Slovenija

Peterle ne sprejema Tajanijevega opravičila: Govor je bil predvolilen

Strasbourg, 12. 02. 2019 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
/ A.K., STA / V.Š.
Komentarji
220

Slovenski evroposlanci iz Evropske ljudske stranke so se različno odzvali na opravičilo predsednika parlamenta Antonia Tajanija za izjave v Bazovici, ki so razburile slovensko in hrvaško javnost. Poslanci SDS in Bogovič opravičilo sprejemajo, Peterle pa ne. Odzval se je tudi Cerar, ki poudarja, da v opravičilu ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam in tudi Slovenija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ali je fašistični duh ušel iz steklenice?
    02:58
    Iz 24UR: Ali je fašistični duh ušel iz steklenice?
  • Iz 24UR ZVEČER: Franc Bogovič in Nevenka Troha o Tajanijevih besedah
    08:46
    Iz 24UR ZVEČER: Franc Bogovič in Nevenka Troha o Tajanijevih besedah

Antonio Tajani je v nedeljo na oz. ob robu nedeljske slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

'Ni se opravičil za svoje besede, ampak za "napačno razlaganje" besed'

Opravičila Lojze Peterle (NSi) ne sprejema, čeprav je v njem priznal tudi slovenske in hrvaške žrtve. Kot je v današnjem sporočilu za javnost ocenil Peterle, se predsednik parlamenta namreč ni opravičil za svoje besede, ampak za napačne razlage. "Ne njegov govor, ne napol opravičilo ne moreta prispevati k miru," je poudaril Peterle.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tajanija je pozval, da se v svojstvu predsednika Evropskega parlamenta ali v kateremkoli drugem v prihodnje vzdrži takih nastopov.

Peterle je ocenil, da je bil Tajanijev govor ob bazoviških fojbah predvolilen ter da je šlo za nastop italijanskega politika za avtoriteto predsednika Evropskega parlamenta.

Evroposlanci iz SDS nad izjavami zaskrbljeni, a so opravičilo sprejeli

Italijanski notranji minister Matteo Salvini pa je dejal, da ne razume, zakaj je slovenski premier Marjan Šarec protestiral proti izjavam na slovesnosti v Bazovici. "Ne verjamem, da je otrok, ki ga je ubila nacistična roka, drugačen od otroka, ki ga je ubila roka komunista," je povedal.

Evropski poslanci iz vrst SDS Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver so v odzivu, objavljenem v ponedeljek na spletni strani SDS, zapisali, da so zaskrbljeni nad nedeljsko izjavo predsednika Evropskega parlamenta. Ob Tajanijevi izjavi o italijanski Istri pa so povzeli odziv predsednika SDS Janeza Janše, da je Istra toliko italijanska, kot je Furlanija - Julijska krajina slovenska.

Zver, Tomčeva in Šulinova so v skupnem odzivu še zapisali, da so sprejeli Tajanijeva pojasnila in opravičila ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu, v katerih je zatrdil, da njegova izjava nikakor ne more biti razumljena kot nacionalistična ter dodaja, da se je vedno zavzemal za sožitje Italijanov, Hrvatov in Slovencev.

Tomčeva je še menila, da so besede predsednika Evropskega parlamenta, ki se nanašajo na ozemeljsko celovitost Slovenije in Hrvaške, nesprejemljive. "Takšne nepremišljene izjave po nepotrebnem vnašajo nemir, posebej ker je to poglavje zgodovine med Italijo in Slovenijo zaključeno," je poudarila.

Lojze Peterle opravičila Antonia Tajanija ne sprejema.
Lojze Peterle opravičila Antonia Tajanija ne sprejema. FOTO: Kanal A

V nadaljevanju Tomčeva pričakuje dodatna pojasnila in odkrit pogovor tudi na ravni politične skupine EPP. Opozorila je še na "izjemno populističen odziv" na Tajanijeve izjave, ki po njenem podpihuje sovraštvo in razdor. Kot je dodala, podpira strpno in k spravi usmerjeno politiko, ki enako obravnava vse žrtve totalitarnih sistemov.

'Besede, kot so italijanska Istra in italijanska Dalmacija, povsem nesprejemljive'

Na sestankih politične skupine EPP so v ponedeljek in danes že obravnavali Tajanijeve izjave in, kot so sporočili poslanci iz vrst SDS, se nanje kritično odzvali. Na problematičnost Tajanijevih izjav je na sestankih skupine EPP opozoril tudi Franc Bogovič (SLS).

Ta je nesprejemljivost ravnanja predsednika parlamenta izpostavil tudi v ponedeljek ob začetku plenarnega zasedanja. Tajanija je opozoril, da je uporaba besed, kot so italijanska Istra in italijanska Dalmacija, povsem nesprejemljiva, saj je spomin na grozote fašističnega režima v okupiranem delu Slovenije in Hrvaške po prvi svetovni vojni še preglobok. Za opravičilo se je Tajaniju zahvalil in ga sprejel.

Cerar je Tajaniju pisal kljub opravičilu

Zunanji minister Miro Cerar je danes predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju zaradi njegovih izjav na slovesnosti v Bazovici pisal kljub ponedeljkovemu opravičilu.

V pismu, objavljenem na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve, je zapisal, da je Tajani "kot predsednik Evropskega parlamenta, institucije, ki predstavlja državljanke in državljane unije, na slovesnosti podal izjave, ki niso ne v duhu Evropske unije ne njenih ustanovnih vrednot".

"Prav nasprotno, vaše izjave nas vračajo v čase, ko se je z nevarno retoriko v Evropi spodbujalo k sovražnostim do drugih narodov ter ustvarjalo napetosti med narodi in državami. Vaše izjave smo mnogi razumeli kot grožnjo, zato od vas pričakujemo iskreno opravičilo. Pojasnilo o domnevnem nerazumevanju vaših trditev žal ni dovolj, saj so te v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, določenimi s Helsinško sklepno listino o varnosti in sodelovanju v Evropi," je še poudaril minister.

Izpostavil je, da od voditeljev evropskih ustanov pričakuje, da jasno rečejo ne zgodovinskemu revizionizmu, spodbujanju nestrpnosti in sovražnosti med narodi. "Tragični dogodki naše skupne zgodovine ne bi smeli biti predmet političnih reinterpretacij," je zapisal.

Tajanija je spomnil, da je ustrezno izhodišče za strpno razpravo o dogodkih vojnega in povojnega obdobja skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956 iz leta 2000. Posredoval mu je tudi izvod tega poročila.

Izjave obsojajo tudi Slovenci v Italiji

Izjave italijanskih predstavnikov na nedeljski slovesnosti v Bazovici, obsojajo tudi v krovnih organizacijah slovenske manjšine. Obžalujejo tudi nestrpnost, ki so ji Slovenci v Italiji priča vsako leto, odkar se obeležuje ta praznik, ne glede na barvo vlade v Rimu.

"Tako visok funkcionar, kot je Tajani, ne bi smel priti v Bazovico in pridigati, ne da bi vedel, kakšna je zgodovina," je bil odločen predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Kot je dodal, Tajanijevo opravičilo sicer sprejema, a do vsega skupaj sploh ne bi smelo priti. Ko gre za dogajanje v Bazovici, pa Bandelj, ki se je slovenskim predstavnikom zahvalil za ponedeljkove ostre odzive, še posebej ne sprejema navedb, da smo Slovenci genociden narod.

Organizacijski tajnik pri Slovenski kulturno-gospodarski zvezi Marino Marsič je medtem povedal, da ob dnevu spomina vedno na plan stopita nestrpnost in skorajda sovražnost do Slovencev. To je že neke vrste stalnica, vse odkar v Italiji obeležujejo ta praznik, je povedal.

"Vsako leto je slabše," pa je menil Bandelj in ocenil, da je bilo letošnje dogajanje "popolnoma izven vse ravni". Prihod dveh oz. treh tako visokih italijanskih predstavnikov v Bazovico vidi tudi v luči letošnjih volitev v Evropski parlament. Vzdušje je bilo načrtovano vnaprej, je ocenil, pri čemer je spomnil tudi na predvajanje filma o pobojih fojbah Red Land - Rosso Istria v zadnjih mesecih, kar je omenil tudi Marsič.

"Hudo je, da je v Italiji fašizem po zakonu pojmovan kot kaznivo dejanje, dejansko pa se nanj požvižgajo tudi javne institucije in sprejemajo tovrstne shode kot nekaj naravnega," je še komentiral Marsič. 

Do Tajanija kritični tudi v združenju optantov

Do besed predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija na nedeljski slovesnosti pri Bazovici so kritični tudi v združenju italijanskih optantov, Unije Istranov, poroča zamejski Primorski dnevnik. Predsednik združenja Massimiliano Lacota je menil, da bi bilo bolje, če bi Tajani ostal doma ali v Strasbourgu.

Lacota je po poročanju Primorskega dnevnika ocenil, da je imel Tajani tipično predvolilni govor, tudi zato, "ker žal očitno sploh ne pozna zgodovine naših krajev"

Lacota je sicer pohvalil "spravljiv govor" predsednika odbora za fojbe Paola Sardosa Albertinija, nič pa ni omenil italijanskega notranjega ministra in voditelja Lige Mattea Salvinija.

Združenje optantov je poleg tega zavrnilo kritike na račun italijanskega predsednika Sergia Mattarelle, ki so v zvezi s fojbami in eksodusom Italijanov iz Istre prišle iz Slovenije in Hrvaške. Lacota je prepričan, da je v Istri vsekakor prišlo do etničnega čiščenja na škodo Italijanov, še poroča Primorski dnevnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
10. 02. 2020 14.43
Lojze raje bodi tiho , ker tebi in companiji tile faci izpadi pašejo kot obkladek na razboleno dušico!
JohannDoe
13. 02. 2019 12.55
+2
Ker gre po večini za narodnostno mešana območja, je meja bila na koncu postavljena tudi tako, da bi v Italiji ostalo približno toliko Slovencev kot v Jugoslaviji Italijanov. Italijani imajo na teh območjih v Sloveniji uradno dvojezično območje, z uradnim Italijanskim jezikom, dvojezičnostjo, obveznimi dvojezičnimi šolami za vse, Slovenci imajo v Italiji na teh območjih en kup problemov, zaščitni zakon so dobili po komaj petdesetih ali ne vem koliko letih, splošne dvojezičnosti v šolah kot pri nas ni. Vem, da bi bilo to grdo in nepravično, ampak mogoče bi kdo spregledal, če bi pri varstvu in statusu manjšin med državama uvedli recipročnost.
JohannDoe
13. 02. 2019 12.32
+1
Hrvati ob izjavah Salvinija začnejo razmišljat kako se bodo skupaj postavili za Hrvaško in skupaj odreagirali (vendarle je integriteta domovine pod vprašajem), slovenski "cvet" začne razmišljat kako bo skupaj s tujim agresorjem doma lažje razsul svoje strankarske sovražnike... ni d od domoljubja, ne d od državotvornosti. Kdor nima čuta za državo in domovino in mu to dvoje ni kilometre nad strankarsko ideologijo in osebnimi zamerami, nima ne pravice ne mesta pri vodenju države, začenši z volitvami, kaj šele kandidiranjem. To je eden izmed tistih bolečih absurdov, kjer smo ob osamosvojitvi stvari "pozabili" postaviti na mesto.
M_teorija
13. 02. 2019 10.29
+3
Ja nč, bo treba it na Sabotin mal počistit opomin, da se eni mal skulirajo!?
M_teorija
13. 02. 2019 10.26
+3
Predvolilni golaži so vedno fajn začinjeni, tako da še dolgo peče!?
Dule Med
13. 02. 2019 10.13
-1
Trst je Slovenski bil in bo tudi ostal, prej ko slej se bo priklučil nazaj matični deželi Sloveniji, politika je ena velika k......a.
HorstWiesel
13. 02. 2019 10.29
+0
Bil je Avstroogrski, ni bil pa nikoli Slovenski. Je pa res, da veliko Slovencev živi v Trst, ampak veliko Slovencev živi tudi v Clevelandu pa to še ne pomeni, da je Slovenski.
marker1
13. 02. 2019 11.09
-6
Trst, Gorico in Furlanijo-Julijsko krajino je zapravil Tito s partizani. Njihovi potomci pa sedaj še izhod na odprto morje.
HorstWiesel
13. 02. 2019 11.12
+7
Brez titovih partizanov bi bila primorska in obala italjanski; bi meja potekala tam, kjer je pred ww2.
trdovrat
13. 02. 2019 09.51
+3
No Lujze, poišči sliko katero si "zmagovalno" odnesel, prinesi jo nazaj na njeno mesto, spotoma jo pa še vprašaj, kaj bi ona naredila ob sedanjem obujanju fašizma! SMRT FAŠIZMU
vinogradnik33
13. 02. 2019 08.13
+5
SDS EU poslanci ( Zver , Tomc in Šulin ) še tam niso imeli ali niso smeli imeti svojega mnenja so morali povzeti Janševe besede in so sprejeli opravičilo Tajanjija , čeprav to ni bilo opravičilo ampak ponovni blef !
wolfterier
13. 02. 2019 09.48
-7
Saj zdaj gredo komunisti v protinapad.Mesić bo povedal,da so Dioklecianovo palačo v Splitu in Areno v Puli zgradili partizani,Kućan bo povedal,da je Izola slovenska beseda,saj se je tudi Blejski otok nekoč imenoval Blejska Izola in da je bil Tartini Prekmurec ! Đovani Pierazzi in Kobal pa bosta rekla:Trst je naš,pi...italijanske !!!
wolfterier
13. 02. 2019 11.05
-3
krtofl
13. 02. 2019 11.29
+3
JohannDoe
13. 02. 2019 12.37
Ja, če bi "komunisti" storili to, kar praviš, in jaz mislim, da bi morali, bi Salviniju popolnoma nastavili ogledalo. Salvini je namreč govoril ravno take nesmisle.
MAJOH
13. 02. 2019 07.48
+6
Salvini je ponovno izrekel nesprejemljivo dejstvo glede žrtev. Da ni razlike-ja je in to velika. Nacisti in fašisti so bili agresorji na naših tleh, komunisti pa so bili primorani braniti svojo zemljo in domovino. Če nacisti in fašisti ne bi začeli vojne tudi žrtev na nobeni strani ne bi bilo.
wolfterier
13. 02. 2019 09.50
-5
Po vojni ni bilo treba nič braniti,Italija je kapitulirala leta 1943 !!!
JohannDoe
13. 02. 2019 12.46
Med umorom civilista med vojno in umorom civilista po njej, ni nobene razlike. Je pa razlika med tem, da v "opravičilu" poveš, da ni razlike med žrtvami in masakri nad civilisti, ki jih je storila tvoja vojska in temi, ki jih je nasprotna, in tem, da rečeš, da ni razlike med žrtvami, ki jih je storila nasprotna vojska in temi, ki jih je vojska Čankajška na Kitajskem. Po domače rečeno, razlika je med opravičilom in figo v žepu ter prstom v riti. Kot je tudi razlika med tem, da si v javnosti izmišljaš in napihuješ številke o žrtvah v jamah, ter tem, da hočeš, da se kosti preštejejo in neodvisno evidentirajo.
M_teorija
12. 02. 2019 22.23
+14
Živela slovenska Furlanija Julijska krajina, živela slovenska Benečija, pa Trst, itak!?
wolfterier
13. 02. 2019 09.51
-4
M_teorija
13. 02. 2019 10.22
+1
Sam hočem povedat v čem so Tajanije besede problem!? Enim je pač treba razlagat!?
wolfterier
13. 02. 2019 10.59
-3
Nič ni treba razlagat.Tam so bili prvi Rimljani,pa Hrvati,pa Italijani,pa Avstroogrska,pa spet Italija,pa Jugoslavija,pa zdej Slovenija in Hrvaška.
nikhrast
12. 02. 2019 21.34
-14
Obsojam vse poboje, pa na vseh stranah, vsi imajo krvave roke, samo ne se delati pametnega v Sloveniji kot da tam niso pobijali komunisti. Italijani pa morejo ravno tako priznati svoje grehe. Če pa potuješ po svetu pa seveda slišiš precej o pobojih, izgnanstvu... s strani komunistov. Polno folka je zbežalo iz Istre, pa nedolžni, samo kaj bodo govorili potemci, nič kaj prijaznega o dogodkih v Jugi. Isto po vzhodni Evropi, nobene lepe besede o Rusih, vsi govorijo koliko jih je pobil Stalin, pa kako so trpeli pod sovjetsko okupacijo.
piljan
12. 02. 2019 22.40
+14
Zakaj nič ne poveš o domačih izdajalcih,pa tak svetovljan si.
HorstWiesel
13. 02. 2019 07.33
+4
piljna, zato ker po svojih pa ja ne bo pljuval.
HorstWiesel
13. 02. 2019 07.35
+7
nik, če hodiš po svetu boš ugotovil, da so ww2 že zdavnaj končal. Glede vzhodnih evropejcev, sem ti že večkrat povedal, noben nima noben težav z Rusi razen proameriške marionetne vlade teh držav.
wolfterier
13. 02. 2019 09.52
-5
Vshodni Evropejci sovražijo Ruse do amena,žblj !!!
HorstWiesel
13. 02. 2019 10.30
+3
wolf, ne bo držalo. Imam precej kontakta z njimi in vsi te postavljajo na laž.
Veles_zaš?itnik
13. 02. 2019 10.39
+4
Hrast, koliko Slovencev je pa moralo pred fašizmom bežati v Jugoslavijo ali pa drugam (recimo Primorci so v Argentino bežali pred vojno)? No, daj pljuvaj naprej po vsem kaj je slovenskega, ti majhen, drobni, zakompleksani Kanadčan.
wolfterier
13. 02. 2019 11.00
-4
Tudi jaz imam znance,žblj.Ruse bi utopili v žlici vodke !!!
marker1
13. 02. 2019 11.12
+4
Izdajalcev ni bilo na Primorskem. Bili so samo v ljubljanski kotlini.
HorstWiesel
13. 02. 2019 11.13
+4
Očitno samo tiste, ki so na ameriških plačilnih listah
ooResnicA
12. 02. 2019 19.57
-14
....salvini je lepo povedal da je komunizem napravil 10x več zla in pobojev lastnega naroda kot fašizem in nacizem skupaj v 4.letih vojne.....
Milf74
12. 02. 2019 20.03
+7
in to v 4 letih! Samo toliko, da ves..., kaj pises, in kaj si sam povdaril OK?
andrej2004
12. 02. 2019 19.45
+23
Poslanci SDS, beri Janez Janša!!! Sramota ste za vso Slovenijo, že dolgoooo časa. Čas je za slovo.
nikita50
12. 02. 2019 19.40
+16
Tenzije Italjanov po Istri in Dalmaciji so se spet dvignile to ni dobro in to od tako visoko rangiranega Evropskega politika, mislim da je to tudi uradno stališče Italjanske politike, ker takšnega sovražnega govora niso obsodile. Če gledamo zgodovinsko so se Nemci po drugi svetovni vojni opravičili vsem državam katere so okupirali in isplačali vojno odškodnino, dočim pa se Italjani po drugi svetovni vojni niso opravičili nikomer, ki so ga okupirali še manj pa da bi plačali odškodnino. Po tem takem Italjani smatrajo, da so oni bili žrtev v drugi svetovni vojni in da jih je Jugoslovanska vojska okupirala, kot tudi vidim je tudi to stališče Italjanske politike. Zelo medli odziv Slovenske politike na ponovno rasplamtevanje fašizma v Italiji. Uradna politika Italije še do danes ni poslala pojasnila v zvezi tega govora oziroma ni povedala, da to ni njihova uradna politika, ravno tako koliko sem zasledil Slovenska manjšina v Italiji ne bo imela po novem svojega poslanca v Italjanskem parlamentu. Zanimivo pa je da se Hrvati niso oglasili na ta govor, ker se njih še kako tiče.
wolfterier
13. 02. 2019 09.55
-2
Daj nehaj o tenzijah,v Istri je še vedno precej Italijanov,Avgusta jih je pa tako polna Istra in Dalmacija !!!
marker1
13. 02. 2019 11.14
Najprej razloži še hrvaške sline po slovenskem morju, potem komentiraj šele italijanske.
Milf74
12. 02. 2019 19.40
+14
..ene stvari ne razumem...., zakaj Peterle povojne poboje v Italiji sprejema, kot posledico okupacije in terorja nad Slovenci za casa vojne in je OK, pljuva in obsoja pa vsepocez, ko gre za skoraj identiceno zadevo na nasih tleh..? Ta miselna zveza mi ne stima...
ivanzDoba
12. 02. 2019 20.54
+5
marveb
12. 02. 2019 19.12
+10
Sds gleda sirse..kot tudi morajo njihovi poslanci v Evropi. Ne gledajo in delajo za Slovenijo, ampak za neko bodoco ureditev Evrope..nekako kvizlinsko vse skupaj..Spet!
wolfterier
13. 02. 2019 09.56
-2
Karlo
12. 02. 2019 18.52
+29
SDS-ovci Šulin Zver in Tomc zopet zavajo in govorijo čisto drugo o tem kaj je Janša še včeraj govoril. Generalisomo je obelodanil da je bil komunizem hujši kot fašizem.
Kollerik
12. 02. 2019 19.00
+25
piljan
12. 02. 2019 19.41
+15
Nekako so mu povedali,da je sel predalec,pa so dobili ukaz,da se malo posipajo s pepelom.Tako delujejo izdajalci naroda.
Uporabnik113189
12. 02. 2019 19.49
+16
Pregovor o obrekovanju. Najprej obrekuješ samega sebe, potem te pa drugi. Če Majer vsej Evropi razglasi, da smo slovenci s komunizmom izvajali hujše zločine kot fašisti, bodo to za njim z veseljem ponavljali vsi ki nam ne želijo nič dobrega. Takšna laž jim bo prišla kot naročena. Ampak Majer naši državi želi samo najboljše ali ne?
wolfterier
13. 02. 2019 09.57
+0
Seveda je bil.Fašizem je bil samo kopija komunizma !
ivanzDoba
12. 02. 2019 18.48
+21
"Del italijanske politike žal skuša zabrisati dogajanje pred majem 1945, ki sicer ni bilo edini vzrok za dogodke tik po koncu druge svetovne vojne, saj fojbe niso bile le maščevanje za prestano gorje, je pa nedvomno nanje vplivalo. V italijanskem kolektivnem spominu ni obmejnega fašizma in zatiranja manjšin, čeprav so italijanski zgodovinarji o tem vprašanju objavili več zelo tehtnih del. Zlasti pa je iz tega spomina izbrisana podoba Italije kot napadalke v drugi svetovni vojni, izbrisani so italijanski vojni zločini in zločinci, ki niso bili nikoli obsojeni." (dr. Nevenka Troha, članica slovenskega dela komisije, ki je obravnavala povojne dogodke)
wolfterier
13. 02. 2019 11.02
-1
Italijanski okupatorji in zločinci so l.43 mirno odšli domov,partizani niso nikogar kaznovali,NIKOGAR.Raje so se znašali nad Slovenci !!!
Shisui
12. 02. 2019 18.26
+2
EU vojska je katastrofalen predlog. Spet bomo razbili celo Evropo in spet nas bodo mogli reševati Američani in Rusi. Ničesar se nismo naučili. 75 let je minilo pa eni še vedno zagovarjajo morilske režime. Dol padeš.
Malinha
12. 02. 2019 18.47
+5
"JJ so iz ZK vrgli ker jim ni bilo všeč kar je imel za povedati." Sicer verjetno kje obstoje zapiski kaj je pisal in povedal, ni pa težko sestaviti profila takšnega tipa kakšnostno je bilo njegovo pisanje in govorjenje. Zadeva je povsem enostavne: vse je na spletu. Med drugim in kar je zame najbolj poglavitno, pa sem slišal od same priče (sedaj že pokojne) kakšen je bil in kaj je govoril.
piljan
12. 02. 2019 19.02
+17
Se za komuniste je bil januska prevec radikalen,to ni skrivnost.Zato so ga tudi zabrisali iz partije.Bil bi hujsi kot fasisticni in komunisticni voditelji skupaj.
ivanzDoba
12. 02. 2019 18.23
+19
Sekta je zopet zavila po svoje. Vse ostale stranke so bile enotno kritične do italijanskih fašističnih izlivov.
piljan
12. 02. 2019 18.33
+9