Slovenija

Pitna voda v Moravčah je neoporečna, župan napoveduje ovadbe

Ljubljana, 17. 07. 2019 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
9

Analiza pitne vode, ki jo je po neodvisni kemijski analizi vode in sanacijskega materiala na območju nekdanjega odkopa Drtija v Moravčah odredil minister za okolje in prostor Simon Zajc, je pokazala, da je pitna voda v Moravčah neoporečna, so sporočili z okoljskega ministrstva. Medtem pa župan Milan Balažic napoveduje ovadbe.

Analiza tal in vode na deponiji Drtija podjetja Termit v Moravški dolini, ki jo je v začetku leta odredil nekdanji okoljski minister Jure Leben, je pokazala nastanek okoljske škode. Ob predstavitvi rezultatov prejšnji teden je aktualni minister Simon Zajc napovedal še preveritev stanja vodnih virov, čeprav onesnaženja v tem segmentu ni bilo pričakovati. Kot je pojasnil, so se želeli o tem prepričati.

Minuli petek so tako odvzeli vzorec pitne vode v vrtini Ples, ki se nahaja severovzhodno od območja odkopa kremenovega peska Drtija. V vzorcu vode so bili analizirani osnovni parametri, skupni organski ogljik, kovine, fluoridi, fenolne spojine in formaldehid. V nabor parametrov so bile vključene spojine, ki so bile spoznane kot problematične v območju odkopa Drtija, so sporočili z ministrstva.

Vpliva območja odkopa kremenovega peska Drtija na pitno vodo Agencija RS za okolje (Arso) v tem vzorcu ni zaznala.
Vpliva območja odkopa kremenovega peska Drtija na pitno vodo Agencija RS za okolje (Arso) v tem vzorcu ni zaznala. FOTO: POP TV

Rezultati analiz so pokazali, da pitna voda v vrtini Ples ustreza standardom za pitno vodo. Vpliva območja odkopa kremenovega peska Drtija na pitno vodo Agencija RS za okolje (Arso) v tem vzorcu ni zaznala. Pitna voda v Moravčah je torej neoporečna.

Župan Moravč napoveduje ovadbe

Več kot 100 prebivalcev Moravč se je v prostorih moravškega kulturnega doma zbralo na okrogli mizi, na kateri so jim predstavniki Ljudske iniciative Moravče in Milan Balažic predstavili nedavno objavljene rezultate analize vode in tal na območju odkopa kremenčevega peska Drtija, kjer deluje podjetje Termit. Balažic je poudaril, da je zaradi delovanja Termita ogroženo zdravje prebivalcev Moravške doline.

Povedal je tudi, da je Termit že vložil ovadbi proti občini in njemu osebno, in sicer zaradi blatenja dobrega imena podjetja. Zavrnil je navedbe podjetja v zadnjih dneh, češ da so rezultati analize nekredibilni, da gre za konstrukt in podobno. "Podjetje Termit ima res vsa dovoljenja za svoje delovanje. A vprašati se moramo, v kakšni državi živimo ... ki daje dovoljenja za tako dejavnost," je bil kritičen.

Župan občine Moravče zahteva odvzem dovoljenja podjetju Termit in napoveduje ovadbo.
Župan občine Moravče zahteva odvzem dovoljenja podjetju Termit in napoveduje ovadbo. FOTO: POP TV

Balažic je znova zatrdil, da bodo Moravčani v prihodnje sodelovali z ministrstvom za okolje in prostor in zahtevali temeljito sanacijo, ki jo bo moralo plačati podjetje. Še naprej se zavzemajo za to, da se Termitu odvzame okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov in da se podjetje osredotoči na svojo osnovno dejavnost. "Kamionov smrti na cesti ni več in hočemo, da tako tudi ostane," je poudaril.

Napovedal je ovadbe proti vodstvu Termita in nekdanjemu vodstvu občine. Glede morebitnih ovadb proti inšpektorjem, ki so v zadnjih letih ugotavljali, da se v Moravški dolini ne dogaja nič spornega, pa bodo počakali na rezultate izrednega nadzora, ki ga je že uvedel minister za okolje. Bodo pa zaradi hudega onesnaženja okolja v občini zahtevali okoljsko odškodnino, kot je po navedbah Balažica običajno v podobnih primerih v tujini. Če svojega ne bodo dosegli, so pripravljeni tudi tožiti državo pred evropskimi sodišči.

Predstavnik Ljudske iniciative Moravče Jurij Kočar je poudaril, da Moravška dolina ne more več sprejemati odpadkov. "Absolutno naj se neha voziti material v našo dolino. O tem ne mislimo niti več razpravljati," je bil jasen. Dodal je, da so Moravčani svoj "dolg do razvoja nacionalne družbe" izpolnili.

Balažic je pozdravil tudi analizo vira pitne vode Ples, ki je danes pokazala, da pitna voda Moravčanov ni onesnažena. A ta ugotovitev je po njegovem mnenju zavajajoča. "Odvzet je bil le en vzorec na enem viru. Imamo jih še šest," je opozoril in spomnil tudi na prejšnje analize, ki so pokazale na tvorbo mikronukleusov v eritrocitih rib v potokih Stražica in Drtijščica. Nenazadnje pa je bil Balažic kritičen tudi do predsednika vlade Marjana Šarca in predsednika republike Boruta Pahorja, ki se glede problema Moravčanov še nista izjasnila. "Kje sta?" se je vprašal.

Balažic je tudi priznal, da Termit zagotavlja številna delovna mesta. "A to so umazana delovna mesta. In dokler bomo podpirali ta, v Moravče ne bomo nikoli dobili čistih delovnih mest," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
18. 07. 2019 16.08
+1
Je v zraku, v zemlji, ...v rekah, v pitni vodi ki je iz tega področja pa neverjetno zdravje...kdor verjame v pravljice...resnica se izkazuje na ljudeh, in je povsem druga od cvetočega zdravja...dolini na videz nič ne manjka, tko da bi moralo biti vse nadpovprečno zdravo. In zakaj ni, a zato ker se par polen mokrih skuri...dejte no nehat
mijavci
18. 07. 2019 07.55
+9
Najlažje je groziti z tožbo za tisto kar županu ustreza, a bodo tudi tožili ker imajo neoporečno vodo, a zdej če ista komisija vzame vzorce tal in pokaže neko onesnaženost je kao vredu, če pa ista komisija vzame vzorce pitne vode pa pokaže da je vse vredu je pa šalabajzer, ma dejte prosim, po vaše bi bilo bolše da Termit podrejo pa še en novi Hofer ali pa Lidl tam zgradijo, da ne boste mel predaleč ko vam v nedeljo zmanjka pet dek kvasa.
Vitruvio
18. 07. 2019 07.35
+14
Problem vseh okoljskih težav je ARSO . Politika in okolje ne gresta skupaj . Pokličite neodvisne poznavalce naj preverijo stanje , potem pa tožba zoper ARSO poimensko .
94001
17. 07. 2019 17.53
+31
Vprašanje, če je res. Če so jemal vzorce tako šelebajzarsko kot na primorskem vprašanje, če je to res.
ArkaMast
17. 07. 2019 17.38
-8
Zaupal sem Lebnu, sedaj pa tudi Zajcu.
94001
17. 07. 2019 17.54
+20
boris tavcar
18. 07. 2019 09.28
akize
17. 07. 2019 17.36
+31
Zanima me kdo je tukaj mastno služil za tole v mjauyork-u
TistoPravo
17. 07. 2019 17.35
+17
Kr tako naprej fantje...da bo 1x za vselej konc tega igračkanja z malim človekom