20°C

Petkovi kolesarji: To je protest za manjkajočega predsednika

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
683
Petkovi kolesarji že več kot leto dni vztrajajo na ljubljanskih ulicah. Tokrat so svoj protest usmerili proti predsedniku države Borutu Pahorju, za katerega pravijo, da je "manjkajoči predsednik", njegova funkcija pa da je umrla že pred letom dni. V središču Ljubljane so prebrali odprto pismo Pahorju ter izvedli "simbolno komemoracijo za funkcijo predsednika države".

Protestniki so prepričani, da Borut Pahor "ne zaznava realnih stisk ljudi, usmerjen je vase, ignorira očitno politično krizo, kršenje zakonov in ustave, napade na medije in državne inštitucije ter čedalje bolj živi samo še v svojem Instagramovem mehurčku".

Prav tako mu očitajo, da molči ob debaklih pravne države ter da so njegovi komentarji ob kršitvah medli. "Ob tem, ko se večina prebivalk in prebivalcev sooča z eno največjih kriz, predsednik države ne igra prav nobene konstruktivne vloge. Funkcija, od katere se v času krize pričakuje etično in moralno avtoriteto in ne zgolj prismuknjenih selfijev, je trenutno v Sloveniji mrtva," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Protestniki so se zbrali ob 19. uri na Trgu republike in nato v bližini Borutu Pahorju prebrali odprto pismo protestnic in protestnikov ter izvedli "simbolno komemoracijo za funkcijo predsednika države". Nato se bodo kolesarski protestniki pridružili še protestniškemu koncertu Radia Študent in izrazili podporo prizadevanju za delovanje neodvisnih medijev. 

Približno 800 protestnikov podprlo ReŠolucijo 2021

Po treh dneh predvajanja gverilskega programa Radio Kričač so se podporniki Radia Študent danes odpravili na miroljubno protestniško procesijo ReŠolucija 2021, ki so jo začeli na Metelkovi in končali na Mestnem trgu. Namen akcije je opozoriti na rezultate medijskega razpisa, ki je po besedah odgovornega urednika Matjaža Zorca "politična farsa".

Protestniki, po ocenah organizatorjev jih je okoli 800, so se začeli ob 17. uri zbirati na Metelkovi. Odpeli so t. i. odporniško serenado Ko študent na rajžo gre in krenili proti središču mesta.

Program Radio Kričač so si na radiu zastavili preprosto. Na AKC Metelkova mesto so postavili zunanji oddajni studio, v katerem so radijski program soustvarjali sodelavci in veterani Radia Študent ter naključni mimoidoči. Z obuditvijo ideje ilegalnega radia so se želeli na Radiu Študent "vrniti k svojim koreninam za svobodo izraza ter proti kratkovidnim represijam". Z oddajanjem posebnega programa so sklenili danes ob 15. uri.

Odgovorni urednik Radia Študent Matjaž Zorec je dejal, da so v minulih treh dneh v sklopu Radia Kričač ponudili enega svojih kakovostnejših programov, ob tem pa so prejeli odlične odzive s strani poslušalcev in podpornikov, ki so se jim v živo pridružili.

So pa že ob ponovnem zagonu Radia Kričač napovedali, da bodo "oddajanje gverilskega radijskega programa" sklenili s protestniško procesijo ReŠolucija 2021. Zorc je za STA spomnil, da so celotno akcijo zasnovali, ker menijo, da so "rezultati zadnjega razpisa ministrstva za kulturo za medijske vsebine, posebej na področju programov posebnega pomena, kamor se uvršča Radio Študent, politična farsa". "Izbirali so po političnem ključu in nas ponovno postavili v težek eksistencialni položaj," je dodal.

Koronavirus pasica nova