Korona

Čakanje na delo vsaj do konca leta, nadomestila staršem, pomoč samozaposlenim ...

Ljubljana, 24. 09. 2020 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
159

Vlada v predlogu petega protikoronskega zakona, ki ga je potrdila v sredo, ostaja pa odprt do ponedeljka, podaljšuje nekatere obstoječe protikrizne ukrepe ter uvaja nove. Med ključnimi so podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo vsaj do konca leta, mesečni temeljni dohodek za samozaposlene in ukrepi za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu. Predvideno je tudi, da bi lahko globe po zakonu o nalezljivih boleznih izrekali policisti in občinski redarji.

Kot je na vladni novinarski konferenci poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj, čigar resor je bedel nad pripravo predloga, predlog petega protikriznega zakona prinaša nov sveženj ukrepov za omilitev negativnih posledic zdravstvene krize za ljudi in gospodarstvo ter ukrepe za preprečevanje oz. obvladovanje širjenja novega koronavirusa. Vlada tako v kontekstu, ko je novi koronavirus postal del nove realnosti, išče poti, kako zagotoviti čim bolj nemoteno delo, življenje in delovanje javnih storitev. Pokriva področja, kot so trg dela, zdravstvo, socialno varstvo, vzgoja in izobraževanje in tudi kmetijstvo ter infrastruktura.

Predvidena je tudi oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene otroku.
Predvidena je tudi oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene otroku. FOTO: Damjan Žibert

Podaljšanje čakanja na delo do sredine 2021

Zakonski predlog podaljšuje nekatere že znane ukrepe. Med ključnimi je podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo na domu za vse panoge do konca leta z možnostjo podaljšanja do sredine 2021 z vladnim sklepom, če bo treba. Je pa pri tem vlada predvidela zaostritev vstopnega pogoja, ki bi bil tako po novem vsaj 30-odstotni upad prometa glede na 2019. Trenutno je ta pogoj pri več kot 10-odstotnem upadu.

Nadomestila za starše otrok, ki morajo v karanteno, do petega razreda: 80 odstotkov povprečne mesečne plače

Zakonski predlog podaljšuje tudi ureditev nadomestil zaposlenim za čas odobrene karantene iz četrtega protikoronskega zakona, z začetkom veljavnosti 1. septembra pa uvaja možnost nadomestila za starše otrok do vključno 5. razreda osnovne šole, ki morajo v karanteno. Nadomestilo bo pri 80 odstotkih povprečne mesečne plače za poln delovni čas. V predlogu je predvideno povračilo samozaposlenim za čas karantene v višini 250 evrov, preračunano na čas karantene 10 dni. Za zaposlene pa je podaljšan ukrep 100-odstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu.

Oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene otroku

Na področju vzgoje in izobraževanja predlog prinaša nekaj pravnih podlag za možnost sprememb šolskega koledarja in izobraževalnega procesa na daljavo. Predvidena je oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene otroku.

Koriščenje bolniške odsotnosti do treh dni brez obiska pri zdravniku.
Koriščenje bolniške odsotnosti do treh dni brez obiska pri zdravniku. FOTO: Dreamstime

Samozaposleni, ki izpolnjujejo pogoje: 1100 evrov začasne pomoči

Zakonski predlog za samozaposlene s 1. oktobrom spet uvaja tudi možnost začasne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka za delno povračilo izgubljenega dohodka, ki je bil v veljavi v času razglašene epidemije. Gre za 1100 evrov, od tega je 700 evrov nadomestilo izgube prihodka in 400 evrov za plačilo prispevkov. Če država samozaposlenemu krije prispevke, bo tako ta temeljni dohodek 700 evrov. Vstopni pogoj je prav tako 30-odstotni upad prometa glede na 2019.

Skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu: vključitev zasebnih izvajalcev

Med ključnimi ukrepi je rešitev za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, in sicer tako, da se odpre možnost financiranja iz zdravstvene blagajne vsem izvajalcem, ki imajo registrirano zdravstveno dejavnost, torej tudi zasebnim.

Nadomestila za starše otrok, ki morajo v karanteno, do petega razreda: 80 odstotkov povprečne mesečne plače
Nadomestila za starše otrok, ki morajo v karanteno, do petega razreda: 80 odstotkov povprečne mesečne plače FOTO: Dreamstime

Koriščenje bolniške odsotnosti do treh dni brez obiska pri zdravniku

Zakonski predlog prinaša pomemben ukrep na področju, kjer se stikata zdravstvo in trg dela. Gre za možnost koriščenja bolniške odsotnosti z dela do treh delovnih dni brez obiska osebnega zdravnika. Maksimalno število dni tovrstnega bolniškega staleža je devet dni na leto.

Ukrep financiranja zaščitne opreme in razkužil za socialnovarstvene zavode, javne zdravstvene  zavode ter vzgojno izobraževalne zavode

Predlog petega protikoronskega zakona ustvarja tudi pravno podlago za začasno prerazporeditev zaposlenih, če pride do potrebe v socialnovarstvenih zavodih zaradi izbruha okužbe z novim koronavirusom. Predvidena je uvedba dodatka za neposredno delo v sivih ali rdečih conah v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega.

Uvaja se ukrep financiranja zaščitne opreme in sredstev za razkuževanje za socialnovarstvene zavode in javne zdravstvene zavode ter tudi vzgojno-izobraževalne zavode. 

Izvajalcem občasnih prevozov se bo nadomestilo stroške za čas, ko niso mogli opravljati prevozov

Na področju infrastrukture se bo z namenom ohranjanja delovnih mest izvajalcem občasnih prevozov zagotovilo nadomestilo stroškov, ki so jih imeli od začetka epidemije do 11. maja, saj takrat niso mogli opravljati prevozov. Predvideno je, da bodo lahko uveljavljali stroške za zaščitno opremo in razkuževanje vozil.

Nerazrešeno vprašanje nadzora zasebnih zabav

Peti protikoronski zakon bi lahko prinesel nekaj sprememb glede nadzora kršitev o omejitvi druženja v zasebnih prostorih in podjetjih. Na vprašanje o možnem nadzoru zasebnih zabav je namreč vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin dejal, da bodo na to vprašanje odgovorili, ko bo pripravljen čistopis zakona. Pri tem pa dodal, da ne gre za spreminjanje policijskih pooblastil, pač pa za pooblastila zdravstvene ali delovne inšpekcije.

Besedilo zakona je namreč po besedah Kacina odprto do ponedeljka, ko bodo možne še nekatere dopolnitve. Cigler Kralj je dodal, da je besedilo v splošnem potrjeno in da bodo možne le manjše dopolnitve.

Predvideno financiranje prostovoljnega cepljenja proti gripi iz proračuna (področje vzgoje in izobraževanja) 

Sicer je v zakonski predlog, ki ga je pridobila STA, vključena vrsta ukrepov na različnih področjih. Na področju vzgoje in izobraževanja je na primer predvideno financiranje prostovoljnega cepljenja proti sezonski gripi iz proračuna. Visokošolskim zavodom bo omogočeno sprejetje sprememb obveznih sestavin študijskih programov za letošnje študijsko leto, pri čemer bodo te lahko začele veljati takoj.

Predčasen izpust zapornikov

Na področju izvrševanja kazenski sankcij je predvidena možnost prekinitve prestajanje kazni zapora obsojencu, če je to potrebno zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa in če ne obstajajo varnostni zadržki. Direktor zavoda za prestajanje kazni zapora bo lahko v letošnjem letu z namenom preprečitve širjenja epidemije predčasno odpustil obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni, torej tri mesece prej kot po veljavni zakonodaji.

Napoveduje se povračilo stroškov oskrbnine oskrbovancev, ki se iz domov za ostarele umaknejo domov

Na področju socialnega varstva so poleg že omenjenih še nekateri ukrepi. Napoveduje se kritje izpada prihodkov zaradi nezasedenih kapacitet izvajalcem institucionalnega varstva za obdobje od 1. junija 2020 do 31. decembra 2021, če so te kapacitete prazne zaradi omejevanja okužb. Za isto obdobje bi jim pripadlo tudi povračilo stroškov oskrbnine, ko se oskrbovanec zaradi ukrepa omejevanje okužb umakne v domačo oskrbo.

Globe bi lahko izrekali tudi policisti in občinski redarji

Sicer bi pristojnost za vodenje prekrškovnega postopka in izrekanje glob po zakonu o nalezljivih boleznih podelili tudi policiji in občinskemu redarstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi?nik2
25. 09. 2020 12.59
+0
Vedno ista zgodba kritikov. Sedaj, ko nimate kritik na zakon pa tolčete isto zgodbo, da bo nekdo moral vračati. Seveda bomo vračali, tudi naši starši so vračali, vendar so vračali denar, ki je izginil bog ve kam. Sedaj bom vsaj vedel kaj vračam. Ohranil sem delo in delovno mesto, če bi bil na zavodu bi mi država itak izplačevala 80% vendar bi bil brez službe. Slovensko gospodarstvo živi na izvozu. Države v katere izvažamo bodo imele večjo krizo kakor mi in težjo sanacijo vsega. Tokrat imamo prednost naše majhnosti in vsak odstotek napredka držav uvoznic našega blaga se pri nas podvoji. Denar, ki ga naša vlada vlaga za ohranitev delavnih mest in gospodarske kondicije ni vržen stran je dolgoročna naložba za hitrejše okrevanje države na vseh področjih. Čas bo pokazal svoje. Zdravo naprej. Čestitke vladi.
brabusednet
25. 09. 2020 08.36
+5
To mnogim ugaja in to iskoriščajo.Kdo bi se držal pravil za preprečitev ukužb,ko bi ugodnosti usahnile.Mnogi bi to vse do upokojitve radi koristili.Vendar to bo treba plačat in to boste vi,ki to koristite.Tudi pokojnine znajo bit na ta račun nižje.Mislim,da so minili časi o več letni ali desetletni gospodarski rasti.To se kaže že nekaj let.
Cesar Millan - Vodja krdela
25. 09. 2020 08.55
+4
Ja resnično me zanima kaj bo po tem ,ko bo zmanjkalo denarja !!! MISLIM ,DA BO ŠE TISKARSKE BARVE ZMANKALO !!!!! ZA ENE ,KI NOČEJO DELATI JE TO PRAVA PRAVLJICA !!!!!
pravi?nik2
25. 09. 2020 13.17
+1
Nočejo delat mladi, ki živijo pri starših. Poln hladilnik, najemnine ni, položnice plačane. Kdor vse to plačuje sam je primoran delat za minimalno plačo tudi, če je končal šolanje in ima poklic. Kje so SINDIKATI, da uredijo plače po izobrazbi, da bodo mladi vedeli v katero smer se izobraževati in kaj jim bo poklic v prihodnosti prinesel.
komarec
24. 09. 2020 21.38
+9
Saj je prav da se pomaga, ampak to bo treba vračati.
proofreader
24. 09. 2020 20.41
+9
Boni za jesenske počitnice bodo?
Supervillain
24. 09. 2020 20.36
+14
Krizni dodatek zaposlenih v podjetjih????
proofreader
24. 09. 2020 20.41
+4
Ljubljanski Snob
24. 09. 2020 20.24
-4
Odkar nosim spodnjice generacija Avnoj 77 so moje erekcije bistveno močnejše in kasneje imam semenski izliv.
srebrnibreg
24. 09. 2020 20.34
+9
komarec
24. 09. 2020 21.39
+2
tekha
24. 09. 2020 20.19
+11
"Na področju izvrševanja kazenski sankcij je predvidena možnost prekinitve prestajanje kazni zapora obsojencu" pa takoj v parlament da bodo v druzbi sebi enakih kolegov.
Moncsa
24. 09. 2020 20.22
+4
tekha
24. 09. 2020 20.17
+7
"Uvaja se ukrep financiranja zaščitne opreme in sredstev za razkuževanje za socialnovarstvene zavode in javne zdravstvene zavode ter tudi vzgojno-izobraževalne zavode. " jajotov brat ze steje denarce
Benzzz
24. 09. 2020 19.57
+15
Kaj pa boni ZIMSKI😎
srebrnibreg
24. 09. 2020 19.45
+18
Seveda bo za nenormalno zadolževanje kriv Covid ne pa kupovanje državljanov za podporo lopovski, koruptivni in lažnivi vladi.
srebrnibreg
24. 09. 2020 19.43
+28
Samo 4 milijarde minusa so pridelali v nekaj mesecih. Torej spet nova zadolževanja in še več milijard minusa. Potem nas pa futrajo kako dobro nam država dela. Morda kakšni plitveži še nasedajo takšnim pravljicam.
Moja Slovenija
24. 09. 2020 19.48
-8
Ko bi ti vedel...kolk si ti meni smešen...kapo dol....tolk nakladaš...da na koncu sam sebi verjameš...tipični levak....laži...laži...dokler laž ne postane resnica...
srebrnibreg
24. 09. 2020 19.50
+7
Svečkarski plačanec oziroma plačanka pa napiši kaj ni res.
srebrnibreg
24. 09. 2020 20.20
+2
S tem, da nisem dočakal odgovor o tem kaj sem napisal laž je očitno, da ni laži v mojih trditvah.
tekha
24. 09. 2020 20.22
+1
@moja slovenija za te je ze prepozno da si se pokonci. Papati, zobe 'miti pa ajati.
TheMatrix1
24. 09. 2020 21.55
+3
Ne skrbi...drzava je dobila od EU 10.5 milijard €..ce novinarji, pisejo o tem.kako so v minusu ali kdo drug, LAZE
User1958074
24. 09. 2020 19.39
+31
Jaz bi tudi čakal na delo. Kje se prijavim?
Moncsa
24. 09. 2020 20.05
+22
To je sprašaval tudi moj direktor... Je rekel, da za 80% plače gre takoj na plačan dopust za (izgleda) nedoločen čas, kje lahko podpiše? :DD
Moncsa
24. 09. 2020 20.06
+20
priželjc
24. 09. 2020 21.42
+7
Moja Slovenija
24. 09. 2020 19.26
-5
Modri mož mi je nekoč rekel:dokler bo na oblasti levaška banda...Slovenija ne bo prišla nikamor...ni lepšega se zbuditi v prelepi Sloveniji...vedoč..da smo se končno znebili LEVAŠKE BANDE LOPOVSKE!
Mott
24. 09. 2020 21.49
+5
Škrat na kvadrat
24. 09. 2020 19.21
+25
Resnica v Slo je, da je denarja več, kot dovolj! Problem sistema, kako se garazporedi. Imamo bivše policaje in razne oficirje , iz juge, ki so šli v pezijo s 40 leti (ne delavne dobe), en kup uradov, ki nihče ne ve zakaj so, pika na i, nevladne organizacije, financirane iz proračuna. Ni ga boga, ki bi znal ta kaos v red spravit.
Mott
24. 09. 2020 21.51
+3
In vsi ti skupaj ne dobijo dobijo toliko kot par pokvarjenih in koruptivnih politikov v nekaj mesecih, odkar so na oblasti...
batman1972
24. 09. 2020 19.20
+21
Vse lepo ampak občinski redarji imajo glede na njihove izobrazbe ki niso bile nevemkolko visoka zahteva za sprejem imajo pa pooblastila več kot preveč. Če sedaj se večina obnaša kot neki šerifi in se vmešavajo povsod kjer jim ni mesta. sedaj bodo samo čakali da se popraskaš po nosu pa bo kazen.
tekha
24. 09. 2020 20.30
+3
@batman pozabil si omeniti intelektualne grmade iz vrst policije polne testosterona ki bi samo vklepali in tiscali ljudi po tleh.
Moncsa
24. 09. 2020 19.18
+6
Vse razumem in podpiram, razen, za kaj podaljšujejo čakanje na delo v nedogled. Delavec, ki ga delodajalec lahko pogreša več kot pol leta, ga ne rabi. Te ljudi bodo itak končali na borzi. Glede s.p.-jovcev pa, tisti ki "izpolnjuje pogoje", boljši da zapre obrat in poišče kaj pametnega.
tekha
24. 09. 2020 20.47
+0
@moncsa kje ze ti delas? Verjetno priklopljena na drzavne prsi in lepo cuzas. Ali si kdaj delala v realnem sektorju, ko tako vehementno predlagas otpustitve in zapiranje SPjev? Ali si, sploh, pomislila zakaj so ti ljudje na cakanju in v kaksni stiski so. Vecinoma so na minimalcu in 80% je se manj. Poiskali bi drugo sluzbo, ce bi je bilo. SP naj zaprejo, od cesa pa naj zivijo? Ne morejo se vsi zaposliti na DARSU kot odsluzeni kadri. Vlada je, z svojimi kleceplazecim dejanjem, unicila godpodarstvo in to se ne da popraviti z nobenimi subvencijami, samo se prelaga katastrofa. Zato drugic premisli preden se znebis neumnosti.
Moncsa
24. 09. 2020 20.54
+8
Draga tekha, celo življenje sem delala v gospodarstvu, kot tudi sedaj, kot direktor, kot zaposlen, običajno po 10-12-14 ur na dan, in, mimogrede, podpiram Švicarski model gospodarstva. Za to vem, da to "čakanje" ne pelje nikamor. Premisli raje ti, preden začneš metati predpostavke.
TheEarthIsFlat
24. 09. 2020 19.15
+16
Pri nas bomo imeli "kovid" še tri leta potem ko drugje v svetu sploh ne bodo več vedeli kaj to je,
boslo
24. 09. 2020 20.10
+7
Škrat na kvadrat
24. 09. 2020 19.14
-9
Levaki so se v dobrih časih kreditirali. Janše se bojite, ker bi naredil minimalni red in prusmeril tok, denarja v drugo stran. Problem so samo €,.
DaVinci
24. 09. 2020 19.17
+9
Kadar je Jansa na oblast,se ne odpirajo kuverte,zginjajo miljoni,menjajo stolcki z isto stranko,norca se delajo tujci...no saj levi so pa dzamijo nabasal v Lj.Sej je vseeno kdo je na oblasti.en k. vse skupaj.
Škrat na kvadrat
24. 09. 2020 19.26
-4
Je razlika, ko je Janša na oblasti, mediji strogo gledajo pod prste.
LFC78
24. 09. 2020 19.04
+3
Meni ni jasno kaj se folk tako buni, pišuka rešujejo se podjetja, delovna mesta, turizem, ja logično da raste proračunski primankljaj, a ko je pa Bratuškova dala 5 mrd eur v banke, je bil pa folk tiho??? Ne štekam kaj bi sploh radi še???
IanNow
24. 09. 2020 19.06
+10
Ko je slo. Milijarde v zvon 1 in 2...vsi tiho.. Zanimivo.
IanNow
24. 09. 2020 19.06
+2
Kaj se resuje povej?.. No kaj se resuje z milijardami kreditiv?
LFC78
24. 09. 2020 19.07
+1
Ja tudi to seveda, mrd eur so letele, pa še letijo, samo tokrar zgleda res ljudem in podjetjem.
LFC78
24. 09. 2020 19.08
-3
Castrum
24. 09. 2020 19.13
+4
la-cucaracha
24. 09. 2020 19.13
+4
Rešujejo se samo podjetja v lasti SDS ovik podjetnikov kateri že tako in tako uporabljajo kreativno računovodstvo. Jaz nisem dobil iz tega naslova niti centa tako, da naj država tudi ne pričakuje, da ji bom plačeval kakeršenkoli davek .... Izognil se ga bom v velikanskem loku.
DaVinci
24. 09. 2020 19.15
+4
Kako se resuje?Daj mi pojasni.A se odoirajo nova delovna mesta?Ne?Kaj pa?Zejnemu dajo vodo za 1 mesec in pol bo spet zejen?
Castrum
24. 09. 2020 19.17
+6
@la.....če izpolnjuješ pogoje za pomoč, če si vložil zahtevek in če upoštevaš vsa pravila v skladu s temi protikriznimi ukrepi, potem si MORAL dobiti nadomestilo, tako kot smo ga vsi, ki nam gre slabše kot lani.
Castrum
24. 09. 2020 19.19
+3
@kuklinski, rešuje se tako, da se z državno pomočjo ohranjajo delovna mesta tam, kjer so zaradi corona krize podjetja prišla na rob. Če ne bi bilo državne pomoči, bi bila odpuščanja in veliko večje število brezposelnih.
DaVinci
24. 09. 2020 19.27
+5
Castrum
24. 09. 2020 19.33
+0
A hiša se zgradi brez "pufa"? A tovarne, ceste, mesta, infrastruktura se gradijo brez "pufa"? ...Dragi gospod, "puf" je gonilo razvoja družbe, pa naj se to še tako čudno sliši! ....
tekha
24. 09. 2020 20.52
-1
@lfc78 samo "nasim" podjetjem in "nasim" ljudem (zlasti zlahti - brat)
ds-65
24. 09. 2020 19.03
-4
Najboljša vlada v vsej zgodovini samostojne Slovenije. Bravo samo tako naprej. Šarko glej in se uči. Ti Šarko ja Ti nesposobnež.
DaVinci
24. 09. 2020 19.05
+1
Se strinjam.Najboljsa ever.So nam placali lepo novo ketno in ovratnico.Edino postlano je bolj svoh,ampak za to je pa Sarec kriv.
HumanNOTsheep
24. 09. 2020 19.05
+5
Glede na to da ciljaš na to da bo politika rešila vse lahko kar mirno drugič napišeš ... " BEEEEE "