Slovenija

Kako nastane toča?

Ljubljana, 04. 07. 2019 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Aleš Satler
Komentarji
11

Sredino popoldansko dogajanje so znova popestrile nevihte s točo, ki na srečo ni bila tako velika kot tista v začetku junija. Pogoji v ozračju namreč niso bili ugodni za nastanek velike toče, vseeno pa je velika količina manjše toče pobelila dele Krasa in Mozirje v Savinjski dolini. Petek bo minil v znamenju stabilnega vremena, v soboto in v nedeljo bo verjetnost za nastanek neviht znova večja.

O pojavu toče govorimo, ko na tla padejo ledena zrna, ki imajo premer večji od pol centimetra, manjša ledena zrna predstavljajo sodro. Toča se v naših krajih najpogosteje pojavlja od maja do avgusta, jeseni in zgodaj spomladi je precej manj pogosta, v zimskem času je pojav toče redek.

Velika toča, ki je 11. junija klestila v Iški vasi.
Velika toča, ki je 11. junija klestila v Iški vasi. FOTO: Petra Povšič

Pogoji za nastanek toče

Za nastanek toče mora biti v ozračju izpolnjenih kar nekaj pogojev, prvi je nestabilnost ozračja. O nestabilnem ozračju govorimo, ko temperatura v ozračju z višino pada hitreje kot 10 stopinj Celzija na kilometer. Ob močnem poletnem soncu se zrak v spodnjih plasteh ozračja hitro ogreje, postane lažji od okolice in se začne dvigati. Na ta način dobimo vzgonski veter, ki je eden ključnih dejavnikov za nastanek nevihte in posledično toče.

Zelo pomembno je tudi vetrovno striženje, ki pomeni spreminjanje hitrosti in smeri vetra z višino. Brez vetrovnega striženja so nevihte kratkotrajne in neizrazite, če veter spreminja hitrost in smer z višino, dobimo dobro organizirane nevihte, v najboljših pogojih supercelične, ki velikokrat trosijo veliko točo. Takšne nevihte so manjši vremenski sistem, se vrtijo, na eni strani topel in vlažen zrak vstopa v oblačno gmoto, na drugi strani iz oblaka padata dež in toča.

Tretji dejavnik za nastanek toče je vlaga v ozračju. Velika količina vode je potrebna za nastanek padavinskih kapljic v ozračju, ki lahko kasneje prerastejo v zrna toče.

Na zrno toče primrzujejo podhlajene kapljice in na ta način toča raste.
Na zrno toče primrzujejo podhlajene kapljice in na ta način toča raste. FOTO: POP TV

Kako zrno toče raste?

Nevihtni oblaki segajo do višine okoli 12 kilometrov in tam zgoraj je tudi poleti temperatura globoko pod lediščem, tipično okoli -40 stopinj Celzija. V oblaku je prisoten močan vzgonski veter in kapljice iz nižjih plasti oblaka pridejo v območje z negativno temperaturo. Ker se vse dogaja tako hitro, kapljice nimajo časa zamrzniti, ampak se le podhladijo, tako da imamo vodne kapljice s temperaturo pod ničlo. V zgornjih plasteh oblaka so že od prej prisotni ledeni kristalčki, podhlajene kapljice začnejo na njih primrzovati, na ta način začne zrno toče rasti. Ko postane zrno toče nekoliko večje in težje, se spusti v nižje plasti oblaka. Tukaj je temperatura pozitivna, površina ledena zrna se stali, nato ga vzgornik znova dvigne in sedaj začnejo nanj primrzovati podhlajene kapljice in manjši ledeni kristali. Zrno toče lahko kar nekajkrat potuje po oblaku gor in dol, preden postane dovolj veliko in težko, da pade iz oblaka.

Plasti v zrnu toče so posledica večkratne poti gor in dol po oblaku.
Plasti v zrnu toče so posledica večkratne poti gor in dol po oblaku. FOTO: POP TV

Kako hitro pada toča?

Manjša toča s premerom enega centimetra doseže hitrost okoli 40 kilometrov na uro. Precej višje hitrosti dosega večja in težja toča. Največji primerki, ki pri nas dosegajo okoli 10 centimetrov in težo okoli enega kilograma, ob tla treščijo s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro. Takšna toča je smrtno nevarna, saj zlomi človeško lobanjo, močno pa nas lahko poškoduje že toča z nekaj centimetrov premera. Največjo točo na svetu so leta 2010 zabeležili v Južni Dakoti v Združenih državah Amerike, v premer je merila kar 20 centimetrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
05. 07. 2019 11.21
-15
A že spet učna ura hahahahahahahahahaha.Tako zgleda kot da smo zabiti osnovnošolci.Me zanima če bi znala napovedovalka povedat,brez da bi brala trotel kamero
felix58
05. 07. 2019 10.49
-2
...in kaj naj žival na zemlji, ki se ima za človeka naredi, da mu ta toča ne bo uničila tulipanov na gredici ?
AlternativeFacts
05. 07. 2019 08.18
-6
Manjka vam portal "Pameten, si"......
Janez ?en?ur
04. 07. 2019 21.28
-15
preveč časa imate
BobbyP
04. 07. 2019 21.26
-8
Zdaj, ko vem, kako nastane, ne pa zanima , če točo dobiš tudi točeno ali le v flaši? 🤔🤨
Levaki so izdajalci
04. 07. 2019 19.11
-12
Aleš Satler je v prejšnem "članku" pojasneval,...kako nastane mavrica.
yastoo
04. 07. 2019 19.08
+3
Folk bi lahkonres ločil točo od sodre...tako je že vse kar toča.
Manandi
04. 07. 2019 19.02
-16
Šarec gre v Vatikan ?
Sputnik
04. 07. 2019 18.51
-15
hrvaška toča je baje boljša kot naša
procesoid
04. 07. 2019 18.25
-19
Supervillain
04. 07. 2019 18.44
+21