Slovenija

Možna razlivanja rek, nalivi in povečana nevarnost plazov

Ljubljana, 02. 11. 2018 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan / K.H.
Komentarji
18

V zadnjem obdobju imamo zelo dinamično vreme, za kar skrbijo številni cikloni in fronte. V začetku tedna je globok sredozemski ciklon dodobra prepihal naše kraje, v teh dneh pa na vreme pri nas vpliva še en ciklon, ki bo predvsem zahodni, južni in osrednji Sloveniji prinesel lokalno obilne padavine. Možni so močnejši porasti vodotokov, ki lahko v manjšem obsegu tudi poplavijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Možni močnejši nalivi
    01:41
    Iz SVETA: Možni močnejši nalivi
  • Prihajajo obilne padavine
    00:28
    Prihajajo obilne padavine

Nad nami bodo tudi v prihodnjih dneh pihali južni vetrovi in nam prinašali za november zelo topel zrak. Ker pa bo ta zrak obogaten z vlago, lahko poleg precej visokih temperatur pričakujemo tudi padavine. Še naprej bo najtopleje v pasu med Baltskim in Egejskim morjem, kjer bodo najvišje temperature marsikje presegle 20, ponekod celo 25 stopinj Celzija. V zahodni Evropi bodo termometri kazali od 10 do 15 stopinj Celzija.

Padavine, ki so se čez dan razširile nad večji del države, bodo do jutranjih ur ponehale. Najkasneje so padavine sicer zajele Prekmurje, kjer je ostalo suho večji del dneva. Predvsem v bližini morja so bile čez dan možne posamezne nevihte. Veter bo šibak in se bo v nižjih slojih ozračja iz južne obračal v vzhodno smer. Na Primorskem je popoldne zapihala šibka burja. Današnje najvišje dnevne temperature so bile le za nekaj stopinj višje od jutranjih, in sicer med 10 in 15, ob morju 18 stopinj Celzija.

Opozorilo pred možnim razlivanjem rek

Padavine se bodo v večjem delu države nadaljevale tudi v noč na soboto in do sobote zjutraj večinoma ponehale. Predvidena 24-urna količina padavin za osrednjo, južno in zahodno Slovenijo je med 30 in 80 litri na kvadratni meter.

Agencija za okolje RS (Arso) je zato izdala novo opozorilo, da so do sobote zjutraj krajevno možni močnejši nalivi ter porasti in razlivanja rek.

Predvsem na Primorskem in delu Notranjske bo po napovedih Arsa do sobote zjutraj krajevno ob močnejših nalivih lahko padlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Na teh območjih je zato tudi možen porast hudourniških vodotokov.

Močnejše padavine z nalivi v noči na soboto lahko povzročijo tudi hitre poraste in manjša razlivanja rek. To velja za južni in deloma osrednji del države ter Vipavsko, opozarja Arso na svoji spletni strani. 

Hitri porasti in razlivanja rek so po napovedi meteorologov verjetnejša v porečjih reke Reke in Ljubljanice. Ljubljanica se bo namreč predvidoma zvečer in v noči na soboto ponovno razlila na najbolj izpostavljeni območjih Ljubljanskega barja. Njen pretok bo po napovedih Arsa v soboto še postopno naraščal.

Oranžno opozorilo Agencije za okolje velja za petek in soboto.
Oranžno opozorilo Agencije za okolje velja za petek in soboto. FOTO: ARSO

Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Iz Geološkega zavoda Slovenije so opozorili, da je zaradi napovedanih obilnejših padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne, južne in osrednje Slovenije. Zemeljski plazovi pa se lahko sprožijo tudi v ostalih predelih Slovenije, verjetnost za to pa je odvisna od količine padavin.

"Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču," so še opozorili na Geološkem zavodu. 

Možne motnje v prometu in pri oskrbi z elektriko in pitno vodo

Zaradi izdatnejših padavin so na jugozahodu verjetne tudi motnje v prometu ter pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Poleg tega so možni tudi zemeljski plazovi. 

Arso zato svetuje, naj ljudje iz nižjih prostorov in kleti umaknejo hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti ter izklopijo elektriko, plin in vodovod. Svetujejo tudi spremljanje trenda vodostaja ter meteoroloških in hidroloških obvestil in opozoril.

Sicer pa je ujma, ki je po državi pustošila v začetku tedna in jo je spremljal tudi močan veter, med drugim poškodovala najdebelejše drevo v državi, Najevsko lipo. Kot je pojasnila županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, je na Najevsko lipo padlo nekaj sosednjega drevja. "Ni v kritičnem stanju, je pa poškodovana," je poudarila.

Kakšni so obeti?

Tudi gladina morja bo v soboto od 5. do 7. ure povišana. Pri tem lahko morje poplavi najnižje izpostavljene dele obale v višini okoli 10 centimetrov, še piše na spletni strani Arsa.

Sobota in nedelja bosta v višjih legah in na Primorskem deloma jasni, nižine preostalega dela države pa bo prekrivala nizka oblačnost, ki bo segala do nadmorske višine okoli 1400 metrov in iz katere lahko ponekod občasno rahlo rosi.

Na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja, bo za ta čas zelo toplo. Ogrelo se bo v bližino 25 stopinj Celzija, kar pomeni da so ogroženi novembrski temperaturni rekordi. Drugod po državi bodo termometri kazali okoli 15 stopinj Celzija. Možnost za padavine se bo znova povečala v začetku prihodnjega tedna.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV

Za dinamično vreme skrbijo številni cikloni in fronte

Cikloni zmernih geografskih širin, ki nam prinašajo padavine, nastajajo na polarni fronti, ki razmejuje hladnejše polarne in toplejše zračne mase. Poleti se ta meja nahaja v bližini severnega tečajnika, jeseni pa se zaradi večje zaloge mrzlega polarnega zraka začne spuščati proti jugu.

Takrat je temperaturna razlika med ekvatorjem in polom vse večja, zato so tudi cikloni in spremljajoče fronte bolj intenzivni. To kaže na povečano izmenjavo toplote med severom in jugom. Hladen polaren zrak se lahko spusti daleč proti jugu, istočasno pa se topel zrak vzpne daleč proti severu. Vreme pri nas je lahko zelo spremenljivo, svoje pa jeseni doda še vedno toplo morje, ki v ozračje odda več vlage kot hladnejše.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
02. 11. 2018 12.18
-32
Dejstvo. Slovenija grda dezela....za prebivalce
butalistan
02. 11. 2018 17.59
+1
Torej lepa dezela katero Slovenci zapuscajo.
25.maj
02. 11. 2018 18.34
+0
heris
02. 11. 2018 12.03
+35
Vsaka cast voditeljici za interpretacijo. Iz nje se neki bo.
Julij Cezar
02. 11. 2018 11.59
+57
Vremenoslovci se vsaj potrudijo razložiti nam zakaj in kako do tega pride. Eni pa pač ne morejo iz svoje kože in je treba pljuvati na vsakem koraku. Ne vem zakaj niste sami vremenoslovci, če se tako spoznate na vreme. Dejstvo je ,da je tukaj jesen in z tem tudi jesensko deževje in nevarnost popolav.
AyrtonS
02. 11. 2018 10.10
+61
zanimiva razlaga, me pa veseli da so vremenarji na 24ur to pripravljeni razložiti zakaj in kdaj prihaja do takšnih in drugačnih vremenskih pojavov, tako da pohvalno za razlage na tem področju
Igi74
02. 11. 2018 09.33
-18
Dž,dž,dž...uuuuuuuuuu
Igi74
02. 11. 2018 09.31
-15
Ha, so mi zbrisali komenta! Še enkrat: uuuuuuuuuuuuu.......kakšna drama.....dž,dž,dž....(avtor:Miran Ališić)
butalistan
02. 11. 2018 08.49
-27
Najlepsa dezela pac. Se begunci je ne marajo.
Lenuh11
02. 11. 2018 08.23
+33
je pa kr prijetno toplo za ta cajt
DirtySanchez
02. 11. 2018 08.14
+25
dovolj je dežja za nekaj časa.
kakafonijaprava
02. 11. 2018 07.43
+15
A ni jesen?Na popu še ne!