Slovenija

Peticija za odpravo jajc baterijske reje s skoraj 7000 podpisi. Jata Emona: Tip reje kokoši v ničemer ne vpliva na hranilno vrednost jajc

Ljubljana, 28. 03. 2018 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
63

Podpis pod peticijo za odpravo jajc baterijske reje je doslej prispevalo 6800 posameznikov. Društvi, ki sta zagnali peticijo, ob tem izpostavljata, da 61 odstotkov jajc v Sloveniji prihaja iz baterijske reje, trgovce pa želita spodbuditi, da tovrstna jajca umaknejo s svojih polic. Cene jajc so se v slovenskih trgovinah v zadnjih desetih letih sicer precej povišale.

Društvo za zaščito živali Ljubljana in Zavod Danes je nov dan sta pod peticijo za odpravo jajc baterijske reje doslej zbrala več kot 6800 podpisov. S peticijo želita spodbuditi trgovce v Sloveniji, da umaknejo tovrstna jajca s svojih polic.

Društvo za zaščito živali Ljubljana in Zavod Danes je nov dan sta kampanjo proti baterijski reji zagnala v ponedeljek, osnovni cilj, zbrati 5000 podpisov pa jim je uspelo preseči v nekaj več kot 30 urah.

"Izjemno uspešna kampanja za odpravo jajc iz baterijske reje je z vsako minuto bolj glasna. Zato smo se odločili, da nadaljujemo zbiranje podpisov. Naslednji cilj je 10.000 podpisov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Baterijska reja je v primerjavi z aletrnativnimi oblikami, kokošim najmanj prijazna.
Baterijska reja je v primerjavi z aletrnativnimi oblikami, kokošim najmanj prijazna. FOTO: iStock

Ob predstavitvi kampanje so sicer poudarili, da v Sloveniji 61 odstotkov vseh jajc prihaja iz baterijske reje. Ta pa je v primerjavi z alternativnimi oblikami, kot so hlevska, prosta ali ekološka reja, kokošim najmanj prijazna. Po njihovem mnenju nobena reja, ki je namenjena masovni proizvodnji, ni idealna za dobrobit živali, je pa ustavitev baterijske reje prvi korak k izboljšanju kakovosti življenja kokoši.

Direktor Jate Emona: Smrtnost kokoši je najmanjša v baterijski reji

Medtem v Jati Emona, največjem slovenskem proizvajalcu jedilnih jajc, poudarjajo, da tip reje kokoši v ničemer ne vpliva na hranilno vrednost jajc. "Na to vplivata le zdravje in prehrana živali, vpliva pa tip reje na smrtnost kokoši tekom nesnosti, porabo krme po jajcu, higieno jajc in emisije prahu, smradu in CO2 v okolje," je pojasnil direktor Jate Emona Stojan Hergouth.

Najmanjša emisija prahu, smradu in CO2, najčistejša jajca, najmanjša poraba krme po jajcu in najmanjša smrtnost kokoši je po njegovih besedah v baterijski reji, vse ostale reje so slabše v vseh naštetih parametrih. "Najslabše jo higiena jajc odnese pri prosti reji, največja je tudi smrtnost in tveganje kužnih bolezni, največja poraba krme in največje emisije prahu, smradu in CO2 v okolje," je dejal in dodal, da je življenjska doba kokoši v vseh tipih reje pri tržnih proizvajalcih omejena na eno leto.

Sodobne reje vseh tipov (eko reja, prosta reja, talna reja in baterijska reja) so opremljene z avtomatskimi krmilnimi trakovi in kapljičnimi napajalniki. Krme se v sestavi ne razlikuje bistveno, le pri eko prireji morajo imeti sestavine in posledično krmilo eko certifikat. Glede vsebnosti škodljivih snovi pa za jajca vseh rej veljajo enako stroge zahteve.

Pri prireji jajc se v nobenem tipu reje ne uporablja antibiotikov ali kakršnihkoli drugih nedovoljenih snovi, je poudaril in dodal, da so živali v vseh registriranih rejah pod nadzorom pogodbene veterinarske ambulante in uprave za varno hrano ter so podvržene rednim higienskim in zdravstvenim pregledom, jajca pa še pregledom na prisotnost škodljivih snovi.

"Bistvo razlik med različnimi tipi rej je torej prostor, ki ga imajo kokoši na voljo, in percepcija ljudi glede njihove sreče oziroma nesreče," je povedal in pojasnil, da so z vidika stroke pomembni kazalci sreče proizvodnih živali smrtnost, obolevnost, število poškodb in število znešenih jajc.

Pri baterijski reji je na kvadratnem metru 13 kokoši, gibanje je omejeno.
Pri baterijski reji je na kvadratnem metru 13 kokoši, gibanje je omejeno. FOTO: iStock

Pri eko reji je šest kokoši na kvadratni meter hlevske površine, kokoši se lahko gibajo večino časa (tudi na prostem), pri prosti reji je devet kokoši na kvadratni meter hlevske površine, tudi tem je omogočeno gibanje večino časa (tudi na prostem), medtem ko je pri talni reji devet kokoši na kvadratnem metru hlevske površine, gibanje je omejeno na zaprti hlev. Pri baterijski reji pa je na kvadratnem metru 13 kokoši, gibanje je omejeno.

Jata Emona po pojasnilih direktorja Hergoutha spoštuje različne poglede potrošnikov in trgovcev na različne tipe rej. Proizvajajo namreč tako jajca iz baterijske (50 odstotkov), talne (45 odstotkov) in proste reje (pet odstotkov).

V Sloveniji za prehrano 178 jajc na prebivalca

V Sloveniji za prehrano na leto sicer potrošimo skoraj 11 kilogramov ali 178 jajc na prebivalca. Kokoši nesnic je približno 1,7 milijona, ki skupaj znesejo povprečno milijon jajc na dan. Domača proizvodnja jajc skoraj v celoti pokrije domačo potrošnjo, so sporočili iz statističnega urada.

Po oceni prebivalcev, ki jih je urad anketiral, je letna poraba jajc precej nižja. Posameznik je namreč v povprečju ocenil, da porabi 80 jajc na leto. Kot so pojasnili v uradu, podatek o potrošnji kaže količino, ki je prebivalcem Slovenije v enem letu na razpolago, in da je pri tem treba upoštevati, da so vanj zajete tudi izgube in spremembe zalog na ravni trgovine na drobno in končnih porabnikov.

Stopnja samooskrbe z jajci je v Sloveniji skoraj 95-odstotna.
Stopnja samooskrbe z jajci je v Sloveniji skoraj 95-odstotna. FOTO: Thinkstock

Cene jajc so se v slovenskih trgovinah v zadnjih desetih letih precej povečale. Od leta 2008 do lani so se dvignile za 38,8 odstotka, medtem ko so se cene v celotni skupini hrana v povprečju zvišale za 23,7 odstotka. Lani je bilo treba za deset kokošjih jajc odšteti povprečno 1,70 evra.

Stopnja samooskrbe z jajci je v Sloveniji skoraj 95-odstotna. Povečuje se izvoz jajc. Ta je lani dosegel 4,5 milijona evrov, medtem ko je uvoz znašal 2,7 milijona evrov. Uvoz se poveča v času velikonočnih praznikov. Marca lani je Slovenija uvozila 20 odstotkov celoletnega uvoza jajc.

Slovenija največ jajc oziroma približno dve tretjini izvozi na Hrvaško. Sledi izvoz v Avstrijo, ki znaša okoli 22 odstotkov, in na Madžarsko, ki je približno šestodstoten. Največ jajc pa uvozi iz Litve (39 odstotkov), Italije (30 odstotkov) in Latvije (10 odstotkov).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odkimasin
29. 03. 2018 13.57
+1
Naša ma najrajš moja domača jajca!
Sušc
29. 03. 2018 10.18
Kje lahko podpišem peticijo?
ivan.z Doba
28. 03. 2018 17.13
+11
Ne gre za hranilno vrednost jajc. Gre za pogoje v katerih živijo kokoši nesnice. Vse živali, ne samo kokoši, si zaslužijo dostojno življenje.
GOFLAC
28. 03. 2018 16.09
-2
Če smo že pri kurah butalci, potem dajmo še na listo ekoloških živali še svinje, purane, govedo, tudi gojeno divjad, pa ukinimo gensko spremenjeno hrano in rastlinam omogočimo naravno rast. Matr smo butalci slovenci, kaj se gremo, da zapravljamo čas.
pepe007
28. 03. 2018 15.37
-4
Kg človeškega mesa na m2 v javnem vrtcu je nekje enak kot kur nesnic v kletki. Igralnica v vrtcu mora biti velika vsaj 40 m2 za 22 otrok, ki tam tudi spijo popoldne. Otroci imajo čez palec v najvišji starostni skupini 15 kg. Prištejemo še dve odrasli osebi in smo na skoraj 500 kg. Na m2 12,5 kg.
pepe007
28. 03. 2018 15.40
-2
Sicer pa je za takimi pobudami zmeraj naročnik in denar. Le tok denarja je potrebno najti :) . Upam, da se ne bodo spravili nad moje kokoške, ki pretežno živijo zunaj in jim lahko spomladanski sonček opeče kljunčke, ko kljuvajo črvičke v travi.
mbtukaj
28. 03. 2018 15.36
+3
Moja nima rada kosmatih jajc.
ivan.z Doba
28. 03. 2018 17.15
-1
Nobena ne mara štajerskih klopotcev! Kosmatih ali pa ofucanih.
borec91
28. 03. 2018 15.21
-12
butasta poteza kvazi zivaloljubov ne podpiram
supergigi
28. 03. 2018 15.18
+9
Pozivam vse ljubitelje živali, da podpišejo peticijo, kajti človek ne bi smel imeti pravice, da upravlja z živalmi in jih zaklepa v kletke, pretepa itd.
ivan.z Doba
28. 03. 2018 17.17
+1
supergigi
28. 03. 2018 15.15
+5
Sem podpisal peticijo, da odpravimo ta krut sistem upravljanja z živalmi.
lemur
28. 03. 2018 15.04
+12
Kar meni ni jasno, je da isti ljudje, ki pravijo koliko sprehodov rabi pes, koliko prostora macka, menijo da je za rejne zivali ok, ce zivijo v najmanjsi mozni kletki in potrebujejo samo hrano, svetlobo in antibiotike.
SDS_je_poden
28. 03. 2018 14.54
+20
Jati ni jasno, da se ne gre za kvaliteto jajc ampak za kvaliteto bivanja živali.
Otmarx
28. 03. 2018 17.15
-1
lemur
28. 03. 2018 14.53
+9
Jaz jajc iz baterisjke reje ne moram kupiti, se mi prevec smilijo zivali. Sicer pa bo clovestvo to vrsto kmetijstva na koncu drago placalo, glede na to, da je taksna vrsta reje glavni krivec za resistentne bakterije bodo tako ali tako zacele zivali mnozicno umirati, potem pa verjetno se kdo. Kokosi so samo ena vrsta, ki se jo tako maltretira.
ihatelj
28. 03. 2018 14.48
+5
Bom v sredo dal en brokoli na povodec in ga vlekel čez prešerca. Me prav zanima ali bom prišel čez polovico
KrTakoNeki
28. 03. 2018 14.46
+4
...take stvari lahko govorijo samo tisti, ki nimajo osnovnih pojmov razčiščenih...si ne predstavljajo, kaj bi uresničitev te peticije potegnilo za sabo..Se kdo od njih vpraša, kje bi v Slo potem v prosti reji pridelali vsa ta jajca? Ne pomislijo na to, da bi to jajco podražilo za 2x, verjetno bi jih bilo potrebno uvažati in biti zopet odvisni od zunanjih dobaviteljev...( kot smo naredili z sladkorjem, pa z svinjskim mesom), kjer nam tujci diktirajo ceno, v končni fazi pa nam lahko diktirajo tudi količino, sploh v primeru kakšne krize...Jajca v prosti reji so higienično najbolj sporne, že sama jajca je takoj v kontaktu tako z blatom kot z iztrebki, da ne govorimo o tem, da kura požre vse, kar vidi in vse kar leze, kar vpliva direktno na okužbo jajce...tudi salmonela je pri tej reji najbolj prisotna...
Transformerji
28. 03. 2018 14.54
-5
Tako je! Odkupna cena baterijskega jajca je 5 centov! Če hočeš imeti jajca iz hlevske reje, potrebuješ mnogo več prostora, krmila bodo pa enaka! Ti egoistični, bogati podpisniki pa prav gotovo ne bodo kupovali umazanih jajc, ki jih dobavitelji ne smejo oprati z vodo.
Otmarx
28. 03. 2018 17.17
+1
Potem bomo pa uvožena iz baterijske reje kupovali, ker domačih ne bo ali pa bodo predraga. C-e-p-c-i
GOFLAC
28. 03. 2018 14.44
+11
Če smo že pri kurah butalci, potem dajmo še na listo ekoloških živali še svinje, puranje, govedo, tudi gojeno divjad, pa ukinimo gensko spremenjeno hrano in rastlinam omogočimo naravno rast. Matr smo butalci slovenci, kaj se gremo, da zapravljamo čas.
Quatflow
28. 03. 2018 15.38
točno tako Goflac, samo problem je prostor. Če bi to želeli spreljati bi se sprva morala zmanjšati poraba mesa, da domače živali ne bi množično umetno osemenjevali zaradi povpraševanja po njihovih produktih. Preveč je vsega ratal in mi vidimo, da je nas preveč na svetu - s takšnim načinom življenja absolutno. Ali kot pravijo "skromnost je lepa čednost". vendar je vseh teh vrednot čedalje manj..
KrTakoNeki
28. 03. 2018 14.36
+1
...prav bi bilo, da se vsak sam odloči, kakšna jajca bo kupoval za svoje potrebe...žal pa podporniki nimajo predstave, če bi vsak Slovenec želel kupiti jajca iz proste reje, bi lahko ob pogledu iz avtoceste od Murske do Pirana opazovali samo kokoši, ki se lepo pasejo in nesejo jajca...žal je taka realnost, ki se jo tisti, ki ste za peticijo, niti najmanj ne zavedate...
KrTakoNeki
28. 03. 2018 14.47
+1
...mal sem pretiraval, hotel sem pa povedat, da je nemogoče pridelati vsa potrebna jajca v prosti reji, pa tudi cena bi bila nemogoča...narobe pa si ljudje predstavljajo naziv HLEVSKA REJA, tudi tukaj kokoš vidi zelo malo narave,namenjen ji je mali kvadrat površine, s tem da se samo lepše sliši kot pa baterijska...
toxicox
28. 03. 2018 14.23
+13
šef samo govori kako je vse bolj čisto kure pa nič ne omeni kako jim je
VonFaust
28. 03. 2018 14.20
+2
To so idioti. Taka poteza prisili podjetje da dvigne ceno - in ker je cena kralj bodo ljudje zaceli kupovati jajca iz tujine ki so prav tako rejene Baterijsko, nase domace podjetje pa bo propadlo... Bravo, bravo...
Transformerji
28. 03. 2018 14.20
+3
Dobro stanje države je odvisno samo od volivcev<<<<<<<<<<<<<
ooResnicA
28. 03. 2018 14.10
+5
...če bi tota ofčetina bila samo en dan na farmi bi malo drugače gledala na fse skupaj čuj....beeeee.....
ooResnicA
28. 03. 2018 14.24
-3
....če je kura v kletki jé samo to kar ji daš .....če pa prosto skače lahko tudi težke kovine zaužije.....
aojz
28. 03. 2018 14.43
+6
Moje kure so najraje na gnoju. One uživajo svobodo. No včasih kakšno lisica odnese ali kragulj. Ampak to je naravno. Kot brskanje po gnoju. Saj nekateri ljudje to tudi počno. Ne sicer po gnoju ampak greznici.