Slovenija

Opozicija opozarja: gre za korak k privatizaciji zdravstva

Ljubljana, 12. 10. 2020 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za zdravstvo je kot zainteresirano delovno telo na nujni seji na zahtevo Levice, SD, SAB in LMŠ razpravljal o rešitvah na področju zdravstva v predlogu petega protikoronskega zakona. Predlagatelji seje menijo, da gre za korak k privatizaciji zdravstva, njihovih dopolnil odbor ni podprl. So pa nekatere popravke napovedali v koaliciji.

Po besedah državne sekretarke z ministrstva za zdravje Tine Bregant je bilo vodilo pri pripravi sprememb na področju zdravstva narediti sistem v teh razmerah odziven in zagotoviti tisto, kar je nujno za delo, tako glede pogojev, kot tudi pri nagrajevanju kadra, ki ga je premalo in je tudi podplačan.

Kako bo lahko 156 zasebnih zdravnikov skrajševalo čakalne vrste in zakaj se ne ustvari pogojev, da bi zdravniki, ki prihajajo iz javnega zdravstvenega sistema, tam tudi opravili več storitev, se je spraševal Jani Möderndorfer.
Kako bo lahko 156 zasebnih zdravnikov skrajševalo čakalne vrste in zakaj se ne ustvari pogojev, da bi zdravniki, ki prihajajo iz javnega zdravstvenega sistema, tam tudi opravili več storitev, se je spraševal Jani Möderndorfer. FOTO: Shutterstock

Opozicija opozarja, da gre za korak v smeri razgradnje javnega zdravstvenega sistema

V opoziciji pa so opozarjali, da gre za korak v smeri razgradnje javnega zdravstvenega sistema in k privatizaciji zdravstva. Vladi so očitali, da pod pretvezo obvladovanja nove koronavirusne bolezni posega v sistemsko zakonodajo. S tem, ko te rešitve vključuje v protikoronsko zakonodajo, pa tudi referendum o njih ni mogoč.

Največ kritik je bila na odboru deležna predvidena možnost, da se bodo lahko na nacionalni razpis za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, v okviru katerega bo na voljo 42 milijonov evrov, prijavili tudi zasebniki.

Po besedah Bregantove nacionalni razpis "predstavlja pristop k optimizaciji dostopnosti", skrajšanju števila nedopustno čakajočih na seznamih zdravstvenih storitev, upajo pa, da bo prispeval tudi k dvigu stroškovne učinkovitosti in kakovosti, pri čemer je pojasnila, da vzpostavljajo sistemsko meritev izidov.

Storitve bodo po njenih besedah izvedli izvajalci, ki bodo izpolnjevali pogoje, imajo dovoljenje za izvajanje zdravstvene dejavnosti. Kot je še dejala, upajo, da bo "končno denar sledil pacientom".

Trenutno ni znanih podatkov o čakalnih vrstah? 

Kako bo lahko 156 zasebnih zdravnikov skrajševalo čakalne vrste in zakaj se ne ustvari pogojev, da bi zdravniki, ki prihajajo iz javnega zdravstvenega sistema, tam tudi opravili več storitev, se je spraševal Jani Möderndorfer (LMŠ). Bojana Muršič (SD) pa se je opozorila, da trenutno sploh nimamo uradnih podatkov o čakalnih vrsta.

Poslanske skupine SD, LMŠ in SAB so predlagale dopolnilo, s katerim bi sicer prijavo na razpisu omogočili tudi zasebnikom, a bi imeli prednost javni zdravstveni zavodi, nato zasebni zdravstveni izvajalci s koncesijo ter šele na koncu zasebniki.

Kot je pojasnil Robert Pavšič (LMŠ), zasebniki storitev ne bi smeri opraviti z zaposlenimi, ki imajo sklenjeno pogodbo za poln delovni čas z javnim zdravstvenim zavodom. Dolžni pa bi bili tudi v celoti povrniti vse stroške zdravstvenih storitev, če bi bile te potrebne za odpravo morebitnih posledic njihovih storitev.

V Levici pa bi celotno poglavje glede nacionalnega razpisa črtali. Prav tako so predlagali črtanje člena, ki predvideva podaljšanje prehodnega obdobja pri uveljavitvi instituta odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti do decembra 2025. Miha Kordiš (Levica) je izpostavil, da mora biti odgovorni nosilec zdravstvene dejavnosti pri izvajalcu zaposlen, imeti pa mora ustrezno poklicno kvalifikacijo, veljavno licenco in najmanj pet let delovnih izkušenj v zdravstveni dejavnosti.

Ob tem je ocenil, da se prehodno obdobje podaljšuje le zato, da bo "lahko čisto vsak s. p., čisto vsak mazač dobil svojo tranšo javnih sredstev". Predsednica odbora za zdravstvo Anja Bah Žibert (SDS) ga je zaradi teh besed prekinila, ga opozorila, da tak način govora o zdravnikih kot o mazačih ni primeren in ne sodi v DZ, ter mu izrekla opomin. Kordiš je temu ugovarjal in navedel tudi nekaj kritik. "Vsakemu, ki se vam postavi po robu, jemljete besedo," je med drugim dejal.

Bah Žibertova mu je v nadaljevanju izrekla še dva opomina ter odvzela besedo. "Kljub temu, da sem vas opomnila, ste nadaljevali in žalil tudi mene," je dejala. Njeno odločitev pa je z glasovanjem potrdil tudi odbor. "Izvajanje, da so zdravniki mazači, je skrajno neprimerno," je poudarila Iva Dimic (NSi). Alenka Jeraj (SDS) je izpostavila, da ima vsak zdravnik v državi licenco, ki jo je dobil s strani ministrstva, tudi če je zasebnik. Medtem pa je Möderndorfer napovedal ugovor na kolegiju predsednika DZ.

Na odboru sicer nobeno o predlaganih dopolnil ni bilo deležno večinske podpore. V razpravi so večinoma sodelovali le opozicijski poslanci. Je pa Mojca Žnidarič (SMC) pojasnila, da so se v koaliciji poenotili o nekaterih dopolnilih, ki pa jih bodo vložili za obravnavo na seji matičnega odbora za delo; ta je sicer že začel sejo. Tako je napovedala dopolnilo, s katerim bi prehodno obdobje pri uveljavitvi instituta odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti podaljšali največ za dve in ne pet let.

Prav tako so se po njenih besedah poenotili o črtanju člena, ki predvideva podaljšanje roka za uveljavitev omejitve za delo zdravnikov iz javnih zavodov pri drugih izvajalcih (največ osem ur tedensko) s 1. januarja 2021 na 1. januar 2022. Kot je poudarila Žnidaričeva, so se na njihovo pobudo z ministrstvo za zdravje in koalicijskim partnerji dogovorili, da ne bo nobenega podaljšanja, kar pomeni, da bomo lahko kadre zadržali v javnih zdravstvenih zavodih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bavci11
13. 10. 2020 09.18
+2
Kucana to ne zanima. On hodi na operacije v Svico v privat bolnico. Placa seveda zavarovalnica.
Bavci11
13. 10. 2020 09.19
+2
placa Slovenska zdravstvena zavarovalnica. Za nase privat v Svici pac ni problem.
User1536496
12. 10. 2020 20.59
-2
Javno ne more biti privatno, tudi LPP ni privat firma, vse kar se financira iz kakrsnega koli proracuna je javno in pika. Privat naj odprejo tisti, ki imajo kapital in znanje in si upajo biti privatniki v SLO
ActiveR
12. 10. 2020 18.35
+3
Poiščite članek na googlu: Preplačani materiali v slovenskem zdravstvu, pa boste razumeli zakaj leva klika potrebuje javno zdravstvo kot ga imamo. Temu je potrebno narest konec, ukinit mreže, ki držijo monopol in nas molzejo.
Paskakvali
12. 10. 2020 16.56
-5
Hehe.....vrli janševiki.......jaz sem takoj za to da gre vse privat v zdravstvu.......Samo da ne boste potem jamrali kako in kaj pa da se ne bo potem še vam kolcalo po zdravstvu iz Juge.......
Lisec7
12. 10. 2020 16.53
-1
je to kaj sorodstva: Beović- Vlaovoić??
Uporabnik458403
12. 10. 2020 16.40
+6
Pri nasih politikih sploh ni interesa po zasebnem zdravstvu, ker politiki lahko kradejo le iz javne zavarovalnice in javnih narocilih opreme in investicij v gradnji....... Pri zasebnikih bi jih ta financni tok obvozil.......... Vse kar hoce ta vlada jeb da zasebniki dobijo delo tam, kjer so cakalne vrste in to za isto ceno......... Ce nekdo dobi recimo isto operacijo za isto ceno v Avstriji bo komot lahko sel k avstrijcu in bo nasa javna zavarovalnica to placala
JApajaDAja
12. 10. 2020 16.36
+5
kako je to urejeno v nemčiji?! vsi delajo vse, plača zavarovalnica pacienta!
Paskakvali
12. 10. 2020 16.42
-3
V Sloveniji lahko izbiraš med bolnicami kjer bi ti opravili poseg........v Nemčiji Avstriji itd. izbiraš med tistimi s katerimi ima tvoja zavarovalnica pogodbo.......
BETONSKI
12. 10. 2020 16.21
+5
PRIVATIZACIJA ZDRAVSTVA ????? PA KAJ TI LJUDJE GOVORIJO,PA KAJ DELAJO TI OTROCI V PARLAMENTU.
Uporabnik458403
12. 10. 2020 16.20
+7
Pa se to. Ko se v javnem sektorju zapolnijo vse financne kapacitete recimo 1000 menjav kolka na leto to pomeni, da ste navrsti naslednje leto..... Pa to ne pomeni, da ste naslednjo leto navrsti zato, ker nimajo casa ali opreme ampak zapolnjena kapaciteta 1000 operacij kolka....in na taksen nacin se tudi podaljsujejo cakalne vrste
Uporabnik1940659
12. 10. 2020 16.06
-2
No, to ni prvi poskus, žal............🙈🙉🙊🐑🐑🐑Ampak o tem je prepovedano govoriti.........🕯🕯🕯🕯🕯
User768643
12. 10. 2020 16.22
-1
Če so levi zavozili javno zdravstvo, bo potreben zaseben sektor za reševanje trenutnega stanja.
Bavci11
12. 10. 2020 15.58
+1
Fajonisti in levicarji so rihtali zdravstvo skoraj neporetrgano 75 let.... slo pa je vedno na slabse razen da so se nekateri njihovi mastili ob dobavah tak da MRS!
grumf
12. 10. 2020 16.02
+1
Uf ja, ko bo privat bo pa tako fajn, da nam nau nč jasno ane :) Ker povsod, ker imajo privat zdravstvo imamo same pozitivne zgodbe, 100% dostopnost, manj socialnih razlik, boljše splošno zdtavje prebivalstva, manj košta proračun itd itd itd... Ljudje, v normalnih državah je privat zdravstvo problem, pri nas (balkanizem) bo najbrž za lep del prebivalstva poguben.
Uporabnik1940659
12. 10. 2020 16.04
-3
Tako bomo imeli zdravstvo za bogate in revne..........
Uporabnik458403
12. 10. 2020 16.33
-1
Xxxyyyyyy12345.....lepo ti perejo glavo........ Se posebej s tem, da mislis, da imas sejdaj brezplacno zdravstvo........ Denar za brezplacno zdravstvo ti ga ze prej vzamejo kot do tebe pride...... Delno pa placas z dopolnilnim in z doplacili
fafajonka
12. 10. 2020 15.52
+4
je kdo že kdaj videl kakšnega visokega politika v ambulantni čakalnici
vomo
12. 10. 2020 15.48
+5
Zavarovalnica je problem in ona če se hoče it tega biznisa mora sprejeti ta riziko, da ne bo mastno služila, ker bo pač imela tako pogodbo, da ne bo vsebovala rizika..kar je v ameriki so pa zavarovalnice KRIVE, ker tam res monopolno mastno služijo in še država jim pr term pomaga.
Uporabnik458403
12. 10. 2020 16.08
+3
Vomo.....a kako pa pol to deluje pri zavaruvanju avtih hisah in podobno........... Ce bi morali vsi imeti avte in hise zavarovane preko drzavne zavarovalnice bi bilo zavarovanje avta in hise vsaj 50% drazje
Paskakvali
12. 10. 2020 15.48
+2
Svetice brihten kot tič z leseno grčo v glavi........sam tolk za info.......zasebni zobozdravniki na koncesijo so DEL JAVNEGA ZDRAVSTVA!!!!!!!!
Paskakvali
12. 10. 2020 15.52
+4
Problem je v programih ZZZS koliko namenijo za določene zdravniške usluge.Ko nek specialist pokuri kvoto ki mu jo je ZZZS odobrila lahko naprej dela samo še samoplačnike ali pa probono kar se pa še ni zgodilo. Isto velja za javne ustanove - ko program izpolnijo je to to......
Uporabnik458403
12. 10. 2020 16.13
+2
Paskakvali.......imas ti leseno buco.... Ja zasebni zobozdravniki na koncesijo so zasebniki, ki delajo na napotnici javnega zdravstva...... In jaz zagovarjam taksno zdravstvo za vso nase zdravstvo in ne samo za zobozdravnike in ginekologe....... A sedaj tvoja lesena buca razume ali bos spet za mene trdil kaj drugace
Paskakvali
12. 10. 2020 16.38
-2
Drž se raje volana........upam da vsaj tega obvladaš.........
Paskakvali
12. 10. 2020 16.40
-1
Da boš morda razumel.......kdo ima prednost pri zdravniku koncesionarju ...... samoplačnik ali zavarovanec ZZZS?
Uporabnik458403
12. 10. 2020 16.46
+2
Papaskvali....... Moja soseda iz otrostva je zobozdravnica. Prej v javnem, zadnjih 6-7 let pa zasebnica in koncesionarka....... Se pomagal sem ji pri izgradnji zasebne ambulante.......TAKO DA VEM MARSIKAJB TUDI KAKO DELUJE...... In celo zagovarjam te modele za celotno zdravstvo ker so dalec najboljsi, kar lahko naredimo v nasi drzavi...... Prednost ima tisti , ki prej poklice........
Paskakvali
12. 10. 2020 16.51
-1
E vidiš NI RES!!!!!!!!! Prednost ima zavarovanec ZZZS.......pojma nimaš.......Če si omare pomagal nositi ne pomeni da že vse znaš in veš.........Če je ona koncesionarka ZZZS -ja imajo pri njej prednost zavarovanci in ne samoplačniki . Ti pridejo na vrsto šele po zavarovancih. Vse informacije o tem kako in kaj so javno dostopne in si jih lahko ogledaš na spletnih straneh ZZZS.
Uporabnik458403
12. 10. 2020 16.57
+2
Paskakvali.....ne modruj prevec.... Vsak se dogovori za datum in cas..... To kar pise v zzzs je pac samo napisano in v praksi neizvedljivo....... Ce pa pride do nujnih primerih pa pac zasebniki podaljsajo delovni cas in vse naredijo v najkrajsem moznem casu............ Ni to javni sektor ob 15 uri grem domov..... Ona gre marsikdaj ob 21 uri v ambulanto, ce koga zob boli..... V javnem pa telofon zvoni v prazno
Uroš
12. 10. 2020 15.46
+0
Ne vem ali so politiki tako zabiti, da tega ne razumejo, ali pač namerno zavajajo narod. Javno zdravstvo ostaja. Razkraja se državno zdravstvo. Pacient bo odslej lahko šel tudi k privatniku. Plačala bo pa v obeh primerih zavarovalnica. Ali enemu ali drugemu ponudniku.
zajebant2
12. 10. 2020 15.42
+2
levakom pač ni, da bi se čakalne vrste skrajšale, če privatnik dela na napotnico mi je vseeno komu grem, saj tak so levaki uničili zdravstvo v njihovi 25 letni vladavini
vomo
12. 10. 2020 15.45
+2
kilklop
12. 10. 2020 15.50
+6
Sej greš že zdaj k privatnikom , samo ko prideš tja ti reče da na napotnice več ne delajo ker so porabili ves državni denar in moraš čakati na drugo leto,ko ga spet dobijo.Denar je problem.
Periot222
12. 10. 2020 16.26
-2
In kaj delajo desni fasisti?Kradejo ,lazejo in unicujejo narod!!!!!
Uroš
12. 10. 2020 15.41
+3
Skrajni čas, da se državno zdravstvo začne zavedati, da dela slabo. Vi pri 24ur pa ne nabijajte, da gre za razkroj javnega zdravstva. Zdravstvo bo še vedno v enaki meri plačano s strani zavarovalnic, le, da bomo državljani lahko izbrali ponudnika storitve in ne bomo več rabili prenašati tečnih medicinskih sester itd. Tudi pekarne niso več državne pa smo državljani hitro navadili na pester izbor kruha.
fafajonka
12. 10. 2020 15.36
+4
v javno zdravstvo vplačujemo vsi elita se pa zdravi v zda in švici
fafajonka
12. 10. 2020 15.32
+0
saj z javnim zdravstvom katerega že desetletja obvladujejo nesocialni demokrati tako ali tako ni nič
BETONSKI
12. 10. 2020 16.22
minotaurus minotaurus
12. 10. 2020 15.30
+4
Ja vse gre v smeri amerike.Na zacetku bo zgledalo odlicno ker se bojo cakalne vrste zmansale. Cez nekaj let boste pa samo resilca placali 500 eu +, kot ga placujejo v USA. Kar klicite hudica. V Ameriki je zlom roke cca 20k dolarjev sam tok v razmislek.