Slovenija

Piranski občinski svet v petek spet o ribiškem pristanišču

Piran, 15. 07. 2019 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O investicijskem načrtu za prenovo ribiškega pristanišča v Seči se bo piranski občinski svet sestal na izredni seji, po tem ko svetniki sprva niso potrdili milijonske investicije. Medtem pa je piranski župan Đenio Zadković sprejel odstop direktorja občinskega uprave Aleša Buležana.

Piranski občinski svetniki prejšnji teden niso potrdili investicijskega načrta za obnovo ribiškega pristanišča v Seči, saj naj bi občina želela na zaščitenem območju zgraditi pristanišče, ki je bolj kot za majhne ribiške barke primerno za čezoceanske ladje

Na petkovi izredni seji pa naj bi dobili še dodatna pojasnila v zvezi s projektom. Sprejem omenjenega investicijskega programa je sicer pogoj za nadaljnje aktivnosti v zvezi s projektom, pri katerem občina računa na več kot dva milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev. 

Ureditev območja Seče je tudi predpogoj za nadaljnjo ureditev Jernejevega kanala.
Ureditev območja Seče je tudi predpogoj za nadaljnjo ureditev Jernejevega kanala. FOTO: Damjan Žibert

S pomočjo evropskega sklada je občina že uredila ribiški pristanišči v Piranu in Strunjanu ter zanje pridobila 3,3 milijona evrov nepovratnih sredstev. S tokratno naložbo pa naj bi uredili neposredni in priobalni pas rta Seča na iztoku Jernejevega kanala, ki je namenjeno izvajanju ribogojstva in školjkarstva. Skladno s projektom naj bi poleg vrste sanacijskih del poglobili plovno pot v pristanišče, zgradili nov pomol dolžine 36 metrov ter uredili 15 priveznih mest za plovila dolžine med osmimi in 24 metri.

Investicija v ribiško pristanišče oz. ureditev območja Seče pa je tudi predpogoj za nadaljnjo ureditev Jernejevega kanala, ki se steka v morje prav pri Seči.

Na petkovi izredni seji pa naj bi dobili še dodatna pojasnila v zvezi s projektom.
Na petkovi izredni seji pa naj bi dobili še dodatna pojasnila v zvezi s projektom. FOTO: Damjan Žibert

Odstopil direktor občinske uprave 

Na občini so sicer potrdili tudi, da je župan Đenio Zadković sprejel odstop direktorja občinske uprave Aleša Buležana. Ta bo sicer uradno ostal na svojem mestu do septembra. Buležan je po nesprejetju investicijskega programa opozoril na škodo, ki bi s tem nastala občini. Za Primorske novice pa je Buležan v zvezi s svojo potezo navedel, da v razmerah, v katerih župan nima koalicije, projekti, ki so jih pripravljali vrsto let, pa padajo na občinskem svetu, težko delati.

S piranske občine pa so naknadno sporočili še, da se je z današnjim dnem Gabrijel Franca, nepoklicni podžupan Občine Piran, sporazumno z županom dogovoril o prenehanju svoje funkcije. Franca bo ostal aktiven v okviru delovanja v stranki Gibanje za občino Piran. Razlog za njegovo odločitev predstavlja obremenitev pri prvotni zaposlitvi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
15. 07. 2019 21.24
+1
Problem je da nimajo kje rib lovit, Karel in Cerar sta zavozila stvar.
Transformerji
15. 07. 2019 14.04
+5
Moj predlog: pridno začnimo koristiti evropska sredstva, dajmo jim programe, ves denar pa porabimo za zaprtje meje proti Hrvaški - kajti imamo neznansko dolgo, vijugasto mejo. Manj , ko jih pride, manj denarja bomo trošili zanje. Torej, če imamo denar, bomo pa sami naredili tisto, kar potrebujemo. Pa socialne privilegije bi morali zmanjšati! Kar poglejte, kako se razmnožuje Novo mesto - rojevajo celo najstnice!
Transformerji
15. 07. 2019 13.34
+3
Najprej je treba urediti mejo na morju! Če bo Hrvaška dobila svoje zahtevke, potem je ribiško pristanišče čisto odveč. Zakaj se prehiteva? Je namen krasti?
martinov
15. 07. 2019 12.37
+18
Vse občinske uprave jamrajo, da nimajo denarja ! Toti se branijo sredstev iz EU ! Nekoč bodo raje obremenii občane in slovenski proračun !!
vicente
15. 07. 2019 12.23
+7
odlična ideja,Prekooceanska ladja težko pristane v Jernejevem Kanalu,verjetno bi nasedla že nekje pred Bernardinom če bi jo prej seveda v Kopru dobro izpraznili,to je Potnike,Zaloge in pohištvo,Zato predlagam da v sklopu ureditve tega kanala in ureditve plovne poti Piranska občina poglobi morje oz uredi plovnost do savudrije točno po meji oz razmejitveni črti.