Slovenija

Pirc Musarjeva: Brez ukrepanja postajamo soodgovorni za umiranje otrok v Gazi

Ljubljana, 15. 11. 2023 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pobijanje civilistov in otrok je zločin, je glede dogajanja na Bližnjem vzhodu jasna predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Brez ukrepanja postajamo soodgovorni za umiranje otrok v Gazi. Pomagati jim moramo zdaj," je še opozorila ter palestinski Hamas in Izrael pozvala, naj se pogledata v ogledalo. Medtem je več deset organizacij in gibanj v javnem pismu premierja Goloba in zunanjo ministrico Fajonovo pozvalo k prekinitvi diplomatskih stikov z Izraelom ter uvedbi sankciji proti tej državi. Pozvali so ju tudi, naj se konkretneje zavzameta za prekinitev napadov na Palestince. Fajonova sicer namerava v kratkem obiskati regijo.

Po besedah predsednice Nataše Pirc Musar je umiranje otrok v vseh vojnah nepopisna tragedija, ki se mora končati. Pobijanje civilistov v Gazi po njeni oceni ni več odgovornost le posamične države, temveč postaja "naša skupna odgovornost". Kot je dejala, gre namreč za napade na "našo skupno človečnost", so sporočili iz predsedniške palače.

"Mednarodno kazensko sodišče ima jasne vzvode za ukrepanje v primeru novačenja otrok v oborožene sile ali v primeru hudodelstev, ki so posebej uperjena zoper otroke," je izpostavila Pirc Musarjeva in dodala, da se slednje dogaja v Gazi, kjer dobro polovico prebivalstva predstavljajo mlajši od 18 let.

Predsednica je pozdravila začetek preiskave morebitnih zločinov Hamasa in Izraela v Gazi, ki jo je sprožil glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan, in izrazila podporo njegovemu delu. V luči tega je poudarila, da bo zbiranje in ohranitev dokazov zelo pomembno.

Nasilno uveljavljanje svojega prav na račun življenj otrok je po besedah predsednice nedoumljivo. "Pridružujem se generalnemu sekretarju ZN v pozivu obema vpletenima stranema k takojšnji prekinitvi napadov na civilno prebivalstvo in otroke Gaze," je zapisala in opozorila, da imajo tudi vojne svoja pravila.

Fajonova opozorila na grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) poudarila, da smo na območju Gaze priča kršitvam mednarodnega prava, zato je ključno vzpostaviti humanitarno premirje. Slovenijo in druge države EU skrbi, da bi se konflikt prelil na druge bližnjevzhodne države, ministrica pa namerava v kratkem obiskati regijo. Podrobnosti predvidenega obiska na Bližnjem vzhodu Fajon ni želela pojasniti iz varnostnih razlogov.

V odgovoru na vprašanja več članov odbora, ki jih je zanimalo stališče Slovenije in EU do več vidikov vojne med Izraelom in palestinskim skrajnim gibanjem Hamas, je Fajon poudarila, da gre za grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava. "Dejstvo je, da mednarodno humanitarno pravo ne dovoljuje uporabe civilistov za živi ščit, ne dovoljuje prekinitev oskrbe kritične infrastrukture, bolnišnic, ne dovoljuje stradanja ljudi in zato lahko rečemo, da gre za kršitve mednarodnega humanitarnega prava," je dejala.

Obstaja tudi sum storitve mednarodnih hudodelstev, o čemer pa morajo odločati mednarodna sodišča, v prvi vrsti Mednarodno kazensko sodišče, je poudarila ministrica. Preiskava dogajanja v Palestini je že v teku in se nanaša na domnevna vojna oziroma mednarodna hudodelstva od leta 2014, torej tudi sedanje dogajanje.

Pojasnila je, da so zunanji ministri EU uspeli poenotiti stališče, da je nujna humanitarna pomoč, humanitarno premirje in zaščita civilistov. Matej Tašner Vatovec (Levica) je ocenil, da je humanitarno premirje premalo in da je nujna prekinitev ognja. Poslanec SDS Andrej Hoivik je po drugi strani menil, da bi vsaka prekinitev ognja Hamasu dala možnost, da se na novo organizira in oboroži.

Na vprašanje, ali je mogoče uničiti Hamas in njegovo ideologijo, je Fajonova odgovorila, da je to težko, ker žrtve med civilisti, tudi otroki, ter zaprte bolnišnice spodbujajo terorizem na območju. "Mislim, da je z vsakim dodatnim napadom, z vsako dodatno civilno žrtvijo, vsakim ubitim otrokom ta jeza večja, zato je ključno vzpostaviti neko premirje in se nato pogovarjati, kako po tem," je dejala.

Opozorila je tudi, da je Hamas teroristična organizacija, katere cilj je uničenje Izraela, po drugi strani pa je zaskrbljujoče tudi naraščanje antisemitizma. Zato so se v EU strinjali, da so nujni pogovori z drugimi akterji v regiji, da razmere ne bi eskalirale in da bi se pogovarjali o rešitvi dveh držav, pri čemer mora biti aktivna tudi unija. Strinjali so se tudi, da ne dovolijo prisilnega preseljevanja Palestincev z območja Gaze ter se zavzemajo za krepitev palestinskih oblasti in nadaljnje delovanje ZN na območju.

"Delamo na tem, da konflikt ne bo izbruhnil v regijo," je poudarila in dodala, da pri tem sodeluje s Španijo, Belgijo, Luksemburgom in Irsko, ki imajo podoben pogled na konflikt in ga skušajo deeskalirati.

Več deset organizacij vlado poziva k prekinitvi stikov z Izraelom in uvedbi sankcij

Medtem je več deset organizacij in gibanj, med njimi prvopodpisano Gibanje za pravice Palestincev, danes v javnem pismu premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvalo k prekinitvi diplomatskih stikov z Izraelom ter uvedbi sankcij proti tej državi. Pozvali so ju tudi, naj se konkretneje zavzameta za prekinitev napadov na Palestince.

Med 48 podpisniki so med drugim Mirovni inštitut, Danes je nov dan, Inštitut 8. marec, Slovensko mladinsko gledališče, Protivojna mreža, Društvo Humanitas, Slovenska filantropija, Mladi za podnebno pravičnost, Ambasada Rog in Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete. Številni so podpisali tudi pismo iz 11. oktobra, v katerem so vlado pozvali k umiku podpore izraelski politiki.

Naslovnika in vlado so pozvali tudi, naj se zavzamejo za odpoklic slovenskih predstavnikov v Izraelu in prekinitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom. Pred tem so namreč ocenili, da so bili dosedanji pozivi slovenskega političnega vrha – med drugim k upoštevanju mednarodnega prava in vzpostavitvi humanitarnega premirja – premalo.

Kot so zapisali, od Slovenije "kot bodoče nestalne članice Varnostnega sveta ZN ter podpisnice ženevskih konvencij in Konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida" pričakujejo več. "Predsednik vlade pravilno ugotavlja, da besede in pozivi Izraelu do sedaj niso dosegli opaznih sprememb, ampak da se razmere za vse Palestinke in Palestince zaostrujejo," so zapisali.

Kot so poudarili, k nujnosti ukrepanja zaradi izraelskega ravnanja v Gazi pozivajo profesorji mednarodnega prava s celega sveta, organizacije za človekove pravice pa opozarjajo na soodgovornost držav, ki vojaško pomagajo Izraelu.

Med drugim so opozorili, da Slovenija ni niti protestirala, ko Izrael ni dovolil vstopa v državo tožilcu Mednarodnega kazenskega sodišča. Prav tako ni uvedla embarga na vojaško trgovanje z Izraelom. "Zato ponavljamo: Slovenija – njeni politični predstavniki z močjo odločanja in ukrepanja – lahko storite in morate narediti več. O neukrepanju in neizpolnjevanju obveznosti bo sodila zgodovina in bodo odločala sodišča," so pristavili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Špinača
17. 11. 2023 14.08
+1
strinjam se z Musarjevo, da se obsodi hamasovo teroristično delovanje in ubijanje izraelskih otrok in ostalih civilov.
borjac
17. 11. 2023 10.39
+3
Kot dokaz , da so Hamasovci v bolnišnici kažejo Židje 5 Kališnikov v eni torbi, 5 Kališnikov najdeš v vsaki Romski vasi, Židje morijo načrtno, morijo in morijo ter lažejo, Eu hinavci nekaj govoričijo, brez veze, nimajo nobene moči in hrabrosti da bi kaj sploh naredili, ZDA pa kot da bi pokleknile pred Židovskim denarjem, Židje pa morijo otroke, brez prestanka, 5000 so jih že pomorili, 3000 žensk, skupaj 12.000 civilistov, strašni borci so ti Židje, z letali bombardirajo civiliste, z tanki in buldožerji rušijo Gazo, in zopet so žrtve civilisti, ki nimajo v rokah nikakršnega orožja za obrambo, Židje izvajajo GENOCID nad Palestinci, kakšna samoobramba neki, kakšna demokratična Židovska država, ko pa jih vodi ENA OSEBA DIKTATOR NETANJAHU, med civilisti je bilo umorjenih preko 100 medicinskih delavcev, od tega 20 Američanov, tudi Ameriško novinarko je Židovski ostrostrelec ubil, novinarje pobijajo kar tako, oni si zamišljajo da so po Stari zavezi od boga Izbrano ljudstvo, in na vse druge gledajo kot da so nižja življenjska vrsta, in morijo, morijo, morijo vse civiliste, ženske otroke, medicinsko osebje, osebje ZN........ Židje morijo in to NAČRTNO , preprosto izvajajo GENOCID, svet , demokratični svet, kako groteskno to zveni, demokratični svet PA NIČ.
Nidani
16. 11. 2023 21.24
+2
Torej, povojne poboje, čeprav narodnih izdajalcev obsojamo, pobijanje Palestincev pa je ok?
celjan2
16. 11. 2023 21.01
-1
Tako kot so maščevali pokol na olimpiadi 1972 ( polovili so vse člane Črnega Septembra - palestinska teroristična organizacija , mlajši bralci če ne veste). Mosad deluje na dolgi rok! bodo tudi Hamasovce!
Nidani
16. 11. 2023 21.23
+1
jutri_pa_res
16. 11. 2023 17.41
+2
Če v bolnicah res ni hamasovcev, s kom se potem tam spopada izraelska vojska? Z zdravniki in pacienti? Naj jo preprosto pregledajo s podzemljem vred in jo potem oskrbijo z vsem potrebnim, pa je.
Tone 12345
16. 11. 2023 17.10
+0
Ameri če zagovarjate izrote pri nihovi naštimani in genocidni agresiji na palestino morate tudi rusijo ki se isto bori proti nacizmu!drugače posteno ne morem razmišljat!
Težeklojz
16. 11. 2023 15.38
+1
Brez ukrepanja postajamo tudi tujci na lastni zemlji! Vi galjoti pa vse skup pospešujete.
Rafael Kramar
16. 11. 2023 14.58
-1
Glede na to, da je čez 200 talcev še vedno ugravljenih, ne vem, česa naj bi bili soodgovorni?! Sam tolci, beno!! Počisti do zadnjega bradača!!
tornadotex
16. 11. 2023 13.41
+3
Palestincem ni za verjeti...Večina ,ki dela v bolnišnici dobro ve kaj je pod njo in ščitijo Hamas.Zato se nam Palestinci ne smilijo, vse dokler bodo prikrito ali javno podpirali teroriste !!!!!!!!
Nidani
16. 11. 2023 14.44
+3
Teroristi so Izraelci in USA, če mogoče nisi vedel...
Ana desetnica
16. 11. 2023 20.39
-5
teroristi so hamas in ljudje, ki so ga volili!
Grma53
16. 11. 2023 13.40
+6
Teroristi seveda podpirajo teroriste. Kaj pa bi drugega.
Mi16
16. 11. 2023 13.15
+9
Draga Nataša prvo poskrbi za domače ljudi potem se brigaj za druge!!!
Nidani
16. 11. 2023 14.46
-1
Ti bi se kopal v medu, tam naj pa nedožni otroci umirajo?
Wolfman
16. 11. 2023 12.42
+2
In pa še najpomembnejša novica dneva, da Hammas ni delovala v bolnici ali pod bolnico al Ali al Arabi. Žalostno, da dovolimo, da nam židje lažejo in zavajajo, še huje pa, da nas niti malo ne upoštevajo več!
Misija1
16. 11. 2023 14.15
+3
Od kje pa si privlekel to novico? Aja, pa res, ti si eden tistih klasičnih flateartherjev, putinloverjev in haterjev Izraela, ki verjamete v svoje novice in objave, ki jih na splet mečejo 23 letni šmrkavci istega kadra.
Nidani
16. 11. 2023 14.49
-1
Ane, kot jenkiji napadli Irak zaradi jederskega programa, ki si so ga izmislili...
Wolfman
16. 11. 2023 12.12
+2
A ste videli današnjo novico, da se Izrael požvižga na sprejeto resolucijo VS ZN!!!
Rock8
16. 11. 2023 12.51
+1
prinašalec2
16. 11. 2023 12.11
+2
Ti bi kako ukrepati? Ukrepaj v tej državi, da ljudje na oblasti prenehajo neracionalno uporabljat naš denar in da bo ta delovni narod bolje živel.
Nidani
16. 11. 2023 14.50
-3
LuxVeritas
16. 11. 2023 11.53
-2
a potem takem meni nasa mi istrica da smo tudi soodgo or za hamasov zlocin nad clovestvom, kjer so v 10 urah po ili 1033 civilistov. ne jaz nisem ker nikoli nisem podpiral teroristicnih skupin.
olafur
16. 11. 2023 11.45
+9
A se je predsednica že opravičila Golobu, ko je Sneberjah udrihala po vladi in poveličevala župana MOL-a. Če ni imela relevantnih informacij naj bo raje tiho.
son?ek11
16. 11. 2023 11.22
+6
Pa kaj govori musarca! ? Pa ne moremo mi biti krivi za vsak spopad in vojne po svetu? Res neumno nakladanje
Rafael Kramar
16. 11. 2023 11.18
+2
Soodgovorni smo edino toliko, ker nismo propalestinskih protestnikov pometali v Ljubljanico!
Ana desetnica
16. 11. 2023 20.41
-3
pa tistih, ki rišejo kljukaste križe po bratih židovske skupnosti!
Ana desetnica
16. 11. 2023 20.41
-4
Krneki 00
16. 11. 2023 10.53
+1
nism opredeljen ker obeh nacij ne maram glih....aaampak je pa statistika da so Izraelci pobil več otrok v enem mesecu kot je rus v letu in pol...to pove dovolj o tako imenovanih "freeedom fighters"
Rafael Kramar
16. 11. 2023 11.17
-3
Kaj delajo civili, predvsem pa otroci na območju kjer so napovedali napad.
Krneki 00
16. 11. 2023 11.51
+6
celotna palestina je veliko kot občina bovec....ne spustijo jih nikamor...kam bi po tvoje lahko šli? :-)
LuxVeritas
16. 11. 2023 11.54
-2
hamas je v 10 urah pobil 1033 civilistov. se pravi bi v istem obdobju izrael moral do danes pobiti 80000 civilistov., da bi ga lahko enacil s hamasom.
Grma53
16. 11. 2023 13.45
+3
Nikamor, ker jih nihče ne mara. Še bratje Arabci si raje pripeljejo Tajske delavce, kot Palestince. Finančno pa jih podpirajo levičarske vlade, in ne bratje Arabci. Oni jih le oborožujejo.
Ana desetnica
16. 11. 2023 20.44
-5
h@m@s je v šestih urah pobil 1400 izraelskih civilistov in 220 ugrabil. Izraelska vojska je v 25 dneh bojevanja po gosto naseljenem mestu ubila 11000 ljudi. Zdaj pa malo razmisli kdo je večji mesar. Pa kdo je vse skupaj začel. Pa kdo se ima previco braniti.
Ana desetnica
16. 11. 2023 10.19
-4
Glej Nataša, pot pod noge. V gazi bodo veseli še kakšne civilistke, da se bodo lahko skrivali za njo.