Slovenija

Petkov protest tokrat v znamenju zdravstva: 'Vlada škoduje zdravju'

Ljubljana, 02. 10. 2020 20.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nov petek, nov protest v prestolnici. Tudi tokrat so se protestniki, ki protestirajo proti aktualni politiki vlade, zbrali na Prešernovem trgu. Današnja tema protestov je zdravstvo. Udeleženci protestnega shoda so opozorili na korupcijo v zdravstvu in na dejstvo, da je epidemija koronavirusa naš zdravstveni sistem popolnoma ohromila.

Protestniki so se zbrali na Prešernovem trgu, kjer jih je nagovoril aktivist Jaša Jenull. Po njegovih besedah tako pacienti kot stroka opozarjajo, da so razmere v slovenskem zdravstvu katastrofalne. Ob vzklikih podpore se je zavzel za javno zdravstvo in pravice pacientov, proti korupciji v zdravstvu ter za razkritje "umazanih poslov" vlade v odnosu do javnega zdravstva. Dejal je, da zaradi slabe dostopnosti zdravstva ljudje tudi umirajo.

Protestniki so se po Slovenski ulici sprehodili s transparentom: "Ljudstvo opozarja: Vlada škoduje zdravju!" Poslopje zdravstvenega ministrstva pa so, kot je razvidno s fotografij, prelepili z varnostnimi trakovi in opozorili pred "okužbo z janšizmom". 

Predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc je prebrala izjave sindikata zdravstva in socialnega varstva, sindikata ljubljanskega kliničnega centra in konfederacije sindikatov Pergam, v katerih njihovi člani opozarjajo na nevzdržne razmere v zdravstvu, pomanjkanje kadra in nestimulativne plače, krivdo pa pripisujejo vladi in njeni ignoranci.

Ob tem so protestniki izrazili solidarnost z vsemi zdravstvenimi delavci in se jim zahvalili za njihove nečloveške napore v času epidemije covida-19, ki se v zadnjem času še zaostruje. Zahtevali so, naj stroka in ne politika odloči, kako javno zdravstvo narediti čim bolj učinkovito in dostopno. Slišati je bilo vzklike Ulice so naše, Vlada pada ter Nočemo vlade, ki laže in krade. Jarčeva je prebrala tudi nekaj zgodb posameznikov o njihovih izkušnjah z nedostopnostjo zdravstva, ko niso uspeli priti do osebnega zdravnika ali specialista.

Izpred stavbe ministrstva za zdravje so se protestniki ob glasnih vzklikih in piskanju s piščalmi odpravili po Beethovnovi in Šubičevi ulici do Trga republike, pred stavbo državnega zbora. Policiste so prosili, naj jih zaradi lažje razporeditve množice spustijo "samo še dva metra bliže parlamentu", kar se je tudi zgodilo, zato so se policistom zahvalili z aplavzom in vzkliki podpore.

Pred parlamentom je protestnike nagovoril nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber. Poudaril je, da je prav epidemija pokazala izjemen in nenadomestljiv pomen javnega zdravstva. "Vlada pa kljub temu nadaljuje s prikrito razgradnjo javnega zdravstva in njegovo privatizacijo. Borba za javno zdravstvo, je borba za novo državo, v kateri želimo živeti," je dodal.

Na Trgu republike se je tokratni petkov protest v Ljubljani, ki je bil že 24. po vrsti, tudi končal. Sicer so bili za danes protesti napovedani tudi po drugih slovenskih mestih.

Nekaj znanih obrazov petkovih protestov je sicer sodelovalo že v manjšem protestu, ki je potekal včeraj na bencinskem servisu največjega naftnega trgovca Petrol ob Tivolski cesti v središču Ljubljane. 

Manjša skupina, vse skupaj je bilo na prizorišču okoli deset protestnikov, je za krajši čas preprečila uvoz vozilom na bencinski servis. V rokah so držali transparent: "Zaprto zaradi korupcije." Po nekaj minutah je prišla policija in protestniki so se umaknili.

Protestniki so tokrat protestirali tudi pred ministrstvom za zdravje.
Protestniki so tokrat protestirali tudi pred ministrstvom za zdravje. FOTO: Bobo

Sodeč po izjavah udeležencev, je bil razlog za izražanje nezadovoljstva nakup večje količine delnic Petrola, ki ga je izvedel minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Kot so že v začetku septembra poročale Finance, je minister od marca letos kupil 415 delnic Petrola, ki so bile ob nakupu vredne 120.000 evrov. Največ jih je kupil konec maja.

Vizjak se je zaradi tega znašel pod drobnogledom Agencije RS za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Ta je uvedla nadzorni postopek zaradi suma zlorabe notranjih informacij, potem ko se je vlada minuli teden odločila s 1. oktobrom popolnoma liberalizirati cene naftnih derivatov, to pa bi lahko pomembno vplivalo na poslovanje Petrola. Petrolove delnice so se od minule srede na Ljubljanski borzi na primer podražile za 12 odstotkov. Vizjak vse očitke zavrača in pravi, da je dolgoletni delničar Petrola, ki je v spomladi podcenjenih delnicah videl dobro naložbeno priložnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (735)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr_en_moz
11. 10. 2020 10.08
Kar se zdravstva tiče lahko ta protest jemljemo kot podporo vladi. Ker vse leve vlade v minulih letih so pripeljale do takšnega stanja. Bravo Jenull
Minovak
03. 10. 2020 18.57
+5
Edini, pravi protest in to upravičen, bi bil, če bi protestirali proti samim sebi, ker je to zbor samih lenuhov, ki za te traparije najdejo čas, pošteni ljudje pa morajo delat, kar je njim, protestnikom, to zadnja briga. Največje število okuženih izhaja ravno s teh protestov (slike), kjer jim je zaščita nekaj nemogočega in se imajo za nedotakljive. Nihče pa tudi ne razume, kaj jim manjka in kaj je bilo lepše, ko je bil na vladi komedijant, je pa idealna prilika za dilanje.
ROMELS
03. 10. 2020 17.13
+4
Ljudstvo sporoča, da biciklisti ogrožajo zdravje Slovenk in Slovencev.
Berenika
03. 10. 2020 21.11
+1
Ljudstvo sporoča, da se romanje v Vatikan, čisto po janševsko, še vedno stoletja nadaljuje.
Ime je to
03. 10. 2020 16.15
+1
Virus raste zaradi protestnikov več protestov več ukuzanih pa vsakič jih je manj
wolfterier
03. 10. 2020 16.11
+2
Pa so kaj opozorili,da NPU in tožilstvo ni storilo nič proti korupciji v zdravstvu...
Lumpx
03. 10. 2020 15.15
+0
Center Naprej lahko pomaga 50 bolnikom z možgansko poškodbo... ravno primerno za tele "protestnike" na socialkah. Pa se Fajonko in levosucbne bi lahk dali zraven.
EEgon
03. 10. 2020 14.46
+1
Ko so pripeljali Kebra za govornika sem dobil potrditev da so ti protestniki PROTI slovenski element. Ko pripeljejo človeka ki je pomagal soustvarjati to nemogoče stanje z zdravstvu, je jasno da so ti protesti proti državljanom.
bovin
03. 10. 2020 14.38
+5
Protestnike je nagovoril Dušan Keber ta je pa dobra referenca , kot bi dal kure čuvat lisici.
Lumpx
03. 10. 2020 13.37
-2
Ha ha haha se dober da dobijo socialke ker drugace bi morali delati in ne protestirati.
Periot222
03. 10. 2020 14.48
-6
JANSISTI ZA VAS JE MADZARSKA 24 NORA TAM PLJUVAJTE!!!!!!!!!!!
bovin
03. 10. 2020 15.04
+7
Tepček tudi POP sak mesec plačujem ampak NEPROSTOVOLJNO PREKO INTERNETNEGA PRIKLJUČKA tako da levatorji lepo prosim nikogar nikamor naganjat , DA VAM JE TO JASNO.
VolkBrenin
03. 10. 2020 13.15
-2
ibro honekerčiću...nižje ti je ušlo....pravisprehajalec 03.10.2020, 10:02:53 -2 Dr. Sucharit Bhakdi - Singh? In takšen več ve od europskihz zdravnikov in biologov? kje pa je študiral, v katmanduju?
VolkBrenin
03. 10. 2020 13.27
-1
se bo ibro preselil v katmandu...??? pokril z ušesi...??? Ne , ne bo ...janševiki nimajo ne morale , ne časti ...ne spoštovanja . Dno dna !
pravisprehajalec
03. 10. 2020 20.43
-1
kaj bluziš Volćić, za sloves mikrobiološke Univerze v Katmanduju še nikoli nisem slišal. Lahko pa da blesti v Nepalu. V čem je torej problem.
Minovak
03. 10. 2020 12.13
+5
Po ugotovitvah stroke in še koga, je znano (slike ne lažejo), da je širjenje corone, največje, zaradi tega "druženja" brez mask in to množično. Dejstvo je, da njih prav nič ne briga za druge in se grejo vsakotedensko maškarado, ki pa pelje samo k skupnemu imenovalcu in to je, vrnitev levih h koritu tistih, ki jih ni tam. Temu potem rečemo - poslušne ovce, ki jih je z lahkoto zapeljati.
VolkBrenin
03. 10. 2020 13.10
-5
minovaček...sedaj pa le pot pod noge in na brezje...tam se vas 3000 na kupu ne bo okužilo , ker vas varuje bog . Na katerih protestih je bil vaš trump in melonija , da so ga odvlekli v bolnico še ni jasno prav tako ne , kje je bil na protestih brit. premier Johnson , ki se je sicer že zmazal ...Da pa bomo v eu in ne brexit Britaniji in usa mi napiši koliko protestnikov iz berlinskega protesta 14 .dni nazaj v številu po policiji nemčije - 38. 000 protestnikov - SE je tam okužilo ....A bo šlo , janševiček ljudomrzniški...
Minovak
03. 10. 2020 19.04
+1
Vi, "vsemogočni" levaki, imate za sabo že 24 shodov, največ brez mask, pa se vprašaj, zakaj je Ljubljana daleč spredaj po okuženosti. Za nemške protestnike bodo že poskrbeli sami, nas brigajo petkovi lenuhi.
pravisprehajalec
03. 10. 2020 12.09
+5
Še enkrat, zgrožen sem, po ogledu jutub posnetkov Antife in Portlanda, s kakšno ideološko bedo imamo tudi v Ljubljani opravka. Ti ljubljanski se namreč zelo čutijo povezani z onimi. Vsakomur priporočam ogled. Če kdo misli, da je Komunizem izginil, so maske sedaj padle. Zopet imamo opravka s Komunisti in to kar je posebej zaskrbljujoče revnimi. Tisti salonski od prej, proti koncu niso bili več tako pohlepni na sosedovo premoženje, saj je bila družba na splošno revna in ni bilo kaj več vzeti. Ti novi, njihovi mladiči, pa so se polakomnili družbenega bogastva, ki se je ustvarilo zadnjih 30 let.
VolkBrenin
03. 10. 2020 13.14
+0
ibro honekerčiću....Protestniki v Ljubljani so povsem enaki z enakimi zahtevami , kot 38 .000 glava množica v Berlinu...Je la res , da v berlinu NI bilo rumenih z neonacističnimi simboli in napisi , kot v Ljubljani v podporo janševi vladi...in da bi poleg krulili o domoljubju z izregnjeno naci desnico...Nacisti in tej simboli nacistov , ki so jih nosili tvoji v podporo janševi vladi so namreč v nemčiji strogo prepovedani in sankcionirani HIPNO ...
Tago
03. 10. 2020 14.44
-3
Poišči psihiatra. Janša 30 let spreminja to malo Švico v drzavico koristoljubja in korupcije ti pa o komunistih. A ste plačani za širjenje take propagande? Preko 4 milijarde novega puha, pa kje vam je pamet.
pravisprehajalec
03. 10. 2020 20.44
-2
janša spreminja 4,7 let od 30tih. ostala leta pa tvoji. Ne bluzi, da jo on spreminja.
Prljavi prasek
03. 10. 2020 11.51
+1
Meni je zelo žal ,da zelo cenjenega novinarja Danijela Fazliča ne moremo komentirati hotel sem mu izraziti podporo....🤠
PS2Xministri
03. 10. 2020 12.09
+4
Razumnež
03. 10. 2020 11.47
+10
In potem še Daniel Fazlić napiše članek "KOMENTAR", (katerega ne moreš komentirati) kjer pravi da "...ljudje niso zadovoljni..." Zanimivo je pa to, da razen treh znancev nihče nič ne tarna, ne protestira in jim načeloma popolnoma nič ne manjka. Pa še ti trije, ki godrnjajo ne vedo točno kaj jih moti. Skratka gre za veliko manjšino, ki so prestrašeni, ker pač verjamejo vsem lažem, ki jih objavljate mediji.
lizing
03. 10. 2020 11.19
+8
Kolesarčki zeh zeh zeh pojdite raje kaj ustvarjat.Takšnega ,ki se lahko proda na tržišču za denar.Bo šlo?
Bojzi
03. 10. 2020 11.12
+8
Vidno je, da smo še kar razdeljeni. Zmeraj bolj. Pravi Slovenci podpiramo vlado, ki dela super dobro. Samo da še razkrinkajo rdečo morilsko mafijo, naslednike povojnih pobojev in kriminalce, ki kradejo že 30+45 let. Obsojajo nedolžne, ki ne podpirajo komunizma. Takšna Slovenija ne more obstat.
proofreader
03. 10. 2020 10.59
-5
Tea Jarc je okrcala vse dosedanje leve in desne vlade, ki vsa leta niso storile nič za izboljšanje razmer v zdravstvu.
Lumpx
03. 10. 2020 13.39
+1
Zadnjih 12 let so bili na vladi levi. Hm prej pa tud 45 let in vmes se vecino casa po l. 91. Hm le katere desne vlade je mislila ha ha haha ?
wolfterier
03. 10. 2020 16.16
+1
Jarčka je še mlada,ne pomni dlje od Alenke,Mirota in Marjana.
proofreader
03. 10. 2020 10.58
-1
Naj Jaša ugasne mikrofon, da ne bo trošil elektrike iz TEŠ 6.
lizing
03. 10. 2020 11.15
+2
Lumpx
03. 10. 2020 13.40
+1
Pr TES6 so se mastili levicarji iz Saleskega lobija.... in se se.
proofreader
03. 10. 2020 10.58
+1
Res hecno, da ta medij ne sme objaviti novice "Moody's je v petek za eno stopnjo zvišala bonitetno oceno Slovenije na A3 in ji pripisala stabilne obete."
laufar1978
03. 10. 2020 10.51
+7
Tea Jarc bruh bruhuhu bruhuhuhu...😝😝😝
OrodniK
03. 10. 2020 12.44
+2
Jarc pa Kordiš za skup zvezat pa v Ljubljanco plavat... steklina je hudir!