Slovenija

'Pingpong' s pacienti: kako do bolniškega lista?

Ljubljana, 30. 01. 2024 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mesec januar se bliža koncu, številni pacienti pa so zaradi stavke in konflikta med vlado in stavkajočimi zdravniki v veliki negotovosti zaradi neizdajanja bolniških listov. Kaj lahko ljudje, ki so se znašli v navzkrižnem ognju med ministrstvom za zdravje in Fidesom, sploh storijo? Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pacientom svetujejo, naj pri svojem zdravniku vztrajajo pri izdaji bolniškega lista, ob težavah pa naj se obrnejo na vodstvo ZD oz. kar na zdravstveni inšpektorat.

Ministrstvo za zdravje je ob začetku zdravniške stavke sporočilo, da morata biti tudi med stavko zagotovljeni pravici do izdaje bolniških listov in dostopnosti na daljavo. Na ZZZS pravijo, da so predpisi o tem jasni in nadaljnja navodila niso potrebna. Zdravstvene domove so o tem obvestili dvakrat – 18. in 15. januarja. Toda na Fidesu menijo, da ministrstvo za to nima nobene pravne podlage in da s tem posega v njihovo pravico do stavke. 

Z vprašanji, ki smo jih (znova) naslovili na deležnike, med njimi tudi ministrstvo za zdravstvo in Fides, smo želeli izvedeti, ali se je na tem področju kaj premaknilo in kaj lahko pacienti storijo.

Številni pacienti imajo zaradi zdravniške stavke težave z izdajo bolniških listov.
Številni pacienti imajo zaradi zdravniške stavke težave z izdajo bolniških listov. FOTO: Shutterstock

 Na ministrstvu vztrajajo pri svojem. Stavkajoči zdravniki morajo izdati vse listine, ki bi lahko vplivale na pacientovo zdravje ali socialni status, "kar vključuje tudi listine s področja bolniških odsotnosti". Na očitke o poseganju v pravico do stavke odgovarjajo, da ne zanikajo pravice sindikata Fides, vendar poudarjajo, da so zdravniki po zakonu o zdravniški službi tudi v času stavke dolžni izvajati storitve, katerih opustitev bi lahko vodila v hudo nepopravljivo okvaro zdravja ali smrt, storitve za zaščitene kategorije in ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. Obdobje stavke vidijo kot "Lovljenje ravnotežja med pravicami stavkajočih in pravicami pacientov". Ker so pacienti v tem razmerju šibkejši, je mnenje ministrstva, da se v primeru dvoma in nejasnosti storitev mora izvesti. 

"Opozarjamo, da bodo morali stavkajoči, v primeru nezakonitega postopanja pri izvajanju pravice do stavke, nositi tudi odgovornosti, ki izhajajo iz predpisov, ki urejajo pravico do stavke," pravijo na ZZZS. Glede izdajanja bolniških listov sicer poudarjajo, da je v zvezi s tem potrebno tolmačenje Ministrstva za zdravje in ker gre tudi za izvrševanje obveznosti in pravic med delavcem ter delodajalcem iz Zakona o delovnih razmerjih, tudi Ministrstva za delo.

"Pacientom priporočamo, da se ob zavrnitvi ali nedosegljivosti zdravnika obrnite na vodstvo zdravstvenega zavoda, to je direktor bolnišnice ali direktor zdravstvenega doma. Če to ne zadošča, lahko kontaktirate zastopnike pacientovih pravic ali pokličete nacionalni klicni center za paciente na 080 18 01." - Zveza organizacij pacientov

Kaj lahko torej pacienti storijo?

Na ministrstvu in ZZZS pravijo, naj se najprej obrnejo na vodstvo zavoda, v katerem stavkajoči dela, nato pa na zastopnike pacientovih pravic, o kršitvi pa lahko obvestijo tudi Zdravstveni inšpektorat RS. Na inšpektoratu so sicer v povezavi s stavko do konca minulega tedna že prejeli deset prijav, ki se nanašajo na odpoved že določenih terminov zdravstvenih obravnav, nedosegljivost ambulant za naročanje in zaključevanje bolniških staležev.

V Zvezi organizacij pacientov so pacientom tudi svetovali, naj od zdravnika ob zavrnitvi izdaje bolniškega lista zahtevajo pisni odgovor ter njegovo kopijo pošljejo na inšpektorat. Število vprašanj pacientov na njihovo zvezo se sicer do konca meseca ni bistveno povečalo. "Vsakemu, ki nas kontaktira, odgovorimo oz. pri težjih primerih iščemo nove rešitve za njihove težave. Odlika društev pacientov je, da nam ni treba ščititi svojih služb, kar pomeni, da svoj "kompas" vedno uravnavamo glede na potrebe pacientov. Tak kompas, usmerjen na paciente, bi predlagali vsem akterjem v zdravstvu," so odgovorili.

Ministrstvo za zdravje in Fides pozivajo k čim hitrejšemu končanju stavke. "Nadaljevanje stavke škodi vsem, vodi v pospešeno kadrovsko siromašenje javnih ustanov, kjer bodo kmalu ostali le še zidovi. Izkušnje iz nekaterih evropskih držav kažejo na to, da ob padcu javnega sistema ta razpade na dva sistema, enega za elito in drugega za običajne državljane."

Predsednik Fidesa Damjan Polh je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je po njihovem mnenju težava prenapihnjena, izkorišča pa da se za ustvarjanje pritiska na stavkajoče. "S tem so nas hoteli očrniti. Vsak, ki je bolan, bo dobil bolniški list. Je pa to pritisk na stavkajoče." Pri tem je mislil predvsem na aktiviranje inšpektorjev. Po njegovem mnenju navodila, ki jih je poslalo ministrstvo niso pravi način za reševanje težav. "To bi morali reševati ministrstvu za zdravje in ZZZS skupaj," je dejal. 

Delodajalci za zagotovitev nemotenega izdajanja potrdil

V Združenju delodajalcev pravijo, da so že pred tednom dni opozorili ministrstvo za zdravje zaradi stiske in ogroženosti zaposlenih. Ministrstvu so podali pobudo, da izda obvezujoče navodilo osebnim in imenovanim zdravnikom, "da brez zadržkov iz naslova izvajanja stavke in stavkovnih zahtev, zagotavljajo nemoteno izdajanje potrdil".

 Tudi oni poudarjajo, da je po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju "ena od od temeljnih pravic osebe, ki je obvezno zdravstveno zavarovana in plačuje prispevke za zdravstveno zavarovanje za ves obseg pravic, tudi pravica do nadomestila plače med začasno zadržanostjo z dela, ki pa jo lahko v skladu s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja ugotavlja in tudi izda potrdilo (bolniški list) le osebni zdravnik zavarovanca na podlagi svoje ocene oziroma na podlagi odločbe imenovanega zdravnika oziroma zdravstvene komisije".  

 Menijo, da gre za pravico delavca oziroma vsakega drugega zavarovanca, ki temelji na obveznem plačilu prispevkov za zdravstveno zavarovanje in mu kot taka ne sme biti pod nobenim pogojem odvzeta, ker so lahko posledice nesorazmerno velike - "delavec ostane brez dela mesečnega denarnega prejemka, ker se mu obračuna neplačana odsotnost z dela; za čas bolezni koristi letni dopust, ki naj bi bil prvenstveno namenjen njegovemu počitku in oddihu; tudi če obvesti delodajalca o svoji odsotnosti z dela zaradi bolezni, ne predloži pa delodajalcu nobenega dokazila o tem (ni izdan bolniški list), se lahko njegova odsotnost z dela opredeli kot neupravičena odsotnost z dela in se mu lahko v primeru, ko najmanj pet zaporedoma ne pride na delo, vroči izredna odpoved in preneha delovno razmerje; delavec lahko bolan prihaja na delo, čeprav mu to njegovo zdravstveno stanje ne dopušča in ima to lahko tudi posledice na poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja, itd.."

 Delodajalci se vseh teh možnih posledic za delavca dobro zavedajo, pravijo, "in tudi če bi še tako želeli delavcu obračunati nadomestilo plače za čas bolniške odsotnosti z dela, jo brez izdanega bolniškega lista ne morejo".  Zato predlagajo, da se ne glede na določbe Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki se v času stavke ne zdravnikov ne izvajajo, izda navodilo vsem zdravstvenim domovom, da se izjemoma lahko izdajo bolniški listi tudi za nazaj.

 V združenju delodajalcem svetujejo, da zaposleni poskušajo pridobiti potrdilo o odsotnosti s strani osebnega zdravnika. Nekateri delodajalci pa so jih že obvestili, da bodo tudi brez bolniškega lista delavcem obračunali nadomestilo plače, ker delavcem zaupajo in bodo vse morebitne posledice le-tega reševali kasneje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

caspera1
31. 01. 2024 08.07
+1
Gospodu Povhu finančno preživetje meseca ni odvisno od nakazila plače ali bolniške, zato se mu zdi težava prenapihnjena. Naduto, hudobno in sebično Raina v taken primeur vsak zdravnik, ki ne zaključi bolniškega lista.
caspera1
31. 01. 2024 08.07
amedeo
30. 01. 2024 19.31
+2
Težki pokvarjenci...nimam besed!
202021
30. 01. 2024 18.34
+4
fides-teroristična celica
bk18
30. 01. 2024 18.30
+4
Vlada, začnite že enkrat delati red, predstojniki naj jim odpovejo soglasje za popoldansko delo pri privatnikih, stavka ne sme biti plačana, potem bomo pa videli kako je živeti brez dohodkov, zakaj se tem barabam popušča in jih gleda, da zaradi njih trpijo pacienti
Pepi honda
30. 01. 2024 16.42
-2
Ja nasa mati ima po tem dvigu pokojnine celo 19centov manj.
Prijazna
30. 01. 2024 21.16
+1
generaly
30. 01. 2024 15.48
-3
Ne bodite bolani pa bo mir hipohonderji slovencljski
sevenup
30. 01. 2024 14.52
+7
To ni moj problem. Opravite svojo dolžnost, ali pa spokajte od tukaj. Ampak problem je, ker drugje je isto, ali slabše kakor tukaj.
sencina
30. 01. 2024 14.37
+9
Ko bo komu odšpilalo bojo pa zgrozeni in šokirani .Glede stavk tozilcev sodnikov upravnih enot dohtorjev...lahko kriminal raste na polno.Zakon bi blo treba spremenit.Pa. ismo Monako kjer letijo milijončki.Bli smo pa lopovov niso ti isti sodniki in tožilci pozapirali zdaj pa stavkajo.
gizmo49
30. 01. 2024 14.35
+12
kljub stavki bi moral izdajat bolniske liste.vedejo se kot da imajo bolnike za talce.oprostite,ne res ih imajo.kje je fides ce tudi oni podpirajo to aroganco,nic zvisevat placo pa naj grejo drugam. pac bomo mel se daljse vrste ki se ne bojo zmanjsale tudi ce im vlada ugodi zahtevam
No1.
30. 01. 2024 14.28
+15
Dokler kateri zdravnik nebo dobil po p..., tako dolgo bodo se igrali🙂
mmickica
30. 01. 2024 15.03
+5
Mateja88
30. 01. 2024 15.15
-3
Zakaj bi se igrali? Najbrž bodo odšli, se boš lahko zdravil sam. Je pa res da eni si dajejo v žep, škoda da se to že prej ni porihtalo, se tudi zdaj nebo, taka je kultura. 🙄
User300173
30. 01. 2024 14.22
+19
S temi bolniški mi listi so zdravniki dokončno vzeli paciente za talce in pokazali pravi obraz. Ne popustiti Fidesu niti pedi, kaj šele pri.placah. ukiniti vse dovolilnice izven rednega dela in to takoj. Navsezadnje sploh ne vem če so legalne. Kje v svetu imaš dopoldne v službi popoldne pri direktni konkurenci. Pri zasebnikih sigurno ne. Uvesti norme, saj so edini brez norm. Šli so preko vseh meja.
biggie33
30. 01. 2024 14.03
+23
Zaupajmo stroki so ponavljali pred leti.. banda pokvarjena!!
Con-vid 1984
30. 01. 2024 14.05
-12
Stroka ima vedno prav, kdo pa smo mi, da lahko oporekamo stroki. 😁
stumfeta
30. 01. 2024 13.56
+23
Tak občutek imam, kot da se elita med seboj prepira, kdo bi več vzel, nasrkal smo ga pa spet reveži.
slayer2
30. 01. 2024 13.47
+1
Sam sem dobil termin pregleda pri OZ čist normalno!!!
stumfeta
30. 01. 2024 13.55
+12
Con-vid 1984
30. 01. 2024 13.57
+5
Kva je to? Poročanje kdo ima še delujočo ordinacijo? Daj pol točen naslov, gremo vsi pol tja.
old skul
30. 01. 2024 13.46
-5
Ne razumem v čem je problem. Jaz sem v ponedeljek zjutraj poklical in bil čez eno uro na vrsti pri mojem zdravniku. Še sama me je vprašala, če rabim bolniško pa sem rekel, da ne. Nisem moderni hipohondrij.
Obala31
30. 01. 2024 13.56
+10
Uporabnik1888402
30. 01. 2024 13.42
+16
Kaj pa, ce cakam ze dva tedna na odlocbo ZZZS glede podaljsanja? Isti ste vsi ...
džonborno
30. 01. 2024 13.41
+5
Javni sektor trenutno štrajka in ne rabi bolniške, v realnem sektorju pa se dela in nimamo bolniških. Tako da - ko bo gospodarstvo reklo dovolj, boste vsi takoj v svojih naslonjačih!!!!
Obala31
30. 01. 2024 13.58
-2
stavkajo samo zdravniki in zobozdravniki,ne streljajte v prazno
nora_ovca
30. 01. 2024 13.41
+10
Ljudje smo samo številke. Kdor tega ne verjame… evo ti ga na 🙂
Švejk 123
30. 01. 2024 13.39
+4
A je pipa že odstopila, a še vedno išče grešne kozle?
igy02
30. 01. 2024 13.37
-11
Daleč od tega, da bi bil proti bolniški. Vsak, ki zboli, mora na bolniško. Je pa zanimivo. Sem 25 let podjetnik. 2x sem bil na bolniški (res bolan, za ne delati), Upam, da bo držalo. Tudi ostali podjetniki in obrtniki v naši coni manj zbolijo in redko gredo na bolniško. Čudež ali kaj drugega?
Janko Mesar
30. 01. 2024 13.40
+3
Uporabnik1888402
30. 01. 2024 13.42
+7
Mogoce, ker si podjetnik in ne delavec ...
MizarAnton
30. 01. 2024 13.50
+10
Ja, si pa frajer... tudi sam sem imel šefa, ki je imel drisko in vročino, nič ga ni ustavilo, še vseeno je rinil 12 ur na dan, kljub temu, da je moral vsake pol ure na wc... in kaj je naredil drugega, kot okužil še tri druge sodelavce, ki jih seveda ni bilo na šiht...pogoltnost do amena božjega...
MizarAnton
30. 01. 2024 13.54
+2
Aja, poprov Lujz, na kablovje si pa pozabil, s katerim tu gor smetiš že vrsto let...aja, zdaj pa svečka...nikoli nismo vedeli, kaj hočeš povedati, kjerkoli se pojaviš...
Obala31
30. 01. 2024 13.59
+5
ja res vi podjetniki-kapitalisti ste fenomeni