Slovenija

Pisarna v Ljubljani za 10,6 evrov na kvadratni meter, v Mariboru za sedem

Ljubljana, 15. 04. 2019 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Geodetska uprava je objavila poročilo o dejavnosti najemnega trga poslovnih nepremičnin v letu 2018. Zaznali so velik upad števila na novo sklenjenih najemnih pogodb in aneksov, opazna pa je bila tudi rast najemnin pisarn v Ljubljani in Mariboru. Zanimivi so podatki cen povprečnih mesečnih najemnin, ki so najvišje v Ljubljani in kar za tretjino manjše v Mariboru.

Poročilo GURS
Poročilo GURS FOTO: Geodetska uprava Republike Slovenije

Geodetska uprava je objavila poročilo o najemnem trgu poslovnih nepremičnin v letu 2018. Zaznali so velik upad števila na novo sklenjenih najemnih pogodb in aneksov zaradi podaljšanja najemnega razmerja ali spremembe najemnine – tako za pisarniške prostore, kot tudi za trgovske, storitvene in gostinske lokale. To je bilo sicer pričakovano zaradi zelo dejavnega najemnega trga med letoma 2013 in 2015 ter pomanjkanja novogradenj v Ljubljani. 

Pisarne po številu predstavljajo največjo skupino poslovnih nepremičnin v Sloveniji. Konec leta 2018 je bilo v Registru nepremičnin, ki ga vodi Geodetska uprava RS, evidentiranih dobrih 40 tisoč pisarn.

Če stanje najemnega trga v letu 2018 primerjamo z letom poprej, lahko opazimo, da je lani praktično stagniral. Najemnine pisarn v Ljubljani in Mariboru so v povprečju sicer ostale na približno enaki ravni zaradi občutnega padca v ostalih delih Slovenije zaradi občutnega padca cen v ostalih delih Slovenije. Kljub temu je bila opazna rast cen pri sodobnejših pisarnah v novejših stavbah na dobrih lokacijah, ki imajo tudi zagotovljena parkirna mesta. Po takšnih pisarnah obstaja razmeroma veliko povpraševanje, njihova ponudba pa je zaradi že prej omenjenega pomanjkanja novogradenj omejena.

Pri najemninah lokalov je zelo pomembno tudi, ali ima lokal letni vrt in parkirišča.
Pri najemninah lokalov je zelo pomembno tudi, ali ima lokal letni vrt in parkirišča. FOTO: Dreamstime

Zanimivi so podatki o povprečni mesečni najemnini (€/m2) v izbranih občinah, ki so bile vključene v poročilo Geodetske uprave. Leta 2018 je bila povprečna mesečna najemnina v Ljubljani 10,6 evrov na kvadratni meter, v Mariboru 7,1 evrov na kvadratni meter, v Kopru 7,8 evrov na kvadratni meter, v Celju pa na primer le 6,6 evrov na kvadratni meter. Daleč najcenejše najemnine pisarn so v Mestni občini Velenje in Mestni občini Nova Gorica, kjer povprečna mesečna najemnina znaša 5 evrov na kvadratni meter.

Tržne najemnine lokalov so odvisne od vrste in donosnosti dejavnosti, ki se v lokalu izvaja. Ne glede na dejavnost pa ima največji vpliv na najemnino lokacija glede na dostopnost lokala. Zelo pomembna je bližina in število parkirnih mest za potencialne potrošnike, za gostinske lokale pa tudi, ali imajo letni vrt. Zanimivo je, da sta glede na fond lokalov lani najbolj dejavna bila najemna trga v Novem mestu in Murski Soboti.

Konec leta 2018 je bilo v Registru nepremičnin evidentiranih dobrih 35 tisoč lokalov. Njihova skupna uporabna površina je znašala okoli 7,1 milijona kvadratnih metrov in po površini predstavljajo največjo skupino poslovnih nepremičnin.

Najvišja je raven najemnin lokalov v ljubljanski občini, kjer je povprečna mesečna najemnina v letih 2016 – 2018 znašala 14,20 evrov na kvadratni meter. V Kopru oziroma na Obali so najemnine lokalov praviloma nižje do 10 odstotkov, v Mariboru pa so najemnine lokalov v povprečju nižje za več kot tretjino (podobno kot pri pisarnah).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.