Slovenija

Akademiki s peticijo proti posegom vlade v znanost

Ljubljana, 01. 02. 2021 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA
Komentarji
188

Trenutna izvršna oblast poskuša z nerazumnimi potezami spodjesti sisteme, ki so eden od zgodovinskih temeljev države, pravijo podpisniki peticije, ki ostro protestirajo proti posegom vlade v visoko šolstvo in znanost. Šolsko ministrstvo je medtem danes sporočilo, da so objavili razpis za vpis na višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2021/2022.

Članice in člani akademske skupnosti (Dijaška organizacija Slovenije, Inštitut za novejšo zgodovino, Kemijski inštitut, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Sindikat vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture Slovenije, Študentska organizacija Slovenije, Visokošolski sindikat Slovenije in Znanstveno-raziskovalno središče Koper) so v znak protesta proti posegom slovenske vlade v visoko šolstvo in znanost podpisali peticijo. Kot pravijo, poskuša trenutna izvršna oblast z nerazumnimi potezami spodjesti sisteme, ki so eden od zgodovinskih temeljev države.

"Brez skupnosti zavezanih avtonomnih institucij, ki so intelektualni razvoj v naših krajih omogočale celo že pred ustanovitvijo univerz in inštitutov, sedanje države ne bi bilo. Tudi Državnega zbora kot nosilca suverenosti ne," pojasnjujejo.

Z odločbami zakona o izvrševanju proračuna je vladna koalicija, tako pravijo, onemogočila zaposlovanje na raziskovalnih projektih in zaposlovanje mladih raziskovalcev celo v primerih, ko so bili projekti že pridobljeni in sredstva za zaposlitve že zagotovljena.

Študij
Študij FOTO: Shutterstock

"Poleg tega je vlada nepričakovano in v neskladju z dosedanjo prakso odložila potrditev razpisa za vpis v visokošolske zavode, čeprav je bil tako kot vsa leta poprej usklajen s pristojnim ministrstvom. To se je zgodilo tik pred že davno napovedanimi informativnimi dnevi. Resorna ministrica se tej nerazumljivi odločitvi, ki bi jo morala razumeti kot izraz nezaupanja, doslej ni zoperstavila," so zapisali in dodali, da dejstvo, da bi bil iz morebitnih administrativnih omejitev vpisa izvzet samoplačniški študij, ne potrebuje komentarja.

Čeprav so številni podpisniki pogosto kritizirali sedanji sistem visokega šolstva in znanosti in teh kritik, kot pravijo, ne bodo opustili, pa menijo, da se je treba tovrstnim "destruktivnim dejanjem, ki ogrožajo same temelje našega razvoja in ta hip – čisto konkretno – usodo cele generacije prihodnjih študentov, z vsem civilnim pogumom upreti"

S šolskega ministrstva so danes sporočili, da je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 1. februarja 2021 objavilo Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2021/2022. Hkrati z Razpisom za vpis v višje strokovno izobraževanje je objavljen tudi razpis za sprejem študentov višjih šol v dijaške domove. Razpis bo objavljen na spletni strani ministrstva in spletni strani Višješolske prijavne službe.

Dodali so še, da podpisani nimajo enakih političnih prepričanj in se tudi v pogledih na prihodnost visokega šolstva in znanosti razlikujejo, so si pa enotni v mnenju, da strankarska politika in zasebni interesi ne smejo ogroziti tistih temeljev, od katerih je odvisna prihodnost prebivalcev Slovenije.

V Levici z amandmajem k PKP8 za začasno odpravo zahteve po soglasju vlade pri razpisu za vpis na fakultete

 V Levici predlagajo, da se, zaradi epidemije, začasno odpravi zahteva po soglasju vlade pri postopkih vpisa v visokošolske zavode v letu 2021/2022. "Podobna poenostavitev je bila uveljavljena že lansko leto, trenutne razmere pa so v resnici še težje od lanskoletnih. Zato je nujno, da se zahteva po soglasju vlade tudi letos umakne in da se visokošolskim zavodom omogoči, da, v skladu s svojimi zmožnostmi, sami odločajo o razpisanih vpisnih mestih," pravijo v Levici.

"Tudi v preteklosti so vlade Janeza Janše zmanjševale vpisna mesta na javnih družboslovnih programih in favorizirale zasebne izvajalce," poudarjajo v Levici. Prepričani so, da predsednik vlade Janez Janša "vsiljuje kapitalistično ideologijo in odločanje, kaj je produktivno in kaj ne". "Janez Janša s svojimi odločitvami in potezami zahteva visoko šolstvo, ki bo služilo potrebam trga dela, torej kapitala in prav ničemur drugemu. Avtonomija univerze pa pomeni, prav nasprotno, da ima nekdo vso svobodo in pravico, da sodi o odločitvah politike in da za to ni kaznovan in preganjan," so zapisali v izjavi za javnost.

Z amandmajema k PKP8 v Levici tako sledijo predlogom Dijaške organizacije Slovenije, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Študentske organizacije Slovenije, Univerz na Primorskem, v Ljubljani in Mariboru, Visokošolskega sindikata Slovenije in Znanstveno-raziskovalnega središča Koper. "Predlog ne predvideva porabe dodatnih proračunskih sredstev temveč zgolj omogoča visokošolskim zavodom, da v primeru povečanega interesa za vpis v določen študijski program lahko povečajo število vpisnih mest, če jim njihove zmogljivosti le-to omogočajo," pojasnjujejo in dodajajo, da so amandma pred vlaganjem ponudili v sopodpis poslanskim skupinam LMŠ, SD in SAB, ki so ga tudi sopodpisali.

V SDS in tudi v SDM so mnenja, da je vlada ravnala odgovorno

Poslanka SDS Mojca Škrinjar je v izjavi v DZ glede problematike vpisa na fakultete dejala, da ni zastonj, da ima vlada moč odločati o številu mest in omejitvah. Gre namreč za strateško vprašanje. Ne le za področje izobraževanja, ampak tudi področje zaposljivosti in razvoja države. O tem morajo "vsi resorji v vladi dobro razmisliti". Tako je po njenem mnenju prav, da si je vlada še vzela čas za to, da pregleda, ali je predlog, ki ji je bil predložen, ustrezen.

Tudi v Slovenski demokratski mladini (SDM), podmladku SDS, menijo, da je vlada ravnala odgovorno, ker je pred izdanim soglasjem k vsebini razpisov za vpis izpostavila, da je treba predlagano vsebino in s tem število vpisnih mest na visokošolskih zavodih preveriti glede na aktualno stanje potreb gospodarstva in drugih panog v naši državi, kot sta na primer zdravstvo in socialno delo. "Treba se je zavedati, da fakultete državna sredstva prejemajo glede na število njihovih študentov in si zato želijo čim več razpisanih mest. Na prvo mesto pa je treba postaviti interes države in njenih državljanov, ne pa fakultet, kot se je dogajalo v času levih vlad," so zapisali.

Po mnenju predsednice sveta SD za znanost potrebujemo tako tehniške kot družboslovne poklice

Netenje konflikta med družboslovnimi in tehniškimi strokami v razpravi o vpisu na univerze je po ocenah predsednice sveta SD za znanost, inovacije in informacijsko družbo Emilije Stojmenove Duh zgrešen pristop, saj družba potrebuje oboje. "Vse vede in znanosti so enako vredne," je dejala. "Ključno je sodelovanje, dopolnjevanje, nikakor pa ne konflikt med različnimi vedami oziroma različnimi strokovnjaki," je dodala.

Družba potrebuje tako družboslovce kot naravoslovce, pravi Emilija Stojmenova Duh.
Družba potrebuje tako družboslovce kot naravoslovce, pravi Emilija Stojmenova Duh. FOTO: Dreamstime

Kot inženirka in doktorica znanosti s področja elektrotehnike se v delu, ko predsednik vlade Janša trdi, da so znanje, kompetence in poklici prihodnosti strateško vprašanje, strinja. "Vendar strateška vprašanja terjajo strateške odgovore in za strateška vprašanja je treba poiskati takšne odgovore, ki so analitični, ki temeljijo na podatkih in so dolgoročni. To se nikakor ne doseže na način, da se ustavi razpis za prosta študijska mesta oziroma da se spreminjajo prosta študijska mesta za določene smeri z danes na jutri," je povedala. Poudarila je, da problemi, s katerimi se ukvarja današnji svet, zahtevajo različne pristope. "Tudi inženirji, ko rešujemo težave, jih ne rešujemo samo s tehnične plati, ampak za to potrebujemo različna znanja in kompetence," je dejala.

Sama dela na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer vodi več evropskih projektov s področja pametnih skupnosti. "V moji ekipi imamo poleg inženirjev tudi ogromno strokovnjakov s področja filozofije, antropologije in ekonomije. Ker inženirji sami, ko pridemo do kakšne inovacije oziroma novega produkta ali nove storitve, jih sami ne znamo spraviti v življenje. Za to potrebujemo družboslovna znanja," je dejala.

Po besedah Stojmenove Duh je število razpisanih študijskih mest za družboslovje in naravoslovje v Sloveniji primerljivo s stanjem v drugih razvitih državah. "Najslabše od vsega pa se mi zdi to, da srednješolci, ki so letos tako ali tako postavljeni v zelo težek in negotov položaj, še tik pred zdajci ne vedo, ali bodo lahko šli na študije, ki si jih želijo oziroma na katere so računali. Takšen odnos države do mladih se mi zdi zelo neodgovoren," je dejala. Dodala je še, da zavod za zaposlovanje skupaj z ministrstvom za delo, univerzami in Gospodarsko zbornico Slovenije že nekaj časa preučuje, kateri so poklici prihodnosti. "Takšna vprašanja zahtevajo veliko dialoga z različnimi deležniki," je poudarila.

Spomnimo

Vlada na četrtkovi seji ni dala soglasja k objavi razpisa za vpis v študijskem letu 2021/2022, čeprav je to pogoj za objavo razpisa. Premier Janez Janša je zatrdil, da ni ustavil objave razpisa. Kot je pojasnil, vlada omenjene točke ni obravnavala, ker je šolsko ministrstvo gradivo poslalo prepozno, zato ga pristojni odbor vlade ni obravnaval.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salomon
02. 02. 2021 10.19
+0
naj se akademiki tržijo. Država naj plačuje študije, ki jih rabimo, kdor hoče pa študirati umetnost vezenja na otoku Samos ali sociološki pogled na folklorni ples na Uralu, pa naj si študij plača.... Dovolj teh neuporabnih neumnosti....
Salomon
02. 02. 2021 10.16
+0
Mislim, da so lahko kar tiho. V Evropi imamo največ doktoratov, pa večina od tega v praksi ni uporabna Vsi samo študirajo, delajo magisterije in doktorate, ker je to pač fino, redki pa potem prinesejo uporabno znanje v podjetje, zdravstvo in družbo. Zato pa se resna tuja podjetja požvižgajo nad doktorati številnih naših fakultet Da ne govorimo kaj neuporabnega vse sproducira FF, koliko nekih psihologov, filozofov, sociologov imamo, poznavalcev nekih imaginarnih študij o nepomembnih temah, polno njih z magisteriji in doktorati. Če rabiš pa dobrega strokovnjaka na tem, področju, se lahko zveličaš in čakaš leto dni ali več, potem prideš na vrsto in ugotoviš, da je to daleč od naravnanosti k problemu..... Poglejte vse to v praksi, pa bo vse jasno Malo nadzora nad tem ni nič narobe. Ampak dobrega......Zadnji čas
User300173
01. 02. 2021 19.38
+3
Akademiki pozabljajo na pomembno stvar. Namreč psihopati nimajo emocij in kot taki razumejo samo silo, tam beseda ne pomaga. Ukazovati je bistvo njihovega ega, da kaj pri tem razumejo je posredna stvar. Ko se psihopat in narcis združita, dobiš sedanje stanje v državi. Take osebke-diktatorje samo s silo vržeš iz oblasti, nobena beseda ne misel ne pomagata.
Maki3322
01. 02. 2021 17.15
+2
Janša rabi vojake in policiste, ki ga bodo poslušali in ubogali neumnim ukazom.
Bigbadjohn
01. 02. 2021 15.43
-2
Čému vse nekateri rečejo "znanost", hahaha. in ja, rabimo TUDI družboslovce...ne pa PRETEŽNO- da se káka iz njih dela, nje...
iga_biba
01. 02. 2021 15.32
+1
Ima dr.Teršek res že 51 glasov?
malaraja
01. 02. 2021 15.44
+4
o čem ti govoriš? Pa ne, da je Janez naročil blatit Terška? Je propadlo pri Veselu, pa Čeferinu, pa Galetu... zdja pada po Teršku. Mogoče pa vizionar tvito ve, da bo Teršek kandidat na volitvah in ga morate na zalogo žalit? Lej, ne gre vam več tovarna zlobe, ne znate več ali pa vas predobro vsi poznamo. Odnehaj, ponižuješ se.
sinhron
01. 02. 2021 13.41
+2
Premier Janez Janša je zatrdil, da ni ustavil objave razpisa v isti sapi pa pravi "Dodatno vpisovanje velikega števila nezaposljivih meji na družbeno blaznost "in da bo on določil , katere poklice bomo rabili čez 5 ali 20 let . Blazno močan argument nekontrolirane osebnosti ! Imamo predsednika vlade , ki razvije tezo , čez nekaj minut ali najkasneje ur to tezo želi pohoditi z anti tezo ali pa jo obesiti komu drugemu . Je takšen človek vreden spoštovanja in zaupanja ?
Prokleta Zima
01. 02. 2021 13.27
+4
Vsako delo se da oceniti, naj akademiki sami ocenijo svoje delo in razložijo kakšni so aplikativni učinki. Marsikoga bi razveselili s podatki...
sb_north
01. 02. 2021 13.04
+2
Peticije nise več uspešne. Se mi zdi da oblast vso voljo kogarkoli povzi in dela po svoje naprej.
rogla
01. 02. 2021 12.31
+4
Trenutna vlada se boji izobražencev. Lažje je ukazovati neumnosti manj izobraženim.
DKR
01. 02. 2021 13.32
-2
No, še ena prežvečena, samovšečna mantra levakov,.....mi smo izobraženi, mi smo avantgarda,...druga stran pač ne. To bo, ja :))))))))))))))))) Vidimo "izobražence" ala Kordišev Mihec, Sukićka, Tomička, Serpentinšek, Mesečnik, Jenullček,..aja, aja,......na Nitko in Kociprovo Mašo ne gre pozabiti. Ufff, elita :)))))
manki
01. 02. 2021 13.38
+1
Stetistična analiza kaže na to, podprto s podatki. Nima nobene veze s tem kaj ti misliš. Ena stvar katere ne morte priredit in se it iz tega populizem...podatki
DKR
01. 02. 2021 13.49
-1
Evo, mišek manki, še ti si preberi Poklicni barometer iz l. 2019 in 2020, ....podatki....iz katerih je razvidno, da je predvsem FDV-jevčkov in študentov na FF krepko preveč...podatki,.....ki se jih ne da prirediti. Istočasno pa zadeva iz katere pa levaki žal lahko naredite ceneni populizem.
Bigbadjohn
01. 02. 2021 15.45
-1
09ZarMan10
01. 02. 2021 12.21
+7
Očitno še vsi Slovenci nimajo "spranih" možgan, zato pozdravljam takšne peticije. Marsikateremu zagovorniku politike nove vlade predstavljajo akademiki "trn v peti". Takšni ljudje pogosto razmišljajo s "svojo glavo" in se ne puste slepo voditi skoz življenje, zato jih nenazadnje razumem. Kot vidite, so vsi umetniki, javni delavci, akademiki, športniki, domala vsi, ki bi lahko na kakršenkoli način "štrleli iz povprečja" v naši državi trenutno "državni problem", ki ga je potrebno s "trdimi prijemi" rešiti!
aligator14
01. 02. 2021 12.24
+6
DKR
01. 02. 2021 12.18
+3
Poklicni barometer 2020,..evo, akademiki, pa "pametujte" še naprej.
ina5785
01. 02. 2021 13.23
+3
DKR - O čem pa TI trobiš???, ko očitno NIMAŠ POJMA!!! En obramboslovec bo odločal kaj bom jaz študirala???? ZAKAJ pa NI ISTI BAROMETER pri PRIVAT UNIVERZAH, ki so zeloooo NEkvalitetne!!!!, pa jih tudi država podpira!!!! Res imate možgane na sobni. . . . . . . . !!!!
DKR
01. 02. 2021 13.53
+1
Miška, ti izgleda malce težje dojemaš, le kako boš pa potem študirala ? Poklicni barometer zgolj pokaže katerih poklicev primanjkuje in katerih je preveč...nobenega govora ni ali si študiral na javni ali privatni univerzi. A če bi o tvojem študiju odločal falirani lesarski tehnik oziroma igralec bi bilo pa v redu ?
Homo erektus
01. 02. 2021 12.12
+2
zaradi teh akademikov, ki zagovarjajo neke neuporabne smeri študija je tudi 3/4 diplomirancev brezposelnih oz. delajo nekaj povsem tretjega
ElPapo
01. 02. 2021 12.07
+3
samo vprasam: od kdaj je dijaska skupnost akademska organizacija?
piljan
01. 02. 2021 12.07
+4
Svečarija,komunajz,dohtar tvitko ,bo dobil po poklu.Spet.
kovexx
01. 02. 2021 12.28
-1
ok razumem si proti ni ti všeč itd...ma z temi tvojimi svčkoti prav že kažeš da nisi čisto pri zdravi pameti...skuriraj se pojdi na sprehod v naravo, pržgi si svečko in prebberi kakšno knjigo ali kaj podobnega....znaš zboleti!
piljan
01. 02. 2021 12.33
+4
Ne prižigam sveč.Tudi na boj se zame,moram pa vedno omeniti svečke,da potem svečke vejo komu je namenjeno.Dovolj jasno?
piljan
01. 02. 2021 12.36
+4
Bigbadjohn
01. 02. 2021 15.47
-2
So tudi svečke, namenjene, da si jih nekam vtekneš- ekmeš pekmeš...pa to!
nikandra
01. 02. 2021 11.58
+10
Glede na to, da maršalu Twitu ne odgovarjajo programi študija, morate vendar razumeti, kateri so najperspektivnejši poklici v Sloveniji. Večji poudarek mora biti pri vpisih na obramboslovje in teologijo. Če si obramboslovec, lahko opravljaš delo ministra za zdravje, ministra za gospodarstvo, ministra za kulturo, ministra za kmetijstvo, ministra za šolstvo, ministra za .............itd., predsednika vlade in tudi predsednika države. Spoznaš se na kulturo, sodstvo, zdravstvo, .........Kot teolog pa lahko prav tako opravljaš veliko funkcij; pogoj je le, da ubogaš obramboslovca. Da ne bo pomote, ničesar nimam proti obema navedenima smerema študija, le v današnjem času sta hudo precenjena.
piljan
01. 02. 2021 12.00
+14
Če pa še osemletke nimaš,se pa včlani v sekto sdeesek ,pa boš poslanec.Pojbič izobrazba .
cesar1
01. 02. 2021 11.57
-3
Rdečim akademikom priporočam, da se končno začnejo brigati zase in delati tisto za kar jih pre-bogato plačujemo. Če bodo rušili vlado, se bo zrušila akademija! Jasno? Saj v3m, da ni...
piljan
01. 02. 2021 12.07
+9
manki
01. 02. 2021 11.56
+12
SDS same perle visoke znanosti bodo zdej odločale kaj bodo naši otroc študiral. Pa jih poglejmo - vzgojitelica, lesar, strojevodja, osnovna izobrazba (Podkrajšek, Ivanuša, Pojbič, Irgl in Jeraj), ene dva ekonomista, ena pravnica, gradbenik, gozdar in 10 FDVjevcev...in mi smo te smeti volil, da vodjo našo državo???ljudje majo narjeno osnovno šolo in odločajo o tem kaj lahko študirajo naši otroc? Sej sploh ne razumejo kaj pomen v šolo hodit...
DKR
01. 02. 2021 12.01
-10
HA HA HA HA HA HA,...glede na tvojo slovnico, tudi ti nisi dolgo hodil v šolo, ali pač ? Odvisno, kolikokrat si ponavljal razred.
najboljsa24
01. 02. 2021 12.01
-7
tisti otroci, ki so dovolj pametni in sposobni bodo lahko študirali karkoli, ker jih omejitve ne bodo izločile-tisti se torej nimajo kaj bati in pritoževati, celo všeč nam je. nesposobni bodo pa pač morda zakljućili svojo izobrazbo na naželenem faksu, ki pa so dostikrat težji in jih tako le-ti ne bodo zaključili in bodo končali pri srednji izobrazbi in se prekvalificirali za kaj kar ni tako imenitno in popularno, verjetno pa je še bolj potrebno.
manki
01. 02. 2021 12.06
+5
Narečjacpa to, najlepša stran slovenskega jezika. Včasih se odraža tud v pisanju. Tud to je del izobrazbe- razvoj slovenskega jezika. Tud stoletniki so se prilagodil in govorijo ulično slovenščino. Da ne govorim o tem, da mi ta mladi tipkamo na pametnih napravah kjer se pogosto zgodi, da se zatipkamo...sej vem. Ne štekaš
manki
01. 02. 2021 12.09
+1
Aja to je rešitev al kaj? Pa sej ne vem kaj nej rečem...dejmo pomnožit ljudi, ki bodo nesrečni v študiju in se bodo iskal in na državne stroške prekvalificiral al bodo pa nezaposljivi...vam pa vse prav pride ane?
zelo star kavkaški ov?ar
01. 02. 2021 11.53
-2
Akademiki??? hahaha, pri nas ni akademikov, samo gobezdači, ki vlečejo denar iz proračuna.
asdfghjk1235
01. 02. 2021 11.49
+8
dajmo tega smrduha enkrat za vselej v čuzo
Lucifer1991
01. 02. 2021 11.56
-6
Pust Kučana, a ni že prestar za čuzo? Res pa je, da bi moral tam biti.