Slovenija

Pičlo o aferaškem ozadju

Ljubljana, 04. 04. 2007 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./I.H./T.B.
Komentarji
33

Direktor obveščevalne službe SOVA je sicer odgovoril na vprašanja poslancev, vendar njihove radovednosti ni potešil.

Člana parlamentarne komisije Miro Petek (SDS) in Rudi Moge (LDS)
Člana parlamentarne komisije Miro Petek (SDS) in Rudi Moge (LDS) FOTO: POP TV

Za tesno zaprtimi vrati t.i. tihe sobe, ki jim zagotavlja varnost pred prisluškovanjem, so poslanci danes popoldan sicer uradno razpravljali o prikritih preiskovalnih ukrepih in programu dela kriminalistične policije, dejansko pa je glavna pozornost namenjena aferi, povezani s Slovensko obveščevalno varnostno agencijo (SOVA), ki v javnosti dviguje obilico prahu.

Do seje državnozborske komisije je direktor Sove Matjaž Šinkovec dostavil pisne odgovore na kopico vprašanj poslancev o zadnjih dogodkih v obveščevalni agenciji. Kot smo neuradno izvedeli, Sovina pojasnila večine poslancev niso zadovoljila.

Podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami Dušan Kumer (SD)
Podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami Dušan Kumer (SD) FOTO: POP TV

"Kaže, da skuša nekdo našo parlamentarno komisijo potisniti v položaj, da bi presojala v javnem konfliktu med Sovo in vlado glede uresničitve sklepa o 20-odstotnem zmanjšanju števila zaposlenih v obveščevalni agenciji," je za 24ur.com povedal poslanec in podpredsednik komisije Dušan Kumer. O vsebini Sovinih odgovorov Kumer po seji ni želel govoriti, napovedal pa je, da jih bo komisija komentirala prihodnji teden, ko jih bo preučila.

Kumer je ponovno poudaril, da komisija ne nadzoruje ustanovljene vladne delovne skupine, ki naj bi pregledala poslovanje Sove. "Res pa je, da ni korektno od vlade, da nas ob predložitvi poročila o delu Sove za leto 2006 ni obvestila o ustanovitvi te delovne skupine in morebitnih nepravilnostih in nezakonitostih, ki naj bi se dogajale v agenciji," je dodal Kumer.

Medtem ko poslance dela opozicije zanima domnevni vdor vlade v podatke o agentih Sove, pa poslanci vladne koalicije želijo izvedeti kaj več o domnevno nesmotrni porabi proračunskega denarja iz t.i. črnega fonda, namenjenega financiranju tajnih akcij in plačevanju informatorjev obveščevalne službe.

Za sejo komisije je vladalo izjemno zanimanje sedme sile
Za sejo komisije je vladalo izjemno zanimanje sedme sile FOTO: POP TV

Obtožbe opozicijskih SD in nekdanjih poslancev LDS o domnevnem vpogledu v Sovino agenturno mrežo je sprožila namera vlade po zmanjšanju števila zaposlenih v tej obveščevalni službi. Sklep o tem je bil sprejet že leta 2005, vendar naj bi ga vlada pričela uresničevati šele v letošnjem letu. Po mnenju analitikov se vodstvo Sove želi znebiti uslužbencev, ki naj bi bili v preteklosti vpleteni v notranjepolitične obračune pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. Tako naj bi SOVA nadzirala tedaj opozicijsko SDS.

Koliko delavcev naj bi odpustili uradno ni znano, neuradno pa naj bi brez dela ostali predvsem nekdanji uslužbenci komunistične tajne policije SDV, zaposleni v Sovi.

"Števila zaposlenih ter morebitnih sprememb v številu zaposlenih ne moremo navajati, ker so naloge, ki jih opravlja agencija, specifične narave, povezane s protiobveščevalnimi in varnostnimi aktivnostmi," je povedal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. Po neuradnih podatkih naj bi SOVA imela okrog 300 zaposlenih, o obsegu odpuščanja pa se omenja število od 30 do 60 uslužbencev agencije.

V javnosti so se pojavile informacije o plačevanju stroškov zdravljenja predsednika republike Drnovška iz proračuna Sove in zaposlovanju njegovih najožjih sodelavcev, nepremičninah in dosjejih nekdanje tajne policije SDV, ki so še vedno v prostorih Sove, namesto v zgodovinskem Arhivu RS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neti
05. 04. 2007 07.59
maksi, jutro! Se strinjam midva se ne smeva kregat! O tvojih grehih, to ti veš, no ja boš dobil odpustek, če drugače ne bo šlo, pa ti ga bom sama dala. O JJ še ne bi, je prezgodaj za moj miselni del možgan, žal bo tu odločal čas, zato času čas, ne se kregat sam s seboj. Glede levice, je pa tako, zaradi ptometne nesreče pred leti me zelo boli leva roka, do "pororoke" bo že vredu. Želim ti lep dan, sonček na igrišču, danes bom videla, če bom lahko iz Bruslja prišla za praznike domov. Lp N.
kosir_maks
05. 04. 2007 06.19
Neti : Priznam, da sem grešil v mislih, besedah in dejanjih ! Vem, da je JJ kriv za vse ! Podvomil sem v brezmadežnost levičarjev . Upam, da mi oprostite !! A bo u redu ! Sicer pa se midva ne smeva kregat ! Čao !!
neti
04. 04. 2007 23.11
maksi, tvoje pisanje je prešlo, sicer v medicinsko-zdravstvene sfere, le to zelo šepa, še tu predpiši kakšno obsevanje in RTG, CT in MG. Ampak vse dogodke si pričel opisovati z izborom besed, katere bistvo naj bi iskali v širšem polju našega političnega dogajanja, nakako razširimo misli. Vaja dela mojstra, le na koga me to spominja......Lp Neti
lup1
04. 04. 2007 22.30
Kakšne pravljice mi hočete prodajat? Če je LDS tako nadzirala SOVO, kako je potem lahko izgubila volitve? Boste mi natvezili, da je večina volilcev vedela to že pred volitvami? Da so LDS-ovci popušili? Zakaj potem ravno zdaj? Zakaj ne pred leti? Kar naenkrat je cel hudič. Pa zakaj, če je bil tak nadzor nad nasprotniki, zakaj vemo tako malo svinjarij? Bo kdo prišel in rekel da so pošteni? Pošteni politiki - že besedna zveza je protislovna.
kosir_maks
04. 04. 2007 22.28
KLASIK : Mislim da je napočil čas da pričnete z postopkom beatifikacije presvetega Drnovška in ga proglasite za blaženega. Blaženi je tisti zveličani levičar, ki mu partija prizna herojske kreposti in je njegovo svetost uradno potrdila ter dokazala vsaj z enim čudežem.
selector
04. 04. 2007 22.15
Težave na SOVI: Drnovšek in njegov pribočnik Golobič sta to trdnjavo uporabljala za nadziranje svojih političnih nasprotnikov vse do padca zadnje LDSove vlade. Kar se tiče "kozmetičnih" popravkov, kot se dela vtis v javnosti to niti ni tako pomembno; SOVA mora odpraviti nekdanje elemente, ki so delovali ne za interes države, temveč so neštetokrat zlorabili notranje informacije, kot tudi pooblastila proti tretjim osebam za osebne podvige nekaterih vidnejših LDSovcev in SDjevcev. Boli jih to, da malo "brskajo" po dreku in še težje jim je ker vedo, da se bo veliko našlo, ter da bodo po končanem procesu padale glave. Kar je prav. Saj smo v demokraciji; naj se tudi SOVA malo prevetri.
Uporabnik113189
04. 04. 2007 22.00
Neti, žal je samo tragično. Vsi skupaj so bedni. Zdravijo svoje travme 60 let nazaj, vse skupaj pa nima nič opraviti s sedanjostjo. Namesto da bi utrjevali samostojne institucije in s tem demokratičen sistem, ki imogoča sodobno družbo se gredo lustracijo in neke kadrovke čistke pa nekakšno "uravnoteženje", česar pa v resnici nihče ne razume. Izgubljamo znanje..Naiven narod pa zavajajo s trenutno gospodarsko rastjo. max, UDBA in SDV so se že davno upokojili..če bi bili aktivni bi se že davno kakšen od novejših norih politikov "ponesrečil". Pa se pokvarjena hrana in podobni dogodki dogajajo le pri desničarjih. Pljuvaš po Drnovšku, ki uči ljudi demokratičnih načel, sami pa uporabljate metode kriminalcev.. Kdo je sedaj pošten?
kosir_maks
04. 04. 2007 21.40
V laboratorijih Vlade so analizirali tudi krvno sliko SOVE in ugotovili povečano koncentracijo virusov UDBA in SDV ! Potrebna bo transfuzija krvi !! LP !
kosir_maks
04. 04. 2007 21.34
SOVA ima tudi finančni maligni tumor v drobovju ! Kirurgi so že na delu !! SREČNO SOVA ! LP !
kosir_maks
04. 04. 2007 21.30
SOVO kadrovsko močno zanaša v levo ! Vlada bo napravila manjši kirurški poseg in ji namestila opornico ! Cilj je, da se SOVA uravnoteži ! Zdravniški konzilij pod vodstvom prof. dr Šturma ne pričakuje pooperativnih zapletov ! Zaželimo ji čim prejšne okrevanje !!! LP !
grega83@mail386.com
04. 04. 2007 21.04
kaj sploh vlada počne na sovi.... dobro vprašanje?
neti
04. 04. 2007 20.57
Pozdravljen Klasik, čudno ali tragikomično. lp
Uporabnik113189
04. 04. 2007 19.33
net, res je pravi balkanci, nobenega reda, vsak lahko vse počne, čudno da sploh kaj deluje..
neti
04. 04. 2007 19.28
maksi, pojdi se ti malo igrti tam pri ZDA konzulatu, pa imej mobi, malo se pogovarjaj malo slikaj, pa boš hitro brez vize, si ogledal kletne prostore te vile, si upaš to igrico?
neti
04. 04. 2007 19.16
Spraševala sem za ostale države, SLO je tako nakaj posebnega, glede obveščevalnih služb, nivo tržnice. Poročilo pravi, da ni bilo nobenih nepravilnih finančnih transakcij. Tudi našega predsednika nisem omenjala, katera institucija je podala sum kaznivega dejanja ali korupcije če želiš, nobena javno, če ti veš povej. Pa tudi če je podan sum, je vsak osumljenec nedolžen, dokler se ne dokaže krivda kaznivega dejanja. Jaz pa vprašam ali obstaja pravni temelj, za nadzor, do sedaj kar je Šturm izjavil, je samo nakladanje, čudno ko je ista oseba delala 10 let v OZN je uporabljala čisto drugo dikcijo, le zakaj...... Glede "metanja na cesto" zaposlenih, krivdno, morajo dokazati; višek del. sile, bojo pa vsi dobili nadomestila, do upokojitve, Zakon o del. razmerjih........še velja.
jsmazarot@email.si
04. 04. 2007 19.10
Zaklonišče? Js mam mine položene, snajper čaka, za BEV, pa itak še niso čuli! :)
kosir_maks
04. 04. 2007 19.07
Ja ,ja, ogrožena je nacionalna varnost! Zaradi tega nas bodo čez en teden napadll Afganistanci !!! Že delam zaklonišče !!! LP !
Jožajoža
04. 04. 2007 19.04
trikrat lahko ugibate,kdo v vladi je na plačilnih listah tujh obveščevalnih sil.
Uporabnik113189
04. 04. 2007 19.00
14 novembra je Šinkovec skupaj s Šeficem in Lavrihom, ki je Janšev svetovalec vstopil v tajni objekt Sove in odnesel brez zapisnika neznano količino dokumentacije. Ja to je objavljeno max. S tem so razkrili tudi sodelavsko mrežo, ki se od takrat ne uporablja več..
kosir_maks
04. 04. 2007 18.51
Drnovšku kot predsedniku Vlade ni blo treba nadzirat SOVE! Sej je vedu, da ma not same svoje preverjene kadre ! Pri JJ je stvar povsem obratna ! Se ti ne zdi ??