Slovenija
Oglas

Pet sistemov in tehnologij za pomoč pri vožnji. Mercedes-Benz razred C.

Ljubljana, 22. 03. 2024 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vožnja v avtomobilu razreda C je udobna in brezskrbna, saj izjemni sistemi za pomoč pri vožnji – veliko jih je vgrajenih že serijsko – pomagajo preprečiti številne nevarne situacije v prometu.

Varnost je zapisana v genih avtomobila razreda C, ki je v ekskluzivni ponudbi na voljo s prihrankom do 10.000 evrov.
Varnost je zapisana v genih avtomobila razreda C, ki je v ekskluzivni ponudbi na voljo s prihrankom do 10.000 evrov. FOTO: Žiga Intihar

Napredna tehnologija, vrhunsko udobje in razkošje dajejo občutek, kot da se peljete v Mercedesovi limuzini razreda E ali S, ne pa v manj kot pet metrov dolgi limuzini ali karavanu razreda C. V obeh karoserijskih oblikah, karavanski in limuzinski, je avtomobil razreda C polno digitaliziran in povezljiv, hkrati pa udoben in cenovno privlačen. S posodobljeno napredno tehnologijo – informacijsko-razvedrilnim sistemom MBUX, velikimi zasloni, pametnim vmesnikom z umetno inteligenco, projekcijskimi lučmi in številnimi asistenčnimi sistemi, ki so vgrajeni že serijsko – se je precej približal razredu S.

Predstavljamo vam pet sistemov za pomoč pri vožnji in tehnologij, ki bodo poskrbeli za varno in udobno vozniško izkušnjo. 

Pametni digitalni žarometi

V nočnem času se zgodi več tragičnih prometnih nesreč, zato so eden najbolj pomembnih pripomočkov za varno vožnjo zagotovo žarometi. Avtomobil razreda C je že serijsko opremljen z visokozmogljivimi LED-žarometi. Dodatno je na voljo tudi najnaprednejša tehnologija Digital Light, sestavljena iz treh izjemno zmogljivih LED-projektorjev, ki svetlobni snop ves čas samodejno prilagajajo katerikoli prometni situaciji. Žarometi z aktivnim asistentom za dolge luči prilagajajo snop svetlobe po dolžini in višini, zato niso moteči za nasproti vozeče voznike ali kolesarje, ki prečkajo vašo pot. Inteligentna tehnologija obenem zazna tudi pešca in s projekcijo vozniku prikaže njegov položaj.

Čeprav je ponoči na cesti najmanj vozil, se takrat, tudi zaradi slabše vidljivosti, zgodi veliko nesreč. Digitalni žarometi poskrbijo, da boste morebitne nevarnosti zaznali že več 100 metrov pred vozilom, hkrati pa lahko ob nemotečem delovanju za vse ude.
Čeprav je ponoči na cesti najmanj vozil, se takrat, tudi zaradi slabše vidljivosti, zgodi veliko nesreč. Digitalni žarometi poskrbijo, da boste morebitne nevarnosti zaznali že več 100 metrov pred vozilom, hkrati pa lahko ob nemotečem delovanju za vse ude. FOTO: Mercedes-Benz AG

"Če temu dodamo še štiri točke, ki se projicirajo na cestišče pred njim, je možnost, da bi voznik pešca spregledal, skoraj nična. Sistem omogoča učinkovito osvetlitev pešca, ki hodi ob cestišču, do višine prsi, glava pa ostane zatemnjena, da ga ne zaslepimo," pravi Tilen Lenarčič, produktni specialist za osebna vozila znamke Mercedes-Benz in dodaja, da avtomobil prilagaja osvetlitev tudi glede na podatke v navigaciji. Žarometi samodejno razpršijo ali zožijo snop svetlobe glede na to, ali se približujete križišču ali se vzpenjate oziroma spuščate po hribu. Digitalni žarometi ponujajo stokrat večjo ločljivost kot tehnologija MULTIBEAM. V praksi to pomeni, da je ena svetlobna točka na razdalji 100 metrov pri žarometih MULTIBEAM velika kot garažna vrata, pri digitalnih žarometih pa je približno v velikosti polovice škatlice za cigarete. 

Revolucionarna tehnologija žarometov se optimalno prilagaja vsaki prometni situaciji in se s projiciranjem varnostnih opozoril na cestišče odziva na okolje ali druge udeležence v prometu, s čimer omogoča idealne svetlobne pogoje. Lahko tudi nariše smerne črte ob cestišču, če so cestne oznake slabše vidne, in z varnostnim opozorilom v obliki narobe obrnjene puščice vozniku sporoči, če se pelje v napačno smer vožnje.

Sistem prepoznavanja prometnih znakov

Problematika prepoznavanja omejitve hitrosti v naseljih je velika. Na kratki razdalji se lahko predpisana zakonska hitrost spremeni od 30 pa celo do 70 km/h. Voznik lahko znak za omejitev hitrosti hitro prezre in zato prejme kazen za prehitro vožnjo. Statistični podatki kažejo, da na primer v Ljubljani več tisoč voznikov na mesec prejme globo za prehitro vožnjo. Pri preprečevanju prehitre vožnje pa nam lahko v novih avtomobilih že danes preizkušeno učinkovito pomaga tehnologija.

Kako deluje prepoznavanje prometnih znakov? Tilen Lenarčič pravi, da omrežni sistem v avtomobilu razreda C deluje s povezovanjem kamere za vetrobranskim steklom in navigacije. Sistem prepoznava obcestne znake z navedeno hitrostno omejitvijo – tudi začasno postavljene hitrostne omejitve (npr. sprememba omejitve hitrosti zaradi dela na cesti) in pogojne znake hitrostne omejitve (npr. omejitev ob dežju). Obenem spremlja tudi hitrost vozila in vas ob prekoračitvi opozarja vizualno in glasovno. 

"Sistem v avtomobilu razreda C ne prepoznava le znakov za hitrost, ampak tudi znake, npr. za prepovedano smer vožnje, ter na to voznika glasovno in vizualno opozori," dodaja Lenarčič.

Pametna navigacija

Na področju navigacije in podatkov Mercedes-Benz intenzivno sodeluje z največjimi proizvajalci pri razvoju umetne inteligence (AI) in tako imenovane razširjene resničnosti (AR). Obe tehnologiji močno vplivata na vožnjo tudi v avtomobilu razreda C, saj je ena od velikih prednosti vozila zelo dobra prilagodljivost uporabniku. Osrednji sistem MBUX, ki je povezan tudi z navigacijo, se ves čas uči – zato kmalu prepozna najbolj pogoste poti uporabnika in sproti iz baz podatkov spremlja stanje v prometu, da lahko vedno predlaga najkrajšo pot.

Čeprav imamo z mobilnimi telefoni navigacijo vseskozi pri roki, je danes morda težje kot nekoč v raznovrstnih razmerah najti najboljšo in najkrajšo pot. Navigacija v avtomobilu razreda C se prilagaja vsem dogodkom v prometu, še preden se do njih pripelje.
Čeprav imamo z mobilnimi telefoni navigacijo vseskozi pri roki, je danes morda težje kot nekoč v raznovrstnih razmerah najti najboljšo in najkrajšo pot. Navigacija v avtomobilu razreda C se prilagaja vsem dogodkom v prometu, še preden se do njih pripelje. FOTO: Mercedes-Benz AG

Navigacija omogoča iskanje cilja tudi s preprostim načinom za prepoznavanje natančnih lokacij what3words. To pomeni, da s tremi preprostimi besedami najdete, delite in krmarite do natančnih lokacij. Lenarčič dodaja, da so na voljo posodobljene cestne informacije v živo, celo s prikazom ustvarjanja reševalnega pasu za reševalna ali intervencijska vozila. Poleg tega navigacija Mercedes-Benz omogoča komuniciranje z drugimi vozili in prometno infrastrukturo (Car to Car in Car to X) ter se tako nenehno prilagaja vsem dogodkom na cesti, od prometnih zastojev do nesreč in morebitnih nevarnosti. Navigacijski sistem je posebej pozoren na dogodke, ki so se zgodili na poti v razdalji do 250 kilometrov pred izbranim ciljem v navigacijskem sistemu. Izračuna optimalno pot glede na čas ali stroške na poti, vedno pa vam predlaga tudi možnost izbire alternativnih poti. 

Omogoča tudi vodenje prek razširjene resničnosti, prek kamere v vetrobranskem steklu pa ponuja zelo nazoren prikaz sprememb smeri/vodenja na medijskem ekranu. Voznika lahko razbremeni tudi na semaforjih – s prikazom trenutnega stanja luči na semaforju. Izbrani naslov lahko enostavno pošljemo v navigacijski sistem vozila s funkcijo Send2Car kar prek telefona, ves čas pa so prek tehnologije "over the air" na voljo tudi brezplačne posodobitve zemljevidov. 

Kamere za pomoč pri manevriranju avtomobila

V zadnjih letih zavarovalnice beležijo več tisoč škodnih primerov, ki nastanejo pri parkiranju avtomobila. Med najpogostejšimi vzroki za nesreče na parkiriščih, povzročene z neposrednim dotikom neznanega motornega vozila, so nezbranost, nepazljivost in nespretnost voznikov. Ena od rešitev, ki jo ponuja Mercedes-Benz v avtomobilu razreda C, je sistem kamer za pomoč pri manevriranju na majhnem prostoru, ki vozniku razkrivajo pogled na vse vogale okoli vozila.

Sistem kamer za 360-stopinjski nadzor nad okolico vozila lahko v kombinaciji z visokozmogljivimi senzorji prepreči obisk avtokleparske delavnice in zavarovalnice.
Sistem kamer za 360-stopinjski nadzor nad okolico vozila lahko v kombinaciji z visokozmogljivimi senzorji prepreči obisk avtokleparske delavnice in zavarovalnice. FOTO: Mercedes-Benz AG

Kako deluje sistem kamer za parkiranje s 360-stopinjskim pogledom? "Sistem vključuje štiri kamere. Dve sta nameščeni na zunanjih ogledalih, ena spredaj na maski in ena na zadnjem odbijaču. Slika okolice, združena s štirih kamer s prikazom t. i. ptičje perspektive, se vozniku prikazuje na velikem zaslonu. Voznik lahko s pritiskom na ikono na zaslonu izbira med različnimi pogledi na dogajanje za vozilom med manevriranjem, s čimer še izboljša pogled na morebitno oviro. Sistem 360-stopinjske kamere zaradi lažjega manevriranja in boljše preglednosti okolice tudi v temi in slabšem vremenu omogoča lažje, hitrejše in varnejše parkiranje," dodaja Lenarčič. 

Avtomobil razreda C ima vgrajene še tri dodatne kamere. Kamera za vetrobranskim steklom zaznava in prepoznava prometne znake. Sprednja nadzorna kamera (Dash CAM) med vožnjo snema dogodke pred vozilom in lahko varno dokumentira nesreče ali kritične dogodke v prometu. Dodatna oprema vključuje tudi kamero za razširjeno resničnost pri navigaciji, ki vas z navideznimi smerokazi varno in natančno vodi po začrtani poti do cilja.

Prepoznavanje mrtvega kota

Sistem prepoznavanja nevarnosti vozil v mrtvem kotu je tehnologija, ki je že dalj časa razširjena v avtomobilski industriji, vendar pa različni sistemi v različnih avtomobilih delujejo različno. Gre za enega najpomembnejših tehnoloških pripomočkov za varnost v avtomobilu, zlasti ker se s staranjem družbe slabšajo tudi naše vozniške sposobnosti. V tem primeru so lahko napredni asistenčni sistemi v veliko pomoč. Obstajajo namreč situacije v prometu, ko je iz vozila težko oceniti, ali je menjava pasu varna – še posebej se to lahko zgodi na avtocesti ali mestnih večpasovnicah ter v gostem prometu s prisotnostjo ranljivih udeležencev, kot so motoristi in kolesarji.

Sistem za prepoznavanje mrtvega kota v avtomobilu razreda C je izpopolnjen in deluje dvostopenjsko. Tilen Lenarčič, produktni specialist za osebna vozila znamke Mercedes-Benz: Sistem deluje na uporaben in nevsiljiv način, ki bi bil sicer lahko med vožnjo moteč za voznika ali potnike. Opremljen je z dvema dodatnima senzorjema v zadnjem odbijaču, ki sta namenjena zaznavanju vozil oziroma kolesarjev v mrtvem kotu voznika. V zunanjem ogledalu (levem ali desnem) se prikaže svetlobni znak (rdeč opozorilni trikotnik), ki voznika opozori, da mora biti pozoren na vozila zunaj njegovega vidnega polja. Če voznik želi zamenjati vozni pas in uporabi smernik, ga sistem ob zaznavi ovire v mrtvem kotu tudi glasovno opozori na nevarnost in možnost trčenja. Deluje tudi do tri minute po izklopu kontakta vozila, in sicer za dodatno varnost ob poskusu odpiranja vrat ob zaznani oviri v mrtvem kotu. Voznika lahko vizualno in zvočno opozori med pogosto nepreglednim vzvratnim zapuščanjem parkirnega mesta ter po potrebi tudi samodejno zasilno zavira.

Sistemi za pomoč pri vožnji so v avtomobilu razreda C zasnovani tako, da niso moteči za voznika in potnike, hkrati pa je njihovo delovanje pregledno, enostavno in zanesljivo. Vse prikazane informacije so na voljo v slovenskem jeziku.

 

Odkrijte avtomobil razreda C v omejeni ponudbi s prihrankom do 10.000 evrov ter se prepustite varni in sproščujoči vožnji. Obiščite salone vozil Mercedes-Benz ali odkrijte ponudbo na povezavi.

Z udobjem, zanesljivostjo in sodobno tehnologijo se avtomobil razreda C približuje prvaku avtomobilskih inovacij, avtomobilu kraljevskega razreda S.
Z udobjem, zanesljivostjo in sodobno tehnologijo se avtomobil razreda C približuje prvaku avtomobilskih inovacij, avtomobilu kraljevskega razreda S. FOTO: Žiga Intihar

 

Naročnik oglasne vsebine je Mercedes-Benz.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3