Slovenija

Pestro dvojno življenje Sove

Ljubljana, 11. 04. 2007 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./T.B.
Komentarji
23

Tajni objekti po Sloveniji naj bi razkrivali delovanje politične policije, ki s poslanstvom Sove nimajo nič skupnega.

Poslanca vladajoče SDS Jožef Jerovšek in Miro Petek sta danes izrekla kar nekaj hudih obtožb o delovanju Slovenske obveščevalno varnostne agencije (SOVA) v obdobju Drnovškovih vlad. Tako naj bi v agenciji zaposlovali po prijateljskih in političnih linijah, v tajnih objektih po Sloveniji naj bi delovala neformalna tajna politična policija, nekateri uslužbenci Sove pa naj bi tam izživljali tudi svoje pestro seksualno življenje.

Seks, laži in videotrakovi

O dogajanju za stenami skrivnega stanovanja na Malem trgu 4 v Ljubljani obstajajo videoposnetki, ki so jih zahtevali tudi poslanci iz komisije za nadzor na obveščevalnimi službami. V tajni objekt sta lansko jesen vstopila tudi direktor Sove Matjaž Šinkovec in svetovalec predsednika vlade Aleksander Lavrih.

Petek in Jerovšek sta kritizirala tudi prekomerno število zaposlenih na Sovi, način zaposlovanja ter vprašanja dela "konspirativk". Poslanec Jerovšek je dejal, da je morda "govorjenje o grožnji nacionalni varnosti v tem trenutku sejanje megle. Mogoče koga skrbi, da bi se več izvedelo o dejanski dejavnosti."

Prejšnji direktor Sove Iztok Podbregar je medtem že zanikal vse obtožbe in jih označil za zlonamerne govorice. "Kot državljan sem žalosten, da ima lahko poslanec Miro Petek takšno mnenje, je pa možno, v demokraciji ima lahko vsak takšno mnenje," je v izjavi za 24ur povedal Podbregar. . "Kategorično pa zanikam, da bi bilo kaj takega možno."

Ukinitev privilegijev in odpuščanje?

Člana parlamentarne komisije Miro Petek (SDS) in Rudi Moge (LDS): V preteklosti so bili privilegirani, "sedaj, ko se jim ti privilegiji jemljejo, je med posamezniki velika užaljenost, da ne rečem tudi maščevalnost, je dejal Petek
Člana parlamentarne komisije Miro Petek (SDS) in Rudi Moge (LDS): V preteklosti so bili privilegirani, "sedaj, ko se jim ti privilegiji jemljejo, je med posamezniki velika užaljenost, da ne rečem tudi maščevalnost, je dejal Petek FOTO: POP TV
Petek je opozoril še na dva paradoksa Sove. "V Sovi so še pred leti delili priznanja za delo v Sovi za zadnjih 20 ali 30 let, vsi pa vemo, da Sova obstaja šele dobrih 10 let. Drugi paradoks pa je Sovin sindikat, kar v tujini še nismo zasledili."

Miro Petek je ocenil, da je za trenutno stanje v Sovi, ki je že nekaj časa na prvih straneh časopisov, več razlogov. "Eden od razlogov so gotovo govorice, da bo v kratkem prišlo do zmanjšanja zaposlenosti, kar pa je v sklopu celotnega zmanjševanja zaposlenih v celotni javni upravi." Poudaril je še, da se je v času prejšnjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, število zaposlenih povečalo za 70. Kljub temu da Slovenija nikoli ni bila tako varna država kot je danes oziroma zadnjih 5 ali 6 let, se je zaposlenost nenormalno povečevala.

Drugi razlog je, po mnenju Petka, "najbrž ta, da so nekateri zaposleni na Sovi v teh letih preplašeni." V preteklosti so bili privilegirani, "sedaj, ko se jim ti privilegiji jemljejo, je med posamezniki velika užaljenost, da ne rečem tudi maščevalnost. Menim, da bi v prihodnje morali preverjati kadrovanje v Sovi. Za zaposlitev v Sovi namreč ni javnih razpisov, zato obstajajo utemeljeni sumi, da se je zaposlovalo po prijateljskih, političnih linijah ali pa so zaposlovali sorodnike tistih, ki so komu v vrhu naredili kakšno uslugo. Lahko rečemo, da je šlo za neke vrste vezano trgovino."

Petek: nacionalna varnost ni bila ogrožena

Petek je spregovoril tudi o razkriti lokaciji Sove sredi Ljubljane. "Po naši oceni s tem ni bila ogrožena nacionalna varnost oziroma ni bila narejena škoda državi Sloveniji. Nasprotno. Mislimo, da je z obstojem teh tako imenovanih "konspirativk", ki jih je po državi še mnogo, prišlo do ogrožanja demokracije v Sloveniji. Obstaja velika verjetnost, da so ljudje, ki so delovali v teh "konspirativkah", delali tudi kot tajna politična policija. Niso delali tistega, za kar je bila ustanovljena Sova. Zato je toliko nujnejši ustrezen vladni nadzor nad Sovo in seveda učinkovit parlamentarni nadzor."

Prav tako smo se na komisiji dostikrat spraševali, ali živi SOVA nekakšno svoje življenje, je poudaril Jerovšek
Prav tako smo se na komisiji dostikrat spraševali, ali živi SOVA nekakšno svoje življenje, je poudaril Jerovšek FOTO: POP TV
Jerovšek je na koncu dodal, da "na te zadeve sedaj gledam drugače. So bili morda določeni deli Sove, ki niso imeli naloge zbiranja za državo zelo pomembnih obveščevalnih podatkov, so pa imeli morda kake druge zadolžitve?" Dodal je še, da je "govorjenje o grožnji nacionalni varnosti v tem trenutku sejanje megle. Mogoče koga skrbi, da bi se več zvedelo o dejanski dejavnosti."

Jerovšek: Ali je SOVA dvoživka?

Nekdanji predsednik te parlamentarne komisije Jožef Jerovšek je pričakoval, da je v osmih letih delovanja v komisiji dodobra spoznal delovanje in poslovanje SOVA. "Po zadnjih dogodkih pa moram reči, da sem nad marsičem presenečen," je dejal. Člani komisije pa Jerovškovem zagotovilu o tajnih lokacijah agencije niso bili seznanjeni. Tudi če bi za to izvedeli, člani komisije na takšnih lokacijah ne bi opravili ogleda, ampak bi se o namenih in dejavnostih tajnih lokacij seznanili preko drugih mehanizmov nadzora, je poudaril Jerovšek.

"Komisija bi v primeru razkritja obstoja tajnih lokacij agencije zahtevala poročilo o porabi denarja "in zaradi tega se sprašujem, zakaj prikrivanje informacij parlamentarni komisiji. Prav tako smo se na komisiji dostikrat spraševali, ali živi SOVA nekakšno svoje življenje," je zatrdil Jerovšek. Glede na število zaposlenih so bili člani komisije prepričani, da bi morala biti vladna obveščevalna služba bistveno bolj učinkovita, je še dodal Jerovšek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
12. 04. 2007 17.21
Ne, ubogim v duhu je njih le nizka samopodoba.
kosir_maks
12. 04. 2007 17.15
KLASIK : Blagor ubogim v duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo ! anno domini : 32 AC Jezus Kristus
Uporabnik113189
12. 04. 2007 16.53
max in pa figa.mac, ali vidva sploh ločita kaj je to politika, kaj je to oblast in kaj so službe...Vstop v SOVO imajo parlamentarne komisije, ravnati morajo skladno z zakonom..Če se ugotovi, da zakon ni v redu, je najmanjši problem predlagati spremembo in jo sprejetei po hitrem postopku. Če je služba strokovna, bo že naslednejga dne uskladila svoje delo po predpisih..Če pa ni, so zato inšpekcije.. figa.mac-a je pa strah.. Zakaj te ni strah ko hodiš po cesti..Norkomani so vsepovsod in ropajo ker nimajo denarja..Prometnih nesreč na kupe, greš čez prehod in te povozi norec..Do sedaj nisem spoznal še nikogar ki ne bi umrl.. in njega je strah SOVE. Ali tako na debelo kradeš državne tajne? Ja, to bo..kot sem že povedal, izgovorov na kupe..samo da bi svoj drek lahko pometli pod preprogo..
figa.mac
12. 04. 2007 16.25
Ko prebiram vaše plehke komentarje, ugotavljam,da se vam še sanja ne , kaj je demokracija. Samostojne institucije ,brez nadzora vlade ali parlamenta, je DIVJI ZAHOD.Ne vem, kako se le morete počutiti varne s tako obveščevalno službo?Mene je strah.Politična policija,to je po starem UDBA.Mislili smo, da je potonila z nekdanjo republiko.Potem je imel Gospod Kučan prav, ko je nekoč izjavil, da obstaja politično podzemlje v Sloveniji. In vi govorite o demokraciji, v Sloveniji je še ni bilo.Kdo pa je vladal zadjih petnajst let, z izjemo prvih dveh let in šestih mesecev v mes, JJ prav gotovo ne.
kosir_maks
12. 04. 2007 14.54
VEGOS : Ja čist možno, volitve bodo povedale svoje. Pošteno in prav ! Do takrat pa bodo levičarji plesal tako, kot bo igral JJ !
kosir_maks
12. 04. 2007 14.48
Klasik : Problem je glih v tem, da SOVA ne služi svojemu namenu ! Gdo pa ima po tvojem vstop v SOVO ? MARSOVCI ? Vlada je odgovorna za delo SOVE, zato lahko ustanovi komisijo in jo pošle v kontrolo ! Obstoj neodvisne SOVE bo mogoča samo z TOTALNIM KADROVSKIM RAZTURANJEM KOMUNAJZERSKOELDESOVSKIH STRUKTUR, ter natančno zunanjo revizijsko kontrolo poslovanja ! Vse ostalo je navadno sprenevedanje !!
Vegos
12. 04. 2007 14.19
Partijske vladavine bomo imeli še max do 2008, potem pa bo Janša na volitvah popušil.
Uporabnik113189
12. 04. 2007 14.13
max, saj mi je jasno, današnja vlada bi rada pridobila čim več podatkov o grehih politikov iz prejšnje vlade, da bi jih uporabila za politični boj.. Vsaka vlada bi rada to počela, ampak potem SOVA sploh ne služi svojemu namenu, Še enkrat ponavljam, POLITIKI TJA NIMAJO VSTOPA. To je varovalka za nas državljane, da se bodo obnašali pametno. V primeru da vse deluje dobro, bomo resnico kaj vse so počeli nekega dne izvedeli.. Mi moramo samo budno paziti, da ne bo kdo od njih šaril po agenciji. Ker tisti ki si tega želi, je že po definiciji lopov, za svoje početje pa bo našel tisoč in en izgovor. Obstoj neodvisne, strokovne in dobro organizirane SOVA-e je prava garancija za demokracijo. Ne pa nakladanje o svobodnih volitvah itd..
kosir_maks
12. 04. 2007 10.26
KLASIK : No kok je bila tale SOVA nedolžna ( neodvisna ) bodo šele ugotovil ( če sploh bodo ) v preiskavi . Zdi se, da je bila kar nekajkrat NABRISANA s strani ČUKA z imenom LDS, še malo prej pa od ČUKA SDV in ČUKA UDBA .
ugrica
12. 04. 2007 09.02
Če mački stopiš na rep začne mjavkati.Vsi tisti ki so predsednika Janšo tako napadali,da si hoče sovo podredit so dokazali kakšno je njihovo zaledje,sedaj ko so se začele odkrivati umazanije.Da ne govorim o kombijo,ki ga je imela Hrvaška v oblasti in se iz slovenije dobesedno norčevala.Tako se je z pomočjo LDS ugnezdilo jedro v institucije sistema,ki naj bi v svoji osnovi skrbele za varnost svojih državljanov skurompirane horde oživalcev.
Uporabnik113189
12. 04. 2007 04.24
Izgovor, da različne stranke in svobodno pumpanje volilcev že samo po sebi zagotavlja demokracijo, je zelo poceni. Po mojem prepričanju urejen demokratičen sistem zagotavljajo močne in neodvisne institucije v sistemu v katere politika ne sme posegati drugače kot preko parlamenta z zakonodajo. Recimo centralna banka, predsednik države, varuh človekovih pravic, statistični urad, varstvo potrošnikov, protikurupcijska komisija, zaščita osebnih podatkov itd.. Tega je še precej.. No SOVA je posebna v toliko, da je zelo težko ločiti notranje podatke od zunanjih.. Ko naprimer nekje v Honkongu ugotoviš, da eden izmed naših "poštenih" politikov prodaja naše zaupne informacije, je to hkrati tudi notranja zadeva ali ne? Neodvisna SOVA za mene zagotavlja zbiranje varnostnih informacij in politike ne glede na barvo, resnica pa pride ven z odpiranjem arhivov z zamikom recimo 10 let..Če politiki odnašajo dokumente in se sprehajajo z radirko v žepu, potem odpiranje arhiva nima nobenega smisla, ker so že vse pokradli in poskrili..To potem tudi ni več obveščevalna agencija ampak otroški vrtec.. Očitno je v naši politiki ogromno kriminalcev, katerih edini interes je, da agencija crkne in se resnica nikoli ne izve.. Zanimivo da gredo Janševcem na živce predvsem neodvisni uradi, agencije, ustanove..
kosir_maks
11. 04. 2007 18.33
Klasik .: Blagohotno te naprošam, če poveš nam ubogim desničarjem , kakšno je bilo in očitno še je zveličavno poslanstvo SOVE poleg špijuniranja za " notranjim " sovražnikom ?? Za SOVO je zdravilo, preverjena partijska metoda : 10 gramov svinca direkt v čelo !
max99
11. 04. 2007 18.13
Jerovšek ne ve niti kje ima nočno posdo,da o drugem sploh ne debatiramo!To ti pa je komisija.......
Uporabnik113189
11. 04. 2007 18.08
Spuščanje megle in smradu je tipična politika Jerovška. Če on ne ve kakšen je pomen SOVA-e za državo, kar je očitno simptom tudi pri max-u, potem to dejstvo samo po sebi dovolj pove.
Vegos
11. 04. 2007 17.30
No, če RKC da svoj žegen potem pa temu itak nihče ne oporeka. Ziher je kar sam presvetli Benedikt XVI povedal, ex cathedra, da je treba SOVA-o ukinit...
kosir_maks
11. 04. 2007 17.25
Menim , da se SOVA nikakor ni znebila virusa SDV in bacila UDBA, zato je njeno zdravstveno stanje kritično ! Izpolnimo ji njeno zadnjo željo in jo odrešimo muk ! Z postopkom EVTANAZIJE se strinja celo RKC !!!
grega83@mail386.com
11. 04. 2007 16.35
zakaj pa se toliko emigrantov pri nas ukvarja z kriminalom?
jezero
11. 04. 2007 16.28
Sova je postala vir za pridobivanje podatkov nasprotnikov in odstranjevanje lastnih svinjarij,.Kot tako kontaminirano je najboje, da jo narod na referendumu ukine.Za posvečene pa vsekakor koristna greznica. Direktor Šinkovec pa verjetno ne ve, ali je trenutno pri frizerju ali pa, da je v kinu. Narojen Sovaš, zato so ga pa postavili na ta položaj.
kosir_maks
11. 04. 2007 16.00
Ja poleg terorizma je za SDV nevaren še notranji sovražnik ( desničarji ) in 90 letni starčki ( emigracija v Argentini ).
Vegos
11. 04. 2007 15.42
Maks, ne delaj se norca. Očitno nimaš pojma o nacionalni varnosti, če misliš da je samo terorizem nevaren.