Slovenija

Peterica strank podpisala koalicijsko pogodbo

Ljubljana, 29. 08. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V./STA/N.Š.
Komentarji
1068

LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so podpisale koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi, ki jo bo vodil premier Marjan Šarec. Ta je ob tem dejal, da si vsak, ki se je odločil za sodelovanje v vladi, zasluži priznanje. Napoveduje pa, da bodo kljub naporom, ki jih čakajo in niso lahki, naredili nekaj dobrega za Slovenijo. Ob koncu članka si lahko preberete celotno koalicijsko pogodbo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podpis točno opoldne
    01:11
    Iz 24UR: Podpis točno opoldne
  • Iz 24UR: Največ težav za Fakina
    03:30
    Iz 24UR: Največ težav za Fakina
  • Iz SVETA: Podpis koalicijske pogodbe potekal gladko
    02:23
    Iz SVETA: Podpis koalicijske pogodbe potekal gladko
  • Iz SVETA: Marjan Šarec: 'To so vaše domneve'
    01:01
    Iz SVETA: Marjan Šarec: 'To so vaše domneve'
  • Iz SVETA: Levica kritična do nekaterih bodočih ministrov
    00:51
    Iz SVETA: Levica kritična do nekaterih bodočih ministrov

Predsedniki strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so opoldne pred kamerami in fotografi slovesno podpisali koalicijsko pogodbo. Sledile so medsebojne čestitke in rokovanja.

"Za nami sta dva meseca trdega dela, opravili smo velike napore, veliko smo morali usklajevati in rezultat tega je današnji podpis koalicijske pogodbe," je ob tem dejal predsednik vlade Marjan Šarec ter se zahvalil vsem za konstruktivno držo, trud pri sestavljanju koalicije in iskanju skupnih rešitev. 

Pozornost je namenil tudi številnim govoricam in napovedim o slabih scenarijih, ki naj bi doleteli to vlado. Šarec je na to dejal, da sam vidi stvari drugače. Vsak, ki je zbral pogum in voljo, kot predsednik ali predsednica stranke, kot kandidat za ministra, in vsak, ki bo sodeloval s to vlado, si po njegovih besedah zasluži priznanje.

Meni, da bodo kljub naporom, ki jih čakajo, naredili nekaj dobrega za Slovenijo. "Različna mnenja so za demokracijo nekaj običajnega," je še dodal. "Verjamem, da smo danes vsi dosegli, kar smo želeli, in da bo vlada v dveh tednih postala operativna," je še izpostavil.

Obregnil se je tudi ob kritike, ki letijo na izbiro ministrskih kandidatov. Po eni strani sliši, da gre za rekonstrukcijo aktualne vlade, ker da je v njej preveč starih obrazov, ko pripeljejo koga novega, pa, da ga nihče ne pozna in dvome v to, ali bo kaj izpeljal. "Nikoli ni situacija idealna in nikoli ni vsem všeč. Naša vlada bo odvisna samo od tega, kakšne rezultate bo pokazala, kaj bo naredila za Slovenijo. In to je edino, kar bo štelo," je poudaril. Zavrnil je tudi navedbe, da finančna ministrica Cerarjeve vlade Mateja Vraničar Erman ni želela sodelovati v njegovi vladi. Zatrdil je, da si je želela sodelovati, "a sam sem presodil, glede na vse očitke, da bo stranka ponudila vse štiri kandidate nove"

Tudi drugi predsedniki strank so bodoči vladi zaželeli uspešno spoprijemanje z izzivi in reševanje problemov. Alenka Bratušek, ki si je želela koordinirati resorje za zdravstvo, finance in socialo, je po podpisu komentirala izbiro finančnega in zdravstvenega ministra. Meni, da je prav, da je LMŠ prevzela omenjena resorja, si pa želi oba ministra čimprej srečati in slišati njuno vizijo. "Pomembno je, da zdravstvo in finance delata z roko v roki," je ob tem dodala. 

Tako Dejan Židan kot Miro Cerar sta poudarila, da se bo Slovenija še naprej zavzemala za prijateljske odnose s Hrvaško, a hkrati vztrajala pri spoštovanju vladavine prava oz. mednarodnega prava. Ministrskih kandidatov, ki so jih predlagale druge stranke, nista želela komentirati poudarila pa sta, da so v njunih strankah predlagali dobre kandidate. Židan je ob tem dodal, da ga je bolela razprava o tem, ali je kulturno ministrstvo, ki je pripadlo njihovi stranki, pomembno. "Ni bolj pomembnega ministrstva, da ostanemo kot narod, saj samo zaradi jezika in kulture obstali in bomo tudi v prihodnje," je poudaril in dodal, da ima podoben pomen tudi izobraževanje.

Cerar pa je med drugim dejal, da si želi, da bi vlada delovala v dovoljenih fiskalnih okvirjih, saj da to daje državi kredibilnost, hkrati pa omogoča, da je na dolgi rok odporna na krize. Izračuni za finančno ovrednotenje koalicijske pogodbe so bili po njegovih besedah narejeni, a so hipotetični, in zaradi dejstva, da gre za neke želje, ki jih je težko ovrednotiti, podani v razponih. Proces upravljanja javnih financ bodo v SMC budno spremljali, je še napovedal.

Karl Erjavec pa je ocenil, da so bila v vsaki koalicijski vladi turbulentna obdobja, kar je posledica želje po uveljavljanju programov in interesov strank, ni pa odvisno od tega, koliko strank tvori koalicijo. V DeSUS so zadovoljni s koalicijskim sporazumom, ki poleg tega, da opredeljuje zdravstvo kot prioriteto, vsebuje tudi veliko njihovih zahtev glede položaja upokojencev.

Šarec se je koalicijskim partnerjem zahvalil za konstruktivno delo.
Šarec se je koalicijskim partnerjem zahvalil za konstruktivno delo. FOTO: Damjan Žibert

Glede predlagane ministrske ekipe pa je dejal, da je DeSUS predlagala tako star kot nov obraz. S kandidatko za ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec je zadovoljen, meni, "da bo to ena poživitev za vlado". A glede kritik o starih obrazih v vladni ekipi Erjavec ocenjuje, da tudi izkušnje nekaj štejejo. "Mislim, da bo ta vlada ena posrečena kombinacija," je dejal in dodal, da od ostalih novih obrazov pozna le kandidata za zdravstvenega ministra Sama Fakina.

Mesec: Ministrska ekipa verjetno najboljša v danih okoliščinah

V Levici, ki je s koalicijskimi strankami sklenila dogovor o sodelovanju, ne želijo špekulirati, koliko časa bo vlada trajala. "Kar se nas tiče, je jasno, da bomo z vlado projektno sodelovali, dokler se bodo njeni ministri držali dogovorjenega v vsebinskem sporazumu, ki je osnova našega sodelovanja," je v izjavi za medije ob robu seje DZ zatrdil Luka Mesec.

Za ministrsko ekipo, ki je predlagana, je dejal, da je verjetno najboljša v danih okoliščinah. "Seveda lahko marsikdo očita Šarcu neizkušenost, ampak lahko bi na njegovem stolu sedel Janez Janša. Lahko kritiziramo ministra za kulturo, ampak lahko bi na njegovem stolu sedel Zmago Jelinčič. To so razlogi, zakaj smo se odločili Marjana Šarca kot mandatarja podpreti in zakaj smo se odločili projektno podpreti tudi njegovo vlado," je pojasnil Mesec.

V vladi bo sedelo 16 ministrov 

S koalicijsko pogodbo se stranke med drugim zavezujejo, da bodo spoštovale načela pravne države in medgeneracijske soodvisnosti. Predstavniki koalicije so večkrat izpostavili tudi zavzemanje za višjo stopnjo politične kulture in ravni komuniciranja, med največje prioritete pa so uvrstili ureditev razmer v zdravstvu. 

Celotno koalicijsko pogodbo si lahko preberete tukaj

V Šarčevi vladi bo tako kot v dosedanji 16 ministrov, od tega dva brez resorja. V LMŠ za vodenje finančnega ministrstva predlagajo Andreja Bertonclja, za zdravstvenega Sama Fakina, za notranjega Boštjana Poklukarja in za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo.

SD za vodenje izobraževalnega resorja predlaga Jerneja Pikala, za pravosodno ministrico Andrejo Katič, za kulturnega ministra pa Dejana Prešička. V SMC pa za gospodarskega ministra znova želijo Zdravka Počivalška, za ministra za okolje Jureta Lebna, za ministrico za delo Ksenjo Klampfer in za zunanjega ministra Mira Cerarja.

Nekatera ministrska imena že burijo duhove

Peterica strank, ki v DZ nima večine, je sicer sprva vodila pogovore o oblikovanju vladne koalicije z NSi, po umiku NSi pa so začeli pogovore z Levico. Ta se za vstop v vlado ni odločila, je pa s peterico strank sklenila protokol o sodelovanju in tako na glasovanju v DZ sredi avgusta že podprla Šarca za mandatarja. Obenem se je zavezala tudi, da ne bo nasprotovala listi ministrskih kandidatov. Za potrditev liste je sicer v DZ dovolj večina navzočih poslancev.

Ministrska ekipa prihodnje slovenske vlade je sicer šele začela z uvodnimi pogovori z novim premierjem, je pa z nekaterimi imeni že razočarala priključeno članico petstrankarske koalicije, Levico. Kandidati, ki sta jih ponudili stranki SD in SMC, naj bi zasedli resorje pravosodja, kulture, okolja, gospodarstva, dela, zunanjih zadev ter šolstva. "Nekatera imena so razočaranje, je pa treba vedeti, da je bolj kot ime pomembno, kaj bo minister počel," je v zvezi s tem dejal Luka Mesec.

Do kandidatov so zadržani tudi že nekateri sindikalisti, časa za uvajanje in privajanje namreč ne bo veliko, pričakovanja pa so velika, izzivi prav tako.

Koalicijska pogodba
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1068)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majo56
30. 08. 2018 13.24
-1
Prihaja cirkus, ki mu načeluje klovn Serpentinšek.
zajebant2
30. 08. 2018 10.32
-1
dobro jutro republika banana, ki jo bojo vodili butalci
kameltrajbar
30. 08. 2018 12.23
+2
dule100
30. 08. 2018 09.59
-3
Slabega nam ne bo manjkal!
ArkaMast
30. 08. 2018 09.10
+5
Splača se biti POVEZOVALEN in STRPEN ter (kolikor toliko) NORMALEN. Sedaj imamo vlado, ker brez njih je ne bi bilo. DEJSTVO.
dule100
30. 08. 2018 10.00
-1
To je pa čist Šarčeva! #Brez vlade ne bi bilo vlade#
waga7
30. 08. 2018 08.49
+2
A bi v koalicijsko pogodbo kdo upal napisat da bodo uredili plačilno nedisciplino? Pa delil bi dobiček med zaposlene A bodo zgubo tud pokrival?? Pa bajto gradiš po żivljenja, pa plačaš petino davka na vse kar si vlożil, pri prodaji pa bi jim moral šenkat polovico? Ne se norca delat iz čebelic!!!
jupdse
30. 08. 2018 08.40
-4
Kaj sploh dela ta Cerar se vedno tu.
prašek
30. 08. 2018 08.55
+2
Predseduje vladi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Animal_Pump
30. 08. 2018 08.19
-1
Nč...bomo videli kaj bodo naredili...počakajmo 100 dni, da vidimo koliko bo imel šarec sploh besede pri vsem tem. Če bodo delali dobro in za narod...potem vsaka jim čast. Če pa ne...pol pa odnesemo tole ven, iz parlamenta. Ampak iskreno...Šarec bi tole moral malo bolj trdno prijeti, deluje precej megleno in neodločno, že potem se vidi, ko ga Mesec obrača in vrti, pa nekaj grozi, bo moral udarit po mizi , in pokazat kdo je glavni(nekako dvomim , da bo to naredil)......Cerar je bil boljši, pa že on je bil megla.
skradin
30. 08. 2018 07.13
+4
Bratuškova bo sigurno zunanja ministrica.....saj obvlada tuje ''jezike''.........a Šarec.....večni komedijant in klovn....
Ata_Smrk
29. 08. 2018 22.28
-8
new swing kvintet. a aujelio juli pa je odpisan?
direstraits
29. 08. 2018 22.10
+9
Samo upam, da bo SDS čim bolj oviral in onemogočal to norijo in nespamet, ki jo bodo hotel izvajat levaki... Upam, na vsako tedensko INTERPELACIJO, da se preneha z norostmi.
mackintosh
29. 08. 2018 22.12
+6
drugega kot to tako ali tako be znajo. sem slišal da iščejo pisca interpelacij namesto brankota ki je vse interpelacije do sedaj pusnil :))))
kaktusar1
29. 08. 2018 22.17
+3
zato pa vas folk ne mara, ker ste samo to sposobni..metat polena pod noge..sami primitivci
direstraits
30. 08. 2018 07.28
+2
A ti Levak, bi pa bil sedaj za sodelovanje in bratsko pomoč z SDS. haha hahaha... nisi normalen... levak pač.
direstraits
30. 08. 2018 07.31
+0
Haha... folk ne mara..... dej zbud se prepotentni narcisoid.... to pove en navijač rdečih banksterjev.... Hahaa haha
direstraits
30. 08. 2018 07.36
+0
Haha revček.... spet za štoflce tule nabijaš....
kaktusar1
30. 08. 2018 08.10
+3
Kaj je socialc, maš kakeentalne probleme...sej bo kmal podpora
Alllll
29. 08. 2018 22.05
+7
Haha banana drzava
mackintosh
29. 08. 2018 22.11
-2
ja cca 12% državljanov rs jih je približno tako sposobnih kot živali ki rade jedo banane. pa da ne bo pomote SĐS volilci ste to.
Alllll
29. 08. 2018 22.22
+1
Makintosh .... nisi vreden besed... slovencelj
mackintosh
29. 08. 2018 22.31
+3
glej glej kdo mi to govori. sinonim za slovenceljna. saj veš kdo oziroma katera gospa je to besedo prva uporabila?
mackintosh
29. 08. 2018 22.33
+4
mariborviola
29. 08. 2018 21.59
+4
Ne vem, če se lahko kdo reši Slovenijo pred temi pajaci s konjskim na čelu. Bog odpusti jim saj sploh ne vedo kaj delajo.
kaktusar1
29. 08. 2018 22.18
+3
teb je bog očitno že odpustil..verjetno bo njim še prej
Otancici
29. 08. 2018 21.57
+5
Sam k pa vidim Rjavca polek, me pa kar strese.
jupdse
30. 08. 2018 08.41
+3
kaktusar1
29. 08. 2018 21.52
-2
drugače pa desni papagaji, ki mislite, da ste se naučili kokodakat...šarec ne bere teh vaših veleumnih postov, kot jih verjetno bere vedno manj ljudi, saj se sam ponavljate..še enkrat desna honorarna elita..ste absolutni zmagovalci volitev...jasno...sam vaš lider je totalno nesposoben in ni bil sposoben sestaviti vlade..en jo je pač moral...mogoče bomo pa vsi presenečeni..
Optimisty
29. 08. 2018 21.51
+12
Same iste face.. Treba narest red k na Islandiji, vse v zapor poslat... Edino tako se bo red naredil
jupdse
30. 08. 2018 08.41
srebrnibreg
29. 08. 2018 21.16
-1
NajboljsiBoguniverzuma Brezskrbi, desnicarji bomo hitro izpeljali kako interpelacijo, da cimprej zablokiramo to vlado, ki bo drugace pogrom za naso drzavo!! .....................Vsako neuspešno interpelacijo naj plačajo iz svojega žepa ne pa, da mi moramo njihovo prazno gobcanje v parlamentu plačati.
INAZ
29. 08. 2018 21.27
+6
Interpelacije bodo, ker so demokratično orodje opozicije pri nadzoru oblasti. Plače pa poslanci imajo ne glede na to, ali interpelacije so ali niso. To kar pišeš je v resnici čisto mimo.
srebrnibreg
29. 08. 2018 21.06
+1
Zgubaši so ob sestavi Cerarjeve vlade isto pisali kot sedaj pa so izviseli v svojih napovedih. Tako bo tudi sedaj.
minkica91
29. 08. 2018 21.05
+8
samo, da ni mandatar JJ, raje bi imeli celo klovna za predsednika vlade. mogoče se nekateri JJ bojijo zato, ker bi jim prestrigel previligije in samo zato tako rohnijo zoper njega, da je belogardist, da je diktator, da ljudi straši. On straši samo tiste, ki nič ne delajo in druge šuntajo proti njemu, da jim bo zaprl pipice. To jih pa vrže iz tira in začnejo bruhati žveplo proti njemu. Seveda se bojijo, da bi jim odvzel njihove nepravične dodatke.
notrajnc05
29. 08. 2018 21.06
+2
srebrnibreg
29. 08. 2018 21.10
-5
Sprijazni se jokica, da je vsako živo bitje boljše od tega tvojega koruptivnega idola.
INAZ
29. 08. 2018 21.17
+1
Stvar je v tem, da če je JJ PV odloča on. Tega nekateri enostavno ne prenesejo in ga zato demonizirajo, zato je strašenje z JJ le pesek v oči butastim levakom, da ne vidijo kaj njihovi izvoljenci v resnici počnejo.
piljan
29. 08. 2018 21.05
+4
Svečkarji umirite se,preveč vas napejna,mislite na svoje zdravje.
glava2
29. 08. 2018 21.10
-4
piljan
29. 08. 2018 21.14
+2
mackintosh
29. 08. 2018 21.50
+3
seveda je saj vedno eno in isto sprašuje :)
NoviceResnice
29. 08. 2018 21.02
+9
noro....sami novi obrazi......res.....sploh nobenega ne poynam..... na volitvah ponujaš novo, potem je pa staro in rečes ja pa saj smo doili samo 13 glasov...ja potem ne sestavljaj vlade, če si v nasprotju s tem kar si ponujal .... NATEG NATEGOV v glavnem
kaktusar1
29. 08. 2018 21.47
+1
to je tko kot pri vas..samo novi nicki, ozadje je pa staro...