Slovenija

Pet dni nad ognjem: Najhuje je bilo, ko je začelo vsepovsod okoli nas goreti

Kras, 27. 07. 2022 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sandra Boršič
Komentarji
10

Po podatkih Slovenske vojske so posadke helikopterjev v 10 dneh preletele požarišče 2.275-krat, pri tem odvrgle okoli 2,2 milijona litrov vode, piloti so bili v zraku kar 240 ur. Tisti, ki pomagajo pri gašenju, se ne vdajo, čeprav jih pri tem ogrožajo različne nevarnosti – od slabe vidljivosti in oteženega dihanja do neeksplodiranih ubojnih sredstev, predvsem pa izčrpanosti. Na terenu smo bili z enim od pilotov helikopterja Slovenske vojske, ki je sodeloval pri gašenju požara. Za njim je pet dni gašenja, nevarnosti, neprespanih dni in noči, a kot pravi, jim moč vlivajo predvsem domačini s spodbudnimi besedami in pomočjo.

Pogled z vojaškega helikopterja razkriva, da je v zraku ogromno dima in posledično slaba vidljivost, a to po besedah pilota helikopterja Matije Zupančiča ni bilo najhuje. "Najhuje je bilo, ko je začelo vsepovsod okoli nas goreti. Kjer je treba ogromno koordinacije, da nadaljuješ z nalogo in hkrati zagotavljaš varnost lastnih posadk in gasilcev na tleh," pripoveduje. 

Nad ognjem je letel pet dni. V zraku je bila gneča, naenkrat 10 in več helikopterjev, ki so pomagali ukrotiti požar. Samo Slovenska vojska je imela v pripravljenosti vsak dan pet letalnikov, kar terja še več organizacije. "Treba je imeti v mislih vse helikopterje, ki so okoli tebe, še posebej v slabi vidljivosti. Ampak tukaj smo imeli na tleh vodjo letenja iz Slovenske vojske, ki je organiziral helikopterje in imel tudi pomočnika. Poleg njih dveh sta bila prisotna še dva," razlaga pilot. 

Tako so razbremenili tri do pet člansko posadko, a tak teren zahteva še več ljudi. Od prevoza goriva in vožnje vode, pa do skrbi za servis helikopterja. "Treba se je zavedati, da helikopter potrebuje na 25 ur oz. 30 dni servis, tukaj pa smo 25 ur naredili v dveh dneh. Moram reči, da je resnično fenomenalno, kakšno delo so opravili, da nismo imeli izpada helikopterja," dodaja. 

Slovenska vojska pomaga pri gašenju požarov na Krasu
Slovenska vojska pomaga pri gašenju požarov na Krasu FOTO: Slovenska vojska

Ne le na nebu, gneča se je velikokrat pojavila tudi pri zajemu vode. Na Krasu so uporabljali 910-litrske bambi buckete, ki so pilotom omogočali hitrejše delovanje. In da bi bilo še hitreje, so jih pri tem spodbujali domačini. "Dajali so nam desetke pri zajemanju, mogoče tudi kakšna ni bila desetka, a to ti dvigne motivacijo. Morala je bila na vrhuncu, pri odhodu se je ta tabla obrnila in nastal je hvala," razlaga svoje vtise o izkazani hvaležnosti domačinov. 

Prav to jih je držalo pokonci – tudi takrat, ko so naleteli na težave. Od slabega zajema vode, ko se vreča prevrne, do vožnje v dimnem oblaku. V teh dneh so se nadihali dima od ognja, in čeprav so imeli s seboj pitno vodo, se je ta nad ognjenimi zublji zelo hitro segrela tudi na 40 stopinj. 

"Trije fantje so nas prišli vprašat, če kaj rabimo, in smo rekli, če imajo kaj hladne vode. So tekli domov in prinesli tri litre hladne vode," pravi Matija, ki poudarja, da bi zdržal tudi, če ne bi nič jedel in pil, saj ga je pokonci držal le en cilj: "Rešiti vse skupaj. Moram reči, da sem ponosen na vse gasilce, lokalne prebivalce in na SV. Zelo ponosen sem, da sem lahko v službi domovine," še zaključi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Astrid....
27. 07. 2022 21.37
+4
Waw....ta voznik helikopterja pa je res človek na mestu. Pravi užitek ga je poslušati in veseli me, da obstajajo še takšni ljudje...redki, a vseeno so še 😊
Škot
28. 07. 2022 08.19
+1
Ja, veliki ljudje so vedno preprosti in skromni, predvsem jih krasi to, da nikoli do nikogar niso oholi.
sasee
27. 07. 2022 21.13
-1
Tud fajonka je imela fotosuting na helikopterju..ji je prav prišel požar na Krasu za samopromocijo
Novorazodetje
27. 07. 2022 21.21
+1
Ne piši neumnosti. Vem, da hudo pogrešaš Jajota, ker ni več na prestolu....
Škot
27. 07. 2022 21.24
+3
Saj vidiš, da je siromak, Slovnice iz osnovne šole ne obvlada.
92ddt 1
27. 07. 2022 20.58
V Lj spet dež pada. Če bo po sreči ga bo nekaj prišlo do krasa.
Škot
27. 07. 2022 20.36
+7
Poklon pilotom in mehanikom SV za fantastično opravljeno delo, ko na koncu besede pilota helikopterja vzbudijo kurjo polt, kurjo polt spoštovanja.
Astrid....
27. 07. 2022 21.40
+1
Se strinjam...mene je čisto presenetil. Zares spoštovanja vreden človek...sploh ne najdem besed. Po vrhu vsega pa čisto preprost in prijazen človek. Užitek ga je poslušati.
Škot
28. 07. 2022 08.22
+1
Booooooooooring
27. 07. 2022 20.24
+11
vsa čast tem ljudem ki se bojujejo z ognjenimi zubiji vendar imamo enostavno premalo flote požarov bo pa vsako leto več. resno naj razmislijo o nakupu vsaj 10 zračnih traktorjev.