Slovenija

Peticija za lažji dostop do varstvenega dodatka: ker si vsak zasluži dostojno starost

Ljubljana, 30. 11. 2020 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
58

92.000 starostnikov živi pod pragom revščine, prejemnikov varstvenega dodatka pa je le 22.600. Ne gre za to, da ostali do njega ne bi bili upravičeni, temveč gre za številne birokratske prepreke, zaradi katerih do njega ne znajo in ne (z)morejo priti. Društvo Humanitarček tako poziva odločevalce k avtomatizaciji in debirokratizaciji dodatka že v sedmem protikoronskem paketu.

Pri nas pod pragom revščine po ocenah živi 92.000 starostnikov ...
Pri nas pod pragom revščine po ocenah živi 92.000 starostnikov ... FOTO: Dreamstime

Pri društvu Humanitarček so začeli s peticijo za avtomatizacijo in debirokratizacijo varstvenega dodatka, s katero želijo doseči, da bi lahko vsak starostnik v jeseni življenja živel dostojno, zato pozivajo odločevalce, da v sedmi protikoronski paket vključijo tudi bistveno poenostavljen dostop do tega dodatka. 

Kot je zapisano v obrazložitvi pobude za avtomatizacijo in debirokratizacijo varstvenega programa, s katero je začelo društvo Humanitarček, se prostovoljci društva že vrsto let srečujejo z vse globljimi stiskami starostnikov v Sloveniji. Tudi nekatere pravice, ki so zanje predvidene, so jim nedostopne, predvsem zaradi nepoznavanja oziroma prezapletenega sistema vlog. Med temi pravicami je tudi varstveni dodatek, namenjen osebam, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere ne morejo vplivati. Kljub temu ga v Sloveniji prejema le okoli 22.600 ljudi, čeprav pod pragom revščine živi kar 92.000 starejših od 60 let. 

Do leta 2012 so bili starostniki upravičeni do t. i. starostne oziroma državne pokojnine. Šlo je za skoraj avtomatično kompenzacijo do praga preživetja za tiste, ki niso prejemali zadostne pokojnine iz naslova svojega pokojninskega zavarovanja. Sprememba socialne zakonodaje pred osmimi leti pa je vrste pokojnin, ki niso izvirale iz vplačil v pokojninsko blagajno, izključila. Dodatek za tiste z najnižjimi pokojninami je tako postal socialni transfer iz socialne blagajne, pogojevan kot druge oblike socialne pomoči. 

Tone, 72 let, 435 €. Žena je umrla za rakom dojke. V stanovanju se stiska s hčerjo, ki je zaradi epilepsije trajno nezaposljiva. Skupaj poskušata skrpati konec meseca z začetkom. Jesta 'ajmohte', včasih jajčno juho. Izrezujeta kupone iz časopisov in se po znižane konzerve odpravita peš – tudi na drug konec mesta. Kaloriferja nimata vklopljenega, saj ju je strah vsakega dodatnega evra na položnici za elektriko. Samo upata, da na zimo ne stakneta pljučnice ...

Od leta 2012 lahko za varstveni dodatek zaprosijo tisti, ki so trajno nezaposljivi ali nezmožni za delo, ženske, starejše od 63 let, in moški, starejši od 65 let, pa tudi ljudje, ki prejemajo denarno socialno pomoč ali pa bi tako pomoč lahko prejemali. 

Denarna socialna pomoč in varstveni dodatek sta se z novim zakonom takrat sicer nekoliko zvišala, a ob spremenjenih pogojih. Skladno z novim Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev so pri odločanju o upravičenosti do pomoči poleg dohodka posameznika ali njegovih družinskih članov začeli upoštevati tudi premoženje. Že s samo spremembo je pravico do varstvenega dodatka izgubilo precej dotedanjih upravičencev.

Še več ljudi se je dodatku prostovoljno odreklo, ko se je izkazalo, da je država začela bistveno dosledneje upoštevati Zakon o zakonski zvezi in družinskih  razmerjih (ta sicer že od leta 1976 otrokom praviloma nalaga dolžnost preživljanja staršev). 

Sodna praksa je pokazala, da so dediči v dednem postopku državi morali vrniti prejeta sredstva upravičencev, sicer je država dolg lahko izterjala tudi z zaplembo deleža nepremičnin. Dediči so tako s stanovanjem ali hišo svojih pokojnih staršev lahko razpolagali šele, ko so iz lastnega žepa ali iz same zapuščine državi povrnili varstveni dodatek, ki so ga zaradi finančne stiske dobivali njihovi starši. Nova praksa je povzročila dramatično zmanjšanje prejemnikov, saj so starejši raje životarili v revščini, kot da bi svoje otroke obremenjevali po smrti.

Že prvo leto se je število prejemnikov varstvenega dodatka zmanjšalo s 46.572 na 10.217, torej za 78 odstotkov. Ureditev so nato popravili in od leta 2017 varstvenega dodatka ni treba vračati, vendar se število prejemnikov še vedno zelo počasi veča. 

Ana, 77 let, 350 € pokojnine, in Jože, 78 let. Imata sina, s katerim nimata stika, saj se je vdal alkoholu. Ko je še prihajal domov, so bili agresivni izpadi na dnevnem redu, zadnjih deset let ne vesta niti, kje je. Drugih otrok nimata. Ogrevata se z grelno odejo (eno), saj nimata denarja za kurjavo, ki bi jima omogočila toplejšo zimo. Vsak mesec upata, da bosta še zmogla iti po pakete hrane Rdečega križa. 

Veljavna zakonodaja pri ugotavljanju upravičenosti do varstvenega dodatka med drugim (dohodki in premoženje) preverja tudi, ali si vlagatelj lahko zagotovi preživetje s pomočjo tistih, ki so ga dolžni preživljati. V tem primeru je praviloma potrebna notarsko izvršljiva pogodba o preživljanju oziroma odpovedi preživljanja med otroci in starši, ki pa si je marsikdo ne more privoščiti (stane vsaj okoli 50 evrov).

Upoštevati moramo tudi, da je ogromno družin s skrhanimi odnosi ali drugimi težko premostljivimi okoliščinami. V omenjenem primeru starostniki do varstvenega dodatke ne morejo in v zadnjih letih življenja životarijo v revščini. 

Glavni razlogi za podpovprečno izkoriščanje te sistemske možnosti pomoči za tiste, ki to res potrebujejo, so tako predvsem nepoznavanje sistema pridobitve varstvenega dodatka, nedostopnost obrazca v prosti prodaji, preobsežnost in prezahtevnost obrazca in digitalizacija rešitev, ki v tem primeru ni dobra rešitev za končne uporabnike, saj moramo upoštevati, da gre za starejše ljudi. 

Še vedno je zakoreninjen tudi strah, da bo varstveni dodatek treba vračati.  

France, 90 let, 290 € pokojnine. Žena je umrla pred 10 leti, edini sin je umrl za rakom pred 15 leti. Našli smo ga z izklopljeno elektriko, grel se je s termoforjem. Na pultu je imel četrtino hlebca kruha, ki si ga je "naštel" za naslednjih 10 dni, skupaj s štirimi paštetami in nekaj konzervami pasulja.

Predlog društva Humanitarček je tako uvedba avtomatiziranega informativnega izračuna za vse starostnike – katere pravice bi jim lahko pripadale in kakšna bi bila višina varstvenega dodatka. V primeru, da ne vložijo ugovora, se v sedmem paketu ukrepov za omilitev posledic epidemije varstveni dodatek dodeli po uradni dolžnosti. 

"V društvu Humanitarček poudarjamo, da nismo in ne želimo biti politično opredeljeni, da je naša pobuda nastala izključno na podlagi dolgoletnih osebnih izkušenj pri delu s starostniki in brezdomci ter da je njen edini namen pomoč najranljivejšim članom naše družbe," so zapisali na koncu. 

Peticijo lahko podpišete tukaj

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
02. 12. 2020 11.53
+1
Same laži, revščine vedno več. Samo meglo mešajo, na naredijo pa nič.
RdecaZvezda
01. 12. 2020 08.40
+1
Doma naj najprej popravijo krivice,tako pokvarjene države ni v celi EVROPI,toliko imajo za povedat čez TITA,ampak za časa njega ni bil nihče lačen in ni bilo treba iskati hrane po kontejnerjih tako kot danes,govorite o vrstah pred trgovinami,kaj pa danes delate pred trgovinami,čakate na voziček tako kot 68 l na Češkem,revščina ni pred vrati,je že za vrati.
Periot222
30. 11. 2020 21.21
+3
ZALOSTNO KAKO SO LJUDJE REVNI !UNICEF VAS PA NAJ BO SRAM DA ZBIRATE DENAR ZA AFRISKE OTROKE!
bojer
30. 11. 2020 20.29
+3
Kar vse vprek višati socialne transferje, to je malo mimo. So pa med nami ljudje, ki resnično potrebujejo pomoč in pri tem ne prikazujejo napačnega stanja. Tukaj računati na CSD-je je iluzorno. Če ne grejo k starostniku več let in sploh ne vejo, da ga ni več, kaj šele, da bi se ukvarjali še s čim. Vse kaže, da bi bilo primerno na ministrstvu za te probleme zadolžiti nekoga drugega.
1918
30. 11. 2020 19.43
+6
ne, enkrat je pa treba stvarem narediti konec. ukinit vse socialne transferje, ukinit "humanitarne" organizacije. uno klapo na centrih za socialno delo nagnat naj delajo. študentje naj študirajo, za to bi dobili štipendijo-kredit, ko bi se zaposlili bi vračali, pavziranje ni možno, delodajalci če rabijo delavca naj ga zaposlijo, če za 10 dni, pa naj bo za 10 dni, pogodba, prijava, plačilo prispevkov, zaposlitev delavca na črno - kazen taka, da bo zaprl firmo, otroški dodatek se spremeni v utd za vse do polnoletnosti, če kdo ostane brez dohodkov, naj csd ugotovi dejansko premoženjsko stanje, za tiste, ki ne morejo preživet, naj se odobri državna subvencija v bonih: na osebo xx kg kruga na mesec,xxl mleka, itd, elektika: števci kot pri angležih, predplačano število kwh, enako voda, če segrevajo z elektriko pri odprtem oknu , ko dosežejo limit kwh=stop, ni več elektrike. starši, ki ne skrbijo za svoje otroke, nastopi csd (kot na švedskem). družba mora preiti iz neskončnega trošenja v ustvarjanje, pa naj kdorkoli reče, da je to fašizem ali komunizem, vseeno, sedanji sistem ne vzdrži, konec
TEHNOVED
30. 11. 2020 19.20
+4
ODSTAVEK KI VSE POVE!! Do leta 2012 so bili starostniki upravičeni do t. i. starostne oziroma državne pokojnine. Šlo je za skoraj avtomatično kompenzacijo do praga preživetja za tiste, ki niso prejemali zadostne pokojnine iz naslova svojega pokojninskega zavarovanja. Sprememba socialne zakonodaje pred osmimi leti pa je vrste pokojnin, ki niso izvirale iz vplačil v pokojninsko blagajno, izključila. Dodatek za tiste z najnižjimi pokojninami je tako postal socialni transfer iz socialne blagajne, pogojevan kot druge oblike socialne pomoči. VE SE KDO JE BIL NA OBLASTI V TEH LETIH! SD IN DERIVATI LDS!
Jožajoža
30. 11. 2020 18.21
-5
ne ga no lomit.peticije postavljat janševi vladi je tako,kot bi si dal strel v koleno.ti jemljejo,ne dajejo. ste že pozabili,kako katastrofo od države so pustili po vladanju 2004-2008.prazne banke,polne borze dela,zakreditiran narod,ukinil veteranske dodatke,odvzel starostne penzije kmečkim ženam....
Ana Sols
30. 11. 2020 21.11
+1
Se predobro se spomnimo kakšno sranje Janševa vlada vsakič pusti.
RdecaZvezda
01. 12. 2020 08.46
Janša se je spremenil na boljše,emšo se mu je povišal in je postal pametnejši in bolj modro dela odločitve.
TistoPravo
30. 11. 2020 17.24
+2
Ljudem dat denar oziroma lažjo pot do vrednosti denarja...samo naj ima vsak"bankovec" vrednost z rokom uporabe...dost je trga kopičenja v nedogled na kupčke
EEgon
30. 11. 2020 16.36
+6
Če bo peticija uspela in bo dejansko prišlo do sprmembe, potem ne bo denarja za 30.000 borcev NOB, ki dobijo za dodatek pri udejstvovanju v WW2, čeprav so se rodili l.1946 ?
RdecaZvezda
01. 12. 2020 08.50
+1
Pravih borcev ni več,zdaj so predsedniki zveze borcev letniki 40+,to je treba vse ukinit,obeležja in spomin se naj ohranja še naprej kar se pa ugodnosti za ostale tiče,ukinit.
Geres
30. 11. 2020 16.33
-1
Potrebno bo poenostavit zadeve. NZL ima za vse državljane po določeni starosti (65 let) enako državno pokojnino, ne glede na to ali so kdaj delali ali ne. Se pravi neke vrste UTD za starejše. Ta zadostuje za golo preživetje. Kar bi imel več, si pač sam dolžen prišparat z varčevanjem. Zato pa so seveda odtrgljaji od plače bistveno nižji. Pri nas ti poberejo pol plače, potem pa rečejo, da dodatno varčuj za penzijo, pa plačaj iz svojega žepa zobarja itd. Naj torej nudijo osnovo, znižajo davke, za ostalo pa bomo poskrbeli sami. Saj moramo tudi sedaj. Edina razlika je, da dvakrat plačamo. Najprej preko davkov, nato pa še plačamo iz žepa.
hotchilipoper
30. 11. 2020 15.26
+15
Za poštene v tej državi ni kruha
iebeck
30. 11. 2020 15.21
+13
Poklon društvu Humanitarček za skrb in delo, katerega bi morali opravljati za to dobro plačani politiki, ki imajo na razpolago megalomanske službe za te zadeve. Morda pa namenoma vršijo genocid ? Kaj naj si drugega mislimo ?
BeGood
30. 11. 2020 15.20
+11
UTD v višini najmanj 500€ za vse nad 60 let, ne pa da jih na starost silimo v delo in celo v iskanje služb. Naj se delovna mesta sprostijo za mlade.
hotchilipoper
30. 11. 2020 15.16
+0
temveč gre za številne birokratske prepreke, zaradi katerih do njega ne znajo in ne (z)morejo priti.NOČEJO PRITI !!!
igor1
30. 11. 2020 14.47
-1
najboljse prepisat na druge pustit si stanovanjsko pravico in cooming varstveni dodatek
igor1
30. 11. 2020 14.44
+3
brezveze13
30. 11. 2020 14.22
+2
zavrnite vse in vrnite vse migrante ki so se prišli k nam samo napajat na državni proračun in niso niti pripravljeni delat, s tem da imajo v žepu vsi telefone EIFONE višjega kakovostnega razreda, denar ki ga nekontrolirano delite tem nepreverjenim modelom razdelite med slovenski narod ki je tudi prispeval pri gradnji in razvoju države. Istočasno pa apeliram na vse ustanove ki toliko zagovarja te migrante kot tudi levičarji da se naj malo zamislijo o svojem početju. V današnjem času ni skoraj nikjer po svetu potrebno da bi ljudje ilegalno prehajali ozemeljske meje, meje so skoraj povsod odprte narave, in tisti ki želi nekam priti po normalni poti lahko to stori legalno po ilegalni poti se danes vlačijo samo osebki s sumljivo preteklostjo ali namembnostjo. PRAV TAKO OSEBKI KI NE MOREJO UITI IZ SVOJIH DRŽAV KO JIM TO ENKRAT USPE LAHKO PO PREBEGU V PRVI DRŽAVI ZAPROSIJO ZA REGISTRACIJO IN S TEM DOKUMENTOM NATO NORMALNO PREHAJAJO NADALNE MEJE BREZ TIHOTAPSTVA IN NE BO NOBENE HUDE ALI VROČE KRVI
Timy15
30. 11. 2020 14.16
+15
Za upokojence z nizkimi pokojninami,ki so v življenju tudi trdo delali pri nas ni posluha,pa čeprav jim ne ostane niti za kruh.Za razne brezdelneže,tudi tuje,pa je vedno dovolj denarja.
jackrussel
30. 11. 2020 14.15
+10
Glavno, da smo mala švica in da je oportunist Erjavec zrihtal 1000 eur penzije. In potem taksni siromaki še volijo Desus.
Slobodan Cvijetinovic
30. 11. 2020 13.41
-9
Svet na mladih stoji...... Prvo poskrbite za lačne otroke!
METKA102
30. 11. 2020 13.45
+14
Za otroke so dolžni skrbeti starši, šele potem vsi drugi. Ko pa se starši postarajo, se situacija obrne, so otroci dolžni skrbeti za starše.
Cesar Millan - Vodja krdela
30. 11. 2020 14.02
+16
Ne razumem ,da je sedaj prišla kriza za nas upokojence !!! Same laži upokojenci se že 30 let borimo z premajhno odmerjeno pokojnino !!!!
Gardon Game
30. 11. 2020 14.15
-2
hotchilipoper
30. 11. 2020 15.19
+8
METKA,v švici nobeden upokojenec ne potrebuje pomoč od otrok,ker država pošteno ravna z državljani,nas pa imajo za sužnje,na starost ti pa še tisto poberejo,kar si prišparal v vsem življenju.