Slovenija

Pirc Musarjeva z izjavo razburila zamejce v Trstu: 'Vaša domovina je Italija'

Trst, 12. 10. 2023 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar kmalu po izvolitvi s svojimi izjavami razburila koroške Slovence, je zdaj presenetila zamejce v Trstu. Na vprašanje dijakinje je odgovorila: "Vaša domovina je Italija." "Na tak način se o domovini ne razmišlja, kulturno in jezikovno smo del slovenskega naroda," je nekaj odzivov predstavnikov slovenske skupnosti v Italiji. Iz urada predsednice pa dodatno pojasnilo: "Predsednica je seveda imela v mislih, da so pripadniki slovenske manjšine državljani Italije ... Domovina je seveda širši pojem."

Pri Svetem Ivanu v Trstu so včeraj odprli prenovljen narodni dom, ki ga bodo po več kot 100 letih lahko uporabljale slovenske manjšinske organizacije. Odprtja se je udeležila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Srečala se je tudi z dijaki in profesorji slovenskih srednjih šol. V Trstu namreč delujejo štiri slovenske srednje šole, dve družboslovni in dve naravoslovni. Na tržaškem stadionu 1. maja je odgovarjala na njihova vprašanja o različnih temah. Pri tem pa je z enim odgovorom presenetila predstavnike slovenske skupnosti v Italiji. 

Dijakinja jo je vprašala: "Manjšina brez domovine ne more, obratno mogoče gre. Se vam zdi, da matični Slovenci dovolj dobro poznajo in upoštevajo svoje zamejce?" Predsednica ji je odgovorila: "Vaša domovina je Italija, vi prispevate k razvoju, sožitju in kulturi Italije. Tega nikoli ne pozabite."

S to izjavo je povzročila kar nekaj razburjenja. Predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj je v odzivu za N1 dejal, da ga je izjava predsednice presenetila, saj je za njih domovina samo Slovenija. Meni, da se na tak način o domovini ne razmišlja. "Tu ne smemo zatajiti. Pripadamo slovenski manjšini in smo označeni kot slovenska narodna skupnost. Naš dom je bolj Ljubljana kot pa Rim," je še dejal Bandelj.

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila meni, da se je Pirc Musarjeva  v odgovoru zmotila in je imela v mislih državo namesto domovine. "Kulturno in jezikovno smo del slovenskega naroda. Naša država seveda je Italija, ne nazadnje živimo v skladu z njihovimi pravili. Imamo tudi italijansko državljanstvo, vendar je domovina druga stvar," je povedala. 

Deželni svetnik Furlanije - Julijske krajine Marko Pisani pa: "Menim, da se je predsednica nekoliko nerodno izrazila. Domovina so lahko tudi naši rodni kraji," je povedal za N1.

Iz urada predsednice: Domovina je seveda širši pojem

Za dodatna pojasnila smo prosili tudi urad predsednice. "Predsednica je seveda imela v mislih, da so pripadniki slovenske manjšine državljani Italije. Italija je torej država, kjer živijo, plačujejo davke ipd. In Italija je tista, ki jim mora tudi zagotavljati manjšinske pravice. Tako kot so pripadniki italijanske manjšine v Sloveniji državljani Slovenije in je dolžnost Slovenije, da poskrbi za uresničevanje pravic italijanske narodnostne skupnosti. Domovina je seveda širši pojem," so zapisali. 

Ob tem so dodali, da je predsednica že večkrat povedala, da so Slovenci iz zamejstev soustvarjalci slovenske kulture in narodne identitete in da bo kot slovenska predsednica vedno podpirala projekte, ki krepijo narodno identiteto in jezik in spodbujajo sodelovanje na podlagi evropskih vrednot.

Nataša Pirc Musar v Trstu
Nataša Pirc Musar v Trstu FOTO: Bobo

Na izjavo Pirc Musarjeve se je odzval Matej Vatovec iz Levice. Kot je zapisal, je "domovina verjetno res abstrakten pojem, definitivno pa ni to nujno država, v kateri bivaš in plačuješ davke". 

Medtem ko so iz SD sporočili, da so Slovenci v zamejstvu "enakovreden, cenjen in spoštovan del enotnega slovenskega naroda, vaša domovina je Slovenija. Domovine sega veliko dlje od državnih meja in je več kot izpolnjevanje obveznosti do države. To dokazujete in živite ravno Slovenke in Slovenci, živeči v zamejstvu. Vsakodnevno in ob največjih prelomnicah slovenskega naroda dajete izjemen zgled pripadnosti Sloveniji, naši skupni domovini, ter si prizadevate za njeno ter dobrobit vseh Slovencev in Slovenk, živečih v matični domovini, zamejstvu in po svetu"

Gibanje Svoboda: Vsem Slovencem je lahko domovina le Slovenija

"Že pred stotimi leti, ko so naši Primorci zaradi Londonskega pakta leta 1915 in nato Rapalskega sporazuma leta 1920 postali del Kraljevine Italije, je primorski pesnik Srečko Kosovel zapisal: "Ljubljana spi in igra biljard", so v odzivu zapisali v največji vladni stranki Gibanje Svoboda. 

Kot so dodali, je bilo potrebnih 20 let upora proti fašizmu in štiri leta narodnoosvobodilnega boja, da se je večina Primorcev osvobodila in priključila svoji domovini. Takrat  zavedni Slovenci tudi v Ljubljani niso spali, ampak se bojevali in si prizadevali, da se vsi Slovenci združimo v eni domovini, pravijo. 

"Žal smo sedaj po 100 letih doživeli nepredstavljivo, da je predsednica Republike Slovenije našim rojakom Primorcem, ki so po letu 1947 na podlagi pariške mirovne pogodbe  ostali v Republiki Italiji, odrekla njihovo domovino, ki je lahko le Slovenija. Kot njihovo domovino jim je samovoljno določila Republiko Italijo. Vsem Slovencem, pa naj živijo v katerikoli državi po svetu,  je lahko domovina le Slovenija. To mora še toliko bolj veljati za vse zamejske Slovence, ki so po drugi svetovni vojni ostali v sosednjih državah. Predvsem zato, ker jim njihove pravice nikoli niso bile v  celoti priznane in spoštovane."

Izjavo predsednice so ocenili kot nespoštljivo, ne samo do Slovencev, ki živijo v zamejstvu, temveč do vseh Slovencev in njihovih prednikov, "ki so umirali, trpeli in se bojevali, da imamo svojo domovino in državo".  

Kmalu po izvolitvi razburila koroške Slovence

Spomnimo, da je predsednica s svojimi izjavami že enkrat razburila slovensko manjšino. Kmalu po izvolitvi je za avstrijsko radiotelevizijo OR izrazila prepričanje, da so manjšinske pravice v Avstriji "zgledno urejene". Njena izjava je naletela na neodobravanje Narodnega sveta koroških Slovencev. Pozneje je pojasnila, da z izjavo ni mislila nič slabega. "Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem," je takrat dejala. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (660)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
13. 10. 2023 17.51
+0
Naj mi kdo razloži to anomalijo laž. Ves čas nam dopovedujejo da smo 2 svetovno vojno dobili torej zmagovalci. Zdaj pa kako lahko zmagovalec poražencu prepusti ogromen del ozemlja z ljudmi vred. Mi smo poraženci in pika. Komunisti nam ves čas lažejo in večina tem lažem celo verjame. To smo res butalci ali neprištevni
traparija
17. 10. 2023 11.16
+1
točno se ve, sej je na ytubu vse stokrat razloženo, nikogar ne briga kaj režimski mediji lapajo in režimski pajaci blejajo, churchil je bil zelo jasen. ne butalci ampak hlapci.
JohannDoe
13. 10. 2023 13.27
+1
@pikalonca Vi sudštatlerji ste celo sceno zmešali. Misliš, da če se tako hitro selijo kot vi in menjajo za burek kraje kot gate, da potem bodo to počeli tudi tisti, ki imajo nekje korenine, dom in soustvarjajo prostor in kulturo že stoletja in več? To vam mogoče pihajo te zgodbice ti globalisti in neoliberalci, ki bi itak radi, da so ljudje samo mobilni delavci brez kulture in identitete, ki jih lahko premikaš tem pa tja kot ti paše. Mogoče ste vi taki, ampak brigajte se in govorite zase.
smuuki
13. 10. 2023 12.45
-1
Kaj zlaganega je rekla. Onkraj meje veljajo Italijanski zakoni. Pa višji standard tudi
Gekla
16. 10. 2023 11.53
Domovina je dežela, ki jo čutiš za svojo. Torej ne nujno država, kjer si se rodil.
Betuul
12. 10. 2023 21.55
+1
Slovenci med seboj smo bolj prijazni!! Očitno napačen človk na napačnem mestu
Koroški Slovenec
12. 10. 2023 21.29
+3
Sem mislil, da je bolj razgledana in diplomatska in nato se tolažiš, da je pač ženska, ki sramoti sebe in svojo vrsto.
txoxnxy
12. 10. 2023 21.24
+5
Čez vikend se naj lepo dol usede in razmisli o odstopu. Ta res ni dorasla funkciji v nobenem pogledu.
ap100
12. 10. 2023 21.16
+6
in ta je rekla da bo predsednica vseh slovencev - sramota
Betuul
12. 10. 2023 21.56
-2
In se bo zavzemala za 💘direktno srčnost! Ki ne bo pozabljena nikoli!
Groucho Marx
12. 10. 2023 20.37
+6
Tajkunska kraljica bi za svoj račun prodala celo Slovenijo s prebivalci vred, če bi le mogla. Nekdo je napisal, da redno drži enourna 'predavanja' za ceno 1000 evrov. Vse to spet na naš račun, ker kdo drug bi to hotel imeti kot iz proračuna financirane javne ustanove.
JohannDoe
13. 10. 2023 13.35
Kaj pa je 1000 eur? To je ravno žepnina njenega premožnega moža, ki jo pobira od države zato, ker je njen mož. Drobiž, mogoče bo revež s tem plačal bencin. Večji drobiž je pa več imaš, manj se tega "zastonj" drobiža braniš, zgleda.
Betuul
12. 10. 2023 20.36
+3
Kako bi se pirc musar počutila; ako bi se ji pripetilo : Dača stoji v Gameljnah lj! Tam se družijo in so družba! Drugače je musar doma okol Domžal! Kar naenkrat bi se na dvorišču dače pojavil staroselni vaščan gameljna; Ki bi družbi dal jasno vedeti! Da tukaj ni njihov dom; ampak dom je tam kjer so doma! Hvala; to je iz službe stiki z javnostjo Hvala srčna! Srečni smo! Da smo. .
puspan
12. 10. 2023 20.57
+2
portorico 1
12. 10. 2023 20.34
-3
Se opravičujem za slonico. Precednica ima prav. Čas je da jim nekdo odkrito pove!
Gekla
13. 10. 2023 08.53
+0
Po drugi strani pa, ko mi pridobimo slovensko državljanstvo, moramo prisegati zvestobo Republiki Sloveniji in jo smatrati kot naša domovina. Doslednost pa taka.
Betuul
12. 10. 2023 20.22
+2
Časi se spreminjajo! Obujanja spominov in pripadnosti ne bo! Ker bosta to postavljale na svoja mesta ljudstva; fajon in pirc musar!
scipio
12. 10. 2023 19.39
-5
Nataša ima čisto prav, le da vas pregrete nacionaliste z vašo Slovenijo do Tokia to seveda bolí. Domovina manjšine je vedno država, v kateri njene pripadniki živijo in v kateri spoštujejo njene zakone in red in uživajo svoje pravice ter v tem okviru ohranjajo svoje poreklo in svojo kulturo, svoj jezik... Vse ostalo je iredentizem. Manjšinina matična domovina je tipično neka druga država, praviloma tista, v kateri živi večina naroda, za čigar del se pripadniki manjšine štejejo. Vprašajte Italijane v Piranu, vprašajte Madžare v Lendavi...Vprašajte Slovence iz Clevelanda, pa Korošce iz Roža, Podjune in Zile, ali je Slovenija njihova domovina... in zakaj se ne preselijo sem...In smejali se vam bodo. Vprašajte še Melanijo...Vprašajte vsakega od katerekoli teh manjšin, zakaj se ne preseli v državo svojega matičnega naroda in odgovoril vam bo, da se raje brigajte zase in ne zanj...Vaš problem ni Nataša. Vaš problem je, da bodo jutri vsi tile priseljeni shqipci in drugi balkanci zahtevali priznanje manjšine...
puspan
12. 10. 2023 19.59
-7
Scipio, bolje, kot si napisal, ne gre več. Žal pa obstajajo tudi takšni, ki so proti, če rečeš DA in prav tako proti, če rečeš NE.
abmam
12. 10. 2023 20.58
+4
Scipio, ti si verjetno iz istega sovjega gnezda kot Musarca.
Gekla
13. 10. 2023 08.57
+1
Mešaš pojme. Eno so izseljenci, drugo pa avtohtona manjšina. Domovina ni le bivališče ali plačanje davkov v eni državi, je občutek pripadnosti svoji matični državi. Vprašaj kateregakoli tržaškega ali goriškega Slovenca, če so zanj njegovi sorodniki, ki živijo na drugi strani meje, tujci, pa se ti bo smejal v obrazu. Ali pa vprašaj tiste, ki so pridobili slovensko državljanstvo, za katero domovino so oni prisegli zvestobo.
Harpuna
12. 10. 2023 19.37
+8
Ta sedanja oblast bo totalno uničila Slovenijo,predsednica bi se manjšine rešila in jo dala Italiji,premier pa s policijo uvaža ilegalce,ki bodo demografsko in finančno uničili našo malo državo, se bo treba upret tem grobarjem Slovenije.
Pikapokapolonica
12. 10. 2023 19.27
-5
Kaj je narobe rekla? Če živijo v Italiji, imajo tam stalno prebivališče in državljanstvo, je njihova domovina Italija. Če se čutijo Slovence, naj se preselijo v Slovenijo. Seveda pa raje koristijo bonitete tam.
ap100
12. 10. 2023 19.36
+9
niso po svoji volji ostali tam - imeli so svojo zemljo svoj dom in politika s titom in drugi vred jih je izločila iz matične domovine ko so se risale meje v pisarnah - sramota je kar pišete
abmam
12. 10. 2023 20.59
+4
Gekla
13. 10. 2023 08.59
Torej bi spodbudil etnično čiščenje naših krajev, da tako bo izginila katerakoli sled o nas? Spomnim te, da nekateri od nas imamo dvojno državljanstvo, glede davkov pa tudi mi plačamo prispevke Italijanom, ki živijo pri vas.
Gekla
13. 10. 2023 09.00
ap100: Točno tako. Nekaterim ni še danes jasno, da je meja med Italijo in Slovenijo zgolj politična, nikakor ne narodnostna.
slovenc59
12. 10. 2023 18.43
+5
Ma isti kaliber ko Borut ! Sam nas sramotijo po svet ! Pol pa ni čudno, da nas hočejo makaronarji in jodlarji kupiti za sitniš.........in nam nagajat za vsako elektrarno !
printer
12. 10. 2023 18.20
+11
Nataša, najmanj sramote nam delaš, če sta z Musarjem zaprta v svoji rezidenci in delata, kar pač delata...verjetno nič, ampak vseeno ok...samo okrog ne hodit prosim in delati blamaže državi in slovenskemu narodu..
nebel
12. 10. 2023 19.20
+7
Mnogo
12. 10. 2023 18.12
+5
Sedaj je tiho da bi politiki rabili dve novi vladni letali, ter se eno rezervno za vsak slucaj.
abmam
12. 10. 2023 18.01
+8
Saj ni prvič, da je izjavila neumnost. Pa jih naštejmo: pravica do necepljenja ne obstaja; slovenci na avstrijskem koroškem imajo vse pravice; Slovencem v Italiji je njihova domovina Italija; itd.
Hujošgrimošjanoš
12. 10. 2023 17.55
+5
Dinho8O
12. 10. 2023 17.43
+4
Zato je Pahor rajsi bil tiho.