Slovenija

Pirc Musarjeva Jankovića znova poziva k začasni prekinitvi gradnje kanala C0

Ljubljana, 11. 05. 2023 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednica republike Pirc Musarjeva je odgovorila na pojasnila in dokumentacijo glede gradnje CO, ki jo je pred dobrim mesecem prejela iz urada ljubljanskega župana. V svojem odgovoru županu je izpostavila kar nekaj vprašanj, na katera ni dobila zadovoljivega odgovora. Ker je, kot pravi, pomembno, da se umakne vsak dvom v to, da bi gradnja povezovalnega kanala C0 lahko kakor koli posegala ali celo trajno ogrožala človekovo pravico do pitne vode, je župana znova pozvala k začasni prekinitvi gradnje in čimprejšnji pridobitvi neodvisno izvedene presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja. Janković bo najprej odgovoril predsednici, predvidoma prihodnji teden pa bo njen poziv javno komentiral.

Sprejem predsednice republike Nataše Pirc Musar na gradu Brdo pri Kranju
Sprejem predsednice republike Nataše Pirc Musar na gradu Brdo pri Kranju FOTO: Luka Kotnik

Pred skoraj dvema mesecema je predsednica republike Nataša Pirc Musar pozvala h krajši prekinitvi gradnje povezovalnega kanala CO na Ljubljanskem polju, zato da se v tem času razjasnijo vsa dejstva in pogovorijo vse vpletene strani. Ljubljanski župan Zoran Janković je takrat njen poziv označil za neprimeren in poudaril, da imajo vsa pravnomočna gradbena dovoljenja, v pravni državi pa bi po njegovih besedah morali veljati zakoni, ne pa da odloča ulica.

Poslanska skupina SDS je vse poslanske skupine pozvala k prispevanju podpisov za odreditev parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0. Kot so zapisali, je ukrepanje nujno, saj projekt ogroža pitno vodo za več kot 300.000 ljudi.

Konec marca je predsednici poslal tudi pismo in vso dokumentacijo glede gradnje kanala CO, dodatna pojasnila pa je predsednici podal tudi direktor Holdinga Ljubljana Krištof Mlakar. Predsednica republike pa je po pregledu vse dokumentacije in preučitvi pojasnil odgovorila županu Jankoviću. 

Poudarila je, da je pomembno, da se odločitve za projekte takšnega javnega pomena sprejemajo ob sodelovanju javnosti, pregledno in upoštevaje mnenja neodvisne stroke. "Težava ni nujno v zakonodaji, čeprav bi bilo očitno treba izrecno prepovedati izdajo gradbenih dovoljenj za zahtevne posege na vodovarstvenih območjih brez izvedbe presoje vplivov na okolje. Največja težava je, kot kaže, v prilagajanju zakonodaje, strokovnosti odločevalcev ali opustitvah dolžnega ravnanja zaradi morebitnih političnih pričakovanj. Če je to res, je škodljivo za Republiko Slovenijo in njene prebivalce ter se je temu treba upreti ter takšno ravnanje preprečevati," je poudarila predsednica republike. 

Župana je pozvala, naj odstrani vsak dvom v to, da bi gradnja kanala C0 lahko kakor koli trajno ogrožala človekovo pravico do čiste pitne vode. "Zato vas, spoštovani župan, pozivam k čimprejšnji pridobitvi neodvisno izvedene presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja, k čemur vas je napotil že sklep ARSO št. 35405-515/2019-25, 35415-33/2020, 35415-36/2020-4 z dne 28. 9. 2020 ter vas je nato k temu pozvalo tudi Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije. Verjamem, da vam nikakor ni vseeno za zdravje ljudi, za katero ste kot župan soodgovorni, zato vas vnovič pozivam, da začasno prekinete gradnjo kanala C0, končate postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje in odgovorno ter pregledno, v dialogu s splošno in strokovno javnostjo, sprejmete najboljšo možno odločitev, ki bo rešila kanalizacijske potrebe ob kar največjem upoštevanju previdnostnega načela za upravljanje z vodonosnim območjem mesta Ljubljane," je bila jasna predsednica Pirc Musarjeva.

Janković bo pismo komentiral po tem, ko odgovori predsednici

Na predsedničino pismo so se odzvali tudi iz kabineta župana Jankovića. "Vezano na dopis predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar glede kanala C0 vam sporočamo, da bo župan Zoran Janković najprej odgovoril njej," so zapisali. 

Zadevo bo nato javno komentiral na svoji redni novinarski konferenci v torek. "Takrat vam bomo predali tudi celotno korespondenco med županom in predsednico države," so poudarili. 

V pismu znova izpostavila strokovne pomisleke in opozorila

Sicer pa je v pismu med drugim zapisala, da v navedenih pojasnilih niso podane podrobnosti za obravnavo Občinskega prostorskega načrta iz leta 2010, prav tako da ni prejela pojasnil za čas po letu 2016. "Obžalujem, da ni bilo zelo potrebne javne razprave o projektu v času načrtovanja, kakor tudi ne v nadaljnjih korakih. Postopek pridobivanja gradbenih dovoljenj je bil namreč razdrobljen na šest faz, pri čemer so bili posegi v prostor sčasoma celo ocenjeni kot zahtevni, vendar vnovič presoja vplivov na okolje ni bila potrebna oziroma zahtevana," je sklenila Pirc Musarjeva. 

Dodala je, da se zaveda, da presoja vplivov na okolje za omenjeni projekt formalno pravno na podlagi do tedaj izdanih sklepov Agencije za okolje (ARSO) ni bila zahtevana in da so ti sklepi temeljili na predhodno izdanih vodnih soglasjih oziroma mnenjih. "Ob tem je primerno vprašanje, kako oziroma zakaj za projekt takšnega javnega pomena, ki poteka tudi neposredno prek napajalnega zaledja, od koder priteče voda v vodnjake, presoje vplivov na okolje sploh ni bilo?" se sprašuje. 

Zoran Janković z zemljevidom trase kanala C0
Zoran Janković z zemljevidom trase kanala C0 FOTO: POP TV

Izpostavila je vprašanje odgovornosti glede vodenja postopkov in podvomila, ali je dosedanji postopek "kar najbolj upošteval previdnostno načelo". Previdnostno načelo zahteva, da sta uvajanje novih tehnologij, proizvodnih postopkov in proizvodov in izvedba drugih posegov v okolje dopustna le, če ob upoštevanju znanosti in tehnike ter možnih varstvenih ukrepov ni pričakovati nepredvidljivih škodljivih učinkov glede okolja ali zdravja ljudi, je spomnila. Prav tako pa je poudarila, da je Arso na podlagi mnenj in lastnih ugotovitev izdal sklep, da je treba izvesti presojo vplivov na okolje, ki je pravnomočen. "MOL namreč na sklep v roku ni sprožil tožbe na upravnem sodišču. Šele pozneje je zahteval od ministra, pristojnega za okolje (MOP), da ta po nadzorstveni pravici razveljavi sklep, česar pa ministrstvo ni storilo, ker je ugotovilo, da za to ni izpolnjenih zakonskih zahtev po ZUP. Na odločitev MOP se je MOL pritožil," je povzela predsednica. 

Spomnila je tudi, da je negativno mnenje podal tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki meni, da je trasa "kanala C0 z vidikov vplivov na zdravje ljudi povsem nesprejemljiva in bi jo bilo treba umestiti zunaj vodovarstvenih območij". Prav tako pa je izpostavila, da je tudi stroka s področja voda odklonilna glede gradnje kanala CO, "ker kanal po njihovem mnenju že zaradi sedanje obremenitve območja in podzemne vode še dodatno povečuje možna tveganja", saj se ta tveganja seštevajo. "Namesto da bi se usmerili k zniževanju tveganj, jih z izgradnjo kanala C0 še dodatno povečujemo," je opozorila. 

Kot zaskrbljujoče je omenila tudi ugotovitve notranjega revizijskega poročila ministrstva za okolje in prostor (MOP) iz leta 2019. V poročilu so med drugim ugotovili, da "javni uslužbenci obravnavanih postopkov niso vodili z zadostno strokovno in kritično presojo" ter da "sistem presoje vplivov na okolje ARSO in sistem izdaje vodnih soglasij/mnenj ni deloval uspešno in učinkovito". Prav tako pa je izpostavila tudi javno pismo zdravnikov UKC Ljubljana, v katerem so izrazili nestrinjanje z izgradnjo kanalizacijskega kanala preko vodovarstvenega območja v Ljubljani.

S kanalom občina zapira 6400 greznic, Janković pa trdi, da bo voda še bolj zaščitena in varna tudi pred morebitnimi potresi, kanal C0 naj bi po njegovih besedah zdržal tudi 10. stopnjo potresa po evropski lestvici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JOCR1255
11. 05. 2023 19.25
+1
V Sloveniji imamo probleme z kanalizacijo in sušilnico sadja. Vse ostalo razen glupih davkov pa lepo špila. No sadne jogurte že imamo.
Slava b
11. 05. 2023 18.25
+1
Dobro bi bilo za vse udeležene v tem konfliktu,da se usedajo za mizo in dajo papirje na mizo.Ce je vse v redu se bo hitro našla rešitev.Prvo je župan na potezi.
ArkaMast
11. 05. 2023 17.46
+0
Res je predsednica vseh. Za to visoko kotira.
metuljka
11. 05. 2023 17.40
-1
Jao, kje je Pahor ! Pa se mi je znova napačno zdelo, da smo si rešili kožo z izvolitvijo Nataše ! No, Logar(Janša) bi bil verjetno še daleč slabša izbira
JApajaDAja
11. 05. 2023 17.36
+0
"nataša, slo marija terezija, ne delaj zgage, zoki dela"-lp tvoj milan :-)
jank
11. 05. 2023 17.22
+2
V času prvega in edinega desničarskega župana LJ Jožeta Strgarja je bila določena trasa tega kanala. Kje so bili takrat vsi ti silni nasprotniki in varuhi čiste (sic, kot da obstaja nečista) pitne vode? Nekaj jih je bilo takrat res šele komajda v načrtih, da morda bodo, toda velika večina najbolj glasnih pa so bili takrat krepko polnoletni, ne morem pa trditi, da razsodnih. In glej ga vraga, spregledali so šele, ko so ugotovili, da jih imajo meščani LJ za povsem nepomembne. Agencijam, ki se ukvarjajo z merjenjem javnega mnenja predlagam, da povprašajo meščane, ali so za dokončanje kanala. Sem prepričan, da jih bo večina odgovorilo z da. Ker da bi župan, ki je toliko dobrega napravil za mesto in meščane delal pobalinsko zato, da bi jim uničil pitno vodo? Temu lahko verjame samo desno butalstvo, ki se je spodbujeno s strani sekte tudi na tem portalu danes zelo angažiralo.
ap100
11. 05. 2023 17.34
-2
ne kvasej predvsem ni res saj predlogi in načrti ne pomenijo nič dokler niso sprejeti - medvode imajo svojo čistilno napravo in ni potrebno voziti te robe sem - temveč bi svjo samo obnovili - če mora imeti že vsaka vas svojo čistilno napravo ni potrebno delati 30 kilometrov dolge cevi da boš svoje izločke odpeljal drugam - ne glede na kar koli smo pa imeli stroko in uradnike ki omenjenega načrta niso podprli zato tudi nima enotnega gradbenega dovoljenja - če bi ga imel se nihče ne bi mogel pretirano protiviti
čriček
11. 05. 2023 17.14
+3
Ali bo Musarjeva vrnila cca 79mio eu sredstev, če projekt ne bo dokončan? Projekt je potrebno dokončati, potem se pa pogovarjajte ali kanal priključiti ali ne.
ap100
11. 05. 2023 17.35
-1
ali bo jankovič moral vrnititi evropska sredstva ker ne gradi v skladu z pridobljenimi sredstvi?
Holy50
11. 05. 2023 17.04
+2
V MOL kot, da veljajo druga pravila.
jank
11. 05. 2023 17.23
+0
A to misliš na Strgarja, desničarskega župana LJ, ki je potrdil traso kanala?
lambert
11. 05. 2023 17.04
+2
OMB s cem se ta ženska ukvarja ... Butale. Do kdaj še?
mr.poper
11. 05. 2023 16.55
+0
TO da mora predsednica čakat JE AVTOMATSKA PREPOVED GRAGNJE namesto da on čaka kdaj lahko pride lagat ima čas tekat po Ljubljani in podkupovat uradnike !
zdravilozavse
11. 05. 2023 16.51
+3
Zdaj se morda komu dozdeva zakaj se takim mafijozom pri nas nič ne zgodi?Če se mu ministrica za pravosodje meče okoli vratu in se ministr opravičuje za izrečene besede ter za vsa sr...a do zdaj ni bil obsojen,potem vam je lahko marsikaj jasno.Če pa vam ni,vam povem,da to še ni vse!Gre lahko še nižje oziroma do kjer hoče,ker ima močno zaledje,ki mu drži štango,saj veste,vrana vrani ne izkljuje oči.
jank
11. 05. 2023 16.57
+3
Poglej še one mafioze, ki so v preteklosti začeli s tem projektom, ga celo pomagali razvijati (posredno tudi Hojs), sedaj pa iz političnih razlogov napadajo župana. Za pitno vodo pa jim je kot za lanski sneg.
martin celin
11. 05. 2023 16.32
-3
Bravo predsednica.
mr.poper
11. 05. 2023 16.25
+6
Dovoljenje za kanalizacijo je on sam! de.
JOCR1255
11. 05. 2023 16.23
+6
Prvi odličen kanal dosedaj ni dober. Politično slab, zanič. Ja prav. Če imate radi fekalije in kemikalij vse mogoče vrste ki jih ptejmete pa le imejte in uživajte. Ste pozabili kako je bilo ob kopanju temeljev iskrinih prostorov. Prebodli so nekaj sodov strupenih snovi in potem spremljali kam le ti potujejo. Vodo so pili pa isto "le razdeljeno" med vse Ljubljančane... Na zdravje noriškim odločitvam.
pekoči paradižnik
11. 05. 2023 16.17
+2
Gospa predsednica, ki zagovarja pravno državo bi lahko upoštevala, da se projekt zakonito gradi,... če je pa slaba zakonodaja naj predlaga spremembe.
pekoči paradižnik
11. 05. 2023 16.15
-2
Tako, kot se je medicinska stroka med epidemijo kompromitirala in nemalokrat osmešila v pritrjevanju politiki,... tako se gradbena stroka smeši s pritrjevanjem politikantom in janševcem v njihovem nasprotovanju kanalu, ampak samo, ko je janšizem v opoziciji,.... v času zadnje pacientove vlade se ni oglasil noben strokovnjak in podvomil v rešitev, ki se izvaja. Kot pri drugem tiru,... dokler janševci niso prišli do korita, je bilo vse narobe,... napačna trasa, slab projekt, zastarela tehnologija in kaj vem še kaj,... podobnost je zgolj naključna in ni zlonamerna.
ijsales
11. 05. 2023 16.25
+3
imate očitno silen problem , paranojo... poglejte pod posteljo mogoče se tam skriva janša ali pa danes dežuje- sigurno kriv janša
ata_jez
11. 05. 2023 15.51
+3
Torej povzetek - precednica pravnica se pridružuje ulici, ker ni dobila odgovore na vprašanja, ki jih niti ni v veljavni zakonodaji? Medtem pa drekpumpe praznijo septične jame po celi ljubljanski kotlini?
Mladi? Plasto
11. 05. 2023 16.19
+4
ata spet bluzi :) ...... ta kanalizacija je priklop občin v okolici ljubljane na ljubljansko čistilno napravo v zalogu in nima veze z ljubljanskimi greznicami :) .... kanalizacija v večjem delu ljubljane je že porihtana :) in priključena :)
čriček
11. 05. 2023 16.24
+1
Predsednica, ker sedi spredaj ljudmi, precednica pa nekaj preceja
čriček
11. 05. 2023 16.25
+0
ata_jez
11. 05. 2023 17.10
+1
Plastični, daj nekoga najdi, da ti razloži napisano. Večji del Ljubljane je priključen, ostale drekpumpe pa pred in med dežjem praznijo točno isti, ki jih sedaj 'skrbi' za pitno vodo. In isti trosijo tudi strupe, zaradi katerih crkujejo ne samo miši, ampak tudi ptice, ki jih požrejo.
JOCR1255
11. 05. 2023 19.22
V kinetah? Potresno varno zagotovo saj ni bilo protestov.
rato
11. 05. 2023 15.46
+1
Saj se nam smeje cel svet, da predsednica države ne more ustaviti župana! Pomislite, da direktor v podjetju prosi delavca naj za božjo voljo začne delati.🤔 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
ata_jez
11. 05. 2023 15.58
+3
Po svetu pravniki ustavljajo župana (in ostale) na pravni podlagi. Tukaj ga ne morejo. Kaj bi zdaj radi - pravno državo ali internet mnenje? Sami vplivneži.
Valkidžija
11. 05. 2023 16.06
-1
Pri nas precednika države sploh ne rabimo, ker nima nobenih pristojnosti in pravic odločanja o čemerkoli. Je samo maskota države in porabnik proračunskega denarja, tega pa ne rabimo. O vsem lahko odločajo lokalni šerifi. Pravi divji zahod.
ijsales
11. 05. 2023 16.26
-1
spectator935
11. 05. 2023 16.59
+3
Vrhovna poveljnica naše vojske, je malenkost manj kot poveljnik tabornikov.
ČEZ TROJANE
11. 05. 2023 15.46
-1
ćurkl
11. 05. 2023 15.20
+3
Še en primer, ko je Politika "pametnejša" od stroke. Da obvladaš stroko, je potrebna primerna izobrazba in strokovne izkušnje. Politik pa ne rabi ne eno ne drugo, da kroji usodo Naroda.
Ljhdsvd
11. 05. 2023 15.30
+1
Sama si želim ,da Pirc Musar ostane velika punca.
Mladi? Plasto
11. 05. 2023 15.45
+4
a ti jankota prodajaš kot neko kompetenco ?