Slovenija

Huda ura nad Obalo: soline skoraj v celoti poplavljene, v Piranu voda do pasu

Ljubljana, 13. 11. 2019 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Rok Nosan / N.Š. / Ti.Š.
Komentarji
97

Po hudi uri, ki se je razbesnela nad Obalo, je gladina morja še vedno povišana. Poplavilo je Piran, Izolo in Koper. Sredi vode je ostalo tudi eno od skladišč soli v Sečovljah. Obilne padavine so medtem Gorenjski prinesle prvi sneg.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Druga najvišja plima v 50 letih
    03:36
    Iz 24UR: Druga najvišja plima v 50 letih
  • Iz 24UR: Dan po hudi uri v Piranu
    01:11
    Iz 24UR: Dan po hudi uri v Piranu
  • Iz 24UR: V Ratečah 10 centimetrov snega
    02:11
    Iz 24UR: V Ratečah 10 centimetrov snega
  • Iz SVETA: Poplavljena Obala
    03:44
    Iz SVETA: Poplavljena Obala
  • Iz SVETA: Gorenjsko pobelil sneg
    02:16
    Iz SVETA: Gorenjsko pobelil sneg
  • Iz 24UR ZVEČER: Močno deževje in sneg
    02:55
    Iz 24UR ZVEČER: Močno deževje in sneg
  • Iz 24UR ZVEČER: Štibilj o poplavah in samozaščitnih ukrepih
    04:30
    Iz 24UR ZVEČER: Štibilj o poplavah in samozaščitnih ukrepih
  • Poplavljanje morja
    00:51
    Poplavljanje morja
Satelitska slika prikazuje obsežno oblačno gmoto, ki prekriva skoraj celotno vzhodno polovico celine.
Satelitska slika prikazuje obsežno oblačno gmoto, ki prekriva skoraj celotno vzhodno polovico celine. FOTO: Arso
Sredozemski ciklon nam že drugi dan zapored prinaša pestro vremensko dogajanje. Zaradi nizkega zračnega tlaka in juga je gladina morja močno povišana. Po včerajšnji plimi, ki je bila druga najvišja po letu 1961, je morje danes dopoldne spet prestopilo obalno črto za več kot pol metra. Medtem v alpskih dolinah sneži. Do večera lahko tu zapade več kot 10, morda celo več kot 20 centimetrov snega.

Stik dveh temperaturno različnih zračnih mas in precej globok ciklon, ki je nastal nad še vedno toplim Sredozemskim morjem, je odgovoren za burno vremensko dogajanje.

Vzdolž celotnega Jadranskega morja je včeraj pihal zelo močan jugo. Njegovi najmočnejši sunki so na odprtem morju presegali celo 150 kilometrov na uro in ustvarjali do 11 metrov visoke valove.

Močan veter je potiskal morsko vodo proti severu, to pa je ob kombinaciji polne lune in nizkega zračnega tlaka tudi pri nas poskrbelo za močan dvig gladine morja. Ob večerni plimi malo pred 21. uro je ta na mareografski postaji v Kopru dosegla višino 373 centimetrov, kar je pri nas zelo redek pojav. Šlo naj bi celo za drugo najvišjo plimo v več kot 50 letih - višina morja je v pretekli noči namreč dosegla najvišji nivo po letu 1969.

Morje je poplavilo več ulic, parkirišč, stanovanjskih, poslovnih in drugih objektov, nekaj gostinskih lokalov, Center starejših občanov in lekarno, prav tako je bilo pod vodo tudi širše območje Tartinijevega trga v Piranu. Gasilci treh prostovoljnih društev in poklicne enote so nudili pomoč občanom, delili in nameščali protipoplavne vreče, dvigovali in reševali opremo ter črpali vodo. Nekateri domačini pravijo, da je "škoda precejšnja", spet drugi naj bi se na poplave, ki se pojavljajo vsakih nekaj let, dobro pripravili, čeprav dodajajo, da je bilo sinočnje dogajanje "res ekstremno".

Zaposleni na izolski komunali pokazali dobro pripravljenost na izredne vremeske razmere

Od torka popoldne pa do današnjega poznega popoldneva je bila ves čas na terenu tudi dežurna ekipa Komunale Izola, zaradi poplavljanja morja pa se je sinoči še okrepila. "Takoj ko je morje doseglo kritično višino, je dežurna ekipa nemudoma pričela z aktivnostmi za omejitev poplavljanja," so sporočili z izolske komunale. Morje je najprej poplavilo Veliki trg, kjer je v kratkem času višina vode dosegla okoli 45 centimetrov. Južni veter in obilno deževje sta prispevala k temu, da je voda poplavila tudi nižje ležeče mestne ulice – prodrla je vse do Gasilske ulice.

Delavci komunale so iz odtočnih kanalov odstranjevali lubje in druge naplavine, ki so ovirale odtekanje vode, preverjali in čistili meteorne jaške in rešetke ter pomagali pri prenosu in postavitvi protipoplavnih vreč. S prvimi vrečami s peskom so ob 20.40 zavarovali Ulico ob stolpu in Gasilsko ulico. Zvečer pa so za potrebe gasilcev, pripravili še 100 dodatnih protipoplavnih vreč.

"Po izvedenih najnujnejših interventnih delih, je v nočnih urah sledil še ogled območja Svetilnika, kjer je morje nanosilo kamenje in ob tem poškodovalo pomol," so zapisali v sporočilu za javnost,

Danes, okrog 5. ure zjutraj, pa so znova pregled obalo ob mestnem jedru. Ob 6. uri je morje sicer pričelo znova poplavljati na območju Velikega trga. Delavci so nemudoma spet pričeli s čiščenjem odtokov in jaškov ter javnih površin na Sončnem nabrežju. "Na Komunali Izola smo danes zjutraj pripravili in odpeljali še 250 protipoplavnih vreč (7500 kilogramov peska) ter v dogovoru s Civilno zaščito pripravili še 50 dodatnih oziroma rezervnih vreč," razlagajo.

Delavci Komunale, skupaj z redarstvom, Civilno zaščito, občani in gasilci so nato ob 8. uri začeli z raznosom vreč in nudili pomoč pri reševanju poplavljenih stanovanj, poslovnih prostorov, trgovin ...

"Kljub višji plimi je bilo danes zjutraj poplavljeno manjše območje, saj sta pojenjala tako južni veter kot deževje. Voda je na Velikem trgu segala okrog 25 centimetrov visoko, na Manziolijevem trgu in Kocjančičevi ulici 20 centimetrov, poplavljen je bil tudi del Ljubljanske ulice. Okrog 9.20 je voda pričela upadati. Sledilo je pometanje ulic in čiščenje glavnih prometnic v Izoli," pojasnjujejo.

Opozorilo pred povišanim plimovanjem morja in obilnimi padavinami.
Opozorilo pred povišanim plimovanjem morja in obilnimi padavinami. FOTO: Arso

Gladina morja je tudi danes visoka. Tako je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) morje vse tja do 11. ure poplavljalo nižje dele obale v višini med 20 in 50 centimetri. Na mareografski postaji Koper je višina morja v tem času dosegla 352 centimetrov.

Morje ob slovenski obali poplavlja, ko gladina preseže 300 centimetrov, kar se v povprečju zgodi osemkrat na leto. Takrat morje poplavi nabrežja v Izoli, Piranu in Kopru. Poplave morja so najpogostejše jeseni in pozimi. Po podatkih Arsa se je najvišja plima pri nas zgodila leta 1969, ko je gladina morja dosegla kar 394 centimetrov. Visoko plimovanje so spremljali tudi visoki valovi, ki so dvigovali in premikali velike skale, kar je povzročilo ogromno škode.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posamezne reke v Slovenski Istri, delu Primorske in v osrednji Sloveniji se razlivajo in še naraščajo. Čez dan bodo reke na omenjenih območjih še naraščale in poplavljale.

Težave v solinah: pod vodo skladišče soli

Padavine zadnjih dni in izredno plimovanje so prizadeli tudi Sečoveljske soline, ki ležijo v rahli depresiji. Kot je za STA povedal odgovorni za pridelavo soli Dario Sau, so morali prekiniti vsa dela, saj so soline skoraj v celoti poplavljene. Eno od skladišč soli se je v torek znašlo sredi vode. Zaposleni so sicer v pripravljenosti, da preprečijo še večjo škodo.

Soline po poplavah.
Soline po poplavah. FOTO: Bralka

Trenutno vode ne morejo odvajati iz solnih polj s prečrpavanjem, saj odtoki njihovih črpalk ležijo prenizko, da bi premagali višinsko razliko. Voda ne more odteči niti preko prostega pada, saj je gladina morja previsoka. Voda se je delno pretakala celo tam, kjer so pred časom obnovili nasipe in jih preventivno dvignili na "nivo stoletnih voda". Kot je ocenil Sau, tako visoke plime v Sečoveljskih solinah ne pomnijo vsaj deset let.

Ponekod sneg

Na območju severozahodne Slovenije, kjer v teh dneh vztraja hladen zrak, je dež prešel v sneg do višjeležečih dolin. K dodatnemu nižanju meje sneženja sta vplivali včerajšnja popoldanska krepitev padavin in odsotnost toplega južnega vetra, ki je posledica reliefne zaprtosti alpskih dolin. Tako sneži na območju Rateč, Kranjske Gore in gorenjskih mejnih prelazov, dež se ob močnejših padavinah meša s snegom tudi na Bohinjskem.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijcev zmerna, tretje stopnje na petstopenjski lestvici. Zaradi zelo velike količine novozapadlega snega se obisk visokogorja v prihodnjih dneh odsvetuje. Nižje je snega bistveno manj, marsikje le za vzorec.

Po podatkih Arsa je bila snežna odeja ob 7. uri v Ratečah visoka tri centimetre, na Predelu štiri centimetre, na Rudnem polju šest, na Zelenici 11, na Voglu 25, na Vršiču 38, na Kaninu 212 in na Kredarici že 230 centimetrov, kar je tudi rekord za prvo polovico novembra.

Čez dan bo še snežilo. Prometnoinformacijski center navaja, da je zaradi zimskih razmer prelaz Vršič zaprt, prav tako tudi prelaz Korensko sedlo na avstrijski strani.

Takšno je trenutno stanje v Ratečah (Vir: Promet.si):

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi močnega dotoka toplega zraka iznad Sredozemlja, ki je še posebej izrazit na vetru izpostavljenih straneh gorskih pregrad, je drugod meja sneženja bistveno višje. Tako celo na vrhu Krvavca, ki se nahaja na nadmorski višini okoli 1800 metrov, prevladuje dež.

Vzpostavljali se bodo pasovi intenzivnejšega dežja

Tudi sreda bo oblačna s pogostimi padavinami. V alpskih dolinah bo ob dovolj intenzivnih padavinah še snežilo, v primeru šibkejših padavin pa se bosta mešala dež in sneg. Ob ugodnem scenariju lahko nad nadmorsko višino okoli 800 metrov zapade več kot 20 centimetrov snega. Drugod bo meja sneženja občutno višje, na okoli 1900 metrov nadmorske višine, s pomikom ciklona proti severu pa se bo pozno popoldne in zvečer spustila do nadmorske višine okoli 1000 metrov, a bodo takrat padavine že precej oslabele in marsikje tudi že ponehale. Temperature bodo od 6 do 12, v alpskih dolinah okoli 0 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Fotografije nam lahko pošiljate na vreme@pop-tv.si

Večji del četrtka bo večinoma suh, tudi z nekaj sončnimi žarki. A že v petek se nam bo približal nov ciklon, ki mu bo predvidoma v nedeljo sledil še en. Od petka do nedelje bo tako spet oblačno s pogostimi padavinami. Daljša suha obdobja bodo možna predvsem v vzhodni Sloveniji. Znova se bo krepil južni veter, zato bo v večjem delu Slovenije razmeroma toplo z najvišjimi temperaturami nad 10 stopinj Celzija, le v alpskih dolinah in ponekod na Koroškem bo nekoliko hladneje.

Več o vremenu v vašem kraju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
14. 11. 2019 09.19
A ni bilo še hujša poplava v izoli ?
Jurek Jurek
14. 11. 2019 08.43
+4
Erjavc se je dogovoril s Hrvati, da so nam dali morje
Jurek Jurek
14. 11. 2019 08.40
+2
Pa opozicija spet nagaja in razliva morje po Piranu, tako pravijo rdeči
Smartbtm
14. 11. 2019 07.07
+5
veliko bo za čistit, en kup plastike že vidim, pa še smrdelo bo od fekalij, da bo joj.
ho?emVšolo
13. 11. 2019 21.55
+9
kupim stanovanje na Tartiniju za simbolično ceno. Lahko skupaj z morjem!
ho?emVšolo
13. 11. 2019 21.54
+6
ko se bo morje umaknilo, bo zasmrdelo v vsej svoji veličini
Vicarious
13. 11. 2019 21.33
+7
k da bi bajto na kredarici postavu pa bi hotu odškodnino ker jo je sneg zametu.. veš kje živiš in kaj lahko dobiš..
fairplayy
13. 11. 2019 21.28
+6
Grims pravi da bo tako stisnil mraz da bomo sred pirana drsali
Savudrijska
13. 11. 2019 20.43
-17
Briga me. Zivim v 7 (zadnjem) nadstropju. Lahko vse poplavi. Do sem ne bo prislo.
tomazbodner
14. 11. 2019 08.39
+5
Špela mamina
13. 11. 2019 20.33
+0
Vas-Guci-Vanganel.. Moj sosed že vrsto let z lopato čisti hudournik, da ne poplavlja...danes moj sosed čisti obcestni kanal- večkrat...višje ležeče parcele neurejeni kanali...razmočijo nižje ležeče...tam se zemlja razmoči..in zdrs-plaz. Tako je v Vanganelu-guci...marjetice so rožice na travniku....
Špela mamina
13. 11. 2019 20.47
pišem o našem bregu....,kjer imamo hišo...
catgod
13. 11. 2019 20.26
+3
Ka se pa kj z Okresljem dogaja....vsi so tiho....je blo zavarovan??
followme
13. 11. 2019 19.48
+20
Avtomobili zi primorskega konca so najboljsi. Ne vidijo soli......
BUONcaffee
13. 11. 2019 19.43
+8
Sedaj se kopno gleda drugače kot pred arbitražo?????? Kje po novem poteka meja na morju?????
Domendo
14. 11. 2019 07.31
+1
BUONcaffee
13. 11. 2019 19.42
+1
Sreča v nesreči da ni žrtev. Ostalo se itak uredi. Verjamem, da bo vlada namenila denar za škodo.
BUONcaffee
13. 11. 2019 19.41
+3
Narava se maščuje, gotofi smo. Upajmo, da bo država namenila denar za sanacijo škode.
kaj pa pol
13. 11. 2019 19.20
+21
kaj ste pa mislili živijo pol metra nad morsko gladino pa da nebo poplavljalo.še slabše bo kako hitro se ledeniki talijo zna bit za stalno mesto meter in več pod vodo.
Žac
13. 11. 2019 19.17
+16
še premalo vas je glede kaj voščita Hrvatom. Tam se delate norca,a to isto imata pred vrati. Pa nisem zasledil da bi se kateri Hrvat delal norca s tega. Bolni ste do amena.
akmt
13. 11. 2019 19.51
-2
Ti pa nisi Slovenec. Si samo drzavljan. Slovenscina te izdaja, brate moj
Žac
13. 11. 2019 20.23
+7
Povej mi neki,odkrito. Zakaj je za vas Slovence bistveno kdo je in od kot je in zakaj takoj po kakšnem dogodku takoj gresta na delitev kot: emigranti,Slovenski državljani,Brazilci in podobno. In to samo vi in nobeden drugi.
Savudrijska
13. 11. 2019 19.04
-9
Skoda da sem zamudil! Upam,da bo v petek znova in se kaj vec,da grem naredit kaksno lepo fotko! Lp iz Lj!
Endless
13. 11. 2019 18.49
+8
Blejski pletnarji za vikend v Piran in Izolo ?
Uporabnik483970
13. 11. 2019 18.38
+14
Kupim avto, registracija nujno KP, ker nimajo snega, nič ne solijo cest in tako avto ne bodo nikoli zrjaveli...hehehehe
Uporabnik483970
13. 11. 2019 18.46
+8
Mateja2012
14. 11. 2019 07.44
ja to se zgodi enkrat na 1000 let.. a ne oprosti, 100 let