Slovenija

Novo dogovarjanje o Piranskem zalivu: opeharjeni ribiči in ogrožen arbitražni sporazum?

Ljubljana, 31. 03. 2022 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Danijela Levpušček, A.K
Komentarji
495

Skupno ribolovno območje, o katerem naj bi že mesece tekli tihi pogovori, bo bolj kot slovenskim koristilo hrvaškim ribičem: ti imajo več ladij in boljšo opremo, medtem ko je na slovenski strani več rib, opozarjajo v opoziciji. Hkrati pa lahko tovrsten sporazum zamaje arbitražni dogovor, ki, kot je znano, ga hrvaška stran ne priznava. Je torej Slovenija sprejela stališče južne sosede? Na zunanjem ministrstvu zagotavljajo, da ne. "Glede meje med Slovenijo in Hrvaško je minister večkrat poudaril, da je arbitražna razsodba dokončna in zavezujoča," so sporočili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Skupno ribolovno območje v Piranskem zalivu?
    13:20
    Iz 24UR ZVEČER: Skupno ribolovno območje v Piranskem zalivu?
  • Iz 24UR: Nasprotovanje ribičev
    02:50
    Iz 24UR: Nasprotovanje ribičev
  • Iz 24UR: je ogrožen arbitražni sporazum
    03:20
    Iz 24UR: je ogrožen arbitražni sporazum
  • Iz SVETA: Ribolov v Piranskem zalivu
    03:40
    Iz SVETA: Ribolov v Piranskem zalivu

 

Hrvaški Večernji list je včeraj objavil podrobnosti dogovora med Slovenijo in Hrvaško o ribolovu v Piranskem zalivu, ki sta ga državi po tiho pripravljali več mesecev. 

Dokončno naj bi ga dorekla zunanja ministra, cilj pa je začasen skupni ribolov hrvaških in slovenskih ribičev na omejenem območju v Piranskem zalivu, razveljavitev vseh izdanih kazni ribičem iz Hrvaške in Slovenije, pa tudi zaustavitev vseh sodnih postopkov in prenehanje kaznovanja ribičev. Dogovor ne bo prejudiciral dokončnega dogovora o meji, rešitev bo prišla na vrsto, ko bo dozorel čas za to, so diplomatski viri povedali za hrvaški časnik.  

To seveda odpira vprašanje, ali je Slovenija sprejela hrvaško stališče, da je arbitražni sporazum mrtev. 

MZZ: Arbitražna razsodba je dokončna in zavezujoča

Z ministrstva za zunanje zadeve so odgovorili, da je minister Anže Logar članom odbora za zunanjo politiko na januarski zaprti seji podrobno predstavil zatečeno stanje v zvezi z uveljavitvijo arbitražne razsodbe ter dejanske razmere na morju glede ribolovnih režimov, o vseh nadaljnjih dogovorih s sosednjo Hrvaško pa bo odbor pravočasno seznanjen. "Glede meje med Slovenijo in Hrvaško je minister večkrat poudaril, da je arbitražna razsodba dokončna in zavezujoča," so dodali. 

Opozicija: Janša s "solo akcijami" ogroža arbitražni sporazum

Nemec je ob tem spomnil, da je sporazum, sklenjen pod okriljem arbitražnega sodišča, mednarodno pravno zavezujoč, potrjen pa je bil tako v državnem zboru kot tudi na referendumu. 

"Gospod Janez Janša zlorablja svoj položaj, ko se bilateralno dogovarja o nečem, kar je bilo že dogovorjeno, kar že piše v določbi arbitražnega sodišča," je poudaril poslanec SD Matjaž Nemec. Grozi nam, da se bomo nepovratno vrnili v čas, ko smo parcialno reševali obmejno vprašanje, je opozoril. Arbitražni sporazum namreč preneha veljati, če pride do bilateralne pogodbe med državama. 

Spomnil je, da je Hrvaška dosegla zunanjepolitične cilje desetletja, pridružila se je EU, obeta se ji vključitev s schengensko območje, dobila pa je tudi povabilo v OECD. "Kaj je Republika Slovenija dobila v zameno? To da bodo hrvaški ribiči lahko lovili tudi v slovenskem morju," je odgovoril na svoje vprašanje, pozneje pa namignil, da Janša bolj kot slovenske rešuje hrvaške zunanjepolitične in strateške cilje. 

za odziv smo prosili zunanje ministrstvo, vse parlamentarne stranke ter Gibanje Svoboda. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo. 

Brisanje kazni, ki so jih dobivali tako slovenski kot hrvaški ribiči, ne odtehta, to vprašanje bi lahko zlahka rešili drugače, je prepričan. "Kar se bomo dogovorili na področju območja teritorialnega morja, pa bo ostalo za vse večne čase in bo nepopravljivo. Torej Janez Janša de facto ogroža arbitražni sporazum in odločbo arbitražnega sodišča. Temu se moramo zoperstaviti," je zaključil. 

Dogovarjanje mimo državnega zbora in brez vsake razprave je problematično, se strinja poslane Levice Matej T. Vatovec. "To je očiten odstop od arbitražnega sporazuma, ki je bil ugoden za Slovenijo," je poudaril. 

Ribiče bi na območju skupnega ribolova nadzorovali tako slovenska kot hrvaška ribiška inšpekcija, in sicer hrvaška hrvaške ribiče, slovenska pa slovenske.
Ribiče bi na območju skupnega ribolova nadzorovali tako slovenska kot hrvaška ribiška inšpekcija, in sicer hrvaška hrvaške ribiče, slovenska pa slovenske. FOTO: Shutterstock

Podobno menijo tudi v Listi Marjana Šarca (LMŠ). "Predsednik vlade Janez Janša se ni prvič sam pogajal s hrvaško vlado in vsakokrat, ko se je šel sam pogajat mimo državnega zbora, se ni dobro končalo za našo državo," je stališče stranke o novem slovensko-hrvaškem dogovarjanju povzel Brane Golubovič. Dodatni dogovor glede rešitve problema ribolova v Piranskem zalivu sicer pozdravljajo, a hkrati opozarjajo, da to ne sme vplivati na dosežen arbitražni sporazum, tukaj je meja določena.

"Po našem mnenju gre za dodaten sporazum, ki ne mora vplivati na arbitražo, na odločitev arbitražnega sodišča. V kolikor pa je Janez Janša dosegel kak drug dogovor, ki bi šel v smeri, da se razveljavi odločitev arbitraže, pa bi lahko govorili o nacionalni izdaji slovenskih interesov, lahko bi govorili, da je Janez Janša na slovenskem teritoriju spustil slovensko zastavo na pol droga," je še dodal. 

V Stranki Alenke Bratušek (SAB) se strinjajo, dogovor o razveljavitvi kazni je pozitiven ukrep v korist ljudi na obeh strani meje, a ne sme ogroziti arbitražnega sporazuma. "Kar zadeva dogovor o območju skupnega ribolova v stranki SAB stojimo na stališču, da je arbitražna odločba o meji med Slovenijo in Hrvaško zelo jasna. Zavzemamo se za pravno državo in spoštovanje sodb mednarodnih sodišč, zato lahko vsakršna poteza v nasprotju z arbitražnim sodiščem škoduje Sloveniji in zruši pravno zavezujoč dogovor," opozarjajo. 

V SNS pa, nasprotno, vztrajajo, da sporazum o arbitraži ni veljaven, češ da temelji na napačnem ugotovljenem dejanskem stanju. "Hrvaška bi morala razveljaviti vse kazni za slovenske ribiče, saj lovijo v svojem morju, medtem ko hrvaški ribiči lovijo v morju, ki ga je po drugi svetovni vojni prigrabila Hrvaška," je prepričan predsednik stranke Zmago Jelinčič.  

Predsednik Desusa Ljuba Jasnič je bil kritičen do formulacije, da se bo o meji odločalo, ko bo dozorel čas za to. "Ko nekaj nočeš, ne želiš, se diplomatsko izmuzneš s "ko bo dozorel čas za to". Kdaj bo ta čas prišel, ko pa je že odšel? Bojim se, da smo v razgovorih s Hrvaško mnogo zamudili. Tisti, ki odločajo o tem, v tem trenutku že vedo, zakaj še ni dozorel čas za to!" je prepričan. Poudarja tudi, da gre za dogovor predsednikov vlad in ne vlad obeh držav. 

'Slovenski ribiči bodo opeharjeni'

Dogovor o skupnem ribolovnem območju bi bolj kot slovenskim koristil hrvaškim ribičem, menijo v opoziciji.
Dogovor o skupnem ribolovnem območju bi bolj kot slovenskim koristil hrvaškim ribičem, menijo v opoziciji. FOTO: Shutterstock

Nemec je prepričan, da bo dogovor opeharil slovenske ribiče, saj bodo zdaj lahko tudi Hrvati lovili v z ribami bogatejšem slovenskem delu Piranskega zaliva. Njegova poslanska kolegica Meira Hot, ki kot Pirančanka dobro pozna razmere, se strinja z njim. Slovenski del Piranskega zaliva je izjemno bogat, ker se v nasprotju s Hrvati nismo šli divjega ribolova, je dejala. Spomnila je, da je odbor za zunanjo politiko minuli teden ministre pozval, naj v dogovarjanje vključijo tudi ribiče, a se to po njenih informacijah spet ni zgodilo.  

Da bodo naši ribiči potegnili kratko, je prepričan tudi Matej T. Vatovec (Levica). "Hrvaški ribiči imajo večjo, močnejšo floto, več ladij, tudi boljšo opremo za ribolov," je opozoril poslanec, ki prihaja iz Kopra. "Vem, da bo to precej prizadelo naše ribiče v Kopru, Izoli in Piranu," je napovedal. Morebitna uvedba kvot bi škod nekoliko popravila, a še vedno ostaja bojazen, da bo vlada s takšno potezo slovenskim ribičem odvzela posel, je dodal.

"Kot poslušam, se ribiči s tem ne strinjajo. Moja podpora gre njim, brez njihovega glasu ne more biti dogovora," pa pravi Desusov Jasnič, ki podpira takojšnje brisanje vseh kazni. 

V Gibanju Svoboda so na našo prošnjo za komentar odgovorili, da ne glede na to, kaj se je aktualni predsednik vlade dogovarjal s hrvaško stranjo, noben dogovor ne more biti obvezujoč, dokler ga ne potrdi državni zbor: "V Gibanju Svoboda ne poznamo podrobnosti pogovorov, upamo pa, da ne gredo v smeri spodbijanja arbitražnega sporazuma. To bi namreč pomenilo hudo škodovanje slovenskim nacionalnim interesom in  zanikanje ljudske volje, izražene na referendumu."

Kot dodajajo, smo po vseh težavah in naporih  leta 2017 dobili pravno zavezujočo arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško: "Ta končna razsodba je določila tudi morsko meddržavno mejo v Piranskem zalivu. Ta ali kateri koli drug dogovor zato ne more vsebovati drugačne "rešitve o meji", saj je arbitražna razsodba del mednarodnega prava. Slovenija arbitražno razsodbo, za razliko od Hrvaške, priznava, zato sklenitev takšnega dogovora lahko pošlje napačno sporočilo Hrvaški.  Točna zamejitev območja skupnega ribolova naj še ne bi bila dogovorjena, zagotovo pa naj to ne bi bilo območje, ki ga predvideva dvostranski sporazum o obmejnem sodelovanju (Sops), po katerem bi slovenski ribiči lahko lovili vse do Vrsarja. Gre za kvote na podlagi zgodovinskih pravic slovenskih ribičev, ki jih je Sloveniji leta 2011 uspelo zaščititi v hrvaški pristopni pogodbi k EU (so zato tudi del evropskega pravnega reda), zato gre, s pravnega stališča, zlasti pa z vidika prihodnjega razvoja slovenskega ribištva, za nerazumljivo potezo. Navsezadnje ob še nedoločeni zamejitvi pozabljamo tudi, da pravila ribolova ne določajo nujno le države članice, ampak predvsem pravila EU prek skupne ribiške politike. Zadeve bi bilo zato potrebno preveriti in urediti tudi z Evropsko komisijo v Bruslju." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (495)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jahta
01. 04. 2022 20.47
Včeraj je G.CERAR razložil kaj to pomeni,umirjeno a odločno je povedal,da to ni pravilno in, da PV nima mandata za to kar počne!Imamo arbitražni sporazum,ki ga je treba spoštovati in uresničiti!
zdravapamet1
01. 04. 2022 18.27
+1
Nemec in Jelinčič fantazirata? Oba sta ljubitelja Srbov.
zdravapamet1
01. 04. 2022 18.26
+1
Komu je v interesu da bi se kregali s Hrvati? Srbom v Ljubljani. PIKA
bonkintos
01. 04. 2022 17.43
-2
HRVATI BODO Z SLOVENSKIM TERANOM IN POTICO ČASTILI V PIRANSKEM ZALIVU---BRAVO ŽIDAN--
zdravapamet1
01. 04. 2022 18.24
-2
Cvetka Škoflek
01. 04. 2022 17.38
-2
To je Janšev stil, zavajanje v nedogled in škoda SLO naroda.
Golob je car
01. 04. 2022 17.34
+2
Izplen cerarove vlade je dogovor ki ga ne podpira niti evropska unija. Interno si pa drzavi pisejo kazni. Zdaj pa tu pametuje. Katastrofa
mišnica
01. 04. 2022 16.01
+2
Pol Slovenije je že prodal Madžarom, sedaj bo pa še Piranski zaliv Hvratom. Pras.., da mu ni para. Sramota za Slovenijo da ima takega p.v
kristofus@email.si
01. 04. 2022 14.58
+5
Vsemogočni Janša. Ogroža Američane, ogroža Kitajce, Eu, Rusijo, sedaj pa še Piranski zaliv in vse štiri ribiče!:)
junij66
01. 04. 2022 13.24
+1
Minister Erjavec je bil tako navdušen nad rešitvijo, da je javno govoril o zmagi, s čimer je spravil v zadrego sodišče, navsezadnje pa sta se po telefonu na enak način hvalila tudi Drenikova in Sekolec. Hrvati so samo čakali na takšno priložnost. Zadovoljni, da arbitraža Sloveniji ni prisodila teritorialnega stika (ampak "služnost" preko hrvaškega morja), so postali zahtevnejši in naredili še en korak; njihovo stališče je bilo namreč, da je sodišče Sloveniji prepustilo prevelik del Piranskega zaliva. Hrvaška je zahtevala polovico Savudrijske vale!
junij66
01. 04. 2022 13.29
Po eni strani si je težko odgovoriti na vprašanje, zakaj so Slovenci pričakovali, da bo haaško sodišče prijaznejše do njih kot do Hrvatov; po drugi strani pa se lahko samo čudimo zadovoljstvu slovenske strani z doseženim rezultatom. To, kar je dosegla v Haagu, bi lahko dobila že davno prej, saj ji je Hrvaška vsa leta ponujala "najliberalniji mogući režim" plovbe skozi hrvaško morje; le da se Drnovšek, Rop, Janša in ostali politiki s tem niso strinjali.
sinhron
01. 04. 2022 13.10
+3
Hrvaški ribiči bodo lahko lovili do Kopra , Slovenski pa do Savudrije , Hrvati bodo prejemali elektriko iz Slovenskih nukleark , nuklearni odpadki pa bodo ostajali v SLOVENIJI , Slovenija bo podprla vstop Hrvaške v vse integracije v katerih je Slovenija ,kar je nedopustno , dokler Hrvaška ne prizna arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško in s tem mednarodno priznane meje . Tako nekako bo izgledal sporazum med Janšo in Plenkovičem , V VELIKO ŠKODO SLOVENIJE ! To je tiha diplomacija po SDS-ovsko ! Kako se že reče in streže temu , če nekdo izda interese države in državljanov ?
junij66
01. 04. 2022 13.33
-1
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je "potegnilo za ušesa" Cerarjevo in Šarčevo vlado, predvsem pa slovensko zunanje ministrstvo in njegove funkcionarje, ki so - mimogrede povedano - za svoj malovredni eksperiment zapravili veliko našega davkoplačevalskega denarja. Žal nihče od odgovornih za blamažo ni odstopil, ker je vlada nekaj dni pred blamažo tako ali tako padla.
sinhron
01. 04. 2022 16.20
+2
podalpski
01. 04. 2022 12.41
-2
na koncu bo meja po sredini, če dobro pogledamo je itak tako :obala leva Hrvaška desna Slovenska nam pa naj bi pripadalo ves zaliv...tega nikjer na svetu ni in tako bo tudi tu prej al slej ...kot Kolpa recimo obe obali naša pa voda...a ha ha ha ..keri šaljivci
Srce na levi
01. 04. 2022 12.38
+3
Samsung se slab mesec in ljudstvo bo iz vlade ispljunilo twitota. Takrat b zastava ponovno zaplolala.
ivan res grozni
01. 04. 2022 12.27
+4
Psihopat za denar vse!
RedCell
01. 04. 2022 12.21
+4
psihopat nam bo prodal še morje.
junij66
01. 04. 2022 12.21
+0
Saj se ve kdo je zapravil piranski zaliv. Vemo vsi da RESNICA BOLI. Najlažje je kazat s prstom na drugega. Vse je zapisano. Zgodovine se ne da izbrisati.
ivan res grozni
01. 04. 2022 12.28
+3
ho?emVšolo
01. 04. 2022 12.20
+4
JJ nas bo žejne peljal čez vodo.
silvo.uzmah
01. 04. 2022 12.08
+3
Dobro je tale model prodal naše ribe sosedom, bolje bi bilo če bi prišel na soočenje na TV bi bilo manj škode.
ho?emVšolo
01. 04. 2022 12.20
+1
User2324232
01. 04. 2022 12.03
+5
A je sploh še kje kakšno področje, ki ga čelavi ni zagonu, komprimitiral ? V celotni zgodovini Slovenije je ravno ta egocentrični, sociopatski, licemerni in samooklicani osamosvojitelj največ stvari pognal v maloro.
omega _v6
01. 04. 2022 11.43
-4
Kaj boste leve zgube tožile Hrvaško?? Naj vas opozorim,da ste do sedaj v Evropi vse tožbe proti Hrvatom izgubili!! Morebiti pa bi šli proti Zagrebu tako kot Putin prtoti Kiyevu?? Zavedati bi se morali,da je zlata vreden dopber odns z sosedi!! Leve zgube pa ne marate Madžarov tudi Hrvatov ne vam pa prav pride pšenica iz Madžarske in Hrvaško morje!!
ivan res grozni
01. 04. 2022 12.30
+0
Leve zgube? Če bi desničarji zmagali v 2,. svetovni vojni, nas ne bi bilo več. Po vojni plenijo brez očitka vesti; tudi med pandemijo. Polovico mrtvih imajo na duši.
podalpski
01. 04. 2022 12.43
-1
najboljše razmerja z vsemi sosedami imamo prav sedaj, leftardi pa ne marajo Avstrijcev, Italijanov, naravnost so psihotični glede Hrvatov, Madžarov...
mungus
01. 04. 2022 11.37
+4
ta pukl baraba dela samo za svoj prid....naj se čimprej zgodijo volitve !!!