Slovenija

Petkovi protesti tokrat v znamenju upora s 'športanjem'

Ljubljana, 26. 02. 2021 21.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
10

Na Trgu republike pred parlamentom so se tudi tokrat 'oglasili' petkovi protestniki. "Protestiranje je še vedno prepovedano in strahovlada usmerja vse napore v to, da nam preprečuje pravico do svobode izražanja. Živimo v državi, ki dovoli zbiranja do deset oseb, razen če gre slučajno za izražanje političnih stališč," so poudarili ob tem.

Tudi danes zvečer so se na Trg republike pred parlament, sicer v manjšem števili, odpravili petkovi protestniki. "Vsi, ki nočemo živeti v diktaturi, ta petek 'športamo'," so navedli. S tem želijo pokazati, da imajo dovolj "nesposobnosti, ustrahovanja, korupcije in represije te vlade".

Protesti so ob 17. uri potekali tudi v Mariboru in Izoli.

Vlada Janeza Janše po njihovem želi utišati vse, ki ne podpirajo njihove politične propagande.

"To delajo z načrtnimi napadi na domače in tuje medije. STA za januar niso zagotovili sredstev, 'Twito' preko Twitterja še naprej napada tuje novinarje, jih žali in sramoti celotno državo. Med tem je minister Počivalšek celo zagrozil, da bo tožil medij, ker je poročal o ugotovitvah Računskega sodišča," naštevajo.

Ta teden so - tako petkovi kolesarji - s kaznovanjem taksistov, ki so opozarjali na neprimernost vladnih ukrepov, onemogočali sindikalno delovanje, kar je v nasprotju z ustavno zagotovljenimi pravicami. "Delavke in delavce, ki opozarjajo na svoj položaj, je policija po navedbah oglobila z okoli 50.000 evri," poudarjajo.

Kot pravijo, vlada skuša utišati celotno civilno družbo, kar da so dokazali s svojim odnosom do kampanje 'Ja pomeni JA', kjer je Inštitut 8. marec preko sodelovanja prebivalk in prebivalcev, prostovoljk in prostovoljcev po vzoru civilne iniciative zbral 5000 podpisov za zakonsko spremembo, "a je vlada pet pred polnočjo skušala vsiliti svoj zakon in popolnoma prezreti pobude prebivalstva".

"Utišati želijo tudi neodvisne organe - ponovno smo priča nedopustnemu ravnanju oblasti, ki se želi politično vmešavati v delo policije in NPU ter vplivati na potek ali izid predkazenskih in drugih postopkov," so kritični.

Po drugi strani pa vlada po njihovem podpira vse načine za širjenje sovražnega govora in tista stališča, ki sovpadajo z njihovo politično propagando. "Uradni vladni profil je že dolgo časa trobilo stranke na oblasti, osebnih stališč predsednika vlade in služi primarno za politično propagando. UKOM prepoveduje javna nastopanja ostalim, prvo, zadnjo in edino besedo pa ima lahko le Janez Janša," ponazarjajo.

Zasipavanje vseh kanalov komuniciranja z enoumjem se je po njihovem lepo prikazalo tudi na primeru Kopriva, ki je dalo manjši vpogled v to, "kako klet Trstenjakove in njeni pristaši sistematično in načrtno manipulirajo z družbenimi omrežji".

Kritiko do vseh zgoraj omenjenih problemov so protestniki danes izrazili s športom. "Še naprej bomo brcali, udarjali, poganjali in premagovali tako fizične kot politikantsko-pravne ovire, ki nam jih postavlja strahovlada Janeza Janše," napovedujejo.

Kot že 44 tednov do sedaj, je njihovo glavno sporočilo jasno: "Ne boste nas zastrašili, ne boste nas utišali, ne boste nas ustavili! Ta vlada mora pasti!" "Tako kot so bili v Belorusiji že pred leti namesto protestiranja prisiljeni ploskati in lizati sladoled, se mi danes športno rekreiramo. Si res želimo enake usode, kot jo doživlja Belorusija?" se za konec še sprašujejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekodnas
27. 02. 2021 11.28
+3
Sem slišal ,da bo ena od športnih disciplin na protestu tudi striptease, in pa " gologuzenje", kar je že klasična disciplina " na takšnih protestih. Mi pridemo firbcat 100%. ( otrokom in mladostnikom do 12 leta starosti ogled NI dovoljen niti v spremstvu odraslih)...
Al999
27. 02. 2021 11.19
+5
Vse skupaj je BOLANO! Zelo se mi smilijo.
majmun11223344
27. 02. 2021 11.04
+4
Ja naslednja stopnja teh protestnikov bo da bodo metali tulipane, zvončke in marjetice 😂
JApajaDAja
27. 02. 2021 10.51
+3
"strahovlada"....hahahahahaha,če bi to bila, bi vi pisali še samo o severini in kardašinkah :-)
Idrizi suljenani
27. 02. 2021 10.50
-2
medo357
27. 02. 2021 09.38
+10
res verodostojne osebe in poročanje, včeraj tik pred "protesti" izgnali snemalca s tiskovke, pa nič odziva "protestnikov"
zlati70
27. 02. 2021 09.07
+8
prejemniki socialne podpore in lenuhi pac morajo nekje dat ven odvecno energijo in telovadijo na Trgu republike
13klu?
27. 02. 2021 10.41
-6
Lenuh si ti ki ležiš doma in prejemas socialko
Nimasmisla
27. 02. 2021 08.07
-7
kmalu se bo ljudem utrgalo takrat bo pa tralala
Marky331
26. 02. 2021 21.54
+9
poz mislim , da udeležba ni bila omembe vredna izgleda , da je vse manjša tako da nič od nič