Slovenija

Pismo 166 vidnejših Slovencev Bruslju: Ne zatiskajte si oči, stopite v bran demokraciji

Ljubljana / Bruselj, 21. 06. 2021 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
198

V pismu predsednikom osrednjih institucij EU je 166 slovenskih državljanov opozorilo, da je demokracija v Sloveniji ogrožena, in pozvalo Bruselj, naj si ne zatiska oči. Prepričani so, da bi neaktivnost Evropske unije dodatno spodkopala demokratične vrednote, na podlagi katerih je bila ustanovljena, so sporočili iz Foruma za demokracijo.

166 Slovencev v pismu poziva Bruselj, naj stopi v bran demokraciji v Sloveniji.
166 Slovencev v pismu poziva Bruselj, naj stopi v bran demokraciji v Sloveniji. FOTO: Dreamstime

"Podpisniki se zavedamo, da je ohranjanje demokracije v naši državi predvsem naš boj – in delujemo v skladu s tem. Menimo pa tudi, da je podobno naša dolžnost in odgovornost, da vas opozorimo, da mora boj postati skupen. Vrednote, kot so demokratična načela, svoboščine, predvsem svoboda medijev, enakopravnost in spoštovanje človekovega dostojanstva in vladavine prava, so skupen evropski temelj, od katerega je odvisno naše preživetje. Zato vas pozivamo, da nam jih pomagate zaščititi," piše v pismu, ki so ga podpisniki danes naslovili na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela.

Med drugim so podpisniki opozorili na napade vlade na vladavino prava, medije in druge ter spomnili na zaplete pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije in neizplačevanje nadomestila za javno službo Slovenski tiskovni agenciji (STA).

"Pozivamo vas k zavzetju trdnega in glasnega stališča," so poudarili.

Po njihovem mnenju bi pretirana toleranca dogajanja v Sloveniji sprožila težavne posledice za vse. Če bo Evropska unija ostala preveč prizanesljiva, bo z nedelovanjem spodkopala točno tiste vrednote in demokratična načela, na podlagi katerih je bila ustanovljena, so prepričani.

Izrazili so še zaskrbljenost zaradi skupne usode prihodnosti EU v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Po njihovem mnenju bo predsedovanje na simbolni ravni škodovalo zavezi EU k demokratičnim vrednotam.

Med 166 prvopodpisanimi so med drugim Rudi Rizman, Jernej Amon Prodnik, Spomenka Hribar, Vlado Miheljak, Boris A. Novak, Slavko Splichal in Milena Zupančič. Pismo je podprl tudi ameriški intelektualec Noam Chomsky, so še sporočili.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inet
22. 06. 2021 19.12
-1
In pol se čudimo da so otroci neodzivni v igricah na netu. Če so stari taki kozli in še izobraženci po vrhu. To je število za en teden na urgenci pomagat sam čistit pa bi blo več efekta. Ej za kaj so se tile izobrazl. 🤣
tornadotex
22. 06. 2021 15.28
+1
In to naj bi bili vidnejši Slovenci...Spomenka Hribar stara šola komunistov... in neki ameriški intelektualec.Verjetno čisto spodaj najdemo tudi Zlatkota in Ptrča...in še sto pedeset nekih levih...
Razumnež
22. 06. 2021 14.55
+1
Pa saj to kar pravijo je resnica.... Demokracijo v Sloveniji se nenehno napada. Na svobodnih in demokratičnih volitvah smo izvolili, kar smo pač izvolili. Janša je sestavil vlado, katero se pa nenehno od samega začetka napada in se jo poskuša (tudi s pomočjo "politično neodvisnih" medijev) zrušiti. Kaj pa je to, če ne napad na demokracijo ??? Biciklisti tulijo, da imajo ustavno pravico protestirati, da imajo pa tudi dolžnost spoštovati demokracijo jim pa kar ni jasno.
Walter Pravicek
22. 06. 2021 14.44
+1
To pismo je odgovor na ono prejšnji mesec poslano,civilnih združb,ki želijo imati desno smer.A niso desničarji,teh v Sloveniji nimamo!Je le ogledalo za EU pred Janševim nastopom v Brixellesu ali Strasbourgu.
riss
22. 06. 2021 14.12
+5
Ta spisek bi morali izobesiti povsod na mega plakate in z velikim naslovom napisati SRAMOTILCI SLOVENIJE! Imamo parlament in naj zamenja JJ, p.rok.leta b.anda komunistična. Verjetno, bi spet/tudi podprli, da bi vlado in vse ljudi, ki ne mislijo, kot zavržni podpiralci levega enoumja, zaprli v rove in vanj spustili plin.
riss
22. 06. 2021 14.06
+2
Spodaj je seznam sramotilcev lastne države. Ko so bili njihovi levičarji na oblasti, se niso nikoli oglašali. Javno znanih je mogoče 10% kvazi ideoloških intelektualcev. Ta sestava spominja na sramotilni pohod na Magistrat, da so ljubljanskega šerifa prosili, da naj reši Slovenijo. SRAMOTA, je premila beseda za Forum PROTI demokraciji.
zoran pušenjak
22. 06. 2021 12.36
+1
Sram jih je lahko, da tako sramotijo lastno državo
Uporabnik2066124
22. 06. 2021 11.29
-1
Seznam podpisnikov: Jernej Amon Prodnik, Milica Antić Gaber, Zdenka Badovinac, Janja Batič, Marcela Batistič Zorec, Milena Mileva Blažić, Bojan Borstner, Janez Bregant, Sanja Cukut Krilić, Petra Čeferin, Sonja Černčič Lagerwall, Zdenka Čerin, Aleš Črnič, Nenad Čuš Babič, Boštjan Derganc, Mihael Dešman, Andrej Detela, Marica Dietrich, Mojca Dobnikar, Ljubica Došler Stare, Srečo Dragoš, Ivo Ercegović, Miran Erič, Sanja Fidler, Božidar Flajšman, Miha Fošnarič, Smiljana Gartner, Ivan Gerlič, Tadej Glažar, Petja Grafenauer, Tatjana Greif, Tomaž Grušovnik, Mira Hladnik, Miran Hladnik, Spomenka Hribar, Miloš Ivančič, Janez Janša, Marija Javornik, Maca Jogan, Savin Jogan, Jernej Kaluža, Božidar Kante, Simon Kardum, Žiga Kariž, Bogdan Kastelic, Dušan Keber, Friderik Klampfer, Matjaž Klemenčič, Peter Klepec, Igor Koršič, Zdenko Kodelja, Diana Koloini, Suzana Koncut, Igor Koršič, Barbara Korun, Katja Košir, Bogomir Kovač, Gorazd Kovačič, Krištof Jacek Kozak, Lev Kreft, Vlasta Kregar, Marko Lah, Tamara Lah Turnšek, Kaja Lipnik Vehovar, Janko Lozar Mrevlje, Andrej Lukšič, Matic Majcen, Marko Marinčič, Jasna Mažgon, Gašper Medvešek, Urša Menart, Metka Mencin, Jože Mencinger, Vlado Miheljak, Vinko Möderndorfer, Milan Mrđenović, Matjaž Mulej, Danilo Muršec, Rajko Muršič, Bojan Musil, Boris A. Novak, Irena Novak Popov, Tanja Oblak Črnič, Boris Ostan, Nina Ostan, Izidor Ostan Ožbolt, Alen Ožbolt, Stane Pejovnik, Ivana Petan, Iztok Peterin, Dragan Petrovec, Gašper Pirc, Jože Pirjevec, Andrej Pleterski, Dušan Plut, Jasna Podreka, Martin Pogačar, Milko Poštrak, Arjan Pregl, Martin Premk, Dušan Radonjič, Barbara Rajgelj, Nada Ravter, Danijel Rebolj, Tanja Rener, Božo Repe, Rado Riha, Rudi Rizman, Jana Rošker, Mitja Sardoč, Peter Simonič, Aleksander Skaza, Remzo Skenderović, Boris Sket, Božidar Slapšak, Svetlana Slapšak, Marjan Smrke, Brane Solce, Slavko Splichal, Zora Stančič, Boris Stanič, Maša Stanič Valentinčič, Niko Stare, Rok Stergar, Niko Šetar, Andrej Šorgo, Iztok Šori, Ivan Šprajc, Darko Štrajn, Damijan Štefanc, Martina Šuhel, Jelica Šumič Riha, Peter Tancig, Simona Tancig, Lidija Tavčar, Borut Telban, Marjan Toš, Niko Toš, Suzana Tratnik, Igor Triller, Tanja Tuma, Andrej Ule, Peter Umek, Mojca Urek, Petra Varl, Tomaž Vec, Arne Vehovar, Valerija Vendramin, Matjaž Vesel, Boris Vezjak, Aleš Vodopivec, Barbara Vodopivec, Nina Vodopivec, Lea Vrečko, Joso Vukman, Branka Wraber, Tomaž Wraber, Darij Zadnikar, Katja Zakrajšek, Anja Zalta, Simona Zavratnik, Milena Zupančič, Tomaž Zupančič, Pavel Zgaga, Igor Ž. Žagar, Beti Žerovc, Igor Žiberna
zoran pušenjak
22. 06. 2021 11.25
+1
Dati jim toliko penzije kot so si zaslužili in to je nič
MUNGATUMBA
22. 06. 2021 20.17
Jetra so pa tudi že stara- pri komu pa še prepita
lordG
22. 06. 2021 11.20
+7
Prvorazredni levicarji se bojijo za svojo demokracijo, beri privilegije..mimogrede spmenka diklić je v penziji od svojega 45 leta
zoran pušenjak
22. 06. 2021 10.35
+8
Sami starodobni komunisti
nnanna
22. 06. 2021 10.01
+1
koprive, zaslužile ste si malo počitka!
Mister iks
22. 06. 2021 09.59
+3
Jaz pa mislim da je ta vlada dobra. 🇸🇮🇮🇱🇸🇮👍👍
jan.k94
22. 06. 2021 09.56
+7
Fosili iz prejšnjega sistema...
kivzfccz
22. 06. 2021 09.53
+4
Vsem vzeti previlegije, da ne bodo srali v skledo, ku jih hrani.
Uporabnik1095190
22. 06. 2021 09.41
+3
Demokracija in EU. Demokracija je v igri dokler se dela kot je ukazano. Če obstajajo interesi, ki so proti volji Bruseljske gospode, pa gre demokracija hitro skozi okno. Lep primer je Katalonija in še cel kup nekih zadev, ki so se skozi leta dobesedno vsilila članicam in so proti njihovim interesom. Lep primer je vsiljevanje ilegalcev, ki jih države sposobne malo bolj dolgoročnega razmišljanja nočejo sprejeti. Posledično so obtožene nestrpnosti in rasizma. Zakaj že? A se ne gremo demokracije in bi se po taki logiki vsaka članica lahko sama, svobodno odločila glede tega? Pa smo spet pri interesih pokvarjenih in prodanih lobijev.
virtex
22. 06. 2021 09.40
+1
Nevidni Slovenci.
virtex
22. 06. 2021 09.40
+5
Spomenka je čisto na vsaki pasji procesiji!
Nimasmisla
22. 06. 2021 09.40
-1
Ma brez veze eu bo razpadla
MUNGATUMBA
22. 06. 2021 20.18
virtex
22. 06. 2021 09.40
+4
Sami komunajzarji!