Slovenija

Petrič podprl in kritiziral VS ZN

New York, 17. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski veleposlanik pri Združenih narodih Ernest Petrič je v govoru med razpravo o poročilu o delu Varnostnega sveta ZN kritiziral njegove članice, ker se niso udeležile razprave o poročilu, o katerem bi lahko največ povedale.

Razpravo o delu VS so zaključili včeraj, mnenja o delu najpomembnejšega organa ZN pa so podale le države, ki niso članice VS. Petriču je britanski veleposlanik Jeremy Greenstock obljubil, da bodo članice VS svoje mnenje o svojem delu zagotovo podale naslednje leto. Petrič je sicer v svojem govoru pohvalil prizadevno delo VS v minulem letu, še posebej glede obravnavanja problemov Jugovzhodne Evrope, vendar dodal, da v poročilu manjka opredelitev mednarodnega terorizma kot grožnje svetovnemu miru in varnosti.

Ernest Petrič
Ernest Petrič FOTO:

Poročilo o delu VS po Petričevih besedah ne vsebuje analitičnega pregleda, ki bi nečlanicam VS omogočil ustvarjalno razpravo o najbolj perečih vprašanjih svetovne organizacije, kar pomeni, da je pomemben del članic ZN prikrajšan za sodelovanje pri izmenjavi mnenj o svetovnih problemih. Poročilo bi bilo za večino manjših članic ZN mnogo bolj vzpodbudno, če bi vsebovalo seznam področij, na katerih je VS dosegel napredek, in seznam tistih, na katerih ga ni. Petrič je pozval k večji preglednosti dela VS ZN, ob tem pa pohvalil vključevanje široke palete vprašanj, ki imajo pomen pri vzdrževanju mednarodnega miru in varnosti. Prav zaradi številnih novih vprašanj v dobi globalizacije bi moral biti VS bolj reprezentativen in se v večji meri odzivati mednarodni skupnosti. Zato Slovenija upa, da bo letos dosežen napredek pri reformi ZN, še posebej pri reformi VS.

Poročilo o delu VS tudi ne daje zadostne pozornosti mednarodnemu terorizmu kot grožnji mednarodnemu miru in varnosti, meni Petrič. Presenečenje in šok zaradi napadov 11. septembra so deloma posledica nezmožnosti mednarodne skupnosti, da se pravočasno in celovito sooči s tem problemom. Petriča opogumlja dejstvo, da je enotnost mednarodne skupnosti v boju proti terorizmu izražena z dvema pomembnima resolucijama VS in z ustanovitvijo protiterorističnega odbora VS. Slovenija trdno podpira kolektivni boj proti terorizmu in njene oblasti razmišljajo o novih ukrepih za zapiranje lukenj v svetovni obrambi pred mednarodnim terorizmom. Petrič je ob koncu govora pohvalil VS zaradi pozornosti, ki jo je posvetil vprašanjem Jugovzhodne Evrope, in izrazil pripravljenost Slovenije, da pomaga na tem območju, v skladu s svojimi zmožnostmi pa tudi drugje.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8