Slovenija

Mleko: Piti ali ne piti?

Ljubljana, 08. 09. 2010 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
98

Ker so opozorila o škodljivih učinkih mleka in mlečnih izdelkov vse bolj pogosta, je pristojno združenje organiziralo okroglo mizo. Udeleženci so zaključili, da je mleko vsekakor zdravo, a ne smemo pretiravati.

Predstavniki GIZ mlekarstva Slovenije menijo, da je na spletu in v medijih preveč različnih, včasih celo napačnih informacij o mleku in mlečnih izdelkih.
Predstavniki GIZ mlekarstva Slovenije menijo, da je na spletu in v medijih preveč različnih, včasih celo napačnih informacij o mleku in mlečnih izdelkih. FOTO: Blaž Garbajs
Evropska priporočila za vnos določene količine živil, ki jih sprejema tudi Slovenija, pravijo, da bi morali otroci dnevno zaužiti vsaj pol litra mleka ali pa štiri manjše jogurte, odraslim pa naj bi dnevno zadostovalo dobra dva decilitra mleka ali dva jogurta oziroma 20 gramov sira.

V zadnjem času se v javnosti vse bolj pogosto pojavljajo opozorila o škodljivih učinkih mleka ter mlečnih izdelkov. Skeptiki pravijo, da naj bi uživanje mleka zaradi maščob ter ostalih sestavin precej prispevalo k razvoju alergij, debelosti, bolezni srca in celo k nastanku raka. Da bi enkrat dokončno razjasnili dileme o dobrih in slabih učinkih mleka ter mlečnih izdelkov, je Gospodarsko interesno združenje mlekarstva Slovenije organiziralo okroglo mizo. Udeleženci so zaključili, da mleko za naše zdravje ni škodljivo, a le pod določenimi pogoji, pazljivi pa moramo biti tudi na mlekomatih.

"Mleko je vsekakor zdravo. Ne le zaradi vseh sestavin, ampak predvsem zaradi kombinacije in razmerja med temi sestavinami,“ je dejala dr. Irena Rogelj s Katerdra za mlekarstvo na Biotehniški fakulteti. Pravi, da dandanes ni več potrebno govoriti o beljakovinah ter maščobah, saj jih imamo na pretek. "Bolj so pomembni vsi minerali, ki jih mleko vsebuje. Mleko namreč ne vsebuje le kalcija, ampak vse druge minerale in vitamine, ki so topni tako v vodi kot v maščobi. Skratka mleko je hranilno polno živilo in je zdravo,“ je pojasnila.

Mleko in mlečni izdelki poleg energije dajejo organizmu tudi pomembne hranilne snovi, kot so visoko vredne beljakovine, laktoza ali mlečni sladkor, mlečna maščoba, vitamini in minerali. Med minerali je najpomembnejši kalcij, ki je nujen za zdrave kosti in zobe, v mleku in mlečnih izdelkih pa se nahajajo tudi kalij, magnezij, cink in fosfor. Med vitamini pa so najpomembnejši vitamin A in vitamini B kompleksa. GIZ mlekarstva Slovenije
Kdaj mleko ni zdravo?

Po besedah klinične dietetičarke Andreje Čampar Širca lahko svoje zdravje ogrožamo le v primeru, če z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov močno pretiravamo, ali pa če imamo alergijo na mleko. Pojasnila je, da ima dva do tri odstotke slovenskih malčkov alergijo na mleko, a pri veliki večini te alergije pri dveh letih starosti že popolnoma izginejo. "V vseh ostalih primerih je to naravno živilo v vsakodnevni prehrani več kot primerno,“ pravi.

Kaj pa maščoba?

"Mleko ni mastno živilo. 3,5 odstotka maščobe ni veliko v nekem živilu. Dejstvo je, da mlečna maščoba vsebuje cel kup koristnih snovi, res pa je, da prevladujejo nasičene maščobne kisline, ki imajo v velikih količinah tudi škodljiv učinek,“ priznava ter dodaja, da je napaka, da se ne priporoča količine. "Nekdo, ki spije skodelico mleka na dan, naj pije polnomastnega. Tisti, ki spije pol litra na dan in se morda tudi bolj malo giblje, naj si izbere posneto mleko. Tako ne bo vnašal odvečnih kalorij ter prevelike količine nasičenih maščobnih kislin,“ je pojasnila.

Strokovnjaki opozarjajo, da je potrebno sveže mleko pred zaužitjem zavreti, saj obstaja velika verjetnost, da se v njem razvijejo škodljive bakterije.
Strokovnjaki opozarjajo, da je potrebno sveže mleko pred zaužitjem zavreti, saj obstaja velika verjetnost, da se v njem razvijejo škodljive bakterije. FOTO: POP TV

Je mleko iz mlekomata resnično boljše?

Po besedah predsednice GIZ mlekarstva Ivane Valjavec surovo mleko, ki ni pasterizirano, sicer vsebuje več hranilnih snovi, a lahko vsebuje patogene mikroorganizme, ki lahko škodijo našemu zdravju. Enakega mnenja je bila tudi predstavnica Zveze potrošnikov Slovenije Marjana Peterman, ki opozarja na drobni tisk, ki se nahaja na mlekomatih. "Tam piše, da moramo to mleko takoj, ko pridemo domov, zavreti, s čimer pa hranilne snovi uničimo celo bolj, kot so te uničene pri pasteriziranem in steriliziranem mleku, kjer je temperaturna obdelava le kratkotrajna. Poleg tega nekateri avtomati zvočno opozorijo potrošnika, da surovo mleko ni primerno za občutljive ljudi oziroma bolne, za nosečnice ter otroke,“ je dejala.

Od kod obsodbe o škodljivosti?

Rogljeva meni, da obsodbe o škodljivosti mleka prihajajo predvsem s strani skupin, ki zaradi prepričanja ne uživajo živil živalskega izvora ali pa se bodisi zdravijo in hranijo alternativno. "Mislim, da do teh idej o škodljivosti prihaja tudi zato, ker so to vzhodnjaške alternative, kjer ni bilo tradicije pitja mleka. Tam je namreč mleko delalo več težav, saj ti ljudje genetsko slabše prenašajo laktozo,“  je dejala.

'Sojin napitek ni mleko!'

Na trditve nasprotnikov uživanja mleka in mlečnih izdelkov, da zadostno količino beljakovin in kalcija dobimo tudi z rastlinsko hrano ter nadomestki, kot je tako imenovano riževo, sojino, ovseno, kamutovo, pirino, proseno in ostala mleka, Rogljeva odgovarja, da so ta poimenovanja zavajajoča. "Namesto mleko bi se moral uporabljati izraz sojin napitek, saj ta ne vsebuje enakih hranil kot mleko. Vsa ta imena so verjetno nastala prav zaradi tega, ker tradicionalno ljudje smatrajo mleko in mlečne izdelke kot zdrave, kljub vsem napisanim člankom, ki so črtili mleko s seznama zdravih izdelkov,“ pravi.

Ivanka Valjavec, predsednica GIZ mlekarstva, prof. dr. Irena Rogelj, s Katedre za mlekarstvo na Biotehniški fakulteti, Alenka Mirt Iskra, priznana zdravstvena novinarka ter Sandi Murovec, demonstrator alpskega smučanja, so danes pojasnili, da je uživanje mlečnih izdelkov nujno.
Ivanka Valjavec, predsednica GIZ mlekarstva, prof. dr. Irena Rogelj, s Katedre za mlekarstvo na Biotehniški fakulteti, Alenka Mirt Iskra, priznana zdravstvena novinarka ter Sandi Murovec, demonstrator alpskega smučanja, so danes pojasnili, da je uživanje mlečnih izdelkov nujno. FOTO:

Slovenci pod povprečjem

Po podatkih Statističnega urada in GIZ mlekarstva prebivalec Slovenije na leto povprečno porabi 61 l mleka, 18 kg jogurta, 15 kg sira in skute ter kilogram masla, kar je pod evropskim povprečjem. Prav zaradi tega skuša Gospodarsko interesno združenje mlekarstva Slovenije po besedah Valjavčeve s kampanjo Mleko krepi , ki predstavlja tudi del dvoletne nacionalne kampanje Program generične promocije in informiranja za mlečne izdelke, spodbujati potrošnika k razmišljanju, da je mleko sestavni del vsakodnevne uravnotežene prehrane in da to ni nekaj takega, kar si skorajda ne bi smel privoščiti. 

"Na spletu in v medijih je veliko različnih, včasih tudi nasprotujočih si in celo napačnih informacij o mleku in mlečnih izdelkih. Z našo kampanjo zato želimo potrošnikom posredovati prave, preverjene informacije o značilnostih in koristih mlečnih izdelkov," je o namenu kampanje še dodala Ivanka Valjavec.

Projekt, vreden okoli 617.000 evrov, je sofinanciran s strani Evropske unije (50 odstotkov sredstev), Republike Slovenije (30 odstotkov sredstev) in slovenskih mlekarn (20 odstotkov ).

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrRudi333
10. 09. 2010 23.13
Mleko je glavni alergen..Zaradi vpliva farmacevtske industrije in vse večje rabe teh preparatov v vzreji živali pod lučko-torej "ne-eco"vzreja,je vsebnost teh patogenih snovi,hormonov in ne vem česa umetnega izvora in ni nujno da je dobra za naše zdravje.Umetne snovi kot so antioksidanti so snovi katere je Kraljevsko Zdravstveno Združenje iskalo v vodah reke Temze in z vsemogočim analizami niso najdli.Ženske so zbolevale in statistika je alarmirala.Ko so im iz ZDA namignili da v jezeru Ontarijo ni več krokodiljih orjakov,namreč pomladku so moda atrofirala,prav zaradi antioksidanta DDT ,katerega so veselo uporabljali v vsemogoče namene.Ko enkrat pride DDT v maščobe,je za vekomaj v prehrambeni verigi.No,naši Britanci so vedeli kaj iskat in so najdli to snov.Želim povedati,da je snov v tragovih,pa je hodo nevarna za zdravlje! Zato vam povem samo nekatere bolezni iz tega naslova iz svetovnih študij: -Rak dojk in nod zaradi hormonov prisotnih v mleku-mora za pacijenta in bližnje -Listerioza in Crohnova bolezen -hormoni in nasičene maščobe vodijo k osteoporozi.DEBELOSTI,DIABETESU in boleznimi SRCA -pOVEZAVA Z VEČJO POGOSTOSTJO MULTIPLE SKLEROZE -OPREDELJENO KOT glavni ALERGEN -iNTOLERANCA na LAKTOZO
MrRudi333
09. 09. 2010 20.55
Kazein je eno najmočnejše vezivo v naravi.Iz kravljega mleka ali sirutke se dela lepilo za les.Prav kazein je razlog.Materinje mleko ima cca. 25 x manj kazeina kot ktavlje mleko.Zaradi tega kazeina si krava dela rogove.Dojenček ima encim za predelavo tega kazeina.Čez čas ga zgubi-ne more večno prebaviti mleko,vsekakor ne kravje.Hrana ki se ne prebavi-gnije.Zato se pojavijo plini,zakisa se telo,nastanejo bolezni.Tako enostavno!Pa nočemo prisluhnit!L:P. vsem....
Fabienn
09. 09. 2010 17.25
+3
Mleko pije človek že koliko let?! Zdaj so pa ugotovili da škoduje zdravju! Višek inteligence!
lepdanzelim
09. 09. 2010 16.28
A Alenka Mirt Iskra ("priznana zdravstvena novinarka") pa ni nič rekla. Le kaj bi naj rekla? Glede na družbo samih strokovnjakov? Tudi Petermanova bi lahko katero rekla, če bi upala. Pa je rekla le to, kar je res lahko problem pri mleku iz mlekomata, kajti to le ni mleko izpod krave, ki ima edino tako krasne lastnosti kot si jih želijo vsi strokovnjaki. Glede preobčutljivosti na laktozo pa še tole: noben dojenček ni preobčutljiv na laktozo v mleku matere, ki ga doji. Lahko pa mu težave povzroča laktoza iz kravjega mleka in zato tudi laktoza iz adaptiranega mleka, kajti vsa adaptirana mleka (aptamili ipd) so proizvedena iz kravjega mleka, le da so jim dodani vitamini, minerali in dodane ali odvzete druge (energijske) hranilne snovi, da je potem količinsko razmerje hranil v adaptiranem mleku takšno kot v materinem. Ne pozabimo, da so vse beljakovine, tudi imunoglobulini in druge pomembne snovi za izgradnjo otrokovega imunskega sistema, termično (in še kako) obdelane, torej niso več žive oz. aktivne. Zato, drage mame in bodoče mame: za svojega otroka naredite NAJVEČ, če ga dojite!
Pt.
09. 09. 2010 15.34
-1
Ali ste vedeli, da: - krave prisilijo, da imajo vsako leto telička? - krave nosijo 9 mesecev, molzejo jih pa 7-10 mesecev na leto? - telička takoj po rojstvu odvzamejo materi kljub močni materinski vezi med kravo in njenim novorojenim teličkom? - so teletina in koža stranski proizvodi mlečne industrije in da dvajset procentov teličkov nadaljuje agonijo krav v mlečni industriji? - krave prisilijo, da imajo 10 krat več mleka kot v naravi, ki se v celoti izkoristi v mlečni industriji, medtem ko telički dobivajo nadomestno hrano? - telički živijo izolirano v lesenem zaboju brez možnosti gibanja, izločke pa spuščajo pod sebe in po 3-4 mesecih gredo v zakol? Pa kaj ti si z lune? Pejd raje se sončt na beton kot pa da tu pametujes neke!
Pt.
09. 09. 2010 15.32
-1
Ali ste vedeli, da: - krave prisilijo, da imajo vsako leto telička? - krave nosijo 9 mesecev, molzejo jih pa 7-10 mesecev na leto? - telička takoj po rojstvu odvzamejo materi kljub močni materinski vezi med kravo in njenim novorojenim teličkom? - so teletina in koža stranski proizvodi mlečne industrije in da dvajset procentov teličkov nadaljuje agonijo krav v mlečni industriji? - krave prisilijo, da imajo 10 krat več mleka kot v naravi, ki se v celoti izkoristi v mlečni industriji, medtem ko telički dobivajo nadomestno hrano? - telički živijo izolirano v lesenem zaboju brez možnosti gibanja, izločke pa spuščajo pod sebe in po 3-4 mesecih gredo v zakol? Ma kaj je stabo???? KE ti je opeka na glavo pala al ke???? ne pametuj tu o kmetih pa kmetija če si z betona tele noro!! prvo se malo pozanimaj kak pa kaj je! aja pa telečki ne grejo po 3-4 mescih v zakol!!! halo! Morajo dosežt določene kg pol pa gremo komaj v zakol! NE PIŠI GLUPOSTI! Če še kravae ne zanš pomolzt! In mislis sevda da je krava vijoljča!!
lepdanzelim
09. 09. 2010 14.46
Mimogrede je dr. Rogljeva povedala, da vsi ljudje po svetu nimamo enake količine encima (laktaze), ki razgrajuje mlečni sladkor in ti ljudje imajo težave s prebavo mleka (težava je laktozna intoleranca). Zanimivo je, da ljudje svetlejše polti zlasti na severni polobli mislimo, da imamo dovolj tega ecima in sicer zato, ker je zlasti v zmernem pasu zelo razvita živinoreja s prirejo mleka in tega je treba prodati. Gre torej za biznis. Že res, da je kravje mleko v zmernih količinah morda povsem zdravo živilo, tekoličine pa so 2 do 3 dl na dan; večje količine kravjega mleka so zdrave za teličke, ljudje pa opevane vitamine in minerale dobimo v obliki, ki jo lahko res dobro uporabimo iz svežega, nepredelanega sadja in zelenjave. Kajti tudi osteoporoze je največ tam, kjer ljudje uživajo veliko mleka. Dr. Rogljeva ni zdravnica, pač pa ima doktorat iz mlekarstva in tega predava na živilski tehnologiji, zato je strokovnjakinja, ki menda ne bo govorila, da mleko ni zdravo. Enako predstavnica GIZ, Zveze potrošnikov in strokovnjaki drugih ustanov, ki so financirane iz javne porabe, menda ne bodo grizli roke, ki jih hrani oz. financira. Ko jih pa pogledamo, pa tudi vidimo, koliko znajo svoje znanje uporabiti v praksi, za lastno dobro. Eni izgledajo kot bodibilderji, drugi pa so zmerni pri vsem, tudi pri mleku. Kdor ima možnost kje na kmetih dobit mleko, ki je ročno molzeno in ga še mlačnega da kisat, vidi, ali je zdravo (ko je skisano), ostalo mleko pa uživajte po žlicah in decilitrih. Jogurti in razni probiotiki: vsi imajo dodano mleko v prahu (za povečanje količine suhe snovi, torej boljšo konsistenco), zato so bogati s sladkorji vseh vrst (fruktoza in laktoza sta monosaharida, laktoza in saharoza sta disaharida, potem pa so dodani še slad, oligosaharidi, polisaharidi, umetna sladila), skratka tu ni nič posebno zdravju potrebnega. Kdor je dovolj sadja in zelenjave, sicer pa vse zdrave hrane po malo, ne potrebuje niti veliko mleka niti mlečnih izdelkov, probiotike morda le zelo oslabeli ljudje, ki sicer nimajo možnosti uživati zdrave sveže hrane, bogate z vitamini, minerali in vlakninami in uživajo razna zdravila, zlasti večje količine antibiotikov, ki uničujejo črevesno floro.
maca_pes
09. 09. 2010 14.36
Lahko pa povem da, odkar sem prenehala z mlekom in mlecnimi izdelki, se super pocutim. Ce jem cornflakes, si dodam rizevo mleko, in je fantasticno! Mleko za telo odraslega cloveka je popolnoma odvec, saj po raziskavah ki sem jih nardila, sem ugotovila da le mladicki in dojencki ga potrbujejo, saj to pripomore njihovi rasti. Mi smo pa kr dovolj veliki in nekateri okrogli ;) rizevo mleko ni mleko ampak svinjarija usrana. Ta pravo mleko je iz taprave krave.
enizlj
09. 09. 2010 14.28
ahimsa, od kje teb tele informacije????? 3l mleka dnevno??? pejt na kašno kmetijo se mal pozanimat, pol pa pametuj tle, halo????
Glodalec
09. 09. 2010 13.37
Nič nas ni strah če so smučarji z nami. Ampak listerije vas naj bo kar strah. Eni pišejo umotvore za posrat. Kje je največja gostota prebivalstva? In na čemu tam temelji dieta? ..krave so pa svete živali. Ampak ker jih je več še niso bolj srečni in ustvarjalni.
zattara
09. 09. 2010 13.25
@jamesblake: si prepričan v svoje izjave?da bi porabili manj zemlje,če bi se prehranjevali z zelenjavo?velik del zelenjave vsebuje "negativne" kalorije,ki jih izkoriščajo diete.to pomeni,da nam dajo pri prebavi manj kalorij,kot jih telo porabi,da jih prebavi.100g zrezek pa ima okoli 300kcal (odvisno od vrste mesa).torej,v teoriji: če bi se prehranjevali izključno z zelenjavo,bi potrebovali precej več zemlje,kot če bi se prehranjevali izključno z mesom. res je...od kje rastlinojedci dobijo hrano?seveda od rastlin,toda vsako bitje ima organizem prilagojen na določen tip življenja.človek je vsejed od samega začetka evolucije.zato potrebuje raznovrstno hrano...ta pa vključuje meso.
cencha
09. 09. 2010 13.24
Kar malo sem jezna ob tej bitki vegatarijancev in vsejedcev. Sama sem slednje. Sicer Se mi pa postavlja zanimivo vprašanje. Kdo pa se danes sploh še zdravo prehranjuje ? Kot je mleko, ki ga kupimo na trgu umetno obdelano so (brez skrbi) tudi ostala živila polna kemikalj. Pa naj bo to zelenjava, sadje, maso, kruh, testenine pa še bi lahko naštevala. Mlekomati - fina pogruntavščina ni pa mlako ravno poceni bodimo pošteni. Ampak, če dobro naštudiraš kje je boljše mleko lahko tudi krasno kislo mleko iz njega pridelaš. Gliste so posledica slabe higiene pri molži, kar pa se v današnjem času ne bi več smelo dogajati ( pomaga pa brinovo olje na koski sladkorja, če slučajno ima kakšen to težavo) . Torej, vse po pameti - tudi pri in s hrano. Se pa ve zakaj so reklame. Vsak berač pač svojo malho hvali.....
zattara
09. 09. 2010 13.17
@mrrudi333: ljudje smo daleč prišli s tako prehrano,kot jo imamo.debeli so samo tisti,ki so ali bolni ali pa pretiravajo z določeno skupino prehrane.nimam težav z zdravjem,imam športno postavo in to zahvaljujoč športu ter uravnovešeni prehrani.se grem stavit,da z istim treningom dosežem statistično boljše rezultate v kateremkoli športu (šah in podobni športi za lene ne štejejo). kot je že nekdo napisal.katere živali so vitalnejše: rastlinojede ali mesojede?jasno da mesojede,če nebi bile,nebi mogle loviti rastlinojedih ;)
zattara
09. 09. 2010 13.11
@ahimsa: mleko je samo eno.ovseno,sojino,riževo in ostali slabi nadomestki niso mleka,ampak kvečjemu nekatarji,sokovi ali pa napitki,nikako pa ne mleka.
Glodalec
09. 09. 2010 12.43
a madona sami reševalci sveta med komentatorji. Nobenga pa ne zmot, da največ o alpskem mleku ve demonstrator alpskega smučanja. Vse ki pijete neprekuhano. Ja. lahko je 10 let vse OK., samo lahko se zgodi, in ko se zgodi so posledice hude. Ne se hecat z neprekuhanim mlekom. Verjetno se vam gabi, ko vidite masaje piti govejo kri direktno iz žile. Biološke nevarnosti so pa iste kot pri neprekuhanem mleku.
MrRudi333
09. 09. 2010 11.10
Ahimsa-zdaj se mi je presvetlilo.Določene besede ne uporabljam.Lepo se imej-Lučka!...
Ahimsa
09. 09. 2010 10.10
Če razumemo naravo, ne zapirajmo oči pred dejstvi: - 90% teličkov v roku 24 ur odvzamejo materam - 50% teličkov ni nikdar sesalo materinega mleka - teletina – usoda večine teličkov moškega spola, ko so stari 4 mesece - 20 let – naravna starost krave - govedina - usoda krave mlekarice po 5-6 letih - 3 litre dnevno – naravna proizvodnja mleka - 30 litrov dnevno – tovarniška proizvodnja mleka Z uživanjem mleka torej podpiramo tudi mesno industrijo. Da bi etika in sočustvovanje postala sestavni del našega življenja, lahko mleko in mlečne izdelke zamenjamo s široko paleto okusnih veganskih izdelkov, kot je ovseno mleko, riževo mleko, mleko iz oreščkov, sir raznih plodov…
Ahimsa
09. 09. 2010 10.09
Ali ste vedeli, da: - krave prisilijo, da imajo vsako leto telička? - krave nosijo 9 mesecev, molzejo jih pa 7-10 mesecev na leto? - telička takoj po rojstvu odvzamejo materi kljub močni materinski vezi med kravo in njenim novorojenim teličkom? - so teletina in koža stranski proizvodi mlečne industrije in da dvajset procentov teličkov nadaljuje agonijo krav v mlečni industriji? - krave prisilijo, da imajo 10 krat več mleka kot v naravi, ki se v celoti izkoristi v mlečni industriji, medtem ko telički dobivajo nadomestno hrano? - telički živijo izolirano v lesenem zaboju brez možnosti gibanja, izločke pa spuščajo pod sebe in po 3-4 mesecih gredo v zakol?
MrRudi333
09. 09. 2010 08.45
Kmetje znajo povedati da če mačkam daš mleko,se pogosto pojavijo gliste.Takšni mački so bogi,hirajo,so grdi,pravzaprav bolani.Farmacevti rabijo ZDRAVE ali bolane ljudi???!Ja na enem vas pripravijo da ste odjemnik zdravil.Dve muhi v en mah!Pametno Polde!Osebno sem prišel pameti in že skoraj 6 let ne jem meso,mlečne izdelke,alkohola,kavo opuščam.Kadil nisem.In sem ok.Moja osebna izkušnja-ko sem nehal jest meso,nisem več imel probleme z debelostjo.To gre na račun tistih zares lepih žensk ,katerim odvečne kile ki ih skrivajo pod raznimi oblačili,spremeni tisti iskonski ,žlahtni ,Nebeški videz.Ženske,radi smo v vaši družbi,vendar zdravo,športno žensko vsak rad vidi.Je kot samo veselje-ti polepša dan.Torej če želite spremeniti vaše počutje v lepši in lažji koži,se podučite.Tako enostavno je,samo pustite meso in mlečne izdelke.Začnite prebirati knjige da boste močneje v Duhu,da boste razumele zakaj se vam karkoli dogaja v življenju,bolj mirne boste postale in lažje preživele dan ob surovi jabolki.Alkaliziraj ali umri -je pravi naslov glede prehrane,je bomba! Vsem želim Ljubezen in Mir!
gospakatja
09. 09. 2010 08.25
ko samica sesalca (mati) mladiča odstavi, ta mleka več ne potrebuje; vse potrebno dobi s trdo hrano.