Slovenija

Petkov prehod fronte nas bo še nekoliko bolj približal zimi

Ljubljana, 19. 11. 2020 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
7

Večji del zahodne in srednje Evrope je preplavil občutno hladnejši zrak, ki se bo v noči na petek spustil tudi nad naše kraje. Prehod fronte bo pospremil okrepljen veter, pojavile pa se bodo tudi rahle padavine, ki bodo nad okoli 600 metrov nadmorske višine snežne. Sledil bo sončen, a zelo hladen konec tedna. V večjem delu Slovenije se bodo jutranje temperature predvsem v nedeljo spustile krepko pod ničlo, dnevne pa se bodo gibale okoli 5 stopinj Celzija.

Predvsem v višjih legah so ta teden velika temperaturna nihanja. Tako je po ponedeljkovem obilnem sneženju naše vršace dosegel suh in zelo topel zrak. V visokogorju so temperature v teh dneh bolj primerne za začetek poletja kot pa za zadnji mesec meteorološke jeseni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se nad Evropo spušča obsežna zaloga mrzlega zraka, ki bo v noči na petek preplavila tudi naše kraje. Na Kredarici, kjer je bilo danes zjutraj pet stopinj nad ničlo, bo v noči na soboto, ko se bo nad nami zadrževal najhladnejši zrak, okoli 13 stopinj pod ničlo. Po nižinah bo ohladitev precej manj izrazita, jo bo pa marsikje spremljal okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem burja.  

Ob koncu tedna se bodo temperature v večjem delu Slovenije prvič v letošnji jeseni spustile pod ničlo.
Ob koncu tedna se bodo temperature v večjem delu Slovenije prvič v letošnji jeseni spustile pod ničlo. FOTO: Egon Cokan

Še pred vremensko spremembo bo današnji dan marsikje zaznamoval temperaturni obrat. Na Primorskem ter v delu Notranjske in Gorenjske bo sončno, drugod se bo vsaj dopoldne, ponekod pa lahko tudi ves dan, zadrževala megla ali nizka oblačnost, iz katere bo občasno rahlo rosilo. Temu primerno razgibane bodo tudi temperature. Medtem ko bo na zahodu in v višjih legah nad nadmorsko višino okoli 800 metrov prijetno toplo s temperaturami nad 10, na Primorskem celo nad 15 stopinj Celzija, pa bo na vzhodu občutno manj. V krajih z dolgotrajnejšo meglo se ne bo ogrelo nad 5 stopinj Celzija.  

Sprememba vremena nas bo dosegla v noči na petek

Zvečer bo oblačnost od severa naraščala. V drugem delu noči se bodo začele pojavljati rahle padavine, le na Primorskem, kjer bo proti jutru zapihala burja, bo ostalo večinoma suho. Od severovzhoda bo k nam dotekal vse hladnejši zrak. Meja sneženja se bo zjutraj spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov, lokalno pa bo lahko predvsem na Notranjskem in Kočevskem snežilo še nekoliko nižje.  

Dopoldne bodo rahle padavine povsod ponehale, najpozneje v jugovzhodni Sloveniji. Sredi dneva in popoldne se bo od severozahoda postopno zjasnilo. Vetrovno bo. Na Primorskem bo pihala zmerna, v Vipavski dolini in na Ilirskobistriškem tudi močna burja, marsikje drugje pa okrepljen veter severnih smeri. Najmočnejši sunki burje bodo presegali hitrost 100 kilometrov na uro.  

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: Arso

Veter bo marsikje vztrajal tudi v noči na soboto, kljub temu pa se bodo temperature marsikje po Sloveniji do sobotnega jutra spustile do ničle ali tudi kakšno stopinjo pod njo, v zatišnih legah pa bo okoli –5 stopinj Celzija. V soboto čez dan bo veter slabel in postopno ponehal. Popoldanske temperature bodo po nižinah večjega dela države okoli 5 stopinj Celzija.  

V nedeljo in na začetku prihodnjega tedna bo v višine spet dotekal občutno toplejši zrak, po nižinah pa se bo ob odsotnosti močnejših vetrov krepil temperaturni obrat, ki ga bo marsikje spremljala trdovratna megla ali nizka oblačnost.  

Več o vremenu v vašem kraju

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lisec7
19. 11. 2020 10.48
+0
vlada je tega kriva; takoj damjana na vrh, da spremeni stanje in popiha proti vetru
Tajkun Pirc Musar
19. 11. 2020 10.22
+5
TistoPravo
19. 11. 2020 10.16
+1
Kmalu...a tud lani je miklavž prnesu popolnoma zimski pogled skozi okno...pa predlani tud, 2017 smo imeli pa za miklavža ze konkreten sneg...tako da, zima že jeseni ne skopari. Na žalost, imamo še ene 2 tedna...pol pa dolge 4 mesece packlanja narave z mrazom in nečistočami na polno
Pepsikokta
19. 11. 2020 08.51
+6
V kranjski gori se ze nekaj smucajo, na vitranci
TEDYC
19. 11. 2020 08.50
-1
Zelo hladno pomoje pomeni vsaj minus deset ali manj!?
ForeverDamned
19. 11. 2020 09.22
+4
GlavniModerator
19. 11. 2020 08.31
+3
za 2 se bo ohladil, konc sveta...