Slovenija

Koga, če sploh, so prepričala Vizjakova pojasnila? 'Manjkajo argumenti'

Ljubljana, 20. 10. 2021 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan, Marko Gregorc
Komentarji
1143

"Same trditve niso dovolj, treba je tudi kaj dokazati," o Vizjakovih pojasnilih spornega pogovora s Petanom glede izogibanja plačilu davka pravi pravnik Rajko Pirnat. "Veliko neznank je, a tisto, kar obremenjuje ministra, je njegov glas na posnetku. Zdaj mora bolj jasno povedati, zakaj trdi, da je to lepljenka, bolje utemeljiti, kaj sta se zares pogovarjala, katere izjave so tiste, ki jih nikdar ni dal, in kako to, da je posnetek tak, kot je." V državi z normalno politično kulturo se zdaj sploh ne bi pogovarjali o tem, ker bi taka oseba že odstopila, pa je prepričan predsednik Združenja nadzornikov Slovenije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Odziv ministra na posnetek
    03:33
    Iz 24UR ZVEČER: Odziv ministra na posnetek
  • Iz 24UR ZVEČER: Andrej Vizjak o pogovoru glede večmilijonskega posla s Petanom
    13:11
    Iz 24UR ZVEČER: Andrej Vizjak o pogovoru glede večmilijonskega posla s Petanom

Potem ko smo v naši informativni oddaji 24UR ZVEČER razkrili posnetek iz leta 2007, ki  takratnega gospodarskega ministra Andreja Vizjaka obremenjuje, da je znanemu podjetniku Bojanu Petanu v času prve Janševe vlade in t. i. "vojne proti tajkunom" predlagal, kako se izogniti plačilu davka in mu ponujal sodelovanje države in nadzornega sveta, če bo pristal na njegove pogoje, se okoljski minister zagovarja, da gre za "zlepljenko" in konstrukt zoper njega, ker se ga želi znebiti "smetarska mafija".  

Zanimivo pa je, da Vizjak v nobenem trenutku ne zanika tega, da bi bil na posnetkih njegov glas, prav tako ni nikdar rekel, da posnetek nedvomno ni resničen. Potrdil je, da se je v preteklosti večkrat srečal s Petanom, a vztraja, da nikoli ni bilo nobenega pogovora o izogibanju davkov. Trdi, da ne misli, da je plačevanje davkov "glupo", nasprotno, v državi je davke treba plačevati, poudarja. A zakaj je potem to rekel in kateri deli pogovora naj bi bili sploh zlepljeni skupaj?  

V sinočnji oddaji 24UR ZVEČER tega ni znal pojasniti. Prav tako ni želel razkriti, s kom in o katerem podjetju je bilo potemtakem govora, če ne s Petanom in o Termah Čatež. Ves čas je ponavljal, da je smešno, da se je 14 let star posnetek v javnosti pojavil prav zdaj, ko je pred vlado sprejem zakona o varstvu okolja, kar kaže na jasen motiv, da nekdo želi to preprečiti, in da je na posnetku govora o 30 milijonih davka pri podjetju, ki je vredno 14 milijonov evrov, kar je "nesmiseln manever". A Petan je na posnetku govoril o 34 milijonih tolarjev in ne evrov – v tem primeru gre torej za davek v višini dobrih 125.000 evrov.

Andrej Vizjak trdi, da mu želi "smetarska mafija" "odrezati glavo".
Andrej Vizjak trdi, da mu želi "smetarska mafija" "odrezati glavo". FOTO: Vlada RS

Pirnat: V njegovih pojasnilih manjkajo podrobnosti 

Same trditve niso dovolj, treba je tudi kaj dokazati, pravi pravnik Rajko Pirnat, ki je že v svojem prvem odzivu po objavi spornih posnetkov kritično dejal, da mora Vizjak ali zelo dobro pojasniti ta pogovor ali pa odstopiti. Storil ni nič od tega.

"Zdi se mi nenavadno, da Vizjak ni odločno zanikal, da je to posnetek nekega resničnega dogodka, ampak je govoril, da morda ni resničen oz. da je morda zlepljen iz različnih pogovorov. Res, da gre za 14 let star dogodek in morda se ne spomni vseh podrobnosti, ampak tega se pa najbrž že spomni, ali je bil na takem razgovoru s Petanom. Očitno je na nekem razgovoru z njim bil, ker je predlagal, da bi bilo treba oba soočiti," je povedal za 24ur.com.

Imamo res samo del posnetka, kar je problem in očitno nekdo manipulira s tem. A tam se zdi, da pogovor teče. Po nestrokovni oceni bi težko rekel, da je zlepljeno, seveda pa nisem strokovnjak za to področje.  pravnik Rajko Pirnat

Prepričan je, da pri Vizjakovih pojasnilih manjkajo podrobnosti in bi moral minister, če meni, da gre za konstrukt, bolj natančno pojasniti, kako je dogodek potekal, jasno in odločno zanikati, da takega pogovora ni bilo ali pa povedati, kaj je pri pogovoru bilo in katere besede niso bile izrečene. "Dogodek ni nepomemben, ni šlo za nek zasebni pogovor, ki ga lahko pozabiš. Gre za pomemben dogodek in če ima on neko drugo resnico, bi lahko več povedal o tem. Manjkajo argumenti – iz katerih različnih izjav naj bi bilo to zlepljeno, ali so bile samo posamezne besede, ker je tam en cel stavek, ki je absolutno nesprejemljiv –  da je glupo plačevati davke. Ali je tudi ta čisto umetno ustvarjen? Želim si, da bi bolj jasno in prepričljivo povedal, to bi koristilo tudi njemu."  

Vizjakova reakcija je bila po Pirnatovem mnenju pričakovana, jasno je tudi, da poskuša pozornost preusmeriti na drugo vprašanje - t. i. smetarsko mafijo. "Ne vidim nobene povezave z odpadki, zlasti tudi ne, kako naj bi mafija, kot jo imenuje, prišla do tega posnetka. Gotovo so to organizacije, ki se zelo močno borijo za svoje interese, a dvomim, da je to tako organizirano, da bi jih lahko imenovali mafija. In spet je tu vprašanje, kje imamo kakšne dokaze.  Prav nobenega indica ni, da bi bile te organizacije povezane s tem posnetkom. Če pa Vizjak ima kakšen dokaz, naj ga predloži," poziva Pirnat.

Da, zagotovo obstaja motiv, da je nekdo po tolikem času posnetek posredoval v javnost. A to ne upravičuje izrečenih besed, saj je bil Vizjak takrat minister, še dodaja. In katere zakone vse bi lahko s tem pogovorom kršil? "Po eni strani je bilo to ravnanje ministra – lahko, da je presegel svoja pooblastila in v zvezi s tem je bilo lahko storjeno kakšno od kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost. Lahko bi se ta pogovor obravnavalo kot napeljevanje vsaj k prekršku ali kaznivemu dejanju v zvezi z opustitvijo plačila davkov ... Možnosti je kar nekaj, ampak ne vemo, kaj se je potem zares dogajalo, ali je bilo kaj narejenega ali ne. Policija mora presoditi, ali je to omenjanje dovolj konkretno, da že predstavlja kaznivo dejanje. Kaj bodo ugotavljali ali preganjali, ne vem, eno je popolnoma neprimerno ravnanje, drugo pa je, ali je to preraslo v kaznivo dejanje. Nisem prepričan, osebno niti ne verjamem v to."  

Na drugi strani, opozarja, pa se postavlja tudi vprašanje, kdo je pogovor snemal – ali sta bila samo dva ali je bil to "nekdo od zunaj". "Nepooblaščeno snemanje je tudi lahko kaznivo dejanje. Ne govorim o kaznivem dejanju medijev, ker tukaj prevlada interes javnosti, ampak tisti, ki je to snemal za osebne interese, je lahko storil kaznivo dejanje, vključno z neko tretjo stranjo. Veliko neznank je, ampak tisto, kar obremenjuje ministra, je njegov glas na posnetku! On mora sedaj malo bolj jasno povedati, zakaj je to lepljenka, bolje utemeljiti, kaj sta se zares pogovarjala, katere izjave so tiste, ki jih nikdar ni dal in kako, da je posnetek tak, kot je."

Vizjak je sinoči v naši oddaji predlagal soočenje s Petanom ob predvajanju celotnega posnetka. A Petan se včeraj na naše klice ni odzival. To, da se je zavil v molk, zagotovo ne meče dobro luč nanj, še opozarja pravnik. "To, da ne reagira, ne koristi njegovi verodostojnosti. Bilo bi pošteno, da sprejme Vizjakov poziv in se soočita pred mediji, da vidimo, kaj se je zares dogajalo."  

Po vsem videnem in slišanem Vizjak očitno ne namerava odstopiti. Kdo je torej na potezi zdaj? "Predsednik vlade," je jasen Pirnat. "Če ne bo dal predloga za razrešitev, gotovo sledi kakšna interpelacija. In prepričan sem, da ga ne bo dal."

Protikorupcijska komisija je sicer že včeraj sporočila, da ne more ukrepati, saj lahko v skladu z določbami novele ZIntPK nadzor izvaja le za preteklih pet let. Bi pa primer morala obravnavati vlada v skladu z njeno zavezo etičnemu kodeksu, so predlagali. Da bodo preverili informacije in, če se bodo izkazale za resnične, ustrezno ukrepali, napovedujejo na Policiji. Na Vrhovnem državnem tožilstvu pa so prav tako potrdili, da so že prejeli prijavo.

Rajko Pirnat pravi, da je zdaj na potezi premier Janez Janša.
Rajko Pirnat pravi, da je zdaj na potezi premier Janez Janša. FOTO: POP TV

Podbevšek: V državi z normalno politično kulturo se zdaj sploh ne bi pogovarjali o tem

Da je pri tem posnetku oz. pogovoru Vizjaka in Petana narobe prav vse, je prepričan tudi Gorazd Podbevšek, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije. "Najprej absolutno ni prav, da nam državo vodijo ljudje, ki jim tako malo pomeni, da mislijo, da je plačevanje davkov bedasto oz.  glupo. V državi z normalno politično kulturo se zdaj sploh ne bi pogovarjali o tem, ker bi taka oseba že odstopila. Z vidika Združenja nadzornikov pa je še bolj problematičen vidik korporativnega upravljanja. Minister namreč v tem pogovoru ni trgoval samo z glasovi vlade kot takratne delničarke Term Čatež, ampak je trgoval tudi z glasovi članov nadzornega sveta, ki naj bi skrbeli samo za interese term. To se pravi, da ti nadzorniki ali niso ravnali tako, kot bi morali po zakonu, ali pa minister ni niti preveril pri njih, ker je bilo samo po sebi umevno, da kar on ukaže, to storijo," pojasnjuje.

Iz tega se po njegovih besedah lahko naučimo, da potrebujemo sistem upravljanja, ki je skladen z OECD smernicami, torej še bolj rigorozen, kot je npr. na Švedskem ali Norveškem, pa tudi sistem, kakršen je v praksi uveljavljen. "Da bodo tisti, z glasovi katerih bo minister dobesedno kupčkal ali trgoval na sestanku z nekim tajkunom, enkrat kazensko odgovarjali. In potem mogoče to ne bo več normalno ne zanje ne za ministra."

Podbevšek meni, da se odnos mnogih politikov izpred 15 let do danes ni kaj bistveno spremenil. "Še vedno je percepcija, da so tudi državne družbe njihove, njihov plen, potem ko zmagajo volitve in so precej brezkompromisni pri tem, ko želijo neke svoje interese uveljaviti. To se začne s kadrovanjem svojih ljudi." Zato združenje ves čas opozarja, da je treba kadrovati neodvisne strokovnjake, ki bodo tovrstna korupcijska tveganja bistveno bolje obvladovali. "Ker ko imaš ti nekoga, ki ti je hvaležen, ker sam ve, da je absolutno neprimeren za tako funkcijo, pa mu je padla z neba oz. od njegovega političnega botra, bo naredil karkoli zate. In ko imamo nekoga, ki bo naredil karkoli, in nekoga, ki je pripravljen zahtevati karkoli, imamo taka tveganja, kot jih imamo v Sloveniji."

Na vprašanje, o čem je torej govora na posnetku – ali gre za kršenje zakonov ali korupcijo, Podbevšek odgovarja, da bi za to oceno moral slišati cel pogovor. "Da se torej ve, kaj je minister pričakoval od Petana. Ta en cel del zgodbe, za kaj sta trgovala, ni jasen. V vsakem primeru pa je minister trgoval z glasovi vlade kot delničar term. Tudi, če bi bili to zasebni subjekti, je bil kršen zakon o prevzemih, kjer se dva kontrolna delničarja nimata kaj pogovarjati o sestavi nadzornega sveta in uprave, ne da bi dala skupno ponudbo. Se pravi, da je tvegal glasovalne pravice Republike Slovenije, ki bi jih ta morala izgubiti, če bi regulator za ta pogovor izvedel. Šlo je predvsem za to, da je on glasove članov nadzornega sveta, ki so dolžni ravnati ne samo v interesu vseh delničarjev, tudi vas in mene, če bi imela eno samo delnico, ampak družbe kot take, uporabil za trgovanje za neke svoje parcialne interese. Se pravi, da je zlorabil – preko tega, da je računal na to, da nadzorniki ne bodo opravili svoje funkcije – družbo za to, da je sledil nekim svojim interesom. In to ima lahko tudi znake korupcije."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HolaDWBH
21. 10. 2021 21.30
+0
Glupi davki, glupi Vizjak. Če komu kej ne štima, je pa dobra rima....
Walter Pravicek
21. 10. 2021 12.02
+1
Štajerc iz Brežic je delal uslugo z nasveti Dolenjcu.Obratno ne bi bilo nikoli!
prašek
21. 10. 2021 09.34
+4
Minister Vinjak ☺
ROMELS
21. 10. 2021 09.34
+1
Očitno so levaške avanture z lepljenjem pomembnejše od resnice. Sama avantgarda vetru.
marko1310
21. 10. 2021 09.12
+1
Ljudje, kdo Vizjak, Taj sigurno nebi kradno ,če nebi imel priložnosti,pa on je Iz vrst sds, tam pa sami poštenjaki Hojsek,jajo,Kangler,Krkovič,snežič,grimase in...nimam več časa
Walter Pravicek
21. 10. 2021 12.07
+1
nova ljudska stranka je od Kanglerja:Zrkovci,Dogoše,Duplek,Malečnik-vasi.Potem je konec!
kr_en_moz
20. 10. 2021 21.26
+1
Zokijevi posnetki so imeli veliko krajšo življensko dobo, vsem iz kurnika potemtakem več pomenijo evriči kot pa izsiljevanje farmacevtke
srebrnibreg
20. 10. 2021 21.28
+0
Kdo pravi, da je bila farmacevtka izsiljevana?
borjac
20. 10. 2021 21.10
+5
Koga, če sploh, so prepričala Vizjakova pojasnila? prepričala so tiste, ki jih ni potrebno prepričevati, SEKTO SDS in seveda tiste, ki so imeli od teh poslov koristi, kot jih je imel Vizjak, kje je Vizjak dobil 120.000€ s katerimi je kupil Petrolove delnice ?? odgovor se ponuja sam, od teh mafijskih poslov je Vizjak pobral svoj delež, in to je ta denar. Kar pa se tiče smetarske mafije, on to zelo dobro pozna, ko je bila Vlada tam na obisku si Vizjak ni šel niti pogledati strupenega blata odloženega v naravi, pa tudi za strupeno vodo v Anhovem mu ni bilo dosti mar, torej to smetarsko mafijo Vizjak dobro pozna in verjetno z njo tudi finančno "sodeluje".
fillipus
20. 10. 2021 21.10
+3
14 let je trajal da so objavili posnetke? Kdo tukaj laže?
ćurkl
20. 10. 2021 21.09
-1
Predlagam, da se da posnetek pregledati v kakšen mađarski laboratorij ...
Covid 19
20. 10. 2021 20.48
+8
Nagrada za priporočlo utaje davka bi spet lahko bila kaka jahtica,samo so vizijaku povedali,da nimajo modela za po kopnem,na morju pa ne ve po katerem pasu voziti,ispita pa itak ne potrebuje dokler je na oblasti SDS policija.
Petur
20. 10. 2021 20.36
+6
nikoli sploh tip ni bil za v javnost.
brezvode
20. 10. 2021 20.31
+8
Že piše ovadbe proti samemu sebi
srebrnibreg
20. 10. 2021 20.26
+10
Ta Vizjak je brez človeškega dostojanstva, kulture in poštenja ter seveda brez politične kulture. To pa zato, ker bi že na večer njegove blamaže z referendumom moral odstopiti vendar mu pohlep po funkciji in denarju to ne dovoljuje.
setisfekšn
20. 10. 2021 20.23
+11
Dejte mal tega človeka pogledat ksiiht pa vam bo vse jasno
puspan
21. 10. 2021 08.51
V primerjavi s solatarjem Vizjak ni ustrezen. Bi pa že kakšen Štefanec veliko bolj spadal v okvir.
MESE?AR
21. 10. 2021 21.46
Zakaj bi pa bilo kaj jasno ? Mislim, da se motš.
Covid 19
20. 10. 2021 20.20
+9
No coment..Ljudje,poglejte kaj delajo od ljudstva izvoljeni,medtem,ko vas inšpekcije lovijo,če prebelite stari mamci stanovanje za en črn in en bel..Boste to svinjarijo še tolerirali in nagrajevali ???
Darko32
20. 10. 2021 20.14
+10
Dragi SDS-ovci, če se predstavljate kot stranke poštenih zavednih Slovencev bi takšne tipe nagnali iz svojih vrst. VIZJAK je navaden HOPŠTAPLER in nič drugega. Vsi se spominjamo, ko je zavajal Slovenski pošteni narod, da se ljudje vozijo z mercedesi po humanitarno pomoč. Ko so ga vprašali, da naj pokaže na te ljudi do danes ni odgovoril. Ni ogovoril, ker se je skadil, da se je kar kadilo. Enako je v tem primeru. BARABA na kvadrat in nič drugega. HOJS pa ni povedal zato, ker je to del njihove ideologije in politike, da vlečejo provizije na ta račun. Potem pa se čudimo, če gre vse v maloro. Pa te barabe so šle v politiko samo zato, da vzganjajo korupcijo in kriminal in živijo na račun drugih. Spet en mutibarič več. BARABA POKVARJENA PODLA. Sedaj pa še postopač modruje in se poskuša manipulirati. JAz osebno mu nič ne verjamem, saj je do sedaj z svojim delom sam in njogovi pajdaši dokazali kaj so zmožni delati in kaj ne. To, da ti nekomu nekaj svetuješ in soačsno sam se oklicuješ za nekega poslanca je samo dokaz, d ati ljudje ne mislijo iskreno in pošteno ampak samo kak obodo prevarali ljudi in nič drugega.
Žnabl
20. 10. 2021 20.19
-6
Vizjak je dober minister ki je veliko naredil za slovenijo. Veliko več kot vi levaki
srebrnibreg
20. 10. 2021 20.24
+4
Boris Kavčič
20. 10. 2021 20.33
+0
Kviki
20. 10. 2021 20.06
+12
Ma dejte no, tega osebka samo pogledaš, pa vidiš da nima niti osnovne šole narejene čist po normalni poti. Da je bil kdaj župan ene vasi :) :) hahaha, s plačanimi glasovi :) :) V Zloveniji je vse možno. Kdo naj potem sploh še zaupa komurkoli. Vse se bo slej ko prej zrušilo.
Ana Sols
20. 10. 2021 20.08
+8
Poznamo mi take župane ko se prebrat ne znajo govora. :) pa tud vedli smo kdo mu pručko drži da je sploh prišel na položaj, pač lutke :)
kolesarskilevnuhi
20. 10. 2021 19.55
-4
Ja rdeči iz enournega pogovora se da lepo izvleči taprave besede da se prikaže pravi konstrukt počakajmo na forenzične rezultate lahko bo še kakšno presenečenje.
Zmaga Ukrajini
20. 10. 2021 19.57
+8
hahahahaha,... ja, ti si cel konstrukt. Ti samo čakaj na presenečenje.
bonkintos
20. 10. 2021 20.02
-9
KOLESAR...pa prav si napisal levnuhi znajo samo kradit in prirejati laži to jih neznasko zadovoljuje.
srebrnibreg
20. 10. 2021 20.12
+8
Levnuhi so tisti kateri so nas v dobrem letu zadolžili za več kot 10 milijard? Bi se kar strinjal. @bonkintos pa kar na svoj post odgovarja katerega je napisal pod nickom kolesar.
Žnabl
20. 10. 2021 20.20
-4
Popolo Kok si korajžen.upaš pustiti svoj naslov al sam pod........š
HauSSer
20. 10. 2021 21.06
+1
@moto; dej primitivec ne komentiraj pod temami o katerih nimaš pojma!
tito73
20. 10. 2021 19.53
+10
Mater! Odkar je spet ta Vizjak po TV-ju, mi spet vinske mušice okrog TV-ja letajo. Upam da ne bojo še Simonitija preveč kazal, ker pol bo pa grozno.
MESE?AR
21. 10. 2021 21.49
Mother Russia
20. 10. 2021 19.53
+9
1.107 komentarjev!? Nesmisel! Človek je definitivno gotof!