Slovenija

'Pes je edino zdravilo brez recepta in stranskih učinkov'

Ljubljana, 14. 05. 2018 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
44

Drugošolčki na OŠ Prežihov Voranc v Ljubljani se šole še posebej veselijo ob ponedeljkih. Takrat se namreč lahko družijo s kosmatinčki, ki jih obiščejo, da jim pomagajo pri branju. Izkušnje kažejo, da otroci, ki berejo psu, postanejo boljši bralci, prebrano besedilo lažje razumejo, se sprostijo, so samozavestnejši in imajo manj težav z nastopanjem pred vrstniki.

Slavica Mrkun in njena osemletna psička Diva sta terapevtski par v Slovenskem društvu za terapije s pomočjo psa Tačke pomagačke, ki že štiri leta na osnovnih šolah in knjižnicah otrokom pomaga pri branju. T. i. program R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs) je eden od šestih programov, ki jih omenjeno društvo izvaja v 114 ustanovah po Sloveniji. Iz ZDA so ga k nam pripeljali pred sedmimi leti, trenutno pa ga 38 licenciranih terapevtskih parov  izvaja v več kot 20 osnovnih šolah in v 16 knjižnicah. Sicer pa imajo v društvu trenutno 60 terapevtskih in 23 pripravniških parov.

"Povpraševanje po programu R.E.A.D. je v zadnjih letih strmo naraslo, ker so zlasti pedagoški delavci ugotovili, da z njegovo pomočjo lahko znatno pripomoremo k izboljšanju bralnih veščin otroka. Šole v program vključujejo predvsem otroke, ki imajo težave pri branju. Pes na otroke vpliva izjemno motivacijsko, otroci doma vadijo branje, da potem lepše berejo kužku, v prisotnosti psa se sprostijo in pozabijo na morebitne omejitve, ki jih imajo pri branju. Tudi če slabo berejo, otroci vedo, da jih kuža ne bo popravljal, kritiziral, in bo vedno enako prijazen do njih," pojasnjuje Mrkunova.

Slavica Mrkun in njen japonski špic Diva sta terapevtski par že pet let, program R.E.A.D. – Beremo s tačkami pa opravljata štiri leta.
Slavica Mrkun in njen japonski špic Diva sta terapevtski par že pet let, program R.E.A.D. – Beremo s tačkami pa opravljata štiri leta. FOTO: Aljoša Kravanja

In kako poteka branje? V eni uri prideta na vrsto dva otroka, vsak od njiju ima na voljo 30 minut. Prvih nekaj minut je namenjenih spoznavanju s psom, otrok ga lahko boža, pes pogosto pokaže tudi svoje spretnosti - trikce, za kar ga lahko otrok nagradi s priboljškom, potem sledi približno 15 do 20 minut branja. V programu R.E.A.D. le-to vedno poteka individualno – en otrok, en pes in njegov vodnik, v mirnem in sproščenem okolju. Brez priganjanja, kritiziranja in popravljanja otroka, pojasnjuje naša sogovornica. "Če otrok nečesa ne prebere dobro, mu rečem: Diva pa tega stavka ni poslušala. Bi ji ga prebral še enkrat? V bralni urici preverjamo tudi bralno razumevanje in seveda nikoli ne vprašamo npr.: ali veš, kaj pomeni delati kozolce? Pač pa: zdi se mi, da kuža ne ve, kaj pomeni delati kozolce. Bi mu razložil? Tudi, če otrok ne ve, kaj to pomeni – ker je kuža tisti, ki nečesa ne razume, tudi otrok to povsem sproščeno prizna." Pri branju je pomembno, da je pes umirjen in pripravljen poslušati. "Če malo zaspi, otroku povemo, da je zelo skoncentriran in  posluša miže. Tudi za psa je to delo na nek način naporno – eno uro mora biti pri miru in početi to, kar vodnik od njega zahteva."

Vsi otroci bi radi brali kužkom

S Tačkami pomagačkami že četrto leto zapored sodeluje tudi osnovna šola Prežihov Voranc v Ljubljani. "V prvem razredu na obisk k učencem pride nemška doga Henrik, ki nadzira zvezke, puščice, urejenost torb in predalčkov, zato so ga otroci poimenovali kar Inšpektor. Otroci na tak način spoznavajo pse, različne pasme in se naučijo, kako se vesti v njihovi bližini ... V drugem razredu pa potem začnemo z branjem," pojasnjuje specialna pedagoginja Helena Kokot Bujanović.

Program R.E.A.D. so začeli izvajati z otroki, ki so imeli težave pri branju, a kmalu se je pokazalo, da bi kužkom radi brali vsi. "Ker smo videli, kako hudo je bilo dobrim bralcem, ker niso mogli brati kužkom, smo potem v program vključili vse drugošolčke. Začnemo s tistimi, ki so najboljši bralci, da so v spodbudo sošolcem z odporom do branja. Ti na tak način dobijo motivacijo in njihovi starši nam potem povejo, da otroci doma vadijo branje, ker kužku je treba dobro brati, ne smem se zmotiti, vedeti moram, o čem berem, moram mu slikice pokazati ..."

Eden od učencev ljubljanske OŠ Prežihov Voranc, ki zelo rad bere z Divo, je tudi Aleks.
Eden od učencev ljubljanske OŠ Prežihov Voranc, ki zelo rad bere z Divo, je tudi Aleks. FOTO: Aljoša Kravanja

Na šoli organizirajo tudi družabna srečanja, na katerih otroci lahko božajo psa, poslušajo njegov srčni utrip, ga češejo, mu čistijo zobe, zanj celo pečejo piškote. Otrokom, ki se psov bojijo, ta strah pomagajo premagati. "Imeli smo primer, ko je mama enega od otrok po tednu dni prišla na šolo v solzah in nas spraševala, kako nam je to uspelo. Nam v bistvu ni. Kužku je!" še pove Kokot Bujanovićeva.

Terapevtski pes lahko postane pes katerekoli pasme, tudi mešanci, ki uspešno opravi testiranje o primernosti za terapevtskega psa. Zelo pomembna je tudi njegova psihofizična stabilnost, predvsem pa, da ima rad otroke in odrasle. V Društvu Tačke pomagačke velik poudarek dajejo strokovnemu izobraževanju vodnikov in kinološkemu usposabljanju tako vodnika kot psa. V povprečju imajo na leto pet strokovnih izobraževanj. Da lahko sodelujeta v programu R.E.A.D., morata biti vodnik in pes terapevtski par najmanj eno leto, vodnik pa mora imeti opravljeno tudi posebno izobraževanje in pisni izpit, s katerim pridobi pri Intermountain Therapy Animals USA posebno licenco.

Občasno delajo tudi z otroki s posebnimi potrebami. V teh primerih se vodniki psa in pedagogi pripravijo na ure, točno zastavijo cilje, ki bi jih radi dosegli, se dogovorijo, kakšna bo učna tema … Združijo terapevtsko znanje z učnimi cilji oz. s premagovanjem primanjkljajev, ki jih imajo otroci. "Take ure so dragocene, ker se otroci ob psu zelo sprostijo, pripravljeni so narediti marsikaj, česar sicer ne bi zmogli, gredo čez meje, ki si jih postavijo sami ali jih imajo zaradi razvojnih omejitev jim jih postavijo njihovi primanjkljaji," še pove sogovornica. Napredek z vztrajnim delom je po njenih besedah izjemen. "Opažajo ga tako otroci kot njihovi starši. Če bi imeli možnost to delati redno, torej otroka terapevtsko obravnavati cel mesec, bi bili rezultati zagotovo hitreje vidni!"

'O izjemnih rezultatih bi vam lahko pripovedovala ure in ure'

O neverjetnih rezultatih, ki jih dosegajo naši terapevtski pari, bi vam lahko pripovedovala ure in ure, pove tudi Mrkunova. "Pri programu R.E.A.D. se rezultati poznajo zlasti pri izboljšanju branja, bralnih veščin in večjem veselju po branju. Otroci si v knjižnicah sami izposojajo knjige, vadijo zato, da bodo morda spet lahko brali kužku, skratka to nanje vpliva zelo stimulativno. Imamo primer otroka, ki v 2. razredu ni upal ničesar glasno povedati, zato se je učiteljica odločila, da ga bo vključila v naš program. Že prvo uro je Divi potiho povedal pesmico. Naslednji dan je imel v razredu pred seboj njeno fotografijo in ji je pesmico povedal tako glasno, da ga je učiteljica slišala in lahko tudi ocenila. Ta isti otrok je konec šolskega leta nastopal na šolskih proslavah!" ponosno pripoveduje naša sogovornica in pripomni: "Takrat sem si rekla: tudi, če z Divo ničesar drugega več ne narediva ... to je uspeh, ki si ga lahko samo zamišljate!"

Terapevtski pari pomagajo tudi otrokom, ki so zelo nemirni, hiperaktivni. "V prisotnosti psa se je treba umiriti, sicer ta ne sodeluje ali pa se umika in otroci to zelo hitro ugotovijo. Zato postanejo mirni, naučijo se potrpežljivosti, strpnosti, komuniciranja ... pes na številne vzgojne dejavnike vpliva že samo s svojo prisotnostjo. Tako smo na primer imeli otroka, ki ni maral pisati. Pa smo ga vključili v program branja, kjer je moral z Divo narediti intervju - oblikovati je moral stavke in napisati vprašanja, Diva pa mu je nato odgovorila. Pri tem je bilo kar veliko pisanja in – kar je izjemno pomembno - ta otrok je ves čas pisal z nasmehom! Napak je bilo zanemarljivo malo, ko jih je moral preverjati, česar sicer ni maral, je to storil brez težav in jih tudi odkril. In bil je zelo zadovoljen. Tudi starši, ki smo jim poslali fotografijo, niso mogli verjeti, da svojega sina pri pisanju vidijo nasmejanega!"

Pes je edino zdravilo brez recepta in stranskih učinkov, pravi Slavica, ki svojo Divo opiše z eno besedo: čudež!
Pes je edino zdravilo brez recepta in stranskih učinkov, pravi Slavica, ki svojo Divo opiše z eno besedo: čudež! FOTO: Aljoša Kravanja

'Kaj dela pes? Nič in hkrati vse!'

Ne samo pri otrocih, v Društvu Tačke pomagačke izjemne rezultate dosegajo z drugimi terapevtskimi programi tudi na URI Soča, kjer sodelujejo z osebami, ki so utrpele možgansko kap in težje fizične in možganske poškodbe, v varstveno delovnih centrih in domovih za ostarele  pa tudi pri osebah s posebnimi potrebami in starostnikih. "Pes starostnikom mnogokrat prinese zunanji svet, občutek povezanosti z domom, spomine na dom. Skupaj s psom telovadijo, v njegovi prisotnosti vse lažje steče, nenadoma se ni težko prikloniti in ga pobožati ali počesati! In vse to počnejo sproščeno, z nasmehom," še pravi naša sogovornica.

Koliko časa je potrebnega, da se uspeh pozna, je seveda odvisno od primera do primera. Če je pri otroku v ozadju malo "lenobe", pes nanj vpliva motivacijsko in je napredek hitrejši, če pa gre za prirojene motnje, kot je na primer disleksija, potem ta napredek seveda je, a je manj opazen. "Včasih nas ljudje sprašujejo: kaj pa kuža pravzaprav dela? Jaz pravim vse in nič! Brez njega namreč vsega tega ne bi bilo mogoče doseči. V društvu pravimo, da je pes edino zdravilo brez recepta in brez stranskih učinkov!" zaključi Mrkunova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
15. 05. 2018 13.32
+3
Drži, kot pribito. Absolutno brez stranskih učinkov.
dannyer
15. 05. 2018 13.28
-1
vse ima stranske učinke. trditi tega je enako kot alkohol je varen na cesti
Thinc25
15. 05. 2018 11.31
+5
Imam mačka, ki me pomirja in mi napravi veliko veselja.
Apostol1
14. 05. 2018 22.16
+27
Samo za pohvalit tistega , ki je dal ta članek sem gor , ker te stvari so vedno lepe za prebrati in tudi spodbujajoče, ker tudi sam imam že vse življenje pse in vem koliko lepega se v njihovi družbi zgodi.
samastur
14. 05. 2018 22.10
+23
Res pohvalno tole... mi imamo 3 muce... in so v druzino prinesle veliko veselja... seveda tudi odgovornost in stroske... ampak je neprecenljivo ko vidis kako se otroci razvijajo v bistveno bolj čuteče osebe.... Upam da tole uvedejo se na kaksno drugo solo!
Dracul Va Domni DinNou
14. 05. 2018 21.06
+18
psi in ne smemo pozabiti tudi na macke 😉
BobbyP
14. 05. 2018 20.38
+20
Raje imam živali kot ljudi. Si bolj zaslužijo.
razocarani
14. 05. 2018 20.38
+14
toxicox
14. 05. 2018 18.31
-9
ali pa se te utrga če ti sosedov laja na okno po več ur na dan
Dracul Va Domni DinNou
14. 05. 2018 21.07
+18
ja pes je verjetno tak karakter dobil od lastnikov? nevzgojen pes = nevzgojeni lastniki
nevica
14. 05. 2018 18.10
+5
Ima stranske učinke in to hude, ko zboli in ga je treba zdraviti, še hujše, ko se moraš od njega posloviti....Ljudje se na živali zelo navežemo in misliti, da z živaljo v hišo pride samo razvedrilo in "zdravila" je zelo neodgovorno.
razocarani
14. 05. 2018 20.40
+8
a ti pa ne bos umrla in nikoli zbolela torej ti svojim ne privoscis zdravja in dolgega zivljenja ,,malo cudno si tole spackala skupaj ,,,
razocarani
14. 05. 2018 20.40
+2
a ti pa ne bos umrla in nikoli zbolela torej ti svojim ne privoscis zdravja in dolgega zivljenja ,,malo cudno si tole spackala skupaj ,,,
David Zupan 1
14. 05. 2018 17.42
-32
psi so zame malce neprijetne živali, nekateri so nevarni, nekateri pa nadležni
nevica
14. 05. 2018 18.12
+14
ti pa kot otrok verjetno nis bil ustrezno socializiran, da imaš težave? Saj se še vedno da popraviti - kupi si prijatelja, da boš imel vsaj enega vedno blizu....Če boš dober z njim, bo tvoj najboljši....
Ula_
14. 05. 2018 18.42
+11
Napaka! Taki so vecinoma ljudje, ki ne marajo zivali!
David Zupan 1
14. 05. 2018 20.38
+3
samo mnenje je moje, pač lahko ti imaš psa, al pa tvoji otroci, če je vam prav, to je pač zame, da jaz nisem ljubitelj psov neki, sam ne pomeni, da bi jih ubil
razocarani
14. 05. 2018 20.41
+4
kakrsen gazda tak pes,,izgleda da si tudi ti cuden kako ne bi bil tvoj kuza
flojdi
14. 05. 2018 15.59
-3
.Zelo zelo lepo. / zdi se mi da bi morali učitelji pred pred prvim učenjem in starši pred prvim otrokom imeti nekakšno dopolnilno izobraževanje...pri kužkih. ali keriloliže ostali živalci.
Transformerji
14. 05. 2018 14.43
+57
Če si dober človek, potem imaš rad tudi živali. Pred tremi tedni, ravno na današnji dan, je muca, kateri lastniki so umrli, kar na dvorišču začela kotiti, kajti dajali smo ji hrano. Danes so 4 kepice stare 3 tedne, skrbim za njih in za njihovo mamico, še veliko dela me čaka, vem pa, da mi bo grozno hudo, ko jih bom moral oddati. Muco bom pa kar obdržal - sem ugotovil, da je zelo pametna, čista in hvaležna, da sem rešil njo in njene otročiče - veste, tudi filmi o dr. Dolliterju niso čisto iz trte zvite - kajti muca nikoli ne mijavka, samo čudne glasove spušča, ko me vidi. Tudi s psi ni nič drugače, je še bolj intenzivno! aa
nevica
14. 05. 2018 18.14
+18
Hvala bogu, da so še kje dobri ljudje....Tudi vsak moj muc je razvil posebno oglašanje za komuniciranje z menoj, prav zabavno jih je poslušati...
Dracul Va Domni DinNou
14. 05. 2018 21.09
+11
transformer= clovek na mestu, se vec takih!
Transformerji
14. 05. 2018 14.33
+15
To je tudi vzgoja otrok!
Transformerji
14. 05. 2018 14.35
+37
Prej sem napisal to: naj bodo psi ali mačke, vsi postanejo družinski člani , za njih moraš skrbeti tako kot za otroke. Verjemite, nič ni lepšega, kljub obveznostim, da imaš hišnega ljubljenčka.
nevica
14. 05. 2018 18.17
+9
Saj je, vendar, nedavno sem reševala potepuščka, dolgo je hodil samo na hrano, ni bil kastriran - potem pa je bil zelo ranjen in je prišel bližje, tako sem se trudila in ga vozila na veterino in doma zdravila, a je bil žal FIV pozitiven in antibiotiki niso dobro delovali na napredovano okužbo...Si nisem mislila, da bom za njim tako jokala... Ta nemoč, ko bi rad pomagal, pa se ne da, je pa zame izredno težka.
mackintosh
14. 05. 2018 14.32
+32
res je pes je najbolhši človekov prijatelj. žal veliko ljudi to brezpogojno ljubezen izkorišča in z njimi nečloveško ravna
JApajaDAja
14. 05. 2018 14.17
-38
pes ima lahko stranske učinke-alergijo na pasjo dlako!
flojdi
14. 05. 2018 15.46
+14
.taki si lohk nabavijo ribico...ali krokodilčka; nimata dlak, mnda
Seni70
14. 05. 2018 13.45
+30
Bravo tačke. Še več takih zgodb.
RONDO25
14. 05. 2018 13.30
-12
Odkrivanje tople vode..se nadaljuje
tedoVV2HCmedo
14. 05. 2018 13.23
-19
Članek-reklama za R.E.A.D.
dannyer
14. 05. 2018 12.07
-37
razen če ima oseba alergijo na psa ali mačko in ga ne odgovorni lasniki pošiljajo na igrala za otroke. odgovarjajo pa ne saj je pes nad otrokom pač nazadovnje zahoda. drugič vsi psi niso enaki ali primerni za bližino otrok saj imajo lahko tudi ljubosumje stranski učinki so in so lahko usodni. poznam dosti primerov pa raje ne pišem. povejte to žrtvam v obras kaj si menijo tistih pa ponavadi ignorirajo. pa minus dajajo ti pa pokoplješ otroka ane. super toliko o čutnosti in ........................ nimam besed z to čudno ideologijo.
29350
14. 05. 2018 14.33
+19
aša
14. 05. 2018 16.38
+9
Daj ti raje vloži nekaj časa v svojo pismenost, pol pa stresaj svoje modrosti naokoli.
aša
14. 05. 2018 16.38
-1
dannyer
15. 05. 2018 13.49
-1
Ideologija? ti sploh veš kaj je ideologija.
graf
14. 05. 2018 08.55
+102
psi so zakon , kar vem zase imam psa in ga smatram kot del družine ! Človek ne more verjet kako pes pozna človeško dušo , pes vsako sekundo točno ve kakšne volje sem ! In če sem kdaj potrt in nerazpoložen , se stisne k meni , išče pozornost in v trenutku sem boljše volje , le kako bi tako bitje ne mogel imeti rad ? Tako psi kot mačke so odlični terapevti , praktično v vseh domovih za ostarele imajo mačke ki jih oskrbovanci crkljajo ! Tako da polagam na srce vsakomur ki živi sam ali čuti osamelost naj si omisli žival ! Poklon gospe ki z Divo obiskuje in pomaga otrokom pri branju ...
DeBill
14. 05. 2018 11.46
-37
razocarani
14. 05. 2018 11.55
+36
se strinjam ,,kdor ni imal kake zivalc e za prijatelja je zapravil zivljenje ,,pa je to lahko kuza ali muc celo hrcek se zna zeloooo spoprijateljiti ,,koliko rti das zivalci ti ona veckratno povrne ,,,
Dracul Va Domni DinNou
14. 05. 2018 21.41
+2