče izvesti do konca aktualnega mandata, nekatere pa vsaj začeti.

Ob tem je Peršak poudaril, da ima kultura finančni problem, ne le s stališča prenizkega deleža sredstev v državnem proračunu, ampak tudi s stališča primanjkljaja drugih ravni financiranja. Druge države po njegovih besedah poznajo tudi mnoge druge vire, različne sklade in fundacije, "pri nas pa vsi živimo v prepričanju, da je država dolžna, da nas hrani in nam daje pogoje za delo".

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
17. 05. 2016 09.16
+0
"Legalizirala se je tatvina, ljudje so prevarani!
Nikiiy
16. 05. 2016 21.30
+4
FUj 300 milijonov zažrejo vsako leto Fuj pa taka NE KULTURA..
ivan.z Doba
16. 05. 2016 21.33
-1
Sektaši ste "eksperti" za kulturo. In kulturni dialog.
trdovrat
17. 05. 2016 08.12
-1
Niki, iz tebe pa KULTURA kar vre! Spredaj in zadaj! Izgleda da si izgubil vonj!
butalistan
17. 05. 2016 08.29
-1
Partizanska kultura nekulturnega naroda.fuuj
ivan.z Doba
16. 05. 2016 21.09
-2
Tone Peršak je razumnik, demokrat in humanist. Intelektualno in ustvarjalno mu NIHČE od slovenskih politikov ne seže do mezinca na nogi. Iz spodnjih komentarjev veje sama "konstruktivna" kritika ljudi, ki verjetno niso nič ustvarili v življenju. No, morda so zapodili kakšnega otroka in vzeli puf na banki. To je njihov življenjski in intelektualni domet-drkanje!
wolfterier
17. 05. 2016 09.44
+1
Peršak deluje podobno kot Cerar...polako,dolgo govori,da nič ne pove.Dolgo proučuje,da le mine še en dan,mja...oba izgledata,kot da bosta v stoje zaspala !!!
deathbite
17. 05. 2016 10.59
+1
contadino
16. 05. 2016 20.10
+3
Poslušal sem radijski razgovor z njim .Ni me prepričal , še več , deluje uspavalno .
AtaAufbiks
16. 05. 2016 20.10
+4
Garač? Prepričan sem, da se od dela še ni spotil v življenju!
contadino
16. 05. 2016 20.12
+3
Intelektualci se ne potijo navzven , temveč navznoter , tako da ni opaziti .
tron3
16. 05. 2016 19.21
+3
Strašen garač je, o tem ni dvoma, že celo življenje dela meglo okoli sebe in se dela intelektualca ter izobraženca, ki ne vidi niti do sosedovega plota!!!
trdovrat
17. 05. 2016 09.41
-1
Ni vsakemu dano, da bi razumel, kajne tron?
WilliamCooper
16. 05. 2016 17.04
+5
Zakaj je Židana prepovedano komentirat? Za Peršaka nas boli džoko.
Brcavrit
16. 05. 2016 15.19
+7
Na dolge proge!? Potem ne bo nič z njim, pomladi bodo nove volitve!
Uporabnik981904
16. 05. 2016 13.21
+8
ob neki "samopredstavitvi" pred leti je povedal da zelo rad dolgo in pozno v dan spi. V preostanku dneva pa se potem ukvarja z pisanjem ..... Pa evo, sicer nč narobe za pisatelja (če mu gre) samo za ministrovanje pa tole ni ravno najboljša karakteristika. Sicer pa si besedo garač lahko predstavlja vsak po svoje in tudi lepiti jo kamorkoli ni preveč zahtevno ...... Na podobno "oblepljene" šefe resorjev pa smo žal navajeni kot priklenjen kmečki pes na bolhe
vstajnik1941
16. 05. 2016 14.13
+11
Če si garač še ne pomeni, da si sposoben! Eni rabijo za isto delo 10 ur, drugi pa 1 uro!
wolfterier
16. 05. 2016 16.10
+8
Malo me spominja na Cerarja,veliko pr'o'učevanja,malo učinka !