Slovenija

Pikalo predlaga revizijo poslovanja javnih visokošolskih zavodov

Ljubljana, 06. 11. 2019 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š./L.Š./STA
Komentarji
25

Potem ko je minister za izobraževanje Jernej Pikalo na Računsko sodišče naslovil predlog za revizijo poslovanja vseh javnih visokošolskih zavodov, mu s sodišča odgovarjajo, da glede na zakon samostojno določajo, katere revizije bodo poleg obveznih, ki jih morajo opraviti vsako leto po zakonu, še izvedli v posameznem obdobju.

Naši prispevki so izpostavili tri tipe spornih praks, ki jih zaznavajo tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije.
Naši prispevki so izpostavili tri tipe spornih praks, ki jih zaznavajo tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije. FOTO: Dreamstime

Potem ko se je na naše poročanje o visokih izplačilih dodatkov odzval Visokošolski sindikat Slovenije, ki je pozval rektorja, naj naroči revizijo in dosledno uveljavi pravilnik, po katerem morajo zaposleni za delo prek svojih podjetij dobiti njegovo dovoljenje in univerzi plačati prispevek, se je znova oglasil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Na ljubljanski univerzi so, kot smo razkrili v naši rubriki Dejstva, okoli 200 posameznikom v treh letih razdelili 11,8 milijona evrov iz tržne dejavnosti. Na Univerzi v Mariboru pa naj bi bilo po poročanju Televizije Slovenija spornih za 50 milijonov evrov izplačil.

"Na Ministrstvu RS za izobraževanje, znanost in šport se vseskozi odločno zavzemamo za transparentno in namensko rabo javnih sredstev. To velja tudi za javne univerze in njene članice. V skladu z obstoječo zakonodajo ministrstvo opravlja nadzor nad zakonitostjo dela javnih visokošolskih zavodov v skladu s posebnimi predpisi ter o svojih ugotovitvah obvešča pristojne organe," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so še, da pa lahko Računsko sodišče RS revidira poslovanje uporabnikov javnih sredstev, torej tudi javnih univerz, v kontekstu pravilnosti in smotrnosti poslovanja.

Pikalo je računskemu sodišču predlagal revizijo poslovanja vseh javnih visokošolskih zavodov.
Pikalo je računskemu sodišču predlagal revizijo poslovanja vseh javnih visokošolskih zavodov. FOTO: POP TV

"Univerze morajo s sredstvi ravnati transparentno in gospodarno. V primeru kakršnihkoli nepravilnosti morajo pristojni organi ustrezno ukrepati," poudarjajo na šolskem ministrstvu. "Nedopustno je, da bi se morebitne nezakonitosti in nepravilnosti prikrivale. V izogib različnim dvomom o domnevnem negospodarnem poslovanju javnih univerz oziroma visokošolskih institucij, ki se v zadnjem času porajajo v javnosti, je minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo na Računsko sodišče RS, v skladu s 25. členom Zakona o računskem sodišču, naslovil predlog za uvedbo revizije poslovanja vseh javnih visokošolskih zavodov."

Tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije so izrazili pričakovanje, da bodo pristojni organi sporne prakse izplačil dodatkov zaposlenim na Univerzi v Ljubljani raziskali, odgovorni pa zanje odgovarjali. Rektorja Igorja Papiča in šolsko ministrstvo so pozvali k ukrepanju, da v prihodnje do zlorab ne bi več prihajalo.

Kot še dodajajo, so namreč prepričani, da bodo opravljene revizije (celostni pregled gospodarnega ravnanja in smotrnosti, namenskosti ter zakonitosti porabe vseh proračunskih sredstev, ki jih pridobijo javni visokošolski zavodi) pripomogle k odpravi dvomov in nejasnosti glede delovanja in poslovanja javnih visokošolskih zavodov.

Tudi Sviz skrbi poročanje o domnevno nečednem poslovanju univerz

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je sicer konec oktobra ministra Pikala pozval, naj na računsko sodišče naslovi predlog za izvedbo revizije ustreznosti poslovanja vseh treh javnih univerz. Kot je v pozivu zapisal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, jih skrbi medijsko poročanje o domnevno nečednem poslovanju tako na ljubljanski kot na mariborski univerzi.

V Svizu menijo, da bi računsko sodišče z revizijo pripomoglo, da v prihodnje ne bi prihajalo do zlorab instituta civilnih pogodb, neupravičenega izplačevanja dodatkov, netransparentne porabe denarja, izkoriščanja mladih zaposlenih na fakultetah ter vseh tistih, ki niso del skupine privilegiranih.

Računsko sodišče sporoča ministru, da samo izbira revidirance

Na predlog ministra za izobraževanje Pikala za uvedbo revizije poslovanja javnih visokošolskih zavodov pa so se danes odzvali tudi na Računskem sodišču. Pojasnili so, da glede na zakon samostojno določajo, katere revizije poleg obveznih, ki jih morajo opraviti vsako leto po zakonu, bodo še izvedli v posameznem obdobju. Revizije opravljajo na podlagi letnega programa dela.

Omenjeni letni program dela za izvrševanje revizijske pristojnosti, na podlagi katerega opravlja revizije, sprejme predsednik računskega sodišča. Pri določanju letnega programa upoštevajo več kriterijev, in sicer predvsem materialni pomen, pa tudi izkušnje iz že opravljenih revizij, ki računskemu sodišču osvetlijo pomembna javnofinančna vprašanja, skupna več revidirancem, ter navedbe v medijih in prejete pobude. Računsko sodišče obravnava vse pobude, ki jih prejme, ne le tistih, ki jih zakon o računskem sodišču izrecno navaja. Vendar pa vseh ne more uvrstiti v program dela za izvrševanje revizijske pristojnosti, ker bi bilo to glede na število prejetih pobud neizvedljivo, so opozorili.

Prejete pobude obravnavajo tako, da jih ob upoštevanju revizijskih načel, pravil in mednarodnih standardov natančno preučijo, opredelijo njihov pomen in jih glede na oceno pomena ob ostalih kriterijih upoštevajo pri oblikovanju letnega programa za izvrševanje revizijske pristojnosti.

Ta program je v skladu s poslovnikom računskega sodišča zaupen, zato konkretne informacije o morebitni uvrstitvi revizije javnih visokošolskih zavodov vanj ne morejo dati. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ValterUdovernik
06. 11. 2019 18.00
+3
S tem predlogom si je nakopal pa kar nekaj sovraznikov.
Domendo
06. 11. 2019 16.26
+4
Kaj to velja za naprej ali za nazaj?
vomo
06. 11. 2019 15.42
+6
Mislim, da je delno kriv tudi tisti kateri je vedel pa se je delal nevednega. Na koncu pa tudi on faše a zastonj, tist lopov je mel pa vsaj dobiček in upal da ga ne bodo dobil.
Carmenlula
06. 11. 2019 15.24
+13
Če bi v privat realnem sektorju kradli, bi vsi dobili knjigo kaj se čaka..??
vomo
06. 11. 2019 15.01
+14
v Piranu sem storil napako in narobe parkiral, dobil kazen in sodno takso, ki presega nastalo škodo za 100x, v tem primeru pa ne bo nobeden odgovarjal, čeprav je narejena zelo velika materialna in moralna škoda poštenim profesorjem.
krucyfix
06. 11. 2019 14.38
+6
Po eni strani je nujna revizija, ker je očitno veliko prilaščanja neupravičenih dodatkov. Po drugi strani pa me moti, da pred kakršnokoli resno revizijo pavšalno objavljajo lestvice "dobičkarjev", ne da bi preverili, kdo si samo prilašča in kdo zares dela in si zasluži. Treba je opomnit, da so mimo časi uravnilovke. Je tudi velika sreča, da so med profesorji tudi sposobni in podjetni ljudje, ki znajo pridobit in izpeljat zahtevne projekte in pri tem tudi ustrezno zaslužijo. Ni prav, če gre to na plečih nekih zatiranih asistentov in neplačanih študentov - ampak tudi ni vedno tako, marsikje je tudi za podrejene dobro urejeno, ko se dela na pravih projektih in tudi plačani so. Včasih se mi zdi zelo dvolično, ko ljudje na veliko pljuvajo po "javnem sektorju" zaradi stvari, ki so v privatnem najbolj normalna stvar. Svet je pač en.
nikandra
06. 11. 2019 17.38
+1
V javnem sektorju so še vedno časi uravnilovke. Sem bila sama del njega in zagotavljam, da dobro delo ni vedno merilo za dobro plačilo. Kar se tiče lestvice dobičkarjev - z revizijo bi se seveda lahko ugotovilo, kdo je dobiček pridobil na zakonit način in kdo ne. In tisti, ki so si ga pošteno zaslužili, jim lahko samo čestitamo za uspešno delo.
Okužen z razumom
06. 11. 2019 14.34
+18
Potrebno bi bilo preveriti vse zavode in inštitute, tako na občinskem kakor tudi državnem nivoju ter jih, ob ugotovljeni večji nepravilnosti, ukinit ter kazensko ovadit vse zaposlene.
Brabus
06. 11. 2019 14.22
+8
To je za v črno kroniko. Pikalo je isti, drugače bi se izrazil z lopovščino in krajo našega denarja.
Odkritež
06. 11. 2019 14.09
+14
Pošteno, potrebna je revizija!
MeaParvitas
06. 11. 2019 14.03
+22
Poleg revizije poslovanja v javnih visokošolskih zavodih jo morajo izvesti tudi v privatnih, ki so financirani iz javnih sredstev, deloma ali popolnoma! Tam je finančnih mahinacij najbrž še dosti več.
nikandra
06. 11. 2019 13.55
+25
Okrepiti je potrebno število zaposlenih na Računskem sodišču RS ter opraviti revizijo poslovanja v vseh javnih zavodih, inštitucijah, .... skratka povsod, kjer trošijo davkoplačevalski denar. Pregledati je potrebno tudi, komu se razdeljujejo sredstva EU (primer EU sredstva na področju kmetovanja), javno objaviti ugotovitev ter nato kazensko ukrepati. Dokler to ne bo opravljeno, korupcija ne bo odpravljena. Posebno poglavje pa je naše sodstvo. Tam pa bi morali obvezno odpraviti trajni mandat.
anakondabox
06. 11. 2019 13.45
+23
Malo verjetno pa vendarle...Prva zelo pametna poteza ministra Pikala. Profesorjem, akademikom ni dovolj, da so nekateri pobasali denar za stalno pripravljenost, da so si prilastili neverjetne novce za ekspertize, ki jih nismo nikoli videli (S.S.C. 600 000€). Že pred 2 letoma sta gospod rektor in dekan FF obljubila, da bosta raziskala nedovoljene posle na FF, a sta si premislila. Tudi sedaj, ko je postala laž prvovrstno blago, ne verjamem nikomur. Verjetno je to zgolj obljuba, da bi se izognili vnovičnem 'štrajku' znanstvenikov in raziskovalcev. Ako pa ni obljuba in živimo v Pravni državi se javim na ministrstvu za pričo. Nezakonito in neverodostojno so me 'etični' profesorji psihofizično izmučili, da bi kmalu umrla. Zdravstvena dokazila hranim. Hkrati želim preveriti v kakšni državi živim in kakšen 'sadizem' jim je narekoval tovrstno početje. #Ustava, KZ
murinar
06. 11. 2019 13.45
+18
resslovenka
06. 11. 2019 13.37
+20
Predlaga?🙄 Vedno dobim zole, ko kdo od teh ministrov kaj predlaga. Ker se ne zgodi nič!
TOX6
06. 11. 2019 13.16
+33
vrnit denar, plačat visoko kazen in spokat iz javne službe skupaj z ministrom, a ni da so nekaj visoko izobraženi, ja ne bo problem dobit dela oz odpret s.p.
maneno48
06. 11. 2019 13.11
+9
kaj pa pikalo, a ne bi moral odstopit, če se pod njegovim vodstvom dogaja . . . ?
maneno48
06. 11. 2019 13.12
+12
Carmenlula
06. 11. 2019 13.02
+29
Profesorje na cesto, saj gre za kriminal, krajo ?? njihovo delo naj prevzamejo asistenti saj tako celo delo opravijo, denar pobrat pa še za kako leto v zapor, po zaporu pa samo še trg dela za te BARABE ki jih zastopa Kučanov zet.
vomo
06. 11. 2019 12.34
+12
razumljivo takoj in zakaj ne, če so pošteno poslovali...
Primula1
06. 11. 2019 12.28
+41
Predvsem bi se morali spraviti tudi na vsebinsko področje delovanja teh privatnih zavodov. Kader, ki ga sproducirajo, ni vreden da ga pes polula in je kot tak popolnoma neuporaen. Važno da plačaš, počakaš dve, tri leta, kvazi delaš neke izpite, na koncu spacaš nekaj diplomi podobnega ali pa kar prekopiraš in si visokoizobražen.
gekados
06. 11. 2019 12.51
+21
To je bolj ali manj na vsakem faksu, tudi javnem, predavatelji so bolj ali manj postali kasta podobna zdravnikom, takšne mahinacije se na faksih dogajajo, da glavo boli. Iz prve roke vem.
gekados
06. 11. 2019 12.52
+11
Se dandanes dokazujemo enemu izmed lj faksov, da so nas goljufal.
JApajaDAja
06. 11. 2019 12.25
+12
glavni sindikalec prosvete, b.štukelj, glavni govornik v zg na štrajku hr.prosvetarjev!
bogdajmir
06. 11. 2019 19.16
štrukelj drži stopničko parazitski javni upravi, delavsko ljudstvo bi ga moglo nagnati z države, lopova