Slovenija

Petro Grah Lazar je zamenjal Boštjan Mlačnik

Ljubljana, 29. 06. 2022 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
227

Po kadrovskih rošadah v vrhu kriminalistične policije je zdaj še sledila pričakovana zamenjava vodstva Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Petro Grah Lazar je zamenjal Boštjan Mlačnik, dosedanji vodja preiskave. NPU naj bi po pooblastilu vodil do vrnitve nezakonito razrešenega direktorja Darka Muženiča. Kot smo poročali že včeraj, pa je prišlo do zamenjave tudi v Službi generalnega direktorja Policije, vodjo Igorja Lambergerja je nasledil Uroš Lepoša, kar so zdaj potrdili tudi na Policiji. Lamberger neuradno odhaja v Tacen, premeščen pa je bil v vodstvo Generalne policijske uprave.

Iz Policije so sporočili, da bosta dosedanji vodja Službe generalnega direktorja Policije Igor Lamberger in dosedanja direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada Petra Grah Lazar odslej opravljala naloge s področja reševanja zaostankov pri preiskovanju kaznivih dejanj, predvsem s področja gospodarske kriminalitete na policijskih upravah, in glede na ugotovitve pripravljala strategije za njihovo odpravo.

V. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav s tem postavlja ekipo najožjih sodelavcev, ki jim zaupa in s katerimi bo lahko skupaj uresničeval
najpomembnejše cilje Policije pri zagotavljanju visoke stopnje varnosti, so še sporočili s Policije. 

Dosedanjo vodjo NPU Petro Grah Lazar je nasledil Boštjan Mlačnik, Grah Lazarjeva pa je premeščena v vodstvo GPU, kjer se bo ukvarjala z zaostanki.
Dosedanjo vodjo NPU Petro Grah Lazar je nasledil Boštjan Mlačnik, Grah Lazarjeva pa je premeščena v vodstvo GPU, kjer se bo ukvarjala z zaostanki. FOTO: Bobo

Na vrh Nacionalnega preiskovalnega urada se je tako zavihtel kriminalist, s katerim je v prejšnjem mandatu obračunavala tudi politika. Boštjan Mlačnik je bil tarča bivšega notranjega ministra Aleša Hojsa, pa tudi poslanca Zmaga Jelinčiča. Kot smo že poročali, sta ga vpletla v zgodbo o nezakonitem ravnanju, ker da naj bi si kot preiskovalec na NPU izposodil šest tisoč evrov za navidezni odkup droge, denarja pa potem naj ne bi vrnil. Neuradno naj bi šlo za načrtno diskreditacijo Mlačnika, v katero se je s poslanskimi vprašanji vključil se Jelinčič.

Nekdanji minister Hojs je namreč javno razlagal, da izpovedba neposredno oškodovane osebe potrjuje resničnost dogodka, da si je uslužbenec NPU od nje izposodil šest tisočakov za odkup prepovedane droge, denarja pa da ni nikoli vrnil. Pa čeprav je Policija Hojsa obvestila, da to ne drži in da se dogodek v resnici sploh ni zgodil. Hojs se na to ni oziral, z Jelinčičem sta imela svojo zgodbo, svojo agendo.

Da gre še za eno laž na račun preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada, se je pred kratkim potrdilo tudi na parlamentarni preiskovalni komisiji, kjer so poslanci v državnem zboru zaslišali tudi Hojsa. Predrag Bakovič (SD) ga je vprašal, kakšen je bil epilog notranje preiskave glede izposoje šest tisoč evrov uslužbenca NPU. Hojsu ni preostalo drugega, kot da prizna, da je šlo za neresnične informacije. Boštjanu Mlačniku se za vse laži in diskreditacije ni nihče opravičil. Ali se je Mlačnik odločil za kakšno odškodninsko tožbo ali celo kazensko ovadbo, ni znano.

Politika je obračunala z obema, zdaj sta na čelu NPU in UKP

Na visoke položaje sta se tako vrnila kar dva uslužbenca Nacionalnega preiskovalnega urada, ki sta bila v času prejšnjega vodstva Policije deležna različnih postopkov, šikaniranja, diskreditacij in celo kazenskih ovadb. Vodja preiskave Boštjan Mlačnik in pomočnik direktorja David Antolovič, oba sta dobila tudi opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. Z obema je javno obračunaval nekdanji notranji minister Aleš Hojs.

Antolovič je bil tako zelo moteč za nekdanjo vladajočo koalicijo, da so ga umaknili iz NPU v Tacen, na NPU pa sistemizirali novo delovno mesto še za drugega pomočnika direktorja, da so lahko zaposlili Boruta Franca. Konec lanskega leta pa so ga še kazensko ovadili za nevestno delo v službi. Tožilstvo je ovadbo takoj zavrglo. Čeprav sta oba z Mlačnikom formalno še zasedala svoja položaja na Nacionalnem preiskovalnem uradu, pa svojega dela tam zaradi mobinga nista mogla opravljati. Mlačnik je nekaj časa delal celo na policijskem sindikatu.

Prvi mož slovenske Policije Boštjan Lindav je tako zamenjal vse tri ljudi, ki naj bi veljali za kader nekdanje vladajoče stranke. Posloviti so se morali vodja NPU Petra Grah Lazar, direktor kriminalistične Policije Vojko Urbas in vodja Službe generalnega direktorja Policije (SGDP) Igor Lamberger. Različni nadzori v Policiji in na NPU pa bodo v nadaljevanju razkrili, ali so vsi trije morda prekoračili svoja pooblastila, ravnali nezakonito ali celo storili kakšna kazniva dejanja pri vodenju svojih enot in pri ukrepih zoper sodelavce.

Vodjo Službe generalnega direktorja Policije je prevzel Uroš Lepoša, ki je zamenjal Igorja Lambergerja.
Vodjo Službe generalnega direktorja Policije je prevzel Uroš Lepoša, ki je zamenjal Igorja Lambergerja. FOTO: Policija

Darko Muženič še čaka, da se vrne na mesto direktorja NPU

Darko Muženič bo moral, kot smo že poročali, na vrnitev na direktorsko mesto na NPU še malo počakati, saj želi, da se najprej razplete zgodba na Evropskem javnem tožilstvu, kamor ga je ovadil zdaj že razrešeni direktor Urada za preprečevanje pranja denarja Damjan Žugelj. Na Policiji pravijo, da sicer ne morejo komentirati konkretne preiskave, ki jo vodi Evropsko javno tožilstvo, da pa je Muženič prepričan, da se bodo očitki iz ovadbe izkazali za neutemeljene in neresnične.

V tem primeru bo verjetno uporabil tudi vsa pravna sredstva zoper akterje, ki stojijo za kazensko ovadbo. Prvi mož slovenske Policije Boštjan Lindav za Muženiča pravi, da uživa njegovo popolno zaupanje. Dodaja, da bo zagotovo prevzel vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada, če ne bo nobenih zadržkov za to.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rb63
30. 06. 2022 10.42
+4
Pa pa Janševa nameščenka.
paru
30. 06. 2022 10.29
+4
To pa je hec! To je za v rubriko SAJ NI RES...PA JE! Sedaj se bo ukvarjala z zaostanki! Z zaostanki, ki jih je sama ustvarjala...mešala bo meglo v Tacnu, plačo pa dobivala...V realnem sektorju gredo taki ljudje na Zavod za zaposlovanje. Ko bo Vlada / katerakoli/ to doumela, bo pa država na pravi poti. Za odslužene kadre se vedno najde dobro plačana služba za nedelo, delavec pa leti na Zavod...
pekoči paradižnik
30. 06. 2022 10.27
+5
Kakšna mrzla ženska, ta Petra. Njen partner zagotovo ve, kaj pomeni razpoka v ledu.
crestor
30. 06. 2022 09.35
-2
Glavno je, da se mi počutimo varne pod vodstvom vrhovnega vojaškega strokovnjaka Šmarca.....
janezov uč
30. 06. 2022 09.23
+4
zdaj pa vendarle zalaufite ta sodišča in natrpajte Dob, razpis za gradbena dela za širitev letega je že zunaj.
crestor
30. 06. 2022 09.38
-4
Imaš prav, levaki so že pripravljeni za selitev...že v enem mesecu se je nabralo toliko levaških barabij, da bo potrebno Dob nujno razširiti.
bysaRD
29. 06. 2022 21.49
+6
Še ena ugasla svečka
levidesničar
29. 06. 2022 21.48
+4
letos je veliko lazarjev, po vrtovih so zelo nadležni. grah imajo lazarji menda tudi zelo radi.
krneki_123
29. 06. 2022 21.01
-6
Svoboda resnično lomasti po dolgem in počez. In potem vse tiho je bilo, vključno z Eriko. Ta popolnoma nesposobna, ampak skrajno revanšistična vlada, je v manj kot mesecu dni naredila toliko nespodobnosti, da bo trajalo več let, da se to popravi. Točno vedo, da ne bodo dolgo in samo mlatijo, mediji so njihovi in so tiho. Le plešite, oslički, ko bo narodu prekipelo, vas bodo odnesli.😉
Brakedirt
29. 06. 2022 21.18
+7
kaj je svecko, komu jokcas? izgleda da se sam s sabo kregas
levidesničar
29. 06. 2022 21.44
+4
krneki, učili so se od tvojih, kako je treba naredit. Upam da toti vsaj po strokovni plati menjajo, tvoji tega niso.
rb63
30. 06. 2022 10.46
+2
Pa saj zato smo jih volili, da pometejo z janšističnim klientalizmom. Še prepočasi jim gre.
Sars2
29. 06. 2022 21.00
+5
Men se je pa čudno zdel,zakaj je Janša skoz govoril,o visoki gospodarski rasti,ker je ljudje nismo občutili,ker je točno vedel,da nas bo okradel od zdajšnje pomoči Evrope,za kakšne bone za dopust,gorivom,in ztemu neposredno nagajal golobu,z temu naivne ljudi zaradi visokih cen spet pognal v govor za Janšo,naivnezi
M teorija
29. 06. 2022 20.23
+8
Kr tako še naprej,...da najnižjega po hierhariji politično nastavljenega svečkarja,.....do zadnje snažilke in hišnika!? Ne dovolit kot je bilo doslej, da so ob zamenjavi Janševanja pritajili in čakali, da se Veliki vodja spet vrne,...pa spet golfanja na Mavricijih!?
ValterUdovernik
29. 06. 2022 20.32
+6
In sestankovanja z globoko državo na prestižnih plovilih.
sprint
30. 06. 2022 10.53
Pa dobro teoretik. Kje pa ti živiš? Kolikor vem je pri nas demokracija in se sprijazni, da tu živimo in ustvarjamo tudi drugače misleči od levih revolucionarjev. Tvoj komentar je poln sovraštva in nestrpnosti. Kaj moderator?? Takšne leve izpade toleriraš, nam drugače mislečim pa brišeš mnenja po tekočem traku. Živela demokracija ha...
Jožajoža
29. 06. 2022 20.21
+5
Odvzet ji premoženje in "kupljeno" diplomo.
vicente
29. 06. 2022 20.44
+4
diploma ni kupljena je kopirana,punca jo je dobila za darilo in ni ona kriva če so ji podarili ponarejeno
Maki3322
29. 06. 2022 19.58
+8
Lazarjevo je potrebno dobro kaznovati, ker ni oddala prijave za krajo zaščitne opreme in ventilatorjev.
ValterUdovernik
29. 06. 2022 20.33
+4
crestor
30. 06. 2022 09.37
-1
Uuuu, levački bodo lastnoročno Lazarjevo spravili v zapor..::--))
rb63
30. 06. 2022 10.47
+1
AudišLOVEvenija
29. 06. 2022 19.18
+10
Dela bo veliko!
AudišLOVEvenija
29. 06. 2022 19.14
+1
Zdaj je čas za pritožbe zoper polistov.
AudišLOVEvenija
29. 06. 2022 19.14
+9
V policiji so imeli organiziran kriminal, ki so delovali znotraj policije.. in že bežijo!
AudišLOVEvenija
29. 06. 2022 19.15
+4
Jst !
29. 06. 2022 19.06
-9
Lewaki zopet nastavljajo svoje politične kadre, za katere pravijo, da so neodvisni strokovnjaki.
AudišLOVEvenija
29. 06. 2022 19.17
+5
RdecaPesa
29. 06. 2022 19.31
+7
Janzevci so v bistvu ze nehali trdit da zaposlujejo s tem, da jih ne. Nori casi.
srebrnibreg
29. 06. 2022 19.40
+8
Nič ne nastavljajo. odstranjujejo politični janšistični kader.
Jožajoža
29. 06. 2022 20.22
+2
Prepočasi.mislim da bi jih morali odstavljat v paketu
RdecaPesa
29. 06. 2022 19.02
+5
Itak je od pira,a na volutvah ni bilo v sluzbi. Kao da je na bolniski. Tut to bi blo smiselno preverit. Tem ljudem ni za verjet NIC.
El Diablo 2013
29. 06. 2022 18.26
+9
o, super…..še ena šut karta za desno kloako….. NEPRECENLJIVO!
Watchmanov vajenec
29. 06. 2022 18.19
-7
Spet sama leva mafija katera bi samo svoje kadre da nas lahko še naprej je....naslednjih 200..300let
AudišLOVEvenija
29. 06. 2022 19.16
+5
Mi štajeskih policistov kle v ljubljan NE RABIMO!
Trta mrta
29. 06. 2022 20.19
-3
poper00
29. 06. 2022 17.49
+18
Prepočasi gre vse skupaj.Plešavi se ni nikoli vpraševal po strokovnosti in je vse ključne ljudi menjaval v par urah ne glede na strokovnost ampak samo na pripadnost.Nikoli več na položaje njegovih lizunov.Poglejte primer Belorusije kaj se lahko zgodi.
Nilič
29. 06. 2022 17.41
-11
Preverjeni kadri, ki bodo se naprej prikrivali kraje, se ponovno nastavljajo na kljucna mesta. Ovce pa ploskajo.