Predsedniške volitve 2022

Logar se ne ukvarja s protikandidati, Pirc Musarjeva prepričana, da ga lahko premaga

Ljubljana, 26. 09. 2022 22.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
130

Dogajanje na političnem področju je vse bolj pestro, napovedana stavka in izstop zdravnikov iz javnega sektorja, razveljavitve nakupa oklepnikov Boxer, ki bo davkoplačevalce stala 70 milijonov evrov, do zmage desnih Bratov Italije, ki jih vodi Giorgia Meloni, ki je med drugim nasprotovala vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem. O vsem tem in tudi kakšni moralni avtoriteti bosta, če bosta izvoljena, smo se pogovarjali z dosedanjima javnomnenjskima favoritoma predsedniških volitev Natašo Pirc Musar in Anžetom Logarjem.

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje, 3. del
  03:55
  Iz 24UR ZVEČER: Soočenje, 3. del
 • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje, 1. del
  23:43
  Iz 24UR ZVEČER: Soočenje, 1. del
 • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje, 2. del
  09:56
  Iz 24UR ZVEČER: Soočenje, 2. del

Zakaj bi bila boljša predsednica? Kot na vprašanje odgovarja Nataša Pirc Musar: "Moja prednost je nedvomno nestrankarstvo, nikoli nisem bila v nobeni stranki, niti v partiji ne. Skratka nimam nahrbtnika, menim, da je ravno to izjemno pomembno za to pozicijo." Anže Logar na to odgovarja, da je funkcija predsednika, funkcija vseh državljank in državljanov, in nekdo, ki ima politične izkušnje, ki zna med različnimi pogledi poiskati skupni imenovalec, ima po njegovem mnenju prednost pri opravljanju predsedniške funkcije: "Če ste dobro pregledali zgodovino, so bili uspešnejši tisti predsedniki, ki so izhajali iz političnih strank." Ravno na poziciji predsednika republike je zelo pomembno, da je predsednica vrhovni branik ustave, pa tej tezi nasprotuje Pirc Musarjeva. Logar je odgovoril, da je vrhovni branik ustave Ustavno sodišče in da je najboljši predsednik tisti, ki so ga večinsko izvolili volivci in volivke. 

Pa je Pirc Musarjeva res neodvisna kandidatka, podprl jo je namreč Milan Kučan? Kot odgovarja Logar, "gre za človeka z veliko političnimi izkušnjami in predsedniška kandidatka je velikokrat poudarila, da je počaščena, da ima njegovo podporo, zraven pa ima še podporo dveh strank. Sam pa imam podporo le ene stranke, zato menim, da je to relativno izhodišče, ki oba kandidata postavlja v isto zakonsko osnovo." 

Pirc Musarjeva pravi, da je vesela, da jo podpirata dva nekdanja predsednika. Nedostojno se ji zdi to, da nekdanje predsednike praktično vržemo v koš za smeti in ne porabimo njihovega znanja: "Če bom izvoljena , se bom posvetovala z vsemi nekdanjimi predsedniki, med njimi je prav gospod Kučan tisti, ki je doslej zmagal v prvem krogu. Vsekakor imam raje podporo Kučana kot Janše."

Logar odgovarja, da so na koncu volivci tisti, ki odločajo, verjame, da se bodo ljudje odločili na podlagi programa, ne pa na podlagi etiketiranja. O Kučanu je povedal, da ga osebno ne pozna, da se nikoli nista niti rokovala. Dodal je, da si vsi, ki so opravljali funkcije v državi, zaslužijo spoštovanje. 

Iz sosednje Italije po sinočnji zmagi stranke Bratje Italija prihajajo zaskrbljujoče izjave Slovencev glede na dosedanja stališča kandidatke za prevzem vlade Melonijeve ki se je zavzemala tudi za vrnitev Istre Italiji, zmanjševanju sredstev za slovensko manjšino. Predsednik SDS Janša je ob tej zmagi med čestital Melonijevi in zapisal: "Dolžnost vlada RS je, da nadgradi dobre odnose z našo največjo sosedo. Brez ideoloških blodenj." 

Se strinjate z Janezom Janšo, da mora Golobova vlada urejati odnose z italijansko novo vlado brez ideoloških blodenj?  "Vsaka slovenska vlada se mora potruditi sodelovati z vlado sosede, nikakor pa ne smemo pozabiti, da gre pri Bratih Italije za postfašistično stranko, veliko izjav je šlo v smer, ki grozi naši narodni skupnosti v zamejstvu, pri njih je čutiti strah. Pri tej stranki nedvomno gre za odmik od evropskih enot, evropske vrednote pa so nekaj, kar se mi zdi vredno in pomembno zagovarjati,"  je odgovorila Pirc Musarjeva. 

Anže Logar
Anže Logar FOTO: Aljoša Kravanja

Logar je na to odgovoril, da je Italija druga najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije in da je turistično ena izmed najpomembnejših partneric, zato si mora slovenska vlada prizadevati za tesne odnose z Italijo. Na vprašanje, ali torej meni, da gre za postfašistično stranko, odgovarja, da je treba počakati, kakšne ukrepe bodo sprejeli: "Če bi se pojavile bojazni, da se predstavnikom manjšine krati kakršnekoli pravice, sem prepričan, da bi vlada odreagirala ostro in tudi sam bi ostro reagiral."

Vlada je odstopila od nakupa osemkolesnikov Boxer, zaradi katerih bo treba iz proračuna plačati 70 milijonov evrov kazni zaradi odstopa od pogodbe. Vlada pravi, da bomo s tem privarčevali najmanj 400 milijonov evrov. S tem bi oblikovali srednjo bataljonsko skupino. Se kandidatoma zdi takšna poteza vlade upravičena?  Pirc Musarjeva je prepričana, da za odpovedjo pogodbe stoji konkretna analiza, kot je dejala, je dejstvo, da slovenska vojska potrebuje te oklepnike, je pa, kot pravi, vendarle treba poudariti, da se mi zdi moralno nesprejemljivo, da je minister Tonin to pogodbo podpisal tik pred predajo oblasti, po izteku mandata.  Logar je dejal, "da je bila ta zaveza sprejeta že v času vlade Mira Cerarja, tu najbolj zaostajamo in tudi Nato nas je jasno opozoril, da mora Slovenija povečati investicije v ta namen. Mi smo obljubo dali, še vedno ne izpolnjujemo pogojev, vlada pa naj bi odločitev šele sprejela proti koncu leta. Pravi, da v kolikor ima vlada načrt B, je vlada prevzela to odgovornost, vprašanje je, kakšna bo škoda, tako finančna kot v obliki izgubljenega ugleda." 

Pirc Musarjeva je na vprašanje, da je skupaj z možem delala v Aktiva Grup Darka Horvata, ki je za sabo pustilo dolgove, ki jih pokrivamo davkoplačevalci, na vprašanje, ali misli, da jo to, da ni vedela za nečedne posle,  res razrešuje vse odgovornosti do ljudi, ki jih je prvi mož  oškodoval, odgovarila: "Absolutno da, vsa ta oškodovanja so se zgodila potem, ko sva z možem zapustila Aktivo. Midva s posli Darka Horvata nisva imela nič. Povedala sem že, da meni način delovanja skupine ni bil blizu, zato sem tudi kmalu odšla." 

Na vprašanje, ali je svojega moža Aleša Musarja zamenjala na vrhu vašega štaba, ker se je zbala, da bi ji utegnilo njegovo delo kot poslovnežu škoditi v predvolilni kampanji, nazadnje je bil solastnik podjetja ST Hammer na britanskem otoku Jersey, ki je ena od bolj znanih davčnih oaz, Pirc Musarjeva odgovarja, da vsa njegova podjetja poslujejo povsem transparentno. Kot trdi, je vse davke plačal v Sloveniji. Na vprašanje, zakaj je imelo njegovo podjetje sedež v davčni oazi, je odgovorila, da je to vprašanje zanj. Na vprašanje, ali se torej strinja s tem, da imajo slovenski podjetniki sedeže v davčnih oazah, je odgovorila, da to ni nič nezakonitega in da se je treba vprašati o slovenski davčni politiki za slovensko gospodarstvo: "Vsak gospodarstvenik vam bo povedal, da slovensko davčno okolje ni predvidljivo." Na vprašanje, zakaj ne odstopi iz stranke SDS, Logar odgovarja, da je ponosen na svoje delo v stranki. Kot pravi, bi ali zamrznil ali izstopil iz stranke, če bi bil izvoljen za predsednika.  

Nataša Pirc Musar glede novega konkurenta za predsednika Milana Brgleza pravi, da je vesela vstopa vsakega kandidata. Pri tem pa je dodala, da ne verjame v Brglezovo domnevno neodvisno držo. "Soočenja bodo pokazala, kako močan je v argumentih. S tezo, da je nestrankarski kandidat, bo težko prišel skozi." Logar pa je dejal, da se z ostalimi kandidati do sedaj ni ukvarjal in se tudi v nadaljevanju ne misli. "To kampanjo uporabjam, da predstavljam svoj program. Veliko sem na terenu. Veselim se te kampanje. Tisto, ki bo bolje predstavil svoje argumente, se bo usedel na Erjavčevo."
Glede predsednikovanja Boruta Pahorja imata kandidata, ki jima najbolje kažejo ankete diametralno mnenje. Pirc Musarjeva pravi, da je premalo resno jemal svojo vlogo moralne avtoritete, tudi pri branjenju ustave in ustavnih pravic. "V ključnih trenutkih je bil tiho. Če si tiho, si sam odgovoren za zdrs vrednot. Ne bojim se biti moralna avtoriteta. Je pa gospod Pahor storil marsikaj dobrega. Toda neodvisno držo je poskušal zadržati v najbolj temačnih trenutkih slovenske demokracije." Logar pravi, da je bil Pahor večinsko izvoljen dvakrat in da to zagotovo ima težo. "V njemu so volivci prepoznali nekoga, ki lahko vodi Slovenijo na tej funkciji. V svojem programu bi šel še korak dlje. Institucionaliziral bi dialog med ključnimi igralci na parlamentarnem delu, torej med strankami. Da tista vprašanja, ki so ključna za razvoj Slovenije, v dialogu rešimo med ljudmi, ki drugače ne bi sedeli za skupno mizo."

Nataša Pirc Musar in Anže Logar
Nataša Pirc Musar in Anže Logar FOTO: Aljoša Kravanja

Pirc Musarjeva glede predsedniške funkcije dodaja, da neposredna izvoljenost predsedniku daje moralno moč in legitimnost, da poenoti slovensko politiko. Povedala je, da si ne želi opravljati funkcije kot politik, ampak kot državnik. Kandidata sta komentirala tudi odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Logar meni, da v kolikor je vse v skladu z zakonom, nima nobenih pripomb. "Ne razumem sicer odpoklica, ker je zakon jasen in ker v zakonu piše, da vlada odpoklic sprejme po posvetu s predsednikom republike." Pirc Musarjeva pravi, da bi opozorila, da je bilo dejanje vlade neprimerno. "Pri odpoklicu bi presojala po vsebini." Z odpoklicom se kandidatka strinja. "Premalo se je zavedal, da Slovenija ni politična stranka, ampak država. Pošiljati depeše predsedniku opozicijske stranke je stvari, ki se ne bi smela zgoditi." V zadnjem delu soočenja sta kandidata spregovorila tudi o podpori družine in hobijih.

 • Prenosnik Lenovo
 • Garmin ura
 • Wasup sup deska
 • Mitsubishi klima
 • Hisense TV
 • Krovni

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
25. 02. 2024 19.48
Musarca bo zopet oprostila nekaj tihotapcev migrantov in si pri balkanski manjšini pridobila volivce.Samo tako lahko premaga Logarja kateri je edini primeren za predsednika,da se slovenija potegne iz sramote katero je po svetu naredila debela rit musar.
RUBEŽ
09. 10. 2022 10.14
+1
Vse razen gospoda Brgleza, je samo za na list papirja kot kandidati. Edini pravi kandidat za predsednika.
serumresnice
27. 09. 2022 15.38
-2
Če Logar zmaga, bo plesal kakor bo Janša žvižgal in to je tudi načrt, da Janša preko logarja prevzame vajeti v svoje roke!
periot22
27. 09. 2022 15.30
+0
Na sceni dva Kučan in Janša oba za odpis!
periot22
27. 09. 2022 15.28
+0
Oba sta za odpis!
Levcekk
27. 09. 2022 15.11
-1
Kje ima Logar zlato moje?Še ena dobro zrežirana scena s strani politike,medijev itd..Predvsem pa gre zasluga Policiji,konkretno P.P Laško,ki mi jih želi prikazati kot nedolžne žrtve in drugim naprtiti krivdo.
PORTOS13
27. 09. 2022 15.00
+4
LOgar kulturen in sigurno bolj primeren kandidat za predsednika. Prav tako že izurjen in izkušen politik. Muserjeva se je ujela na laži in govori, da ne ve za vse posle svojega moža ji kdo verjame.
Leviizgubljeni
27. 09. 2022 14.56
+0
Zakaj Logar ne zna pravilno govoriti brez zlogovanja in ustavljanja sredi besed in ko konca stavdk, nenadoma doda pol drugega stavka se spet ustavi in ne veš, kaj bi rad
inside1
27. 09. 2022 14.47
+7
v strani že morda ni bila, se je pa zapletla v čudne stvari na vseh straneh. kdo pa je sploh ona, da se je dol po šolah in po razredih sprehajala. a to lahko sedaj že vsak označeni kandidat za predsednika počne?
DeDa46
27. 09. 2022 14.37
+1
Lahko gre na volilni list opcija: nihče od naštetih? Samo da ne bo ta nihče potem zmagal... joj...
rockon
27. 09. 2022 14.14
+5
G.Pirc Musar, v prvem javnem soočenju vam je uspelo zabiti zadnji žebelj v svojo kampanijsko krsto. Bravo, čestitam za ta izjemen rezultat. Zdaj pa bo bolje, če se poslovite iz javnega živlljenja, kot se je včeraj poslovila vaša legitimnost...
Blue Dream
27. 09. 2022 14.01
+1
a si je botoks vbrizgal? ali se mu je samo samo pleša razširila
son?ek11
27. 09. 2022 13.34
+0
O, groza, kako logar naklada, na vprašanja pa ne odgovarja, samo neumno se spreneveda!!!! O, bog, kakšen klovn!!!!!!
totigroti
27. 09. 2022 13.30
-2
Logar zavaja ...se sprenevda...ne odovarja na vprašanja tako kot njegov lider...totalno nesposoben razen za drek mešat to kar dela sds....
Iqos
27. 09. 2022 13.24
+0
Mimika, kretnje, povdarki na nekih besedah, mešanje megle pri odgovorih, ki niso nikdar naravnani v prihodnost, pač pa samo preteklost in samopovzdigovanje pomembnosti pri opisovanju s kom vse se je setajal. Premlad začel v eni stranki, iz katere zdaj ne more in ne sme, z njo pa tudi ne bo več nikamor prišel. Preprosti odgovori z da in ne mu delajo zelo težave. Le grosupeljščino v govoru , ki je bila zanj značilna dve leti je pa včeraj izpustil.
rb63
27. 09. 2022 13.13
-2
Kakorkoli je Musarjeva retorično daleč pred Logarjem. Sicer se ne strinjam z njenimi stališči glede cepljenja in ukrajinske vojne, vendar ni dileme, da bi bila dobra predsednica. Logar pa kot, da bi poslušal Pahorja. najbolj mi grejo na živce ljudje, ki si ne upajo jasno povedati svojih stališč in odgovore raje zavijajo v neko meglo. To so navadni preračunljivci, pa kako lahko po tem takšnemu človeku zaupaš.
rockon
27. 09. 2022 14.18
+7
Ženska je praktično javno priznala, da s svojim partnerjem mutita kolikor je le mogoče in skrivata svoj kapital pred slovensko davčno po vseh mogočih luknjah sveta, tebe pa so prepričale njene retorične sposobnosti?!? Ajajaj, slabo se nam piše, če je slovensko volilno telo res tako plitko...
Mi Slovenci 111
27. 09. 2022 15.33
+4
Musarjeva je pogrnila po celi črti! Zame več ne obstaja!
Think with your own head
27. 09. 2022 12.46
+3
Oba antipatična.
mmickica
27. 09. 2022 15.25
+2
Drzi, ampak vsi ostali kandidati pa se bolj. Mislim, da grem ponovno na volitve zato, da izberem najmanj slabo od vsega slabega, ker dobrega enostavno ni. Zal.
nod30
27. 09. 2022 12.45
+4
čakamo na dan d afero od muzlarce... in pol bo šla čao adijo
peresni
27. 09. 2022 12.26
+6
Prepričan janšist predsednik? ...saj nismo Italija.
Ve?ni optimist
27. 09. 2022 12.48
+1
obseden do konca in nazaj, ...joj, joj, ...
Maxx365
27. 09. 2022 13.02
+4
Logar z Janšo? Se strinjam, obseden do konca in nazaj.
peresni
27. 09. 2022 12.25
+5
Ste kar čudno nedoumljiv medij...kot da ne smete vedeti, da sta že oba odpisana v tej dirki.