Slovenija

Petkovi protestniki o STA in globah za nedostojno obnašanje

Ljubljana, 03. 09. 2021 20.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
502

Petkovi protestniki so se že 72. teden vrnili na ulice. Tokrat so poudarili predvsem svobodo medijev in situacijo STA, ki javno službo brez plačila opravlja že 246 dni. Opozorili so tudi na globe za nedostojno obnašanje. "S popravkom zakona o javnem redu in miru bi vlada rada utišala glas ljudstva," so prepričani. Zahtevali pa so tudi odvzem statusa v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot.

Na tokratnem protestu se je zbrala velika množica ljudi, spremljala jo je policija. Protestniki so se na poti od Trga republike ustavili pred Slovensko tiskovno agencijo (STA) in pot nadaljevali do Ministrstva za kulturo. Znova so opozorili, da se borijo za svobodno demokracijo in vladavino prava ter poudarili, da v Sloveniji ni prostora za fašizem in nacizem ter stranke, ki ga tako ali drugače omogočajo."Vlada Janeza Janše odkrito podpira fašizem in neonacizem. Ne le, da ga podpira, celo poslužuje se enakih metod pri lastnem delovanju," so prepričani protestniki. 

Dejali so, da se to med drugim kaže "z jasno podporo, ki jo nudi neonacističnim organizacijam; z napadi na svobodo medijev; z represivnimi ukrepi zoper vse kritične prebivalke in prebivalce; s podrejanjem vseh inštitucij politični volji trenutne oblasti in z množičnim političnim kadrovanjem; z nespoštovanjem volje ljudstva in razkrojem demokratičnih principov; ter s splošno zlorabo oblasti in nespoštovanjem vladavine prava." 

Protestniki opozorili na položaj medijev in situacijo s STA

Kot običajno so se zbrali na Trgu republike, nato pa so se podali na ljubljanske ulice. V ospredje tokratnega protesta so postavili tudi položaj medijev. "Dejstvo je, da v nasprotju z vsemi pravili STA že 246 dni opravlja javno službo brez zakonsko določenega plačila od Vlade RS," so spomnili. 

Na protestu je med drugim spregovoril tudi Erik Valenčič, raziskovalni novinar, ki že 13 let preučuje povezave med SDS in neonacističnimi organizacijami. Pred ministrstvom za kulturo je javno predstavil izsledke svojih raziskav, ki jih je nedavno razkril tudi v okviru parlamentarne preiskave na zaprti seji KNOVS. Prof. dr. Sandra Bašić Hrvatin je medtem spregovorila o "totalitarnih in fašističnih taktikah sedanje vlade v povezavi z njenimi napadi na svobodo medijev".

Zahtevajo odvzem statusa v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot

V tem tednu iz vseh delov civilne družbe prihajajo zahteve za odvzem statusa v javnem interesu "Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot", ki ga vodi Urban Purgar, tudi vodja t. i. Rumenih jopičev in direktor NTA. "Pravna mreža za zaščito demokracije je tudi na Vrhovno državno tožilstvo RS vložila uradni predlog za prepoved delovanja," so dejali protestniki in dodali, da je po zakonu o društvih prepoved delovanja društva mogoča, če to poziva k narodni, verski in drugi neenakopravnosti ali če razpihuje sovraštvo. Lansirali so tudi javno peticijo. 

Na problem fašizma in neonacizma, ki ga vidijo v državi, so želeli opozoriti tudi mednarodno skupnost. V času Blejskega strateškega foruma so zato na Blejskem otoku razprli "antifašistično in antijanšistično" zastavo, s katero so, kot pravijo, želeli sporočiti, da ne pristajajo na zlorabo oblasti. "Hkrati smo pozvali evropske voditelje in pristojne evropske institucije, da zaščitijo vladavino prava v Sloveniji," so še dejali.

"S popravkom zakona o javnem redu in miru bi vlada rada utišala glas ljudstva"

Oglasili so se še na temo predlaganih popravkov zakona o javnem redu in miru (ZJRM). Kot je pojasnil Hojs, so se za spremembo zakona, ki med drugim prinaša tudi globo v višini od 500 do 1000 evrov za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih, odločili, ker so ugotovili, da je Policija ob takšnih primerih napadov nemočna.

Petkovi protesti
Petkovi protesti FOTO: Aljoša Kravanja

Protestniki trdijo, da je s tem Janševa vlada znova dokazala, da "s polnimi usti demokracije poskuša omejevati svobodo govora in se pri tem poslužuje najbolj očitno diktatorskih ukrepov". "S kaznijo do 1000 evrov bi radi oglobili navadne ljudi za 'nedostojno vedenje' do njihove veličine. Medtem pa sami po mili volji žalijo, blatijo, manipulirajo in napadajo veliko večino državljank in državljanov, ki že več kot eno leto zahtevamo demokratične volitve in konec te strahovlade," so zapisali protestniki in dodali, da bi vlada rada utišala glas ljudstva. 

"Dovolj imamo leporečenja, premalo je dejanj"

Spregovoril je tudi Igor Winkler, ki je prenesel sporočilo primorskih protestnikov in mnogih pripadnikov borčevskih organizacij, ki se, kot pravijo, odločno distancirajo od nenačelne drže predsednika Pahorja.  S tokratnim protestom so namreč protestniki želeli nasloviti tudi vse politike, za katere menijo, da s svojo pasivnostjo omogočajo porast fašizma in neonacizma. "Med njimi je zagotovo tudi predsednik Borut Pahor, ki še naprej ignorira očitne znake fašizma, ki se jih poslužuje vlada," so zatrdili protestniki. 

Spomnili so, da je ob letošnji 100. obletnici prvega množičnega upora Istranov proti fašističnemu nasilju v Kopru potekala slovesnost, kjer je bil slavnostni govornik prav Pahor. "Dovolj imamo tega, da politiki izrabljajo tovrstne dogodke za leporečenje o teh tematikah, s svojimi dejanji pa nikakor ne prispevajo k reševanju problema, ampak ga z lastno apatičnostjo celo omogočajo in podpirajo," so izpostavili. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (502)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
07. 09. 2021 19.39
To anarhistično obrekovanje pa presega vse meje, prav se je vlada odločila.
zdrava.pamet
07. 09. 2021 19.38
Končno jim bo nekdo stopil na jezik nesramni....
prinašalec2
04. 09. 2021 16.51
-2
Mislim, to bedo z bicikli res ni za gledat, pa da jih ni sram , pa se tak pomembni se počutijo. Ja seveda ker jim mediji nonstop delajo reklamo.
Dark Knight
04. 09. 2021 16.27
-2
Petkovi bedniki, nevem zakaj tako intenzivno iščete fasiste, ko pa bi bil dovolj pogled v ogledalo?
Rudolf Maister
04. 09. 2021 10.32
-1
STA je treba plačat !
Dark Knight
04. 09. 2021 16.26
-2
Ugovor vesti 133.člen
04. 09. 2021 10.22
+4
Polit kolesariat: pa dobro, kdo je vodilni po 72-ih etapah, ko je pa toliko rdečih majic?
Bojan-F
04. 09. 2021 10.15
+5
Teoretiki makroekonomske ideje WD40 (t.j. juiche janšizma) se tako kot leta 2007-2008 hvalijo z največjo gospodarsko rastjo ... to je kot novica na radiju Erevan ... največjo rast beležijo tudi Italija, Madžarska, Hrvaška itd ... z odklenjenim ZUJF-om in svežim tiskanim denarjem iz Frankfurta drugače sploh ne bi moglo biti ...
Bojan-F
04. 09. 2021 10.21
+2
... vlada Janša3 prve naloge ni opravila dobro ... v letu delovanja ni uspela zadržati javni dolg ispod 82% (to merilo so lani postavile največje 3 rejting hiše) ... a nove naloge so že tu: brzdati inflacijo in proticiklični ukrepi ... težka bo ... makroekonomska teorija WD40 tega še ne pozna ...
Jožajoža
04. 09. 2021 10.15
+3
Janša hvalil Morisovce: Zaplenili so več orožja ko so ga partizani v Sloveniji med vojno.je pa ena razlik.partizani smo orožje obdržali.janšisti Oz janša pa je okrašeno orožje TO IN NASE JLA pa je prodal .prevzem kupnine je bil na neznanem kraju,in v kefrih neznan znesek.ja,partizani smo se borili za domovino,jansisti pa proti.
jodr
04. 09. 2021 13.27
-2
Grma53
04. 09. 2021 14.15
-1
zlati70
04. 09. 2021 09.51
-3
Nered sredi Ljubljane ponovno povzročali levi brezdelneži. Dretje, glasna glasba, ustvarjanje nereda, smetenje in še marsikaj ,to je vodilo levih ekstremistov, ki želijo, da Sloveniji zavlada ulica. Po Ljubljani so zopet razgrajali Jenullovi kolesarji. Slovenija se spreminja v levo hordo nekulturno vzgojenih ljudi, ki skušajo z ustvarjanjem nereda in kaosa vladati Sloveniji. Tokrat je “kolesariat” imel le eno točko neumnosti. Spravili so se na društvo za promocijo tradicionalnih vrednot< katerega vodi Urban Purgar, saj naj bi pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) na Vrhovno državno tožilstvo RS vložila prijavo, na podlagi katere zahteva sprožitev sodnega postopka za prepoved delovanja društva, zaradi besed zapisanih na twitterju, da je Hitler heroj. A če je bila izjava o Hitlerju nedopustna, pa je očitno sinu državnega tožilca in hčerkici visokega policijskega uradnika dovoljeno vse drugo. Zmerjanje, žaljenje, sovraštvo, packanje po stenah, poveličevanje totalitarnih simbolov, pljuvanje, uničevanje in še marsikaj, kar je očitno dovoljeno samo privilegiranim, prvo razrednim levičarjem, katere ne preganjata ne policija in ne sodstvo.To kar je največja sramota v Sloveniji, pa so prav petkovi kolesarji, kjer se drenja veliko število nespametnih ljudi, ki svoje bacile trosijo naokoli, medtem, ko se normalni ljudje trudijo, ohranjati vse predpise in zapovedi, ki pritičejo boju zoper širjenje koronavirusa. In taki bi nam radi vladali?
Gabiula
04. 09. 2021 09.00
+4
Vlada kar sejete v zadnjem letu in pol to zanjete.Toliko represije nad lastnimi državljani tudi pod Jugi ni bilo.Ne strinjam se z vsem ,nekaj je bilo tudi dobrega.Zapomnite si da vam bo narod vrnil za vse tisto nepotrebno zlo.
zoran jankovi? 007
04. 09. 2021 09.38
-3
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.55
+4
Dva desna upokojenca pišeta za SDS, kakšna sramota od ljudi.
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.55
+4
Ustavimo desnizem, dokler je od Slovenije sploh še kaj ostalo.
mentorhercul
04. 09. 2021 08.50
+2
Morost pa res slabo vpliva na ljudi!
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.38
+3
Zakaj čakati na volitve če so lahko zdaj ?
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.34
+3
Se vidi velik družbeni zaostanek odkar je Janša, pod levimi vsaj tega ni bilo.
jodr
04. 09. 2021 09.22
-2
Zaprte pipice levakom in je vesoljni potop.
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.26
+3
Janša usmeri denar ljudem :)))))
Castrum
04. 09. 2021 08.25
+2
Anti-špontarji na biciklih, anti-špontarji v prostorih RTV....
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.21
+7
Najvišja gospodarska rast kje kdaj :))))
Castrum
04. 09. 2021 08.24
-1
Hmmmm, tako visoka gospodarska rast kot je drugo tromesečje letos, se do sedaj še ni zgodila
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.25
+5
Pa tudi tako velik padec kot pod svečkami ga še ni bilo !!
Castrum
04. 09. 2021 08.27
-2
Največji padec je bil lani v prvem tromesečju pod hrabrim Marjanom
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.27
+1
Nilič
04. 09. 2021 08.28
+3
Castrum, začeti moraš pri osnovi. Patriotic sploh ne razume kaj je gospodarska rast. On misli, da denar raste na drevesu, ga država pobere in nato ga v obliki sociale preda njemu.
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.28
+4
Uničeno gostinstvo, raja na minimalcih, zunanji ugled Slovenija saj ga skoraj ni !
Gozdni joza
04. 09. 2021 08.14
+0
naj te sds madžaroši zginejo na mađarsko. Slovenijo pa pustite slovencem.
Nilič
04. 09. 2021 08.24
-2
Poglej ti fašista. On sovraži vse narodnosti in rase in želi prečiščeno Slovenijo.
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.29
+2
Nilič
04. 09. 2021 08.31
+1
Aha, patriotic se ni mogel upreti in je pokazal svojo fašistično dušo.
SlobodaNE
04. 09. 2021 08.14
+0
Stop desni državi, nikoli nam še ni šlo tako slabo.
Nilič
04. 09. 2021 08.30
-4