23°C

100-milijonski posel: Na Madžarskem bodo izdelovali Pipistrelovo letalo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
168
Podjetji Pipistrel in Genevation Aircraft sta v Celju podpisali pogodbo o proizvodnji Pipistrelovega zrakoplova VIRUS SW 121A explorer na Madžarskem ter pogodbo o pravicah prodaje tega zrakoplova. Po besedah direktorja Pipistrela Iva Boscarola gre za večletno pogodbo, vrednost sodelovanja z Madžarsko pa je prek sto milijonov evrov. Ob podpisu pogodbe, ki je potekal ob robu vnovičnega obiska madžarskega premierja v Sloveniji, je Boscarol dejal, da se slovenski podjetniki premalo zavedajo potenciala Madžarske.

Ivo Boscarol je v razpravi na 10. dnevu gospodarske diplomacije, ki je potekal v okviru 53. Mednarodnega obrtno-podjetniškega sejma v Celju, povedal, da je pobuda, da bi na Madžarskem vzpostavili letalsko proizvodnjo, pred dvema letoma prišla s strani Madžarske. Pred nekaj meseci pa sta državi podpisali sporazum o sodelovanju na letalskem področju, ki so ga danes podpisala tudi podjetja. 

V okviru danes podpisane večletne pogodbe je vrednost sodelovanja z Madžarsko po besedah Boscarola prek sto milijonov evrov. Izdelovali bodo letalo VIRUS SW 121A explorer, v prihodnje pa tudi nekatere druge produkte, nekatera madžarska podjetja pa naj bi postala tudi Pipistrelov dobavitelj za druge projekte. "Projekt sodelovanja za desetletno obdobje vključuje proizvodno organizacijo letal na Madžarskem, končno montažo letal družine Pipistrel SW 121 na Madžarskem za izbrana domača in mednarodna tržišča ter sodelovanje pri razvoju poslovnih priložnosti in proizvodnji sodobnih kompozitnih struktur, letalskih delov, programov za namenske projekte in letal z ničelnimi emisijami," so zapisali v sporočilu za javnost.

Model, ki ga bodo izdelovali v tovarni na Madžarskem, bo namenjen predvsem trgom nekdanje Sovjetske zveze, tudi za Afriko in še nekatere druge države. Predvideno je tudi sodelovanje na znanstveno-raziskovanem področju in na področjih do okolja nevtralnih pogonov in letal, je povedal prvi mož Pipistrela.

 Madžarska je sicer ena od 98 držav po svetu, v katere že prodaja tudi Pipistrel.

Po besedah Boscarola je Madžarska tehnološko visoko razvita, nima pa lastne proizvodnje letal in načrtovanja letal. Je pa ena od strategij te države, tako Boscarol, postati močna tudi na področju letalstva. Ob tem tudi ni skrival naklonjenosti sodelovanja z madžarskim gospodarstvom. Po njegovem mnenju se namreč podjetniki premalo zavedajo potenciala te države, prav tako pa je blagovna menjava z vzhodno sosedo majhna.