Slovenija

Nekdanji zdravnik, ki je izgorel: Upam, da boste nehali poniževati zdravnike, ki še vztrajajo

Ljubljana, 10. 12. 2022 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mladi zdravniki so objavili pismo, ki ga je napisal nekdanji družinski zdravnik v ZD, potem ko je prebral izjavo ministrice za upravo, ki ga je razburila. Kot so zapisali, je kolega podrobno razkril svojo osebno zgodbo o poti od nenehnega požrtvovanja do bolezni, ki je zgodba mnogih izmed njih: "Zato nas hujskaške izjave visokih državnih funkcionarjev še posebej prizadenejo in ne moremo razumeti, kaj naj bi bil njihov namen. K ohranitvi javnega zdravstva zagotovo ne pripomorejo."

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Shutterstock
Poročali smo o izjavi ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hojnik, ki je dvignila mnogo prahu. Dejala je: "V vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oz. bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli – in to je pravočasna, skrbna obravnava."  

Mladi zdravniki so prejeli pismo, ki ga je v jezi napisal nekdanji družinski zdravnik, potem ko je slišal izjavo ministrice, in ga delili z javnostjo. Zdravnik je pismo začel z nagovorom ministrici, da ga je njena izjava pošteno razburila. Kot se je predstavil, je specialist družinske medicine, v sedmih letih delovne dobe pa je bil dvakrat na bolniški zaradi izgorelosti: "Svoje potrebe so nas naučili postaviti na stran že tekom pripravništva. Moja izkušnja je bila, da sem kot zdravnik pripravnik že prvi dan izvajal male posege brez neposrednega nadzorstva mentorja, ker drugače programa ne bi mogli opraviti in pacienti ne bi bili oskrbljeni. Po pripravništvu sem se zaposlil kot "sobni zdravnik" v zdravstvenem domu, kjer sem protizakonito vodil ambulanto družinske medicine." 

 Nekega meseca oddelal 296 ur, kmalu izgorel

Kot opisuje, ker "ni nikogar drugega", so bili zakoni in kompetence sekundarnega pomena: "Zaradi pomanjkanja kadra sva bila pogosto skupaj z drugo zdravnico razpisana vsak za 4 ambulante, saj so 'pacienti potrebovali oskrbo in ker ni druge možnosti'. V tem obdobju ne bi smel pokrivati terena, ampak sem večkrat ostal edini zdravnik v celotni zdravstveni ustanovi. Rečeno mi je bilo: 'Najbližje ekipe so na terenu, najbolje je, da greste vi. Ni druge možnosti.'" 

Zdravniški pregled
Zdravniški pregled FOTO: Shutterstock

"Celih šest mesecev sem se lahko izognil dežurstvom, ko sem postal specializant, potem sem moral začeti, čeprav se nisem počutil pripravljenega, ker 'če ne boš dežural, pacienti ne bodo imeli oskrbe'," piše. Ko je privolil, pa je bil posrkan v dežurstva. Nekega meseca je skupno oddelal 296 ur: "Ta določeni mesec sem kot specializant na plačni listi imel dohodek 3200  evrov neto, ampak tudi noči, ko nisem bil razpisan v službo, sem prespal na pregledovalni mizi v službi, ker bi bila vožnja domov prenevarna v takšnem stanju."

Nekaj mesecev za tem je obležal: "Nisem mogel vstati iz postelje. Razmišljal sem, kaj je narobe z menoj, da sem tako len. Začel sem se opazovati in ugotovil, da delam majhne korake, govorim z monotonim glasom, nič več mi ni v veselje, nimam empatije, majhne stvari me vržejo iz tira ..."

Ker "ni bilo drugega", si je uredil predpis antidepresiva in delal dalje. Po pol leta je imel prvi panični napad na delovnem mestu: "Šel sem v bolniški stalež, uredili so mi terapijo. Po treh tednih sem se vrnil v službo, "ker je pomanjkanje". Oddelati 4 ure je bila muka. Po pol leta sem bil zmožen oddelati redno ambulanto samostojno. Na tak nenormalni delavnik kot pred izgorelostjo se nikoli nisem vrnil ... vse do covida." 

Med covidom je, kot pripoveduje, bil vpoklican v matično zdravstveno ustanovo. Za čim boljšo oskrbo pacientov je bil tri mesece dosegljiv 24 ur na dan za posvete in koordinacijo: "Z osebjem smo za zajezitev okužbe na določeni točki ostali tudi do enih ponoči, 10 ur po tem, ko je naš delovnik uradno že prenehal. Kmalu po tem sem bil ponovno na bolniški, tokrat za 3 mesece."

Kot izpostavlja, so navajeni, da se njihovega dela ne vidi in ne ceni: "Od študija dalje smo poslušali, da smo zaslužkarji. Morda je čas, da si politiki in družba nalijete čistega vina. Morda pa nismo problem zdravstva zdravniki, "dvoživke", zaslužkarji. Smo grešni kozel za vse, kar je narobe z zdravstvom. Ne vem, kje je problem slovenskega zdravstva. Nisem za to hodil v šolo. Odgovorni ste politiki, razni vodje ter direktorji. S svojimi ukrepi, po mojem mnenju, samo krepite zasebno zdravstvo, ki se vedno bolj vzpostavlja."

Na koncu nagovori politike: "Ne pričakujem takšne angažiranosti od nobenega delavca. Tudi od vas ne. Ni zdrava za nobenega. Tudi za paciente, ki sem jih obravnaval, je bila vse kaj drugega kot optimalna. Za konec naj povem, da so moje storitve za državne ustanove izgubljene. Politiki ste izgubili moje zaupanje za ureditev razmer v zdravstvu. Našel sem boljšega delodajalca. Upam pa, da boste nehali poniževati vse ostale zdravnike, ki še vztrajajo." 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

desni ca
11. 12. 2022 09.08
-3
95p si jih jajca čohle
vvvilice
10. 12. 2022 21.12
+2
Žal organizacija zdravstva ni nekaj, na kar so prejšnje vlade lahko ponosne, obratno. Sram jih je lahko. Kaj lahko nova (pa ne zagovarjam nove vlade) naredi na pogorišču zdravstva, res ne vem. Vem samo, da sem in smo vplačevali redno lepe vsote denarja, s katerim so delali kar so hoteli, na žalost so slabo gospodarili.
borjac
10. 12. 2022 20.22
+2
Vsaka čast pravim Zdravnikom, čast in spoštovanje, ampak tile od Fidesa niso ravno Zdravniki, tem je mar samo denar in nič drugega, čeprav imamo med 100 najbolje plačanih v Javnih službah 80 Zdravnikov, ti hočejo požreti še več denarja, in jim za bolnike ni nič mar, pa tudi za mlajše kolege jim ni nič mar, čeprav se ti mladi zdravniki raztrgajo na vse štiri, tudi zato ker ta priviligirana Zdravniška Fides kasta ne dela nič, in morajo oni garati namesto njih. če pa mladi zdravniki do sedaj tega še niso razumeli je z njihovo toliko opevano inteligenco nekaj narobe, kajti Fidesu ni po godu, da so mladim zdravnikom povišali plače.
Predlagatelj
10. 12. 2022 16.57
+6
Prav je spoznati posamezne primere zdravniškega dela. Vendar bi morali spoznavati tudi posamezne primere neustreznega ravnanja zdravnikov. Po mojih izkušnjah si večina zdravnikov zasluži spoštovanje, nekateri celo občudovanje. Sem pa doživel tudi takšno obravnavo v UKC Ljubljana, pri kateri so konkretni zdravniki izgubili vse moje spoštovanje. Tudi to je normalno. Ljudje vseh poklicev smo razporejeni med skrajno dobre in skrajno slabe. Med njimi pa je 95% vseh drugih. Zato ne presojajmo stroke po skrajnih primerih. Posebej pa moramo ločiti objektivne okoliščine in težave zaradi slabega vodenja in organiziranosti. V vodenju in organiziranosti je trenutno ključna razlika med javnim in zasebnim zdravstvom. Osebno sem se kot pacient umaknil iz javnega v zasebno zdravstvo, ker je javno iz zelo dobrega postalo razpadajoče, slabo. Umikajo se tudi zdravniki, vključno z zdravstvenim ministrom. S plačami tega problema ne boste rešili, vam pa bo urejanje plač zaradi sporov pobralo energijo, ki bi jo morali imeti za organiziranost, vodenje, medčloveške odnose ....
Abrams
10. 12. 2022 16.25
+0
Preprosto, odpre se blagajna, pogleda se not in deli, če je kaj delit. Če ni, se pač znajdite. Ne vem mogoče od farmacije izsilite boljše cene. Vedno je prostor za izboljšave.
ertzuu
10. 12. 2022 15.59
+8
S covid dodatki so si pa vsak 2 nova penthousa kupili, zd. Prazni,......kje je pa Konrad Kuštrin..... A je slučajno bolan...
brabusednet
10. 12. 2022 15.53
-3
Bolniki samo plešite te ste volili,ki zdravnike smatrajo za strošek proračuna celo za nebodigatreba.
enkve
10. 12. 2022 16.18
+3
Ja res, pri prejšnji vladi sem bil takoj na vrsti pa se sploh nisem naročil, mesija je res delal čudeže.
zibertmi
10. 12. 2022 16.23
+6
zadnji dve leti so se navadili covi dodatkov in dela preko el.pošte.pa kako slikco po telefonu ,da ti postavijo diagnozo kajti manjka.sedaj se pa tudi na telefon večina ne oglasi,specialisti pa rezervirani za pemožne
Grma53
10. 12. 2022 17.02
+3
Namesto, da si postal kralj ulice, bi študiral in se odrekel postopanju in pijančevanju, pa sedaj ne bi bilo fovšije. Vsi lenuhi se sedaj jezite nad plačami zdravnikov. Nikomur pa se ne zdijo visoke plače tišlarja, in trgovca s poklicno šolo, ali pa našega mešetarja z elekzriko, ki naj bi zaslužil po 45.000€ plače in 1.400.000€ nagrade.
enkve
10. 12. 2022 17.49
-1
Za individualno pogodbo, ki jo sklene meneger si že slišal, googlaj če ne veš kaj zajema ta pogodba, ja visoko plačo in odstotek od dobička, če je zasluga za povečan dobiček zaradi te osebe, ne se smešit s takimi primerjavami ker se ti tudi sanja ne, v DUTB imajo višje plače in kot mi je znano je bilo, da je predsednik uprave te družbe po pol leta odstopil in dobil nekaj sto tisoč € odpravnine, za pol leta mimogrede bil je tujec in brez konkretne plače nekaj deset tisoč € se tudi pogovarjat ni hotel.
Ricky Singh
10. 12. 2022 15.32
-2
Dragi nekdanji zdravnik. Osebno cenim vsak poklic, vsako delo, ne glede na izobrazbo, rang, status, karkoli. Cenim popolnoma enako, ker biti x še ne pomeni biti boljši, sposobnejši. Itak pa, ljudi cenim glede na to, koliko so ljudje in ne glede na to, kaj in koliko delajo. V splošnem torej cenim zdravnike, v smislu kolikor cenim njihov poklic. Ko pa gre za zdravnika posameznika, ga bom cenil izključno po tem, koliko je v njem človeka in človečnosti. vaš, nekdanji zdravnik, ne poznam in ne morem sodit, nima pravice. Imam pa pravico podati mnenje na nekaj vaših lastnih izpostavk, ki pač dlje jih berem, bolj je jasno, da vaša odločite, da postanete zdravnik, ni bila najboljša. Ker nimate in niste imeli jasne presoje, kaj pomeni odgovoren zdravnik biti. ne glede na to, da se nas trudite prepričati, da vsaj je gnala skrb za človeka, pacienta, tega iz vašega zapisa ni razbrati. Gnal vas je pohlep, po čem, veste vi sami. Ker tvegati zdravje in življenje ljudi, s tem da delate 120+ ur nadur mesečno, se vračate na delovno mesto preden ste fizično in psihično ozdraveli, si sami predpisovati antidepresive ipd., to pač ni zdrav in odgovoren zdravnik, ampak zdravnik, ki tvega zdravje ali celo življenje pacienta. In za vse, kar sem naštel, ste se odločili SAMI.
povanpireni
10. 12. 2022 15.30
+7
Poškodba ramena 13 avgusta pridem na vrsto januarja.Pa odkod tolika leta, toliko dela a sta vsak dan tolike poškodbe. Človeka je resnično sram, da samo lekadol predpisujejo in da se bo sama poškodba zacelila na svoj naravni način...
Grma53
10. 12. 2022 17.05
+2
Medtem pa pleši in se veseli, saj sedaj je svoboda in napomembnejša okupacija svobodnjakov in 400.000 bedakov je JJ.
aristotel
10. 12. 2022 15.13
+12
Zdravniki večni problem,nezadovoljstvo,premalo plačani,preveč dela....čakalne vrste PA VEDNO DALJŠE to je izkoriščevanje situacije v kateri se nahajajo verjamem da so v večini družinski zdravniki najbolj pod pritiskom nikakor pa celo zdravstvo (pandemija je to razgalila nekateri so bili doma in vlekli velik dodatek za nič IN TIŠINA BREZ ODZIVA...tisti ki pa so delali so pa dobili v večini manjši denarni dodatek A to je njihovo poslanstvo a morebiti ne ! A kje so tu bolniki ki nosijo breme vsega tega jih ni so postranska škoda SO DOBRI IN SLABI ZDRAVNIKI IN DOBRI IN SLABI LJUDJE TO JE DEJSTVO.A TU SE GRE SAMO IN ZA S PRIVATIZIRANO ZDRAVSTVO (denar) IN TU JE SRŽ PROBLEMA TO VIDIJO VSE VLADE IN NEVEDE ALI ZAVESTNO TO PODPIRAJO TO NAŠE ZDRAVSTVO GRE NEPOVRATNO V TEJ SMERI...
Victoria13
10. 12. 2022 15.11
+8
Skrajni čas, da se ukine plačevanje zdravstvenega zavarovanja od višine plače in dodatno zavarovanje. Vsak se naj zavaruje pri zavarovalnici za obseg storitev, ki jih želi in zato tudi primerno plača. To, da zdravniki delajo malo tukaj, malo tam ne pelje nikamor. Ali delaš v državnih bolnicah ali privat pa ne bodo imeli preveč dela. Koncesije pa takoj ukinit.
Victoria13
10. 12. 2022 14.54
+19
Človek pomisli, da samo zdravniki delajo....dragi zdravniki, delamo tudi ostali, veliko več in za manj denarja, pa ne jamramo in ne izsiljujemo državo...Plačo dobite iz vreče v katero vsi prispevamo!
Denisovans
10. 12. 2022 14.57
-2
Za zdravstvo se letno porabi le 4% BDPja. Ni ravno velik prispevek. 20%BDPja se porabi za socialo(brezposelni, nevladne org). Na njih se raje razburjaj.
enkve
10. 12. 2022 15.58
+3
8 milijard gre za socialo in brezposelne, iz kerga planeta si pa ti padel, populizem svečkarjev je neverjeten, včeraj nekdo napiše, hvala Golob, da si Hrvatom podaril Slovensko zemljo, saj ni za verjet kakšne neumnosti trdijo.
joe brasco
10. 12. 2022 18.12
+0
Lahko jim daš 20% in fides pijavkam ne bo dovolj. To je dejstvo. Plačilo po efektu in fidesu ze zmeša, tako to je.
periot22
10. 12. 2022 14.47
+12
Kaj je zdravniki samo jamranje vas je pa pojdite delat v gospodarstvo za minimalca!
Denisovans
10. 12. 2022 14.49
+4
Verjetno bodo kmalu. Takoj ko bo javno zdravstvo propadlo in bo en obisk pri zdravniku 200€
periot22
10. 12. 2022 14.49
+14
Zdravniki vi nikoli ne odgovarjate za smrti niti za slampasto zdravljenje!
daness
10. 12. 2022 15.12
+0
Res je, ukinit prispevke in vsi na trg. Mislim da bo zdravnike veliko bolje kot je. Drugače pa bo za uprave in bolnike.
Priap
10. 12. 2022 14.43
+10
Poniževat zdravnike? Sami ste se ponižali, sami! Neposredno ste odgovorni za VEČINO SMRTI v času korone. Izgubili ste kompas, izgubili ste vso verodostojnost. Tisti redki dobri so pa nažalost tiho...
Denisovans
10. 12. 2022 14.47
-2
Rob123
10. 12. 2022 14.35
+18
Delam 360 ur za male denarje pa nisem izgorel za tako plačo bi z veseljem delal.
TehnoSan01
10. 12. 2022 14.47
+7
Če tebe izkoriščajo za delo ne pomeni da morajo vse. Kar delaj po 12 ur na dan vsak dan v letu, si pač poseben
Victoria13
10. 12. 2022 14.56
+8
Lahko je zahtevat več, pa bodo zdravniki tudi delali več in bolje....
daness
10. 12. 2022 15.08
+0
In zakaj ne greš na medicino, če je tako super? Je za vse študij brezplačen, tudi zate.
brabusednet
10. 12. 2022 15.57
+2
Kje to delaš,mogoče na socijalni pomoči ali pa zamenjaj službo.
Ernest
10. 12. 2022 14.35
+11
Dragi kolegi zdravniki. Globoko spuštujem vaš poklic in globoko preziram vaš napačen pogled na družbo za katero delate. Glavni problem zdravnikov je v tem, da se izobražujejo, hodijo na izpopolnjevanja, delajo študije, skratka nabirajo vso možno znanje o medicini v državah, kjer zdravniški poklic ni poslanstvo, pač pa ena od gospodarskih dejavnosti, ali če hočete po domače....pacient je stranka. Ko se primerjate z tujino radi rečete, da smo med najboljšimi, plačani pa 3x manj! Seveda kolegi, ker naša družba nikoli ne bo pristala na to, da se zdravstvo obravnava kot posel! Iz dejstva, da zanimanja za nekatere (neekonomične) specializacje medicine ni in da bolj ruralna področja slovenije enostavno zdravnikov ne morejo dobiti. Samo potrjuje to kar sem zgoraj navedel, ter pogled zdravnikov na to kako bi moral izgledat zdravstveni sistem. Tukaj ste žal zdravniki v direktnem nasprotju z vašimi "strankami" ki to vidijo drugače.
Denisovans
10. 12. 2022 14.46
+5
Dejstvo, da si deležen oskrbe na katerikoli dan in neglede na uro, negira vse tvoje izjave.
buuu Zmaga
10. 12. 2022 18.00
-1
samo NMP, specialističnega pregleda oz obravnave lahko čakaš mesece, leta... tko da ne nakladaj
zibertmi
10. 12. 2022 14.32
+3
dom vas se ne pride.tudi denar vas ne bo našel
buuu Zmaga
10. 12. 2022 14.28
+5
nekega meseca sem oddelal 296 ur.... zastonj ti fakulteta in vso šolanje če ne znaš prebrati zakon o delovnih razmerjih ZDR-1 kje piše da ti lahko na mesec maksimalno 20 nadur... in roko na srce poznam veliko folka ki bi obdelali to število ur za manj denarja... kr neki
Denisovans
10. 12. 2022 14.12
+7
V ministrstvu za solidarno prihodnost že intenzivno razmišljajo.
Nimasmisla
10. 12. 2022 14.10
+22
Zahvali se Fidesu da je ljudem dvignil pritisk