Slovenija

'Pes najde kapljico krvi, ki je ne vidi nihče in čez katero gre 500 ljudi'

Ljubljana, 14. 06. 2020 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
79

Kri, semenska tekočina, trupla. Pogrešane osebe. Droge, orožje, eksploziv, tobak. Celo izvor požara. Na letališčih, v pristaniščih, med hišnimi preiskavami, v gozdu, v avtomobilu, na pogorišču, tudi na smetišču. Skrito, pobrisano ali zakopano. Če le ima vonj, potem zagotovo ne uide izurjenemu smrčku slovenskih policijskih psov. Kar iščejo, tudi najdejo – celo tam, kjer tehnika in človek odpovesta.

V slovenski policiji je trenutno okoli 180 psov, 40 od teh je izšolanih za specialistično uporabo, to pomeni, da na terenu znajo poiskati točno določen vonj. Da se po rezultatih, ki jih dosegajo pri tem, uvrščajo ob bok najboljšim – Skandinavcem – na Oddelku za šolanje službenih psov Policijske akademije v Gmajnicah, ki smo ga obiskali, skrbi peščica inštruktorjev. 

Policijski psi za specialistično področje

'Pes nagonsko rad išče' 

Če so v preteklosti za specialistično področje uporabljali različne lovske pasme, pa imajo danes lastno vzrejo nemških kratkodlakih ptičarjev in nemških ovčarjev, ki so pri tem delu zelo dobri. "Mladičke najprej damo v proces vzgoje, nato v predšolanje, ki traja od tri do štiri mesece, potem pa še v osnovno šolo za od štiri do pet mesecev. Pri dobrih dveh letih je pes pripravljen za delo na terenu. V primeru, da kupimo starejšega psa, česar zadnje čase zaradi lastne vzreje na specialističnem področju ne počnemo, pa ga takoj vključimo v proces predšolanja," pojasni vodja šolanja Marko Medvešek.

Vseh osem policijskih uprav v Sloveniji ima enote vodnikov službenih psov. Te so vključene v operativo na mejnih prehodih, sodelujejo pri hišnih preiskavah itd. Primarna naloga ekipe, ki smo jo obiskali mi, je usposabljanje vodnikov in šolanje psov, na teren pa se vključujejo po potrebi, na klic, in sicer na področju iskanja krvi, semenskih tekočin in trupel ter izvora vzroka požara.

Do določene stopnje vse pse šolajo na enak način – vsi morajo osvojiti pasivno nakazovanje in se naučiti metode na klik, s katero vodnik potrdi pravilno vedenje. "Začne se z enostavnim nakazovanjem igrače – ko jo nakaže z mirovanjem, tako, da gleda vanjo, dobi klik. Igračo mu najprej postavljamo na vidna mesta, potem pa mu jo začnemo skrivati. Čim jo skrijemo, pride do iskanja, in ker je pes po naravi raziskovalec, to nagonsko rad počne. In točno ve – ko jo bo našel, mora obmirovati, zmrzniti," opiše policijski inštruktor Andrej Muhvič. Ko psi to znanje osvojijo, pa jih s pomočjo konzol, ki jim dodajajo vonje, usmerijo v določeno področje – za droge, orožje, tobak, kri, eksploziv, požare ... "Pes zelo hitro poveže, pri katerem vonju je bil potrjen s klikom. Če mu na primer v eno od konzol damo vonj po drogi in ga na njem potrdimo, potem pa to nekajkrat ponovimo, on točno ve, pri katerem vonju se mora ustaviti, četudi so v drugih konzolah drugi vonji. Te bo ignoriral. Zato mora biti vodnik tukaj izjemno previden, da se s klikom ne zmoti, saj psa s tem zmede," še doda. 

Tako so na primer v ogromnih skladiščih ali v zabojnikih v Luki Koper iskali drogo, ki je bila skrita med kavo, pa močan vonj psa ni zmedel. "Drugi vonji sicer so moteči, za psa je to težje. A če je osredotočen na en vonj, ga išče in ga lahko izloči, četudi je minimalen," pripomni Medvešek. 

Psička, ki tudi po 12 dneh najde pobrisano kri, in pes, ki pove, zakaj je zagorelo 

Prava veteranka in trenutno tudi edina na področju odkrivanja sledi pobrisane krvi in semenske tekočine je psička Oli, ki smo jo spoznali že na kraju umora v Tacnu, kjer so nam kriminalisti pokazali, kako poteka njihovo delo. 

"Oli je izšolana, da išče nevidno kri, zato naju pokličejo takrat, ko gre za kazniva dejanja," pove njen vodnik, policijski inštruktor Primož Glavič. Pomagata tudi pri iskanju pogrešanih oseb, za katere predvidevajo, da so mrtve (zakopana trupla, na primer, kjer je prav tako prisoten vonj krvi), medtem ko iskanje pogrešanih oseb, kakršnega poznamo iz filmov, spada v drugo področje. 

Oli lahko celo loči človeško kri od živalske. "Ko se je nek naš kužek porezal in so bile po tleh ambulante krvave stopinje, sem izkoristil priložnost in vmes dal vzorec človeške krvi. Oli je nakazala točno to kri, ostala kri je sploh ni zanimala. Živalska kri ima vonj, ki ga ona ne pozna, zato se nanj ni odzvala." Zanimivo je tudi, da je Oli v enem od treningov našla kri na tleh po kar 12 dneh, čeprav so bila tla vsak dan pomita – s čistili! 

Njen sinček Fago medtem na pogoriščih išče izvor požara – gre za novost v zadnjih treh letih, ki se je izkazala kot zelo uporabna. "Psi nakazujejo sedem različnih vonjev – bencin, nafta, bencin za čiščenje, olje za luči, petrolej, nitro razredčilo ... vse možne kombinacije v treh različnih odstotnih vrednostih. Pokličejo pa nas, da ovržemo ali potrdimo vzrok kaznivega dejanja v primeru večjih požarov," pojasni njegov vodnik, policijski inštruktor Andrej Lesjak

Dobre, slabe, nevarne in celo zabavne izkušnje na terenu 

V Sloveniji se psi za specialistično področje sicer največkrat uporabljajo za potrebe iskanja drog, orožja, vzrokov požara in eksploziva. "Pri eksplozivih je največ preventive – psi pregledujejo letališča, tu so razne najave bomb na sodiščih, pa kakšni predsedniški dogodki in pomembne konference. Če kaj najdemo, psa takoj umaknemo in na delo pridejo bombni tehniki. Če imamo sumljiv kovček, pa nikoli ne tvegamo psa, kovček običajno razstreli robot," zagotovi Muhvič. 

Vsi psi pri delu na terenu uporabljajo varnostne copatke, da si, če je na tleh razbito steklo ali kovina, ne poškodujejo šap. Tudi sicer je zelo pomembno, da vodnik, ko pride na kraj dogodka, najprej pregleda, ali je varno za psa in odstrani morebitne nevarnosti, še pove Lesjak. Pogorišče mora biti dovolj ohlajeno, običajno tja prideta šele naslednji dan. "Gasilci delajo na 80 ali 90 stopinjah Celzija, česar pes seveda ne more. On dela z nosom in če bi še kje kaj tlelo, bi bila to zanj zelo negativna izkušnja, teh pa ni lahko odpraviti." 

Za vse vzorce, s pomočjo katerih inštruktorji pse učijo, imajo uradna dovoljenja. Drogo in eksploziv dobijo od Ministrstva za zdravje, Ministrstva za pravosodje in Policije. Kri in človeško tkivo jim na podlagi dovoljenja Komisije za medicinsko etiko zagotavlja Zavod za transfuzijo, vzorce za požare jim pripravi Nacionalni forenzični laboratorij, tobak in cigarete pa dobijo od Fursa, za katerega na terenu tudi opravljajo iskanje, saj Furs nima svoje šole.

Slabe izkušnje na terenu so klasika, pripomni Medvešek, odvisno pa je, kako se pes odzove nanje. "Lahko, da jo poskusi sam preživeti, pomagamo pa mu tudi inštruktorji z nekimi pozitivnimi zgodbami. Trudimo se, da bi pozabil, ampak te vzorce, ki so zapisani globoko v njem, je težko odpraviti. Nikoli ne moreš biti prepričan, da ne bo v neki podobni situaciji spet odreagiral slabo." 

Izkušnje, ki jih vodniki prinesejo s terena, pa niso samo dobre in slabe, včasih so tudi zabavne. Tako sta Oli in Primož, na primer na Primorskem obračala smetnjake in iskala truplo, za katerega se je pozneje izkazalo, da ga sploh ni bilo. Moški je namreč samo pijan zaspal v smetnjaku. Na smetišču v Prekmurju pa so iskali domnevno odrezano glavo in pozneje izvedeli, da je bila podana lažna prijava. 

Fago v zaščitnih copatkih išče kapljico bencina, ki jo je njegov vodnik kapnil na tla.
Fago v zaščitnih copatkih išče kapljico bencina, ki jo je njegov vodnik kapnil na tla. FOTO: Miro Majcen

'Pasji nos je močnejši od vsake tehnike' 

Koliko časa pes nekaj išče, je odvisno od njegovega vodnika in celotne ekipe, pove Medvešek. "Lahko tudi celo uro, če dela osredotočeno in dobro, ga ne prekinjamo. Vodnik je tisti, ki oceni, kdaj pes potrebuje počitek in kdaj je čas, da ga zamenja. A tukaj govorimo o intenzivnem iskanju, ne o tem, ko pes nekoga sledi cel dan. Tisto, kar vidite v filmih, je sprehajanje po gozdu – ko pes dobi vonj, gre po vonju. Intenzivno iskanje pa pomeni, da ima pes ves čas zaprt gobec, z njim praktično riše po tleh, saj vonja ni v zraku. Edino sredstvo, ki ga ima za ohlajanje, pa je prav gobec, zato tega ne more početi predolgo. Imeli smo primere, ko je bilo po tleh veliko prahu, ki ga je pes na tak način vdihaval. Pa je vsakih nekaj sekund kihnil, da si je očistil nos, in iskal naprej. 

Najbolj smo ponosni, pravijo naši sogovorniki, ko pes najde nekaj, česar nihče drug ni. "Da je pasji nos močnejši od tehnike, so nam Skandinavci pojasnjevali že v časih, ko je bilo to za nas še znanstvena fantastika. To, da pes najde kapljico krvi, ki je ne vidi nihče in ko gre čez njo 500 ljudi … Nismo jim verjeli, dokler nismo sami poskusili in videli, da je res," pripoveduje Medvešek. 

Vzdrževanje fizične kondicije in sprotno treniranje policijskega službenega psa sta potrebna ves čas. Tega, kar je naučen, sicer ne pozabi, a na delo mora biti pripravljen tako fizično kot psihično, enako kot športniki. Zakaj bi se s psom samo sprehajal, če pa on pri svojem delu uživa in hoče delati? Primož Glavič, policijski inštruktor

Primerov, ki dokazujejo, kako zelo natančen je pasji smrček, je še veliko. Pred kratkim so na primer v travi iskali dva tulca. Detektorji kovin jih v dveh dneh niso zaznali, pes pa jih je našel v minuti, pripovedujejo. Oli je nekoč pri iskanju krvi nakazala nekaj na stolu iz blaga, a tehniki z aparati niso ničesar zaznali. Šele, ko so stol razrezali, so našli sledi krvi, ki so zlezle globoko v peno. Eden od psov pa je nakazal nekaj v vzorcu za izvor požara. "V laboratoriju niso našli ničesar, pa so fantje rekli: Nekaj mora biti, pes se ni zlagal. Ko so v laboratoriju naredili podrobnejše analize z bolj občutljivimi aparati, pa so dejansko ugotovili, da je v vzorcu vonj. Sicer ga je bilo tako malo, da zadeva ni bila uporabna in dokazljiva, za nas pa je bilo to izjemno pomembno, saj smo vedeli, da se pes ni zlagal!" 

Policijski psi za specialistično področje

Na vprašanje, ali pes lahko izvoha tudi okužene s koronavirusom, kar trenutno pse učijo v ZDA in Veliki Britaniji, naši sogovorniki v en glas prikimajo: Seveda! "Prišli smo do spoznanja, da psa lahko naučiš iskanja vsega, kar ima vonj, četudi je tako minimalen, da ga niti mi ne zaznamo. Je pa vprašanje operativnosti, ali to potrebujemo ali ne. Naša policija je na primer dala potrebo po iskanju bankovcev, tako da zdaj malo delamo na tem, covid-19 pa … če bi bila izražena potreba, če bi se ugotovilo, da je to smotrno in če bi nam nekdo zagotovil vzorce, potem ne bi bilo težav. Ampak večinoma to delajo zasebne agencije, kot na primer iskanje sladkorne bolezni ali raka," pojasni Medvešek. Lesjak pripomni, da pes pljučnega raka, na primer, zazna v izdihanem zraku, raka na prostati pa v urinu. 

Slovenci med najboljšimi na tem področju 

Fantje se z rezultati, ki jih dosegajo pri svojem delu, sicer ne želijo preveč pohvaliti, a dejstvo je, da balkanske države svoje inštruktorje želijo usposabljati pri nas, prav tako se Slovenci v zadnjih 15 letih, ko bolj intenzivno sodelujejo z mednarodno družbo – vojsko, policijo in carino – po rezultatih uvrščajo k skandinavskim državam, ki na specialističnem področju veljajo za najboljše. "Moram poudariti, da vseh teh rezultatov ne bi mogli doseči, če ne bi imeli lastne vzreje in možnosti kupovanja mladičkov. Samo s pravilno in lastno vzrejo lahko parimo tisto, kar mislimo, da bo dobro za nas, in se lotevamo novih projektov in področij. Zato je zelo pomembno, da imamo pri tem proste roke in da nam vodstvo policije omogoča, da lahko delamo po strokovni poti, ker bi bilo to v nasprotnem primeru nesmiselno," še pove Medvešek. 

Za policijske službene pse bi bilo najbolje, če bi jih vodniki lahko imeli doma in ne v skupinskih namestitvah, pojasni. "Razlika je kot noč in dan. Pes, ki je doma, ima veliko manj zdravstvenih težav in je v boljši delovni kondiciji. Predstavljajte si: celo noč je v službi, v vozilu in dela. Potem ga vodnik odloži in gre domov spat. Pes pa je v pesjakih skupaj s še 50 drugimi, ki lajajo cel dan, tako da si niti spočiti ne more. Zvečer vodnik pride ponj spočit in pes gre spet v službo. Tukaj ni nobene zdrave logike, zato si prizadevamo, da bi bilo čim več psov doma. Po vzoru zahodne, razvite Evrope, kjer je pogoj, da nekdo postane vodnik, tudi to, da ima možnost psa imeti doma. Na Dunaju sicer imajo pesjake, a v njih ni niti enega psa, pri Skandinavcih pa je pogoj, da vodnik sploh kam pride s psom, da mu v hotelu zagotovijo, da je pes lahko pri njem. In to je logika, ki bi jo radi povzeli tudi mi pri nas," zaključi. 

Policijski inštruktorji v Gmajnicah so nam pokazali tudi, kako njihovo delo poteka v praksi. Oli je v zgornjem nadstropju stavbe brez težav odkrila pobrisano kri na tleh, nato pa še v eni od sedmih konzol, Fago je na parkirišču obmiroval točno tam, kjer smo polili bencin, Indy pa je v avtomobilu poiskala skrit kokain. Spustili so nas tudi k mladičkom nemške ovčarke, ki bodo kmalu postali pogumni zaščitniki človeških življenj ali pa izjemno dobri "vohljači". Vse našteto si lahko ogledate v priloženih videoposnetkih!

Pred časom pa smo že pisali tudi o splošnem področju delovanja psov v policiji, ki zajema varovanje javnih prireditev, intervencije, sledenje storilcem kaznivih dejanj, iskanje storilcev v gozdovih ali objektih … 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sapipinofera
14. 06. 2020 21.39
+22
Sam sem doživel ta čudež. Lastnik nemške ovčarke je s suho in čisto roko iz tal pobral 2cm velik kamenček, mi ga pokazal in rekel: "zapomni si izgled kamna". Nato je vrgel ta kamenček kakih 200m stran v nepokošeno travo in ukazal psu naj ga prinese. Pes je približo vedel v katero smer je letel kamen, ni ga pa sledil z očmi. In pes je v 2-3 minutah vohljanja po okolici prinesel točno ta 2cm kamenček. Kaj je lahko dišalo na tistem kamenčku, ne vem. Čudež, vam pravim. Kako ne, saj ima njegov smrček velikansko površino v primerjavi recimo z mačko, ki ji moram pokazat, da ima hrano pod gobcem. Od takrat še bolj cenim in se čudim pasjemu smrčku. Bravo naši, le taok naprej. Tako službo bi si tudi sam želel.
Kuku456
14. 06. 2020 21.36
+9
Pikiji majhni luskani iii
TistoPravo
14. 06. 2020 19.52
+0
Tudi pes in tako kot človek svoja "najboljša leta"...če se oba ravno ujameta, mu pes lahko celo pokaže kako živet. To ne nardi z smrčkom, ampak z zvestobo. Pes v službi, ta država še živali zlorablja...a mora res vse najt, da si pripiše titole na račun posameznika!
tovarišinajuriš
14. 06. 2020 17.46
+6
...pes po kapljici krvi ve kdo je kriv,policaju ga lahko pokažeš s prstom,pa ga ne bo našel,ker ima nos zamašen z evri...
RamzesII
14. 06. 2020 18.46
-7
Ena kapljica ni noben dokaz, kot tudi ne ena sam prstni odtis, to enostavno ni verodostojno, take zadeve se da zlahka podtaknit.
tovarišinajuriš
14. 06. 2020 19.35
+3
...in ušesa...in prekrite oči...in vedno je kriv tisti,ki nima denarja - v vseh sistemih in v vseh časih...
Anica Hafner
15. 06. 2020 17.30
Tako je bilo pri slučaju Meddie iz Portugalske. S tem slucajem so nas morili precej časa. Servirali so nam cele romane, ki so smrdeli do neba . Čudno, da danes ni na naslovnicah. Mogoče je samo zatišje. Še pred 13 leti sem brala , da so psi v stanovanju in avtomobilu našli sledove krvi. To ni bilo dovolj zato še danes pišejo i slučaju, kakor da je edini.
bundy crocodile
14. 06. 2020 16.48
+82
Psi so izjemne živali in dosti bolj pametne kot ljudje mislimo. Če ne govorijo našega jezika to ne pomeni, da niso pametni. Sem lastnik lovskega psa in gladko potrdim, da ima ogromno karateristik s katerimi se noben zemljan ne more primerjati od vonja, hitrosti, agilnosti do ljubezni, zvestobe, pozitivne energije. Psi so zelo cool in zaslužijo maximalno mero ljubezni in spoštovanja.
Enmajstr
14. 06. 2020 16.05
+29
Vsaj 180 pametnih v policiji.
resslovenka
14. 06. 2020 15.56
+61
🐕... Človekov najboljši prijatelj. V vseh ozirih. Dejstvo. 🐾❤️🐾😎
Samo gasssss...
14. 06. 2020 15.10
+16
Naj bi
14. 06. 2020 14.54
-56
Psa obut v čevlje? Pa še s povenilom pokrit da bo ziher... Kdo je sedaj tu bolj pameten? Pes ali njegov vodja?
User1908573
14. 06. 2020 16.50
+21
Dajminazaj
14. 06. 2020 17.15
+10
Francet
14. 06. 2020 14.48
-15
a ni to pingvin
MojsterSplinter
15. 06. 2020 10.32
Benedichk
14. 06. 2020 14.35
-18
500 ljudi ćega? Metrov? Klobas?
Cheesecake
14. 06. 2020 14.37
-10
Malo_sutra
14. 06. 2020 14.40
+15
Saj ne vemo da si ena te ista oseba pod dvemi nicki 👏🏻
Benedichk
14. 06. 2020 19.23
-2
Malo_sutra
14. 06. 2020 14.25
-32
Bolje bi mu bilo da zazna kdaj mora na wc, ne pa kar na sredi ulice kakor mu zapase.
Malo_sutra
14. 06. 2020 17.52
-8
Glotis
14. 06. 2020 14.20
+27
Nemški kratkodlaki ptičar spada med lovske pse in ga imenujmo tudi " Mercedes "med lovskimi psi. Vsestransko uporabn pes tudi za krvni sled. Je manj vstrajen kot bavarski barvar in hanoverski barvar ki spadata med speciliste za krvnomsled.
Andree
14. 06. 2020 14.09
+5
medo in muhca :)
Rafael Kramar
14. 06. 2020 14.04
-17
Prav firbec me matra, kako psa učijo, da zvoha semensko tekočino.
VirusX
14. 06. 2020 14.07
+41
Glotis
14. 06. 2020 19.27
+3
Psa se uči izključno z nagradami kot so koščki sira, poli klobase, pečenih pasjih piškotov, ... itd. Pri tem moraš biti vstrajen, dosleden kajti psi imajo iskanje zapisano v genih. Naloga vodnika je, da psa motivira in nagrajuje za pravilno opravljeno nalogo. Kje dobijo semensko tekočino si razloži sam. Če je vodnik moški, to nebi smel biti problem. :)
gasper111
14. 06. 2020 13.40
-28
Novinar joj, joj, joj. V bistvu psička sploh ni ločila živalske krvi od človeške, ampak je enostavno pokazala na človeško kri, ker je z njo povezala njen vonj t.j. vonj za katerega je bila izšolana. Sicer pa psička kot taka ne ve niti kaj je kri kaj šele, da bi jo ločila glede na izvor. Ona pač kot že rečeno vonj za katerega je bila izšolana zgolj prepozna kot vonj nečesa kar mi imenujemo "človeka kri", njej pa se v resnici niti sanja ne kaj je to.
Balki30
14. 06. 2020 13.20
+11
Pametn ps....pa.to
BroNo1
14. 06. 2020 13.20
-23
Benedichk
14. 06. 2020 14.34
-6
bikoborec69
14. 06. 2020 13.18
+70
To ni nič. Naši tajkuni, politiki kradejo miljarde svojemu narodu že 30 let. Policija , sodstvo in ostali organi pregona pa celo 500 % vedo kdo so in kje živijo, pa nobeden pes ne sme do njih.
Invazija2020
14. 06. 2020 13.07
-16
To je nejaj novega pes okrije covid-19? 👏👏👏👏. To mi delaj. Katera pasma je to? Da kupim. 😂😂😂😂😂. Bravo za ta naslov. Razturate!!!
gasper111
14. 06. 2020 13.41
-6
..zdaj bodo začeli tako teste za Covid-19 delat.
gasper111
14. 06. 2020 13.43
-5
...če se bo cucek usedel si pozitiven, če bo z repom mahal si pa ok.