Slovenija

Piranski zvonik po sto letih dobiva novo preobleko

Piran, 25. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jaka Vran
Komentarji
5

Ena najbolj prepoznavnih znamenitosti Pirana, zvonik sv. Jurija, dobiva novo preobleko. Na več kot 400 let starem objektu, ki je bil zadnjič obnovljen pred več kot 100 leti, zdaj spet delajo. Popravljajo, obnavljajo, restavrirajo. Samo oder so postavljali skoraj teden dni in skoraj en mesec prej so tekla pripravljalna dela. Prenovili ga bodo od zgoraj navzdol. Zvonik je zelo pomemben in občutljiv spomenik, pri delu morajo biti zelo natančni, obnova bo trajala vse do konca novembra.

Piranski zvonik, 400 let stara pomanjšana kopija zvonika sv. Marka, je, zanimivo, starejši od obstoječega beneškega. Prvotnega so namreč, potem ko se je sesedel vase, pred 120 leti zgradili na novo. Tudi piranskega pa je že precej načel zob časa. Zato na platnu, ki ponazarja spomenik v času del, ura simbolično kaže pet pred dvanajsto.  

"Pred dvema letoma so ob močnih sunkih burje deli ometa že začeli odpadati,"  razlaga piranski župnik Zorko Bajc. Nevarnost za mimoidoče. Ker pa bi bilo ob obnovi škoda popravljati samo strešni del oziroma zvončnico, so se odločili za celostno prenovo. Od vrha navzdol. "Nadomestili bomo te najbolj poškodovane elemente, zapolnili praznine in površino potem zaščitili s premazi," pravi Jože Drešar iz restavracijskega podjetja Gnom.

Prenova zvonika bo na vrhu bolj gradbeno-sanacijska, v spodnjem delu pa restavratorsko-konservatorska. Izboljšali bodo statiko objekta, ki so ga nazadnje prenovili pred dobrim stoletjem. "Vsekakor bo podoba zvonika potem veliko lepša, kajti te fuge, ki so jih zacementirali pred 100 leti na kamen, so preširoke in hkrati so povzročile tudi, da se je sam kamen poškodoval," dodaja piranski župnik.

Obnova bo stala pol milijona evrov.  Takšna dela pa potrebujejo svoj čas. Začeli so lani decembra, zaključili bodo letos konec novembra. "Je eno kompleksno delo in moramo si vzeti čas," dodaja Drešar. V podjetju zvonik dobro poznajo. Zraven so bili že pri menjavi zvonov in notranje konstrukcije, prenovi ure, pa tudi ob restavraciji nadangela Mihaela. Do tega je sedaj mogoče priti po gradbenem odru.

"Užitek in zadovoljstvo, da sem lahko ob angelu, konec koncev ga lahko tudi obračam, čeprav s tem dejansko ne vplivam na vreme," zaključuje piranski župnik. Vpliva pa na Pirančane, ki so tako v teh dneh zaradi čudnega obračanja nadangela precej zmedeni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
25. 01. 2024 21.24
zhadum
25. 01. 2024 18.04
-3
denar porabljen za neumnost bolj da so zgradili stanovanja za delovne ljudi ki imajo druzino in nemorejo dobiti kredita za nepremicnino. in drzava bi jim dala ta denar za nakup in te ljudje bi placevali nazaj drzavi. ampak ja dejmo ped.... sponzorirat
smuuki
25. 01. 2024 12.00
+3
Me prav zanima katero civilno iniciativo bo začela motiti obnova. Lahko, da se je v teh 100 letih tja naselil kak lišaj, ki ga do sedaj še nismo videli. Verjetno ga bo treba zavarovati in podreti gradbene odre. 😀😀😀😀😀😀
Svnski
25. 01. 2024 08.35
+4
Od zadnje obnove je že 100 let, se pravi je bila kar solidna. Me zanima koliko bo po tej obnovi zdržalo, ko bosta mujo in haso profesionalno vrgla novo plast malte. Pomoje bo čez 5 let že vse padlo dol, kot vidim na obnovljenih objektih na terenu. Včasih so zidali da je bilo trajno, zdaj tako da čimprej razpade, da lahko pridejo obnavljat in spet zaračunajo.
Maresan
25. 01. 2024 11.25
-1
ja ja strokovnjak, včasih so tako obnovo delali nekaj let, sedaj mora bit pa zaključeno še preden se začne...