Slovenija

Pirnat: Od polnoči ni več omejitve pri izstopu iz države

Ljubljana, 09. 04. 2021 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger, 24UR ZVEČER, STA, M.S.
Komentarji
475

Po tem, ko je ustavno sodišče sprejelo odločitev, da se začasno zadrži odlok, ki omejuje potovanja v države s slabšo epidemiološko sliko, je to natančneje interpretiral pravnik Rajko Pirnat. "Do zdaj so bile določene omejitve, ki pa so s polnočjo prenehale veljati," je razložil. Na ugotovitve sodišča pa se je odzval tudi notranji minister Hojs in jih pospremil z besedami, da so ustavni sodniki nesposobni odločanja ter da bodo zadeve zdaj zaostrili drugače. Zdravstveni minister Poklukar je ob tem pojasnil, da bodo pri prestopu meje veljale enake omejitve kot pred velikonočnim zaprtjem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Potovanja v rdeče države
    02:49
    Iz 24UR: Potovanja v rdeče države
  • Iz SVETA: Zaostrovanje ob vstopu?
    03:27
    Iz SVETA: Zaostrovanje ob vstopu?
Zadržanje določbe odloka pomeni, da z današnjim dnem ni več omejitve pri izstopu iz države za osebe, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče.
Zadržanje določbe odloka pomeni, da z današnjim dnem ni več omejitve pri izstopu iz države za osebe, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče. FOTO: Aljoša Kravanja

Ustavno sodišče je začasno zadržalo določbo vladnega odloka, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu.

Kaj takšna odločitev pomeni v praksi in kdaj začne veljati, je sinoči v oddaji 24UR ZVEČER razložil predstojnik Katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Rajko Pirnat. Po njegovih besedah to pomeni, da ni več omejitve pri izstopu iz države za osebe, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. "Do zdaj so bile namreč določene omejitve, ki pa so ob polnoči prenehale veljati," je pojasnil.

Kaj pa pomeni dejstvo, da je ustavno sodišče zadržalo izvajanje prepovedi izstopa iz države, še preden je presojalo o njeni ustavnosti? Kot pravi pravnik, to zlasti pomeni, da je presodilo, da ima to zelo hude škodljive posledice in da te posledice pretehtajo nad posledicami, ki jih pravzaprav povzroča sam odlok. "Jedro obrazložitve je pravzaprav v ugotovitvi, da izhod iz države zelo malo ali skoraj nič ne prispeva k onemogočanju vnosa virusa oziroma bolezni v Slovenijo in da je zato ta ukrep v bistvu malo koristen in zelo škodljiv, ker močno posega v tudi pravico do družinskega življenja, v svobodno gospodarsko pobudo in seveda v samo svobodo gibanja – pravica zapustiti državo je namreč del splošne svobode gibanja."

Kaj pa po njegovem ta odločitev ustavnega sodišča sporoča vladi? "Vladi sporoča, da je treba ukrepe pretehtati. Ta ukrep je bil očitno zelo škodljiv in malo koristen. In seveda se je takim nedvomno treba izogibati," razlaga profesor z ljubljanske pravne fakultete. Po njegovem pa je vse skupaj pravzaprav slika tega vladanja z odloki. "Mislim, da je glavni problem sporočilo tega. Ustavno sodišče seveda ne more vseh odlokov obravnavati, ampak to urejanje pogojev bi moralo biti stabilnejše, bolj premišljeno. Eno je seveda na hitro vpeljevati omejitve, drugo pa je sprotno kontroliranje, ali so še potrebne. Ampak vidimo, da zlasti hitro pride do novih omejitev, včasih res nesorazmernih, medtem ko je njihovo opuščanje potem lahko problematično," je še izpostavil.

Hojs: Ustavni sodniki so nesposobni odločanja

Notranji minister Aleš Hojs se je medtem na odločitev ustavnega sodišča odzval z besedami, da se še ne bomo kmalu znebili virusa. Za STA je dodal, da žal ustavni sodniki za nič ne odgovarjajo, pa tudi sicer so nesposobni odločanja, začasno zadržujejo pravne akte, odločajo pa se ne. "Ob taki sestavi je težko drugače," je ocenil.

Na vprašanje, ali je možna kakšna prilagoditev odloka, je Hojs odgovoril, da bodo zadeve zaostrili drugače in bodo ljudje lahko, kot pravi ustavno sodišče, prosto odhajali iz države, vstop pa ne bo več tako preprost.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: Bobo

Za odziv na Hojsove besede smo prosili tudi Ministrstvo RS za pravosodje.

"Uvodoma izpostavljamo, da si Vlada RS zelo prizadeva zajeziti epidemijo covida-19, ki traja že zelo dolgo in zato tudi sprejema ukrepe, s katerimi želi zavarovati zdravje in življenje ljudi. V nadaljevanju pojasnjujemo, da je Ustavno sodišče RS seveda tisto, ki na koncu presoja, katera človekova pravica je bolj ogrožena. Ustavno sodišče RS je namenjeno temu, da varuje ustavnost in zakonitost ter temeljne človekove pravice," so nam v pisnem odgovoru sporočili iz kabineta pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič.

Razglašena epidemija covida-19 predstavlja višjo silo, zato narekuje hitro in fleksibilno prilagajanje epidemiološkim razmeram ter sprejemanje interventne zakonodaje za blaženje posledic, nadaljujejo. "Vsled temu je pomembno, in k temu so zavezana vsa sodišča, še posebej pa Ustavno sodišče RS, da se o vloženih zahtevah in pobudah odloča prioritetno."

"Ustavno sodišče nadzira vse tri veje oblasti – zakonodajno, izvršno in pa tudi sodno oblast. Posledično na Ustavno sodišče pride izredno veliko število ustavnih pritožb, ki onemogočajo odločanje v roku, ki je potreben, da se zagotovijo mehanizmi nadzora in pa zavor in ravnovesij. Na to je opozorila tudi Evropska komisija v svojih izsledkih poročila. Med drugim je bila v izsledkih poročila izpostavljena obremenitev Ustavnega sodišča RS."

Prošnjo za komentar smo naslovili tudi na predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, ki pa se je odločil, da se na to temo ne bo odzival oziroma da ne bo komentiral nobenih izjav o delu ustavnega sodišča.

Kot so še poudarili, s ciljem, da osvetlijo izzive izpostavljene v poročilu Evropske komisije, so na Ministrstvu za pravosodje ustanovili delovno skupino. "Ustavno sodišče RS je pri tem že opozorilo na potrebo po sprejemu ukrepov na normativni in organizacijski ravni."

V zaključku pa so še izpostavili, da si kot družba moramo vsi skupaj prizadevati za krepitev in spodbujanja primarne vloge pravosodnega sistema, to je zaščita ljudi. "Bolj kot ga krepimo, bolje opravlja svojo funkcijo," so dodali.

Pri prestopu meje omejitve, ki so veljale pred velikonočnim zaprtjem

Potem ko je ustavno sodišče v četrtek zadržalo izvrševanje vladnega odloka, ki do vključno nedelje omejuje potovanja v države na rdečem seznamu, je minister za zdravje Janez Poklukar danes pojasnil, da to pomeni, da pri prestopu meje veljajo omejitve, ki so veljale pred velikonočnim zaprtjem.

Za prehod meje je tako potreben negativen test PCR, opravljen v članicah Evropske unije, izjema so dnevni migranti ter otroci, ki obiskujejo dvojezične šole, in pripadniki narodne manjšine, je dejal Poklukar. Vlada bo sicer danes na dopisni seji sprejela nov odlok glede prehajanja meje in drugih ukrepov.

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar pa je na novinarsko vprašanje pojasnila, da svetovalna skupina ni predlagala ukrepa, ki ga je ustavno sodišče zadržalo. Dejala je, da se še vedno zavzemajo za sistem, ki bi omogočil, da bi že na meji napotili ljudi v karanteno.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (475)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amoteamo
09. 04. 2021 21.41
+2
Zahojsani spet grozi! Kaj še sploh dela v vladi, saj je že lani odstopil! Ali morda čaka defenestracijo?
mirokoc
09. 04. 2021 20.17
+5
Hvala bogu, da je nekdo tem psihopatom stopil na prste, ampak ti bodo sedaj očitno našim državljanom prepovedali vrnitev v državo, kar spet prepoveduje ustava in področni zakoni. Ti psihopati s kriminalcem na čelu na znajo drugega kot ljudem greniti življenje, to še znajo, niso pa sposobni trezne presoje in logičnega razmišljanja.
kekec_pokec
09. 04. 2021 18.53
+3
Minister Hojs kot vedno tudi tokrat mlati prazno slamo in očitno ne pozna razlike med uvozom in izvozom. Če gre nekdo ven iz države je to pač stvar države v katero odhaja (to je izvoz in s tem nebo nihče dodatno v Slo okužen), ko pa prihaja nazaj pa je to uvoz (tega je pa treba za 14 dni sterat v karanteno in to ne doma kjer je brez nadzora in šetka naokoli ima obiske in podobno sranje. Takšnega se zapre v karanteno, tako kot gredo živali, ko recimo vstopajo v Avstralijo in dokler ni karantene konec ne gre nikamor).
Vinkll
09. 04. 2021 18.42
+0
Hojs naj gredo vsi lepo doma .... pol pa sezidat zid tako kot na mehiško ameriški meji .....
Tor1961
09. 04. 2021 18.24
+3
AH izgnati iz SLO, vrnitev nazaj pa doživljensko prepovedati
Tor1961
09. 04. 2021 18.23
-1
AH izgnati iz SLO, vrnitev nazaj pa doživljensko prepovedati...
Tor1961
09. 04. 2021 18.23
+0
AH izgnati iz SLO, vrnitev nazaj pa doživljensko prepovedati!
Tor1961
09. 04. 2021 18.22
+1
Hojsa izgnati iz SLO, vrnitev nazaj pa doživljensko prepovedati!
Tor1961
09. 04. 2021 18.21
+1
Hojsa izgnati iz SLO, vrnitev nazaj pa doživljensko prepovedati.
jaz77
09. 04. 2021 18.14
+0
Kaj pa je drugace kot je bilo. Nic, samo kost za glodat.se vedno cepljenje prebolelost, ali pa test.
plavimil
09. 04. 2021 18.07
-2
US podaljšek levičarjev je ustreglo enemu, da se bo šel lahko sprazniti v tujino.
biggbrader
09. 04. 2021 18.06
+1
Pirnat, po novem carinik. Koliko je spet zaslužil s prepisom ?
Recenzor
09. 04. 2021 19.31
-2
trn v šesti
09. 04. 2021 18.00
+2
ta vlada je čista kopija orwellove živalske farme!!
Ivonca
09. 04. 2021 17.57
+5
Najbolj "odgovoren" minister do sedaj za sodnike trdi, da ne odgovarjajo za nič! Pa tole je boljše od Monty Pythona! Boljše od vsakega cirkusa in norišnice...
biggbrader
09. 04. 2021 18.08
-3
Ne samo da za za nič ne odgovarjajo, še veliko škodo delajo; tako Evropi kot Sloveniji (primer Čeferin : Kodrič, na evropskem sodišču).
BogiEmil
09. 04. 2021 17.54
+1
Hojs očitno dela puč ....
Žac
09. 04. 2021 17.53
-3
"Pri prestopu meje omejitve, ki so veljale pred velikonočnim zaprtjem. Za prehod meje je tako potreben negativen test PCR, opravljen v članicah Evropske unije,.......". To ni res. Pred velikonočnim zaprtjem je bil dovolj za prestop meje PCR test narejen v ustanovah priznanih od NIJZS v tretjih državah. Za prestop meje kakor on razlaga je bil ukrep kateri je bil na snagi za časa praznikov. Mišljeno za za vstop v državo.
urban.decay
09. 04. 2021 17.46
+1
do kdaj me zanima? sprasujem za prjatla 🤔😅
biggbrader
09. 04. 2021 18.09
+1
streetboy
09. 04. 2021 17.34
+6
Hojs naj gre z mamo čez mejo in nikoli več nazaj.
biggbrader
09. 04. 2021 17.30
+3
Influencer Pirnat ima očitno rezervirano Turčijo, saj očitno zelo težko porabi nagrabljen denar od svojih samospevov.
Nimasmisla
09. 04. 2021 17.27
+1
Pri vstopu pa jih dati v karanteno 14 dni
Vinkll
09. 04. 2021 18.47
+0
problem je ker se ne držijo karantene ni pa inšpektorjev da bi kontrolirali izvajanje karantene.