Slovenija

Pirnat: Depolitizacija Policije ni nič drugega kot politizacija v drugo smer

Celje, 27. 02. 2023 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
432

Zaradi afere o domnevnih političnih pritiskih predsednika vlade na kadrovanje v Policiji že poteka predkazenski postopek, ki ga vodi Policijska uprava Ljubljana. Preiskavo vodi tudi protikorupcijska komisija. Kakšne so lahko posledice, če se potrdi, da je šlo za politične pritiske? Prof. dr. Rajko Pirnat s Pravne fakultete pravi, da če se ugotovi, da je šlo za kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ali da so bila celo storjena kazniva dejanja, je to razlog za prenehanje funkcije tistih političnih funkcionarjev, ki so ta dejanja storili.

Sporne se prof. dr. Rajku Pirnatu zdijo tudi zahteve po depolitizaciji Policije. "Depolitizacija, ki jo zahtevajo in izvajajo politiki, ni nič drugega kot politizacija v drugo smer. To je nekaj, česar nikakor ni mogoče zagovarjati," pravi Pirnat in opozarja, da je kadrovanje po političnih merilih nedopustno.

Ali je šlo za nedopustne politične pritiske, zdaj preiskujejo na Policijski upravi Ljubljana in na Komisiji za preprečevanje korupcije.
Ali je šlo za nedopustne politične pritiske, zdaj preiskujejo na Policijski upravi Ljubljana in na Komisiji za preprečevanje korupcije. FOTO:

Kot je znano, je nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar zaradi domnevnih političnih pritiskov in zahtev po kadrovskih zamenjavah v Policiji dala prijavo na Specializirano državno tožilstvo. Tam so zadevo odstopili Policiji, preiskavo so prevzeli ljubljanski kriminalisti. Ti pa so po naših informacijah od tožilstva prejeli v reševanje še eno kazensko ovadbo v tej zadevi, in sicer konkretno zoper predsednika vlade, zaradi suma zlorabe uradnega položaja, vložila naj bi jo ena od civilnih iniciativ. Kakšen je lahko epilog preiskav zaradi spora med predsednikom vlade Robertom Golobom in nekdanjo notranjo ministrico, ki je zaradi domnevnih političnih pritiskov odstopila s položaja, smo vprašali dva pravnika in profesorja. Moja sogovornika sta bila profesor in predstojnik Katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Rajko Pirnat in profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru dr. Miha Šepec.

Depolitizacija, ki jo zahtevajo in izvajajo politiki, ni nič drugega kot politizacija v drugo smer. To je nekaj, česar nikakor ni mogoče zagovarjati, in upam, da se bosta Policija in njen generalni direktor uprla vsaki taki splošni in pavšalni "depolitizaciji", ki jo izvaja politika. prof. dr. Rajko Pirnat

Kje se torej končajo pristojnosti politike oziroma predsednika vlade in drugih funkcionarjev, ko gre za poseganje v Policijo, kadrovanje, zamenjave ljudi na željo politike, pogojevanje, kdo lahko postane generalni direktor in podobno? "Predsednik vlade nima zakonsko določenega pooblastila, da bi zahteval, koga je po njegovi oceni treba zamenjati v Policiji. To pomeni, da so morebitne take zahteve politična dejanja, ki predstavljajo po mojem mnenju politični vpliv na kadrovanje v Policiji. Prav tako zakonsko nikakor ni dopustno pogojevati imenovanja generalnega direktorja Policije s pogojem, da bo izpolnil določene kadrovske zahteve. Sam menim, da se mora predsednik vlade čim manj vmešavati v delo Policije s tem, da bi neformalno vplival na ministra ali generalnega direktorja," pravi prof. dr. Rajko Pirnat.

Ker je kadrovanje v Policiji izključno samo v pristojnosti generalnega direktorja, Pirnat opozarja tudi na omejene pristojnosti notranjega ministra. "Kadrovska vloga ministra neposredno se konča pri imenovanju generalnega direktorja. Ministrstvo sicer lahko daje Policiji tudi temeljne kadrovske usmeritve, vendar so te dopustne le znotraj zakonskih okvirov in ne smejo biti politične." Profesor Pirnat je tudi sicer kritičen do kadrovskih zamenjav, ki jih narekuje politika. "Kadrovanje po političnih merilih je sploh nedopustno v državni upravi, še toliko bolj pa v Policiji, ki mora pri izvajanju vseh nalog skrbeti za zakonitost in nepristranskost svojega dela. Upam, da kadrovanje na podlagi političnih kriterijev nikakor ne bo usmeritev tudi te vlade," dodaja.

Profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani dr. Rajko Pirnat pravi, da predsednik vlade nima pooblastil, da bi lahko zahteval, koga je po njegovi oceni treba zamenjati v Policiji.
Profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani dr. Rajko Pirnat pravi, da predsednik vlade nima pooblastil, da bi lahko zahteval, koga je po njegovi oceni treba zamenjati v Policiji. FOTO: POP TV

Torej, vse kadrovske zamenjave in morebitne premestitve uslužbencev Policije na željo politike, tistih na strokovnih funkcijah, bodo tudi tokrat, kot že v času prejšnje vlade, nezakonite. "Tako imenovane zamenjave, odpovedi pogodbe o zaposlitvi na Policiji so dopustne le iz zakonsko določenih razlogov. Vse druge so nezakonite, kar pa se presoja v vsakem posameznem primeru. Politični razlogi niso zakonsko dopusten razlog."

Kako doseči, da bo politika dojela, da gre v Policiji za strokovne funkcije in položaje, na katere so ljudje izbrani na podlagi kariere, ki so jo gradili, strokovnega znanja in javnih razpisov, ne pa na osnovi politične pripadnosti? "Edini način je, da politiki razumejo, kako pomembna je apolitičnost, strokovnost in nepristranskost delovanja Policije, in se vzdržijo vsakega ravnanja, ki bi lahko pomenilo politični pritisk na kadrovanje v Policiji. Vsak politični pritisk v to smer namreč predstavlja politično kadrovanje," meni predstojnik Katedre za upravno pravo.

In če se je prej to dogajalo, se zdaj ne sme, saj so vendar prišli na volitve in nas prepričali, da bodo ravnali drugače. Zdaj pa se zdi, kot da ravnajo enako. prof. dr. Rajko Pirnat

Kot je znano, so se trenja med Golobom in Bobnarjevo začela že zaradi neimenovanja Boštjana Lindava za generalnega direktorja Policije s polnim mandatom, kar je Bobnarjeva ocenila kot potezo brez primere v zgodovini Policije, saj si minister sam izbere človeka na tem položaju. Državna sekretarka iz kabineta predsednika vlade Maša Kociper pa je bila presenečena nad stališčem Bobnarjeve in ji je očitala, da je očitno pozabila, da direktorja Policije ne imenuje notranji minister, ampak vlada kot kolektivni organ.

"Generalnega direktorja Policije sicer res imenuje vlada, vendar to ni politično imenovanje. Generalnega direktorja se imenuje po posebnem natečajnem postopku, ki ga ureja Zakon o javnih uslužbencih, katerega bistvo je, da posebna strokovna komisija ugotovi in oceni strokovno usposobljenost kandidatov in ministru predlaga v izbiro usposobljene kandidate. Minister opravi izbiro in predlaga vladi enega od kandidatov. Vlada lahko zgolj imenuje ali zavrne tega kandidata. Očitno je, da ima določeno izbirno diskrecijo minister, ne pa vlada, pa še minister le znotraj tistih, ki jih je izbrala natečajna komisija," pojasni Pirnat.

Bobnarjeva se je zaradi poskusov političnega kadrovanja oziroma zahtev po zamenjavi konkretnih uslužbencev Policije odločila za prijavo na tožilstvo in na Komisijo za preprečevanje korupcije. In kakšne posledice lahko prineseta preiskavi, če se sumi potrdijo? "Take zahteve sicer lahko predstavljajo politični pritisk, ki pa se mu mora biti minister sposoben upreti, če meni, da se od njega zahteva nezakonito ravnanje. Ugotovitev, da so določena dejanja v zvezi s temi pritiski predstavljala kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ali da so bila celo storjena kazniva dejanja, morajo po mojem mnenju nujno biti razlog za prenehanje funkcije tistih političnih funkcionarjev, ki so ta dejanja storili," meni naš sogovornik.

Profesor Rajko Pirnat ob tem opozarja tudi na sporne zahteve po depolitizaciji Policije, o katerih poslušamo vsak dan. "Depolitizacija, ki jo zahtevajo in izvajajo politiki, ni nič drugega kot politizacija v drugo smer. To je nekaj, česar nikakor ni mogoče zagovarjati, in upam, da se bosta Policija in njen generalni direktor uprla vsaki taki splošni in pavšalni "depolitizaciji", ki jo izvaja politika."

Zakonsko nikakor ni dopustno pogojevati imenovanja generalnega direktorja Policije s pogojem, da bo izpolnil določene kadrovske zahteve. Sam menim, da se mora predsednik vlade čim manj vmešavati v delo Policije. prof. dr. Rajko Pirnat

Kot je povedal že v naši oddaji 24UR ZVEČER, gre za karierne uradnike in vsak človek ima tudi neko politično prepričanje, kar ni nič narobe. "In to ravnanje, kjer se zahteva, da se eni karierni uradniki, policisti, zamenjajo z drugimi, samo zato ker so drugačnega političnega prepričanja, prav navaja na to, da naj policisti uporabljajo svoje politično prepričanje pri svojem delu. To pa je absolutno nesprejemljivo. In če se je prej to dogajalo, se zdaj ne sme, saj so vendar prišli na volitve in nas prepričali, da bodo ravnali drugače. Zdaj pa se zdi, kot da ravnajo enako."

Miha Šepec: Eno so predvolilne obljube, drugo pa dejansko ravnanje politike na oblasti

V predvolilni kampanji so vse tri koalicijske stranke obljubljale, da bodo vrnile stroko v Policijo in iz nje umaknile politiko. Zgodile so se zamenjave vseh vodilnih kadrov v vodstvu Policije in NPU, ki so bili na funkcije postavljeni v času prejšnje vlade. Brali smo lahko, da gre za največje strokovnjake, ki bodo vrnili ugled tej instituciji, podpirala jih je tudi politika. Po zgolj devetih mesecih ta ista vladajoča politika menja ljudi, ki jih je prej kovala v zvezde, in napoveduje nove kadrovske rošade.

"Eno so predvolilne obljube, drugo pa dejansko ravnanje politike na oblasti. Zakonodajo, ki umika politiko iz Policije in njen vpliv na generalnega direktorja Policije, lahko pozdravljamo, sprašujem pa se, kdo bo potem imenoval generalnega direktorja? Komisija, ki bo sestavljena izključno iz strokovnjakov, ali bo na imenovanje slednjih tudi vplivala politika? Ne smemo pozabiti, da ima politika še vedno zelo močan vpliv tudi na imenovanje sodnikov, predvsem pa na ustavne sodnike, kjer že zadnjih nekaj let velja, da mora ustavni sodnik imeti že skoraj politično značko na obleki, da ga potrdijo, in kjer je politika zavrnila nekaj vrhunskih pravnih strokovnjakov, katerih strokovnost je bila neoporečna," pravi dr. Miha Šepec, profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.

Dr. Miha Šepec, profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, opozarja, da je posameznik, ki kloni pod političnimi pritiski in krši zakonodajo, lahko tudi kazensko odgovoren.
Dr. Miha Šepec, profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, opozarja, da je posameznik, ki kloni pod političnimi pritiski in krši zakonodajo, lahko tudi kazensko odgovoren. FOTO: osebni arhiv

"Kadrovske zamenjave v Policiji trenutne politike si lahko razlagamo kot čiščenje političnih kadrov prejšnje politike. Le upamo pa lahko, da to obenem ne pomeni postavljanja svojih političnih somišljenikov, ker sicer to ne bo prineslo nikakršnega napredka ne za Policijo ne za družbo kot celoto, le volk bo zamenjal kožo," meni naš sogovornik. Na vprašanje, kakšne posledice lahko prinesejo preiskave, če se potrdijo sumi političnih pritiskov na kadrovanje v Policiji, pa odgovarja, da bi to pomenilo neetično politično vmešavanje v samostojnost Policije.

"Zamenjava ali odstranitev določenih ljudi v Policiji lahko temelji le na njihovi delovni nestrokovnosti ali nezakonitem ravnanju. Drugače je s politično postavljenimi kadri, kar generalni direktor Policije je, enako velja tudi za njegova namestnika. Če je nekdo prišel na pozicijo tako, da je bil politično postavljen, potem seveda ni sporno, da ga druga politična stran na enak, političen način tudi odstrani s tega mesta. Glede na to, da je generalni direktor Policije politično postavljena figura, je praktično nemogoče, da nanj ne bi bilo nikakršnega političnega vpliva. Kako velik je, pa je odvisno od politične higiene. Nekaj pa je gotovo – če na primer vladajoča politika želi močan boj proti korupciji, potem seveda potrebuje generalnega direktorja Policije, ki sledi tej viziji in bo sledil političnim željam," razlaga profesor Šepec. 

Zahteve po kadrovanju prav določenih ljudi, predvsem če so slednji zaposleni po političnih povezavah in ne zaradi svoje strokovnosti, pa je klasičen primer politične korupcije, kjer politika zlorablja državo in njena sredstva za kadrovanje svojih pripadnikov. dr. Miha Šepec

Glede političnega kadrovanja v Policiji pa naš sogovornik pravi: "Zahteve po kadrovanju prav določenih ljudi, predvsem če so slednji zaposleni po političnih povezavah in ne zaradi svoje strokovnosti, pa je klasičen primer politične korupcije, kjer politika zlorablja državo in njena sredstva za kadrovanje svojih pripadnikov. Tako ravnanje politike sicer ni kaznivo samo po sebi, saj dejansko politični pritisk nikogar zares ne prisiljuje v določeno ravnanje, vendar pa bo tisti konkretni posameznik, ki bo političnemu pritisku klonil in zavestno kršil zakonodajo, lahko tudi kazensko odgovoren. Lahko gre za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev ali nevestnega dela v službi."

Profesor Miha Šepec dodaja, da se je pa vseeno treba zavedati, da vladajočo politiko ustvarja ravno predsednik vlade in ne posamezni ministri, zato je utopično pričakovati, da ne bi imel nikakršnega vpliva na to, kdo bo generalni direktor Policije. "Seveda bi bilo idealno, da bi bila Policija izključno strokovno vodena, ampak to je v našem sistemu praktično nemogoče, konec koncev je tudi minister vedno politična figura, četudi se sam izključno smatra za strokovnjaka."

"Osebno ne vidim možnosti, da bi predsednik vlade pravno odgovarjal za kakršne koli morebitne politične pritiske. Kot rečeno, je on tisti, ki vodi državno politiko. Po drugi strani pa bi pretirano vmešavanje v strokovnost in neodvisnost Policije moralo voditi do politične odgovornosti – torej padec politične podpore v javnosti kot posledica neizpolnjevanja političnih obljub in koruptivnega vplivanja na strokovnost in neodvisnost Policije," poudarja naš sogovornik.

Kaj pa politične posledice, če bi, denimo, Komisija za preprečevanje korupcije prišla do ugotovitev, da so šle zadeve čez mejo dopustnega? "To je odvisno od političnih strank v vladi. Bodo tako ravnanje predsednika vlade javno obsodile ali pometle pred preprogo? Menim, da pravni postopki predsednika vlade ne morejo doleteti. To je namreč politična igra, kjer je določena mera vpliva na ministre in imenovanje generalnega direktorja Policije pričakovana in logična. Predsednik vlade s svojim političnim pritiskom pa ne more vplivati na konkretno delo posameznih policistov ali zaposlenih v Policiji. Torej tudi ne more, na primer, ukazati nekemu komandirju, da se nekoga odpusti ali da se nekoga zaposli. Če bi ta pritiskom podlegel, bi na koncu sam pravno odgovarjal za nezakonito delo."

"Dobra kvalitetna politika bo prednost pri imenovanju tako ministra kot generalnega direktorja Policije dala strokovnosti in usposobljenosti, slaba, neetična in koruptivna politika pa bo prednost dajala osebnim povezavam in si nato na nek način poskušala politično podrediti Policijo," zaključuje profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, dr. Miha Šepec.

Žaberl: Da smo v kratkem času zamenjali že šest generalnih direktorjev Policije, je katastrofa

V slabih treh letih smo prejšnji teden dobili že šestega prvega moža slovenske Policije. Junija lani, ko sta notranje ministrstvo in Policijo prevzela Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav, sta  dejala, da ta resor prevzemata "po pravnem barbarstvu", ki je trajalo dve leti, ko je prejšnja oblast diskreditirala tudi vse vrhunske strokovnjake, ker so ostali zvesti stroki. Sporočila sta, da je tega konec. Na položaje so se vrnili vsi, ki so bili nezakonito odstranjeni in umaknjeni v Tacen. Po zgolj devetih mesecih se zgodba ponavlja, Tacen je spet postal aktualen, na udaru so spet ljudje, ki so se komaj vrnili od tam. 

Nazaj v vodstvo Uprave kriminalistične policije se vrača tudi Slavko Koroš, ki je bil zdaj vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge na MNZ.
Nazaj v vodstvo Uprave kriminalistične policije se vrača tudi Slavko Koroš, ki je bil zdaj vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge na MNZ. FOTO: 24ur.com

Boštjan Lindav je po odhodu s položaja dejal: "Ko sem prevzel vodenje Policije, sem trdno verjel, da je naša družba po preizkušnjah zadnjih let dosegla stopnjo zrelosti in razumevanja, da je treba Policiji zagotoviti samostojnost in neodvisnost dela. Ugotavljam, da sem v tem pogledu očitno pričakoval preveč." Vlada je razrešila tudi štiri uslužbence notranjega ministrstva. Generalnega sekretarja Gregorja Novaka, poslali so ga nazaj v Policijo. Razrešili so tudi prvega moža Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Slavka Koroša, kjer so poskrbeli za najzahtevnejši in najbolj obsežen nadzor, ki ga je kdaj koli opravil ta direktorat. 

Na 161 straneh so spisali ugotovitve izrednega nadzora zaradi spornega ravnanja policistov na protestih. Koroš se vrača v vodstvo Uprave kriminalistične policije. Tam so ga s funkcije pomočnika direktorja UKP razrešili v času prejšnje vlade, ker je kot predsednik Društva kriminalistov Slovenije opozoril na nezakonito odrejeno revizijo kriminalističnih preiskav na NPU, ki jo je zahteval nekdanji notranji minister Aleš Hojs. Z mesta šefice Direktorata za migracije se je morala posloviti Nataša Potočnik, z mesta vodje Direktorata za upravne  notranje zadeve pa Aleš Jerman

Ali zgolj pričakovanja po določenih kadrovskih menjavah dosegajo standard utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ali koruptivnega dejanja, pa naj presodijo za to pristojni organi. Miroslav Žaberl

Kako komentira dogajanje v Policiji, vprašamo še strokovnjaka za policijska pooblastila, ki je bil vrsto let tudi prvi mož Direktorata na MNZ, ki ga je do prejšnjega tedna vodil Koroš, zdaj pa je profesor na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru. Doc. dr. Miroslav Žaberl pravi, da je katastrofa, da imamo v zadnjih treh letih že šestega direktorja Policije. 

"Vsake takšne menjave pomenijo pritisk na zaposlene in organizacijo, še posebej velja to za Policijo, ki je hierarhično urejena. Vsakokratno menjavanje vrhovnih vodij tudi pomeni, da ti ne morejo razvijati in razviti svoje vizije vodenja. Dejstvo, da smo v kratkem času imeli šest generalnih direktorjev Policije, je s tega vidika katastrofa. V tujini, kjer imajo izgrajen policijski karierni sistem, se kaj takšnega ne more zgoditi. Tam se ve, da ko bo šel generalni direktor v pokoj, ga zamenja njegov namestnik, ki se že dolga leta pripravlja na to. Pri nas pa so bili za generalne direktorje Policije večinoma, razen redkih izjem, izbrani brezimneži, brez ustreznih znanj vodenja na državni ravni," razlaga Žaberl.

"Obljuba sedanje politike, da bo zamenjala tiste servilne vodje, ki so pod prejšnjo oblastjo bodisi neupravičeno izvrševali politične ukaze in nedopustno posegali v človekove pravice ali pa so bili nastavljeni brez ustreznih strokovnih kompetenc, je upravičena. Vsekakor pa je pri zamenjavah treba upoštevati tudi delovnopravno zakonodajo. Sicer se lahko ponovi primer Muženič, ko se je prejšnji oblasti tako mudilo z zamenjavo, da so uporabili napačno zakonsko podlago. Kakršne koli druge menjave so nedopustne in v tej politični obljubi nove oblasti niso bile vsebovane," pravi naš sogovornik.

Doc. dr. Miroslav Žaberl opozarja, da se v tujini ne bi moglo zgoditi, da bi v tako kratkem času zamenjali toliko generalnih direktorjev Policije, saj imajo povsem drugače zastavljeno kadrovanje, policijski karierni sistem.
Doc. dr. Miroslav Žaberl opozarja, da se v tujini ne bi moglo zgoditi, da bi v tako kratkem času zamenjali toliko generalnih direktorjev Policije, saj imajo povsem drugače zastavljeno kadrovanje, policijski karierni sistem. FOTO: Kanal A

Do kam pa lahko spet sežejo kadrovske zamenjave, ki se napovedujejo? "Žal so javni razpisi, ne samo v Policiji, temveč tudi v ostali javni upravi, v veliki meri postali farsa. Najprej se izbere kandidata, se ga postavi za vršilca dolžnosti, potem pa se objavi javni razpis. Seveda se noben pameten strokovnjak na tak razpis ne bo javil, če se ve, kdo bo izbran. V času prejšnje vlade so celo v vmesnem obdobju spreminjali pogoje za zasedbo posameznih vodilnih delovnih mest, da ga je lahko zasedel izbran kandidat, kar sem poimenoval kar kadrovska korupcija. Poleg tega so po mojem mnenju nehigienične tudi zamenjave, ki jih vrši nekdo, ki je zgolj vršilec dolžnosti, saj to pomeni oziroma bi moralo pomeniti, da načeloma še ne ve, ali bo dobil polni mandat za udejanjanje svoje vizije," še dodaja dr. Miroslav Žaberl.

Neuradno je slišati, da se bodo tudi zdaj spreminjali pogoji za nekatere funkcije, da bodo na želene položaje lahko prišli točno določeni izbranci.

Glede epiloga policijske, tožilske in preiskave na protikorupcijski komisiji, ki se nanaša na domnevne politične pritiske, pa Žaberl pravi: "Ali zgolj pričakovanja po določenih kadrovskih menjavah  dosegajo standard utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ali koruptivnega dejanja, pa naj presodijo za to pristojni organi." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (432)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
24. 01. 2024 17.49
Pirnat je že konkretno izgubil kontakt z realnostjo. Iz vate pa sicer res ne moreš biti relevanten.
Victoria13
02. 07. 2023 11.33
+1
Bobnarjeva ima prav...samo kaj, ko je vlada povsod nastavila svoje poslušne kadre!
Victoria13
27. 02. 2023 21.46
+3
Tatjana Bobnar ne se pustit!
mungus
27. 02. 2023 20.44
-10
sej je ta-puklasti tudi takoj menjal Travnarja ker ni delal tako kot si je pukl želel.....a to pa ni politično???...po moje je....a ne?
Ljhdsvd
27. 02. 2023 20.45
+5
Vinkll
27. 02. 2023 21.41
+4
Lažnivec ....Travner je sam ponudil odstop tako kot je ponudil odstop Hojs , ker so jugonostalgični kadri v NPU na svojo pest samovoljno izvajali preiskave kao nepravilnosti pri nabavi zaščitnih mask. Hojs je odstop Travnerja sprejel , JJ pa potem ni sprejel odstopa Hojsa.
Nidani
28. 02. 2023 08.29
-2
Laž Vinkll! Hojs je nepreklicno odstopil!
RdecaPesa
27. 02. 2023 20.13
-6
Pirnat se icitno peodaja najboljsemu pinudniku. Januzl ima se velik zalog pri sestricnah.
beuchat
27. 02. 2023 20.36
+8
Prodan je, ker je povedal nekaj kar se na dalec vidi? Ne se hecat z depolitizacijo in politicno odlocat o vseh mogocih stvareh, tudi tistih, ki se jih politika ne bi smela dotikat. Ko je povsem legitimne menjave (to so tiste, ki jih lahko oblast izvede) delal JJ je bilo to rusenje demokracije. Ko Golob dela to v se vecjem obsegu (tudi tam ko ne bi smel) to ni problem. Da ne omenjam, da so razglasili izredne razmere samo zato, da so lahko delali menjave in hitro sprejemali zakone, ki so jim ustrezali. In to v casu, ko ni bilo nobenih realnih izrednih razmer. Kovida ni bilo, financno je Slovenija imela rekordni proracun (ja kljub kovidu je JJ vlada to pustila za sabo). Vse kar jim je uspelo je, da so z izdatli rekordni proracun pri odhodkih presegli za 3 milijarde...
Prinašalec
27. 02. 2023 20.09
+13
Ptičja gripa se že širi, slej ko prej bodo ptiči 🕊️🕊️🕊️ okuženi.
Perivnik
27. 02. 2023 21.58
+3
in vse okužene ptiče usmrtijo in uničijo vse, kar pride v stik z njimi.
Nidani
28. 02. 2023 08.31
-2
Nikoli niste na pravi strani, slej ko prej pride račun...nič vas ne izuči 😎
slovenc59
27. 02. 2023 19.42
-4
No pa prekopirajmo sistem od Amerikanarjev ! Saj so nam za zgled ! Tam se ve, ko so volitve, se do določene lestvice ljudje menjajo, ostanejo pa itak tisti ki vedo za ka se sploh gre ! Pri nas bi pa menjal od vratarja do čistilke ....! Ne gre to tako, pa naj si bo JJ , ki itak nikoli več ne bo, ali pa Dr. Goriška, ki še po enem letu ne more skenslat onih cepcev z rtv....
Slabnick
27. 02. 2023 18.53
+9
Nikoli se ne bomo rešili depolitizacije. Naj bodo eni in drugi vsi nastavljajo svoje. Samo roko na srce koliko kadra se je pa v zadnjem času zamenjalo se pa že dolgo ni. Ne samo vodilnih, tudi manj pomembnih imen.
Vinkll
27. 02. 2023 18.47
+11
Jao ,,,ne morem videt ne poslušat tega narobe zvezanega jugonostalgičnoštromarskega kriminalca gholobha
OvcjiPastir
27. 02. 2023 18.47
-15
Diagnoza je Janša, Golob je zdravilo.
Vinkll
27. 02. 2023 18.56
+7
itak ...za jugonostalgičnorusofilske skrajneže
Victoria13
02. 07. 2023 11.38
+1
Kdor vidi v Golobu zdravilo je slep in gluh...
Perivnik
27. 02. 2023 18.25
+12
Ptičja gripa je neizprosna. Vsi divji pitiči bodo šli, vse počistiti, vse posspraviti. Čaplje in labodi. Golobi niso izjeme.
Cervantes Saavedra
27. 02. 2023 18.42
-4
za Peri: In spet bodo na oblast prihojsale gosi in kure. Domače.
Tone 12345
27. 02. 2023 18.17
-1
Tale je tudi svojga dnarja vredna z lindo vred!!to ni nič za verjet!!
pekoči paradižnik
27. 02. 2023 17.28
-7
Golobove poteze v policiji so posledica,... vzrok so pa pacientove poteze v policiji. Za rešitev problema je potrebno odstraniti vzroke, ne pa reševati posledice cela desetletja, kot se to počne pri nas pogosto.
Petur
27. 02. 2023 18.19
+0
pacijene za mrežo sicer ne bo napredka.samo sramotno nagajanje in vrtenje v krogu.sekta se hladi vendar ne more družba cele generacije čakati na izumrtje.
Perivnik
27. 02. 2023 18.24
+4
frenk - kaj č b mau okol obrnil. Vzrok so golobnjakove poteze, posledica pa bodo poteze naslednje vlade.
Kollerik
27. 02. 2023 18.42
-3
Cervantes Saavedra
27. 02. 2023 18.45
+0
za peri: Golob je odpravil vodne topove in robokope, kar je po tvoje vzrok, naslednja vlada jih bo kot posledico znova uvedla. Tipična logika!
dpmem
27. 02. 2023 17.13
+12
Bobnarjeva se ni ravnala po ukazu, zato je odšla... Ni zamenjala pol policije in to je to... dejala je, da se mora politika ustaviti pred vrati generlanega direktorja policije, ne bo šlo, ker ga potrjuje vlada, ....torej politika!!!! tako ima politika vpliv na policijo, sedaj pač so v napredovanju tisti, ki so bližje levemu polu, prej so bili pač desnemu polu, ampak še vedno so vsi zaposleni v policiji!!! gospod holob ne bo šlo, to bi šlo po hitrem postopku v bivši yugi, ampak ne sedaj!!! počasi podpora pada, pa vedno majn muzike za ples!!!
peresni
27. 02. 2023 17.27
-10
Razmišljaš in hujskaš poulično. Kako si razmišljal pod janšistično vlado?
Cervantes Saavedra
27. 02. 2023 17.42
-7
za dpm: Ne v bivši jugi, pod JJ kot premierjem je šlo po super hitrem postopku z zamenjavami. Taki so pač ex-komunisti, to dobro veva. Plesalo se bo res manj, golfalo na Mavriciju pa še.
dpmem
27. 02. 2023 18.01
+1
vedno gre po hitrem postopku!!! poglej poklukarja, pe fikusa ni prinesel v pisarno, pa je že lindav odletel....
dpmem
27. 02. 2023 18.03
+3
ne razumeš, al nočeš razumet?? janša isto kot pred njim drugi!!! vsak bi imel nadzor... sem neopredeljen ne maram ne janše in ne holoba!!!
mungus
27. 02. 2023 17.02
-11
še do nedavnega sđs-ovci za bobnarco slišati niso hoteli....sedaj jo pa slavijo ...haha...se vidi da so že vsi zblojeni!!!
Vinkll
27. 02. 2023 18.50
+6
ne cmokej jugonostalgik ...... noben ne slavi rdeče butare ... samo manjše zlo je se vsaj ni takoj upognila .....
peresni
27. 02. 2023 16.50
-14
Tako je Pirnat. Vse političmo nastavljene kadre prejšnje vlade je treba pustiti popolnoma na miru. Takrat si imel pa 2 leti ja..a na dopustu...kot predsednik države?
pekoči paradižnik
27. 02. 2023 17.25
-7
Petur
27. 02. 2023 16.34
+4
prenehanje funkcije? nobeden v sloveniji ni še doživel te sankcije,celo obratno!imeli bi mnogo ,cene kar vse politike sveže!
Harpuna
27. 02. 2023 16.34
+18
To kar je povedal g.Pirnat sem že stokrat napisal v komentarju,da tole kupčkanje Goloba z položaji v policiji,pa tudi drugod,je cilj podreditev vseh državnih funkcij,da dela kar ga je volja in ga ne bi več preiskovali,rezultat pa so nesposobneži na pomembnih položajih.
Cervantes Saavedra
27. 02. 2023 16.53
-8
za Harpo: A si morda tudi že stokrat napisal, da to dela samo sedanja vlada ali je morda tudi kakšna prejšnja "kupčkala" s "ciljem podreditve vseh državnih funkcij, da dela kar ga je volja in ga ne bi več preiskovali,rezultat pa so nesposobneži na pomembnih položajih"? Denimo, če navržemo kot primer, dosedanja vlada? Pa ja ne misliš, da je tudi na Hojsa za politične zamenjave politično pritiskal JJ!? Ali morda niti ni bilo treba pritiskati?
Harpuna
27. 02. 2023 17.10
+11
cervantes To sem napisal za to vlado in Goloba,ker so ga bila polna usta v predvolilnem obdobju,da pri njem bodo pa samo preverjeni strokovnjaki na določenih področjih,sedaj pa vidimo te strokovnjake, od nesposobnih ministrov, do raznih direktorjev itd.
Cervantes Saavedra
27. 02. 2023 17.45
-7
za Harpo: Torej meniš, da JJ ni imel "polna usta v predvolilnem obdobju, da pri njem bodo pa samo preverjeni strokovnjaki na določenih področjih". Po tvoje je namreč JJ že v predvolilnem obdobju širil resnico naokrog, da ne bo imel preverjenih strokovnjakov na določenih pdoročjih. Hojs je že tak paradni primer nestrokovnjaka, gotovo se strinjaš?
XVXC
27. 02. 2023 16.20
+10
Vsi stavkajo. Vsi nezadovoljni. Samo eno vprašanje...kdo širi sovraštvo, razkol med ljudmi, zastraševanje. Odgovor je zgoraj, na dlani. S to Vlado se je začelo v Sloveniji med ljudmi samo sovraštvo, oziroma tisti, ki niso na strani Goloba, ki niso iz vrst elit, ampak navadni drugorazredni državljani, Golobu NE pomenijo absolutno nič. Ker niso na njegovi strani. Tako, da naj ne govori in naj ne laže, da dela za VSE državljane Slovenije, ker NE dela. Dela za NVO, za tiste, ki so mu omogočili, da je postal Predsednik Vlade RS in jim sedaj vrača z dobro plačanimi službami. To je dejstvo in vsa resnica. Ni mu za družine, ni mu za drugorazredne, prave, domoljubne Slovence. Mu je pa mar za migrante, katerim so na široko odprli vrata, katerim podirajo ograje, to pa res. Kakšen je v resnici ta človek, je pokazal na interpelaciji svoje ministrice Tanje Fajon. Gledal sem samo začetek in mi je postalo čisto vse kristalno jasno. Ko je govoril Breznik iz SDS, se je režal, skupaj s Fajonovo, vmes se z obema rokama držal za glavo. Skratka, če ni po njegovem, potem se iz tega norčuje, podcenjuje, je isti hip sovražno nastrojen in še kaj. Mimogrede, da je človek, ki se ga ljudje bojijo, vedo povedati tisti, ki so v tesnem stiku z njim. Še lastnim ministrom NE pusti do besede. Itak, da so vsi njegovi poslanci nasmejani, kadar so pred kamerami, ko pa se kamere ugasnejo, pa je stanje drugačno. Bojijo se ga lastni poslanci in tudi gospodarstveniki, ki imajo z njim stik. Pa še to-ljudje več na ulicah NE plešejo, plešejo pa doma, pa ne zaradi veselja, pač pa zato, ker jih zebe in ja, upokojenci, pa tudi ubobožani državljani, te države, ki plačujejo visoke davke, so lačni, ker ne vedo, ali naj najprej plačajo položnice, ali naj kupijo hrano. Fajonova je pred volitvami govorila, da so ljudje, otroci, pod Vlado JJ lačni, no sedaj pa tega več NE govori, pa je stanje mnogo, mnogo slabše. Srčno upam, da Golobovo veselje NE bo dolgo trajalo, že sedaj je spravil državo na kant, še malo manjka, pa
t3d0m3d0
27. 02. 2023 16.28
+5
Največ škode je naredil tisti, ki je omogočil sindikate v javnem sektorju. Prej ni bilo stavkanja v javnem sektorju.
zibertmi
27. 02. 2023 16.37
-7
razdor in poziva k protestom sds in posvojenec.in to že 30 let.kolikokrat pa je vladal po volitvah.še v politične škornje stopil ni pa je že hotel mesto pučnika,brez uspeha,nadaljeval je s petrletom,paje pogorel,najbolj ga je pa prizadel drnovšek,ko je vložil interpelacijo proti njem,ker ga je razrešil funkcije obrambnega ministra,ker je stopil kot obrambni minister na pota civilnega prava v depali vasi-rekel mu je ,da se bodo pobili za njegov položaj
mare m
27. 02. 2023 16.40
-13
Državo je na kant spravil JJ. Ta sedaj samo še dodaja. Pa kaj si ti mislil, da bo kaj drugače? Ali misliš, da bi bilo bolje, če bi ostal JJ? Vidiš, takim, kot si ti, bi bilo potrebno odvzeti volilno pravico. Tisti, ki voli kokainsko zasvojene politike in pričakuje, da bodo le ti normalno delovali, ne bi smel imeti volilne pravice. Volite ene in iste že trideset let nato pa se pritožujete, da ni nič bolje. Je za vas to normalno, da pričakujete nato spremembe? In to od takih, ki vam že trideset let kažejo, kako jim je prva skrb lasten žep?? Res vas ne bi smelo biti na volišča!
aristotel
27. 02. 2023 16.46
+3
XVXC...lepo napisano a pozabljaš vlada J.J. nas je še dodatno zadolžila in delila denar vse povprek...seveda tega denarja zdaj ni pa še dolg razmetavanja denarja J.J. je ostal...kot sem spodaj napisal (isto S.drugo pakovanje in pika)...mi smo popolnoma zafurana država si to priznali ali ne tako pač je in ni pomembno ŽAL kdo je na oblasti ISTI - ISTI.!
Tomvojo
27. 02. 2023 16.16
+7
Je nacionalizacija v jugo smer.